První nasazení uzdečky s udidlem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2015 20:20
eston

XXX.XXX.8.2

Ahoj, v kolika měsících jste nasadili koníkovi poprvé uzdečku s udidlem a co na to vaši mazlíci říkali?

13.1.2015 20:52
korah

XXX.XXX.84.93

Ve třech a pul letech. Nerikali (ucila a obsedala jsem nekolik koni) vesmes nic, protoze v tom veku uz jsou rozumni a kdyz se to na nevybali spravne -postupne- tak s tim nemaji problem.

13.1.2015 23:19
eston

XXX.XXX.8.2

A myslite, ze je normalni, kdyz to zkousi s konem na 1, 8 roce? znam i takove...

13.1.2015 23:27
korah

XXX.XXX.84.93

Nevim co ma znamenat "na 1, 8 roce".

14.1.2015 07:28
eston

XXX.XXX.8.2

Ze budou konikovi za dva mesice 2 :D, ja teda nevim, ale kdyz jste chodila s konikem treba pred tretim rokem na prochazky do terenu, tak jste ho jen na ohlavce zvladala uplne normalne?

14.1.2015 07:39
evcusik

XXX.XXX.150.9

Jejda, mam 2, 5 leteho kobylaka a udidlo s uzdeckou ani jeste nevidela. Na prochazky chodime casto - jak na stajovce tak provazovce. Nikdy nebyl problem.

Zvladnuti kone neni o tom ho preprat (udidlem), ale domluvit se na nejakem manualu pobidek/pomucek: zastavi clovek=zastavi kun, tlak na prsa=kun couva, povolene voditko= je pohoda.

U takhle malinkatyho konika bych prochazky delala hodne kratke a v blizkosti staje. Hribata nemaji jeste tolik pozornosti a dlouho se nevydrzi soustredit, pak muzou "hystercit" a chtit po pravu domu, kde maji tu svoji jistotu.

Rozhodne neprepravat s udidlem, na nej ma jeste rok casu.

14.1.2015 20:14
korah

XXX.XXX.84.93

eston napsal(a):
Ze budou konikovi za dva mesice 2 :D, ja teda nevim, ale kdyz jste chodila s konikem treba pred tretim rokem na prochazky do terenu, tak jste ho jen na ohlavce zvladala uplne normalne?

1, 8 roku neznamena ze je koni rok a deset mesicu. Rok ma totiz mesicu 12 a ne 10.

Kun ma byt ze zeme zvladnutelny na ohlavce a to pred tretim i po tretim roce, Takze ano, prochazky jsem zvadala a i ted zvladam na ohlavce.

15.1.2015 08:50
koně

XXX.XXX.205.252

Není nasazování jako nasazování.
Nasadit uzdečku a dát do huby udidlo můžete.Proč ne? Můžete i na koně položit sedlo, deku, obřišník, prostě cokoli a lehce dotáhnout.Ale jen tak, v rámci navykání.Na chvíli.Určitě na koně hned nevskočíte, nedrbnete za hubu a kopancem nevyrazíte třista z místa.
Dvouletka, pokud je veliký a silný a hodláte chodit někde po frekventovaných místech, bych tedy raději vodila na stihle.Než aby se někde stal nějaký průser.Nemusíte mu pořád v hubě viset a škubat, spíš jako takovou pojistku vůči ostatním.

15.1.2015 19:38
lunin

XXX.XXX.37.246

Ahoj, já svojí kobče poprvé nasadila uzdečku ve 2letech. Dávala jsem jí pouze lomenné gumové udidlo, Učila jsem jí vše pomalu a v klidu Reakce na udidlo byla v pohodě a vždy dostala odměnu. Teď už jí jsou 4roky a udidlo stále přijímá bez problémů. Určitě to stačí vyzkoušet, tak jednou za měsíc a bez násilí. Někdo to zkouší později, ale já, tak po tom 2.roce. Kobylu mám vychovanou a nezkaženou Dříve bych to koni nezkoušela. Toť můj názor l.

15.1.2015 20:50
eston

XXX.XXX.8.2

Rekla, ze hodne lidi zkousi udidlo kolem tech dvou let, presne jak pisete, jen zkusit a zase sundat.

16.1.2015 17:20
_janina_

XXX.XXX.209.136

Ahoj taky mám dotaz. Mám shetlanda, v květnu mu budou 3 roky. Letos bych ho chtěla navykat na nošení postroje a popř. Pobídky doleva, doprava, zastavit atd. k tomu samozřejmě beru ho naučit i na uzdečku s udidlem. Poník je sice flegmatik ale i tak bych ho nechtěla zkazit. Nejdříve ho jen naučit že má něco v puse, přijímat udidlo, jen tak ho nastrojit, položit postroj, ujít kdyžtak pár kroků, později na podzim už ho třeba učit na ty pobídky a zatáčení. Zatahání až další rok. Myslíte že už můžu když na něho půjdu pomalu?ádné že mu dám 2x do huby udidlo a jedem pravá levá... A jaké udidlo by jste zvolili pro poníka na takové učení? Obyč stihlo nerezové jednou nebo dvakrát lomené? Nebo to gumové stíhlo? Poradte prosím chci být co nejlépe připravená. Děkuji.

16.1.2015 19:52
canis lupus

XXX.XXX.210.89

Začala bych nejdřív s ohlávkou a postrojem. Působení ohlávky už zná, takže když zapnete opratě do ohlávky, pochopí to snadno. Navíc pokud se lekne, třeba v souvislosti s postrojem, ne vyděsí ho tlak udidla. Až pro něj bude postroj samozřejmost, můžete nasadit ohlávku přes uzdečku a postupně přejít na vedení udidlem.

16.1.2015 19:53
canis lupus

XXX.XXX.210.89

A dala bych mu dvakrát lomené nebo gumové.

16.1.2015 20:07
_janina_

XXX.XXX.209.136

Super děkuji :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík