Zdravím,
máte někdo pastviny pro koně mimo "domov" např. Mimo boxy, nebo přímo váš dům? Máme pouze 1000m2 na přístřešek a zimoviště či noční výběh a budeme si muset pronajmout někde pastviny, zatím hledáme, protože s majitelem těch, co navazují přímo na nás (za námi už nic než louky) se nemůžeme domluvit-starý zemědělec který si myslí, že na koně jsou nějaké veterinární předpisy na pastvu...přitom se tam pasou krávy od místního jzd...no prostě pech
mám strach, jak to budeme zvládat koně převádět nebo třeba když koně nebudou na očích (pastina přes kopec) bez cesty (takže voda dovezená max na pár dní) ? Nechci se vzdát mít koně u domu, ale je to teda problém...
Budu ráda za všechny zkušenosti a rady, díky!
Známá takto má koně. Kupodivu to zvládá, lidi tu nejsou škodolibí, ale je to potřeba si to vyzkoušet a pozjišťovat jaké tam máte lidi. Známí takto má velké ohrady, dost koní a prostě občas někomu rupne v bedně a jde koním otevřít ohradu aby utekli a měl s tím problémy Naopak ta známá má koně také na kopci, v dosahu poslední domek asi 200 - 300 m od ohrad. Jednou za týden přivez velký barel s vodou kterým dopouští každý den vodu do velkých kýblů. Má je tam celé léto, přes zimu je má u sebe, protože se senem by už to bylo horší. Spíše bych viděla problém co se týče přístřešků - pokud to budete pronajímat, tak je většinou problém se s majitel domluvit, aby jste tam mohli něco postavit. Záleží co je to za terén, jestli tam jsou aspoň stromy, apod. Pak ještě můžete zkusit nějaké známé, děcka z okolí, jestli by za povožení koně na koně občas nemrkli - ale bacha ať toho nevyužívají a ať se nestane nějaký průšvih... To už jsme tu taky měli
Díky za reakce, uplatit ho bohužel nepůjde, peníze nehrají roli, on je rád že mu to zemědělci posečou a proženou na tom 2x do roka krávy, takže má postaráno o několik ha bez práce. Navíc jak jsem psala, mele si sovji, že koně jsou jiné než krávy, jsou na to veterinární předpisy a podobně..prostě hledá výmluvy.
naproti naší parcely je druhý majitel (taky několik ha a spravují to zemědělci) tak zkusíme zajít za ním, ale bojím se stejné reakce...
A pak strýc má přes kopec něco po 4000m2 plus by se k tomu možná dalo přidat to co je vedle a tím pádem by pastina kopírovala lesík...nepočítám že bych tam koně měla pořád, jen na pastvu takže pouze problém s vodou a tím, že na koně neuvidí nikdo...ale zase když půjdeme do práce, tak můžu koně mít i u baráku a může mi je někdo pustit že...stejně na to přijdu třeba až po práci
Taky mám koně u baráku a jedinou branku mám směrem od zahrady, takže tam mi nikdo nevleze aby koníky pustil. Pak mám východ ještě směrem na louku, ale tam nemám rukojetě, ale jen kovové karabinky, takže otevřete jen když je vypnutý ohradník a navíc to ani nejde téměř vidět, že tam jsou karabiny.
Mám pastvu asi 1km od domu, skoro na samotě, za vesnicí.Je to plocha 2ha, oplocená pletivem a uvnitř mám i el. Ohradník.Nejsou tam světla a vodu navážíme 2x týdně.Dá se to zvládat, ale mám často strach.Je to daleko od domu ale co se dá dělat.Jestli na to někdy budu mít tak bych tam chtěla dát kamery.Známí co bydlí na samotě mají pastvu taky daleko od domu, až za lesem.Mají tam koně už 15 let a zatím bez problémů.
Též se připojuji...máme pozemek nějakých 5000 m2 až na konci vesnice, z žádného z domů tam nedohlédnete...je to schované mezi lesem...z domova to mám 10 minut cesty pěšky...vodu máme vyřešenou vykopanou studnou(ale to jsme měli štěstí, že jsme měli pramen na pozemku), studna nezamrzá ani v zimě při nízkých teplotách(teplá spodní voda, která neustále protéká studnou), pro jistotu ještě máme 1000 l nádrž na vodu, do které chytáme dešťovku, ale zatím nebylo nikdy potřeba použít(pouze na mytí kobylky apod.). Kobylka zde má přístřešek, část lesíka, aby se měla kam schovat v létě do stínu...nikdy jsme neměli žádný problém za ty dva roky, co jsme pozemek koupili(ale je to hodně o lidech ve vesnici), kromě dvou puberťaček, které nám neustále přeřezávali pásky od ohradníku, když byl na noc vypnutý..ale to jsme vyřešili s jejich rodiči, když jsme na ně přišli...máme 1000 m2 oploceno na pevno pletivem, kam kobylu zavírám na noc, aby byla pod zámkem, zbytek pastviny ohradník... I když jdeme oba s manželem ráno brzy do práce na dvanáctku(dva dny dělám, dva dny volno), kobču nakrmím a pustím v šest ráno, pak je tam celou dobu bez dohledu a večer v šest zase přijdu, vše je vždy ok, nikdy se ještě nic nestalo..ale je to samozřejmě o tom, že máme s lidmi z vesnice dobré vztahy, takže nikdo nám neškodí, a ještě si k nám chodí pro hnůj...
Díky moc, kamery jsou dobrý nápad, jen nevím jak s napájením? a jak máte pořešený el. Ohradník když není v dosahu elektrika?
pastvinu bych asi udělala tak, at tam koně vydrží po dobu pastvy max kdyby bylo krásně tak i na noc. Výhoda bude, že je to v rodině tak nějaké přetahování kvůli pronájmu (oplocení, popř. Přístřešek nebo podupaná tráva) nehrozí. Ale klidnější bych byla, kdyby koně byli na noc doma. Počítám že do dvou let tam budeme bydlet...tak uvidíme co nám poví ještě soused vedle nás.
canka
napsal(a):
Též se připojuji...máme pozemek nějakých 5000 m2 až na konci vesnice, z žádného z domů tam nedohlédnete...je to schované mezi lesem...z domova to mám 10 minut cesty pěšky...vodu máme vyřešenou vykopanou studnou(ale to jsme měli štěstí, že jsme měli pramen na pozemku), studna nezamrzá ani v zimě při nízkých teplotách(teplá spodní voda, která neustále protéká studnou), pro jistotu ještě máme 1000 l nádrž na vodu, do které chytáme dešťovku, ale zatím nebylo nikdy potřeba použít(pouze na mytí kobylky apod.). Kobylka zde má přístřešek, část lesíka, aby se měla kam schovat v létě do stínu...nikdy jsme neměli žádný problém za ty dva roky, co jsme pozemek koupili(ale je to hodně o lidech ve vesnici), kromě dvou puberťaček, které nám neustále přeřezávali pásky od ohradníku, když byl na noc vypnutý..ale to jsme vyřešili s jejich rodiči, když jsme na ně přišli...máme 1000 m2 oploceno na pevno pletivem, kam kobylu zavírám na noc, aby byla pod zámkem, zbytek pastviny ohradník... I když jdeme oba s manželem ráno brzy do práce na dvanáctku(dva dny dělám, dva dny volno), kobču nakrmím a pustím v šest ráno, pak je tam celou dobu bez dohledu a večer v šest zase přijdu, vše je vždy ok, nikdy se ještě nic nestalo..ale je to samozřejmě o tom, že máme s lidmi z vesnice dobré vztahy, takže nikdo nám neškodí, a ještě si k nám chodí pro hnůj...
Nemáte ještě více fotek toho vašeho pozemku? jak vypadá těch 1000m2 a přístřešek? vypadá to dobře :) a seno si dáváte kam? nebo vozíte balík po balíku? díky :).
lizbeth
napsal(a):
Díky moc, kamery jsou dobrý nápad, jen nevím jak s napájením? a jak máte pořešený el. Ohradník když není v dosahu elektrika?
pastvinu bych asi udělala tak, at tam koně vydrží po dobu pastvy max kdyby bylo krásně tak i na noc. Výhoda bude, že je to v rodině tak nějaké přetahování kvůli pronájmu (oplocení, popř. Přístřešek nebo podupaná tráva) nehrozí. Ale klidnější bych byla, kdyby koně byli na noc doma. Počítám že do dvou let tam budeme bydlet...tak uvidíme co nám poví ještě soused vedle nás.
Ohradník mám napojený na autobaterku.Vždycky jsem to tak měla.Mám to zamčené ve velké dřevěné bedně.Vydrží to tak 3-4 týdny, pak baterka slábne tak ji vezmu domů nabít.Nabíjení trvá 15 hodin, mezi tím tam mám napojenou náhradní starou autobaterku
Ohradník máme vyřešený tak, že máme bateriový zdroj, na noc vypínáme, když je kobča v oploceném. Co se týče sena, máme k dispozici menší seník hned vedle přístřešku na 4 velké kulaté balíky, zbytek máme daný na paletách a přikryté plachtou. Fotky přiložím, jen musím něco najít
Tady foto z vrchu pozemku.
Jo a ještě jsem tedy zapomněla dopsat, že seno si prostě na zimu necháváme přivézt všechno, pro tu mojí malou prďolu a dvě kozičky je to 8 balíků 150 cm. A jak jsem psala výše, něco jde do seníku, něco pod plachtu. Přes léto si děláme seno samy.
Tady foto přístřešku, když byl ještě nedodělaný, a oploceného pozemku.
A tady jsme ještě udělali jednu menší přední stranu, vedle je seník(dneska už tam mám vrátka na přední straně, abych to nemusela stále z boku obcházet...zítra vyfotím a vložím foto...prostě jsme to vše dělali, za pochodu,
Díky moc! máte to opravdu moc pěkné, k pozemku máte nějakou cestu jak odvážíte bobky nebo přívážíte seno? studna je super, bez ní to jde hůř, tak uvidíme...ještě mě napadá když myjete kobylku (např, na podzim od bahna nohy) tak máte nějaké zpevněné místo na pozemku? uvažuji že kvůli bahna bych kolem přístřešku přeci jen zpevnila zem i pro případ že přijede kovář atd. Díky moc!
Zdravím, bohužel žádný betonový plácek, na kterém by se dali kobče mýt nohy od bahna, to nemáme, nebylo nám to od stavebního úřadu povoleno..takže když přijede kovář, nebo kobče musím noh umýt, tak to děláme na pastvině na trávě, protože je to jediný pořád pevný místo...jak je pastvina velká, a kobča nestojí jen na malém kousku, tak není vůbec rozšlapaná...takže v tomhle jsme v pohodě...a když prší, tak dělá kovář kopyta v přístřešku v suchu...seno nám naváží traktorem až na pozemek, my už si ho jen dokutálíme do seníku...co se týče hnoje, jednou za čas vyvážíme hnojiště na hnojiště zemědělců, které tu máme, oni ho použijí na hnojení pole...a co se týče sedla a postrojů, ty mám samozřejmě doma a musím si je dovážet sebou(jezdím ale hlavně bez sedla, takže já vždycky čapnu jen uzdečku a jdu), když chci sedlo, musím přijet k pozemku autem...všechno se dá udělat, člověk se nesmí nechat ničím odradit