No ja bych se nejprve zamerila na to proc tu ohradu okusuji... Nenudi se? Maji dost sena aby se zabavili žranim? maji k dispozici mineralku? Pokud jo, premyslela bych o tom, jestli jim do ohrady nedat neco na okusovani (nejake vetve), pokud to maji tak radi.
No pokud to delaji i tak tak doporučuju naftu. Nebo nejaky nater (treba tikkurila pekne smrdi).
Vyjety olej bych tam fakt nedavala, kdyz pominu to, ze je hnusnej lepkavej a cernej a vsechno od toho bude spinave (jak lidi, tak kone) tak ten je nebezpecnejsi nez nafta. Nafta taky neni zadna mnamina, ale vzhledem k tomu, ze by to natrene nemeli zrat...nafta neni nijak extremne nebezpecna ve chvily, kdy jen okousou neco, co je tim natrene
kolikrat za den dostavaji zradlo neni tak podstatne jako to, na jak dlouho jim vydrzi. Kdyz nekteri kone maji zradlo 3x denne ale za hodinu maji sezrano, tak je to porad 21 hodin na nudeni se (a okusovani).
Uživatel s deaktivovaným účtem

anobbona
napsal(a):
Dát před laťky elektriku, do lanka pod proudem si fakt nekousnou...
Taky jsem okusování ohrady vyřešila předsunutím elektrické pásky..
Já jsem to vyřešila tak, že vždy když dostali chuť na dřevo (většinou když už jsou dlouho bez trávy, méně se jezdí a prostě se nudí), tak jsem fikla někde nějakou větev, menší stromek (třeba nedávno i vánoční) a hodila jsem jim to do ohrady. Spojeně si ožírali a ohrady i boxy zůstávají celé většinou sežerou co jim dám a pak je zase na pár týdnů klid Zabaví se, zaženou chutě a je klid
Dejte jim tam na okus větve, nejlépe z ovocných stromů, kdybyste měli seno ve zpomalovacích sítích tak ho budou žrát dlouho, aby se zasitili a zabere jim to dost času, síť není levná, ale opravovat ohrady a dokupvat nová břevna také ne, takže prostě musíte něco vymyslet, dejte seno co nejdál od zdroje vody, aby chodili a nejen postávali, nám pomohlo to co sem popsala...
jezdím denně kolem stáje, která má pevné ohrady, z dály úplně svítí jak jsou tam ohryzaná místa, často vylomená břevna, přelomená jak jsou prokousaná a není divu, je tam cca.15 možná o trošku více koní a jeden krmelec sena, takže někteří ti slabší, co se tam nedostanou okusují ohradu, majitel stáje to asi neřeší, majitelům koní to asi nevadí...kdyby tam měli seno na více místech tak také nebudou mít tak zničené ohrady...
jistě vždy asi tam tendence bude, že si kůň do ohrady hryzne, ale nadměrné ohryzávání, které končí opravdu ničením ohrady je věc k zamyšlení..
peex
napsal(a):
Ohradnik nerespektuji jdou skrz i se silnym zdrojem.
Nechce se mi věřit, že by jakékoliv zvíře prošlo plně funkčním ohradníkem. Jo to pokud se zvíře splaší, tak to jo.
Buď máte špatně zapojený ohradník - špatné uzemění, špatné vodiče, málo řad vodiče
teď v zimě jsou zvířata chlupatá, takže to může méně kopat, takže útěky jsou možné, ale pokud máte ohradu v dostatečném množství řad vodiče, tak je to skoro nemožné.
A už vůbec se mi nechce věřit, že by vám zvíře prošlo ohradníkem jenom proto aby si mohlo hryznout do břevna.