Četla jsem tu o pár lidech kteří mají koníky v bezplatném pronájmu(s odvozem do vlastní stáje) případně jim byl kůň darován. Byl by někdo ochoten se podělit o svůj příbeh jak ke koníkovi přišel? Nebo jestli má někdo i špatné zkušenosti.
Zajímalo by mě jak se takoví lidé shánějí jestli prostě na inzerát nebo přes známé.
Nezajímá mě toto téma jako člověka který chce koně ale spíše z druhé strany. Jestli jde sehnat dobrý nový "Majitel" a jak hledat a čemu se vyvarovat
Moc děkuji.
Moje zkušenost: před rokem a půl jsem hledala ježdění, protože kobylka, kterou jsem jezdila šla do důchodu na Šumavu, na pastviny. Začala jsem jezdit (srpen 2013) tehdy 7l. Valacha A1/1, jako druhý jezdec k majitelce. Osobně jsem koně nikdy nechtěla, vždy jsem říkala, že mi to nestojí za ty starosti a že mi bohatě stačí být druhým jezdcem. No do tohohle plňase jsem se zamilovala, nikdy jsem nezažila, že by mi kůň tak sedl (a to mi pod zadkem prošlo minimálně 50 koní, od huculů, přes americké mimochodníky až po hannovery) - na něm nebyl problém vůbec nic, kůň se mnou přestal dělat bordel na vyjížďkách, dělali jsme úžasné pokroky a to vše za v podstatě pár týdnů práce. V prosinci mi volala majitelka, že ho z rodinných důvodů musí dát pryč, že nemá na to, aby ho živila a jestli ho nechci. Tehdy to byl totální vnitřní boj. Věděla jsem, že těžko najdu koně, se kterým si tak sednu a kterého budu tak moc milovat - a taky že by mě ježdění na jiném koni už nebavilo. Ale na druhou stranu ta zodpovědnost, peníze,... Nakonec jsme se domluvily, že si ho nějakou dobu nechám jen na "dobré slovo" v bezplatném pronájmu. Hradila jsem tedy vše s koněm spojené, ale majitelce jsem nedávala nic. Po roce, před skoro měsícem, jsem konečně našetřila dost peněz (je fakt, že bych si jeho skutečnou cenu nikdy nemohla dovolit a dostala jsem ho opravdu za "pár korun") a odkoupila si ho oficiálně. Bývalá majitelka má ke koni přístup pořád, pokud by o to stála, tak by za ním mohla klidně každý den. Aktuálně se připravujeme na z parkury a l drezury a evidentně ho to baví, takže doufám, že bývalá majitelka nelituje, že ho prodala právě mně :).
Měli jsme půjčeného už před mnoha lety mladého hucula. Majitelka si už po letech u koní chtěla přes léto odpočinout, jet na normální dovolenou, nebýt stále jen otrokem koně, a my zase potřebovali na prázdniny společníka pro našeho koně. Překvapilo mě, že nám ho jen tak půjčila po té, co nás viděla jen chvíli, a nechala nás odvézt si ho 150km daleko.
Ale s naším koněm si perfektně sedli, ve výběhu si hráli jak hříbata, takže výborná zkušenost.
Já osobně zkušenosti nemám, ale moje kamarádky ano. Jedna měla starší kobču, z rodinných důvodů ji bohužel musela dát pryč. Darovala ji jedné paní v blízkém okolí, která jí slíbila, že kobča bude víceméně dělat společnost staršímu valáškovi a občas půjde pod sedlo. Jenže kobylka byla využíváná denně pod sedlem (paní vedla jezdecký oddíl), honěna po všech hubertech v sezóně, navíc ježděna i tězkými jezdci, přitom byla menší a jemnější v typu A1/1, s těmito jezdci i skákala, přitom už měla začínající artrózu, během huberta se na ní vystřídalo více jezdců, bohužel jsem toho byla svědkem. Nakonec se i objevila v inzerci za nemálo peněz, přitom paní ji dostala zadarmo. Jiná moje kamarádka prodala svého koníka za symbolickou cenu (měl zdravotní problémy, ale využít pod sedlo se dal). Ani ne po roce se koník opět objevil v inzerci, o problémech ani slůvko, a samozřejmě za jinou cenu, než byl nákup. Takže za mě si myslím, že ve většině případů darování nebo levného prodeje to nefunguje. Bezplatný pronájem fungovat může, ale spíše když koník zůstane v místě ustájení, kdy si majitel dohlídne na to, jak je s ním zacházeno. Ono totiž takových jezdců, co neberou koně jako věc, kterou je potřeba maximálně využít, zvlášť když je zadarmo, moc není.
Já mám takhle poncla, potřebovala jsem společníka, když jsem brala kobču do vlastního. Bezplatně mi ho půjčila "známá známé" takže měla na mě maximálně reference, ona pro něj neměla využití.
Jako za mě já bych takhle asi koně jen tak někomu nepůjčila.
Ač je poník plně využitelný tak na něm nikdo nejezdí a má se myslím fajn.