Klisna 9 let, boule na hlavě kus pod okem, jakoby zvětšující se kost. Žádný otok. Evidentně ztížené dýchání na jednu nozdru + trochu výtok z té nozdry, občas s příměsí krve. Před časem se ta boule objevila, původně jsme mysleli, že to je následek kopnutí jiným koněm, ale nebyly tam žádné známky po kopnutí (odřenina apod.). Po čase se boule trochu zmenšila, nyní začala zase růst + popsané obtíže. Můj laický odhad je, že to nebude žádný zánět od zubu, jak někteří tipují (protože podle mě by musela mít kobyla kruté bolesti, ale chová se klidně a normálně žere), ale že to spíš bude nějaký nádor na kosti. Veterinář s rtg apod. Je objednaný. Setkal jste se někdo s něčím podobým?
No myslím si, že zánět zubu je rozhodně ppřijatelnější než rakovina...už jen tím že rakovina kosti se neprojeví růstem kosti, ale spíše naopak jejím úbytkem...při rakovině bují buňky svalu což u kosti je jaksi blbost...podle mě to může být klidně po kopnutí! ne vždy se musí objevit vnější ranka! Jer to jen polemizování, dobře že máte domluvenou schůzkiu s vetem...dejte pak vědět co koníkovi je a držím palce
Meli jsme totez je to zanet a musi se resit. Meli jsme to same jen bez krve. Pri zanetu zubu vytok zapacha. My meli cystu v paramazalnich dutinach a kobcu jsem mela v brne na operaci pred pul rokem. Porad to neni uplne v pohodě, funguje normalne. Take byla v klidu a zrala normalne. Bude to chtit endoskopii spis nez rentgen. Drzim palce a moc me zajima jak dopadnet, aspon v tom nejsme sami. Mam klisnu ct 9 let.
Tak u nás byl vet, prý jsou to s největší pravděpodobností zuby, i když si nebyla jistá úplně na 100 %. Na rtg to nebylo taky úplně jasně vidět. Ten výtok prý moc nezapáchal. Každopádně doporučení znělo: vytrhnout dvě podezřelé stoličky. Kdo jste to absolvoval? u koho? Za kolik? Jakou metodou - s položením koně nebo na stojícím koni? Od nás je nejblíž klinika v Chamu, ale pokud by koně museli položit (tzn. úplně uspat), jen položení by prý stálo nějakých 1500 Euro.
jennybd
napsal(a):
Klisna 9 let, boule na hlavě kus pod okem, jakoby zvětšující se kost. Žádný otok. Evidentně ztížené dýchání na jednu nozdru + trochu výtok z té nozdry, občas s příměsí krve. Před časem se ta boule objevila, původně jsme mysleli, že to je následek kopnutí jiným koněm, ale nebyly tam žádné známky po kopnutí (odřenina apod.). Po čase se boule trochu zmenšila, nyní začala zase růst + popsané obtíže. Můj laický odhad je, že to nebude žádný zánět od zubu, jak někteří tipují (protože podle mě by musela mít kobyla kruté bolesti, ale chová se klidně a normálně žere), ale že to spíš bude nějaký nádor na kosti. Veterinář s rtg apod. Je objednaný. Setkal jste se někdo s něčím podobým?
Setkala jsem se s koněm, který měl rakovinu hlavy a měl nádor.
monoza
napsal(a):
Ano, ale určitě neměl nádor na kosti nýbrž mu bujela svalovina
Svalovina? Veterinář, který prováděl operaci si asi dělal srandu a rtg asi taky a to, že byl total bez lebky je asi taky sranda...vůbec nic nevíte, nebyla jste u toho. Na rozdíl od vás jsem se o toho koně 2 měsíce denně starala a nebyla to žádná sranda. Ještě vím na rozdíl od vás, co píšu!
Urcite nenechte koni vytrhnout zuby bez potvrzeni priciny. Nas take pri prvnim rentgenu odbyl vet ze je to zub a vubec nebyl. Trhani stolicek je velky zakrok a dozivotni problemy s prerustanim tech protilehlych. Napiste mi tel. Na mail pedy1@seznam.cz. resili jsme uplne to stejne. Mela jsem ji v brne. Urcite nechte udělat endoskopii ale na dobre klinice si vyšetření jeste udelaji...bezny vet neumi rentgeny hlavy cist je to slozite...casto nejednoznacne. Jinak stolicky se vysekavaji pres licni kost nebo vyjimecne se tahaji tlamou ale na to nemaji vxbaveni vsude. Nam cystu vyndavali taky pres licni kost a na stojaka.
monoza
napsal(a):
No myslím si, že zánět zubu je rozhodně ppřijatelnější než rakovina...už jen tím že rakovina kosti se neprojeví růstem kosti, ale spíše naopak jejím úbytkem...při rakovině bují buňky svalu což u kosti je jaksi blbost...podle mě to může být klidně po kopnutí! ne vždy se musí objevit vnější ranka! Jer to jen polemizování, dobře že máte domluvenou schůzkiu s vetem...dejte pak vědět co koníkovi je a držím palce
Rakovina kosti se neprojeví růstem kosti? A to jste četla kde - v Blesku? Samozřejmě že existují nádory kostí, a projevují se (překvapivě) růstem kosti. Viděla jsem nádor lebky (člověka), který měl asi tři čtvrtě kila.
jennybd
napsal(a):
A zánět paranasálních dutin? To dle mého sedí: zhoršené dýchání, otok pod okem (tam bývá nejčastěji, protože koňská lebka je vzhledem k velikosti velmi pneumatizovaná, ale na druhou stranu jsou paranasální dutiny jedno velké "bludiště bez východu"), krvavý výtok z nozdry.
Kdyby to byly zuby, kobyla by dle mého odmítala žrát...
Zkuste zavolat MVDr. Jahnovi, je to co se týká VFU Brno třída. Snad Vám poskytne i nějaké info přes telefon.
http://fvl.vfu.cz/sekce_ustavy/klinika_chorob_koni/zamestnanci/CV/CV_Jahn.html
Ještě doplňující info - nechte udělat endoskopii horních cest dýchacích.
http://www.merckmanuals.com/vet/respiratory_system/respiratory_diseases_of_horses/diseases_of_the_paranasal_sinuses_in_horses.html
Uživatel s deaktivovaným účtem

jennybd
napsal(a):
Tak u nás byl vet, prý jsou to s největší pravděpodobností zuby, i když si nebyla jistá úplně na 100 %. Na rtg to nebylo taky úplně jasně vidět. Ten výtok prý moc nezapáchal. Každopádně doporučení znělo: vytrhnout dvě podezřelé stoličky. Kdo jste to absolvoval? u koho? Za kolik? Jakou metodou - s položením koně nebo na stojícím koni? Od nás je nejblíž klinika v Chamu, ale pokud by koně museli položit (tzn. úplně uspat), jen položení by prý stálo nějakých 1500 Euro.
V žiadnej krajine nestojí sedácia koňa 1500€, to vám niekto pekne kecá.
Skúske ešte iného veta s endoskopom, prípadne pošlite snímky na konzultáciu do brna, alebo h. Mestce.
1500 euro za položení koně? To ho radši odvezte do toho Brna a vsadím se že vás to i s cestou vyjde levněji. U nás se několikrát operovali koně v leže přímo ve stáji a pochybuju že by za to dal někdo tolik peněz. A než necháte vytrhnout ty zuby tak si to nechte určitě potvrdit i od jiného veta ať máte jistotu protože pak už bude pozdě.
jennybd
napsal(a):
Uspávať koňa a trhať mu možno zdravé zuby je teda dosť pritiahnuté za vlasy, veterinára ktorý vám to naordinoval radšej nesúdim, ale pred tým ako začnete niečo riešiť by som tie RTG snímky konzultovala aj s iným veterinárom (aj viacerými). A ako tu už niektorí písali tá cena 1500 Euro za uspávanie je viac ako prehnaná.
elaphka
napsal(a):
A zánět paranasálních dutin? To dle mého sedí: zhoršené dýchání, otok pod okem (tam bývá nejčastěji, protože koňská lebka je vzhledem k velikosti velmi pneumatizovaná, ale na druhou stranu jsou paranasální dutiny jedno velké "bludiště bez východu"), krvavý výtok z nozdry.
Kdyby to byly zuby, kobyla by dle mého odmítala žrát...
Zkuste zavolat MVDr. Jahnovi, je to co se týká VFU Brno třída. Snad Vám poskytne i nějaké info přes telefon.
http://fvl.vfu.cz/sekce_ustavy/klinika_chorob_koni/zamestnanci/CV/CV_Jahn.html
Tak jsme ohledně boule zkoumali dál, jedná se opravdu nejspíš o zánět těch paranasálních dutin. Úplně přesnou diagnózu nevím, nejedná se přímo o mého koně, takže neznám všechny detaily - a navíc vše bude jisté až po důkladném vyšetření na klinice. Veterinářka v terénu provedla punkci a vytekla spousta tekutiny, k tomu inte Kčně antibiotika a cytologie pro vyloučení nádoru. Klisna pojede na kliniku do Karlových Varů, kde to zvenku otevřou a vyčistí. A uvidí se, jak dál. Prý se to občas dělá, nemusí za to nést vinu zkažené zuby, ale prostě jen oslabenost organismu. A občas se to prý rádo vrací. Někdy se musí vytrhnout zdravý zub, aby se skrz tu díru do huby ty dutiny mohly dál samovolně čistit. Základní zákrok cca 16 tisíc, jestli vše půjde hladce, možná hned po operaci pojede klisna domů. Možná bude třeba hospitalizace. A co bude obnášet domácí péče - jaké čištění atd.- to ještě nevíme.
Včera jsme byli s klisnou na klinice v Karlových Varech. Klisně udělali RTG a endoskopiii. Zde je oficiální popis: "trepanací vypuštěn z pravého maxilárního sinu viskózní, krvavý exudát, jenž deformoval lebeční kost. Zevnitř sinu byla po částech extrahována neohraničená nekrotická tkáň se silně mineralizovanými septy zasahující až k ethmoidu. Po vyčištění byl prostor vypláchnut a vstup ponechán volně k sekundárnímu zahojení. Z úlomků bude odeslán vzorek na histologii. " Laický popis: v hlavě jí narostlo cosi, co zatím přesně nebylo určeno, má to vzhled trochu jako zubovina. Jak jí to tam tlačilo, byl tam krevní výron a ten tlačil na lebku, až se z toho udělala ta boule. Vyštípali, co se dalo, pošlou to na rozbor. Na hlavě jí zůstala díra, která postupně zaroste. Zákrok proběhl na stojícím přispaném koni a stál 9 tisíc a ještě ten den jsme si koně vzali domů. . . Jinak klinika je KV Vet, MVDr. Zatloukal. Jezdí tam někdy MVDr. Žert, byl i u naší operace. Malá klinika, kousek od výpadovky, komorní prostředí, fajn personál, byli jsme spokojení. Pro nás od Plzně to byla časově, finančně i kilometrově jasná volba. Auta s vlekem mají místo na zaparkování i otáčení. Možnost hospitalizace až 4 koní. Dělají i malá zvířata. Nevím, jestli mají jen některé "koňské dny", nebo je to tam běžné, ale během dopoledne se tam sešli 4 koně, u všech se dělal nějaký operační zákrok a šlo to pěkně za sebou bez prostojů.