Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.1.2015 10:14
anickanov

XXX.XXX.168.71

Dobrý den chci prodat skoro 2 roky starého hřebce z důvodu že na něj nemám tolik času co by potřeboval. Problém je že koník nastoupí na konibus všechno je v klidu rozjezd taky pohoda ale asi tak po 2 km začne vyvádět. Dřív jsem měla v okolí pána co měl vůz tak se to malej naučil ale ted pán vůz prodal a já už nemám možnost s prckem nacvičovat přepravu. Veterinář mi radí abych mu dala zklidnující pastu že ta ho oblbne a bude ho nutit aby držel rovnováhu. Co myslíte mám šanci takoví hříbě ještě prodat a co myslíte ta pasta jaké jsou na ní názory ? Předem děkuji a prosím nebudte na mě drsní díky

14.1.2015 12:11
moonhousea

XXX.XXX.14.10

A jak daleko jste s ním kdy jeli? Někteří koně se po chvíli uklidní, jelikož musí vyvažovat. Někdy je ale nutné pastu dát. Záleží i jak se domluvíte s novými majiteli. Nemusíte se stresovat zase tak dopředu ;-).

14.1.2015 12:24
apolo2

XXX.XXX.0.19

Pokud nastoupí do přepravníku, tak si myslím, že s rozumným přepravcem to zvládne i bez sedace. Jinak známá vezla koníka nasedovaného, přesto ji za jízdy vyskočil z přepravníku, a jak byl oblbnutý, tak se šeredně zranil. My si předloni jeli pro mlaďocha (1, 5), co se nikdy nevezl. Do přepravníku vlezl bez problému, jenže jak se auto rozjelo, snažil se vyskočit. Museli jsme ho přivázat na krátko, aby neměl možnost se vzepnout. Nejhorší bylo, když auto muselo zastavit např. Na křižovatce, to jsem se modlila, aby se nic nestalo, jinak za jízdy kůň nemá moc prostoru pro blbnutí, musí vyvažovat. Tak jestli dělal binec při jízdě, asi bych ho moc neuspávala, bála bych se, že třeba spadne. Kupující bych na to upozornila, pokud budou mít možnost, ať si najmou auto s kamerou a zkušeného přepravce, dnes už jsou i přepravci, kteří si umí poradit s problémovými koníky. Myslím, že mnohem horší je, když koník do přepravníku nechce.

14.1.2015 12:33
anickanov

XXX.XXX.168.71

Zkoušely jsme jet tak max 5 km pak začal vyvádět kopat až vždycky nakonec ve voze sedne na zadek. Měla jsem vážnou zájemkyni která ho chtěla jenže když malej začal ve voze před ní vyvádět tak začala křičet at jí ho okamžitě z vozu vyvedu že ho rozmlátí tak jsem jí nabídla že zavolám vetovi aby mi dal pastu na uklidnědní to odmítla že to nechce aby se do něj něco cpalo. No a kdykoliv ho dám na inzerát tak se mi ozve halda lidí a když jim napíšu že máme tenhle problém hned mi napíšou... Radši si ho nechte když neumí základní věc pořádně. Vím že mají pravdu ale já opravdu nemám možnost kde ho učit na ten vůz pro mě je jediná možnost ta pasta.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2015 12:56

Teda... Přeci nemůžou chtít od tak mladého koně, aby byl jak profík, v autě. A s jiným koněm jste to zkoušeli? Třeba by byl klidnější vedle nějakého mazáka...

Jen chci upozornit, že ne všechny firmy, co se zabývají přepravou zvířat, jsou opravdu "odborníci". Když jsem prodávala kobylu, přijel maník asi o 2 hodiny později než byl dohodnutý termín (jsem si říkala, že jet na nějaké důležité závody, tak ho asi zabiju...) a když kobylka po chvíli domlouvání (v klidu, bez nervů) nechtěla dobrovolně nastoupit, tak řidič zavolal na jednoho kolemstojícího: "Podejte mi ruku"... Spojili paže, dali pod zadek a koně (vkh 137 cm) vysunuli do přepravníku ručně. (nabídka, že dojdu pro lonže, byla odmítnuta). Tedy, už jsem u koní "pár let" a takhle nebezpečnou věc jsem zažila prvně... :(
Tím jsem chtěla říct, že dopravce pro přepravu koní, který nemá ani nejzákladnější pomůcky pro nakládání problematičtějších koní k dispozici, je fakt na baterky :(.

14.1.2015 13:22
caisova.r

XXX.XXX.166.235

Neřekla bych, že je to záklaní věc..Vezli jsme 3 létého hřebce ze stáda přes celou čr taky se sedalinem. Jak se to má kůn naučit ve výběhu? =D a se svým valachem mám zkušenost, že nesnesl přepravky na nohách, s něma vyváděl dokud si je nesunsdal a pak ok. Tak jezdi bez.. Každý kůn se to nějak naučí =) Nejdřív určitě s koněm

14.1.2015 13:23
anickanov

XXX.XXX.168.71

Zkoušeli jsme to s joho maminou ta je zviklá bez problémů jezdit tak to byla pohoda ale když se zase zkusil sám tak to byl zase na zadku. Moje známá si přivážela hříbata rovnou z pastvy divoký co ještě s člověkem moc nebyly a taky je dovedla převezt. Děkuji vám že jste mi alespon trochu zvedly náladu. Pokusím se tomu mému loupežníkovi sehnat opravdu hodného majitele a opravdu dobrýho přepravce aby mi neřekl... Neumí nastupovat nemam čas se tu snim zdržovat.

14.1.2015 14:23
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Ak kôň nastupuje v pohode nestresovala by som. Ak by ste pri tom "jančení" chvíľu vydržali s veľkou pravdepodobnosťou by sa ukľudnil. Takto zistil, že keď začne jančiť tak zastavíte a bude to stále skúšať. Novým záujemcom by som povedala len toľko, že nie je na prepravu zvyknutý, čo je u 2 ročného koňa celkom pochopiteľné a ak práve toto niekoho odrádza od kúpy tak ten človek vie o koňoch veľké gulové a vôbec mu do rúk mladý kôň nepatrí.

14.1.2015 14:52
mgtka

XXX.XXX.36.4

Jak jsme prcka prodávali šel do vozíku poprvé v životě, pomaličku a vklidu jsme ho naložili a pak jeli cca 50km, kde si paní k němu přiložila ještě jedno hříbě které kupovala a pak už jeli spolu, myslím, že jakýkoliv společník na cestu bude lepší než se s ním trápit radši ujet jednou tolik km.

14.1.2015 15:02
anobbona

XXX.XXX.84.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Teda... Přeci nemůžou chtít od tak mladého koně, aby byl jak profík, v autě. A s jiným koněm jste to zkoušeli? Třeba by byl klidnější vedle nějakého mazáka...

Jen chci upozornit, že ne všechny firmy, co se zabývají přepravou zvířat, jsou opravdu "odborníci". Když jsem prodávala kobylu, přijel maník asi o 2 hodiny později než byl dohodnutý termín (jsem si říkala, že jet na nějaké důležité závody, tak ho asi zabiju...) a když kobylka po chvíli domlouvání (v klidu, bez nervů) nechtěla dobrovolně nastoupit, tak řidič zavolal na jednoho kolemstojícího: "Podejte mi ruku"... Spojili paže, dali pod zadek a koně (vkh 137 cm) vysunuli do přepravníku ručně. (nabídka, že dojdu pro lonže, byla odmítnuta). Tedy, už jsem u koní "pár let" a takhle nebezpečnou věc jsem zažila prvně... :(
Tím jsem chtěla říct, že dopravce pro přepravu koní, který nemá ani nejzákladnější pomůcky pro nakládání problematičtějších koní k dispozici, je fakt na baterky :(.

Co je na tom neprofesionálního a neodborného nakládat koně pomocí rukou pod zadek? Nikdy jsi to neviděla, nezažila? Tohle je pro malé a slabší zvířata rozhodně lepší možnost nakládání než potahování lonží nebo bič. Není to o nic více nebezpečnější než když potahuješ lonž a to jak pro stranu člověka tak pro koně...

14.1.2015 16:31
roxicka17

XXX.XXX.238.220

Ja vezla kobylku, pan tvrdil ze na prepravu je ok ale ze od svou let nejela a tak ji dal sedalin jeste nez jsme s privesem dorazili. Cesta to byla umorna cca 400 km a myslim ze to bylo lepsi s tim nez bez. Ted uz jezdime jen do 100km a vzdy bez sedalinu.

14.1.2015 16:48
anickanov

XXX.XXX.168.71

Ještě jednou moc děkuji za rady a jsem opravdu ráda že jste mě drobet povzbudily a že si nepřipadám že já a a hříbek jsme úplně neschopní a k ničemu podle tich slov co si do mě všichni rejpaly jsem si připadala že snad všechna hříbatka na vůz sami neběhnou. Ještě jednou moc děkuju.

14.1.2015 19:16

anobbona napsal(a):
Co je na tom neprofesionálního a neodborného nakládat koně pomocí rukou pod zadek? Nikdy jsi to neviděla, nezažila? Tohle je pro malé a slabší zvířata rozhodně lepší možnost nakládání než potahování lonží nebo bič. Není to o nic více nebezpečnější než když potahuješ lonž a to jak pro stranu člověka tak pro koně...

"si tykáme"? :)
Třeba to, že když je člověk v tak blízkém kontaktu (ruce pod zadkem) s koněm ve stresu, tak že když udělá cokoli jiného, než že se nechá dobrovolně "vysunout" po rampě nahoru, tak že jsou nakládající ve velkém nebezpečí (zadní kopyta, přišlápnutí, sražení vzepnuvším se koněm, atp.... Milion situací). Kdežto s lonžemi, kdy člověk stojí o pár metrů bokem od bláznivého koně, je to daleko víc bezpečné.
Jak kdyby lidi nevěděli, co vše dokází vystresovaní koně kolem přepravníku. Taky jsem zažila v zahraničí smrt člověka, když kůň na dálnici dělal takový bordel, že museli zastavit a chtěli ho uklidnit a on vyrazil zadní dveře a těmi přirazil člověka k zemi... Druhý podobný případ přiražení pod přepravník, už "jen" s polámanými žebry při nakládání... Prostě nakládání koně do přepravníku je zrovna situace, kdy se vyplatí, kort s mladým a nebo nezkušeným koněm, být velmi ve střehu a dělat věci pokud možno preventivně tak, abychom se nevystavovali nebezpečným situacím...

15.1.2015 13:12
apolo2

XXX.XXX.0.19

No opravdu bych se tím nestresovala, já učila svou kobylu nastoupit do přepravníku až v jejích skoro 7letech. Když jsem jí kupovala (3, 5r), tak nenastoupila, naštěstí byla z okolí, tak došla po svých, pán co mi ji prodával mi volal sám na inzerát, tušil že se asi nenaloží, tak hledal někoho z okolí. Jinak úplně poprvé se vezla z loňského huberta, kdy jsem poprosila známou, co měla stejnou cestu, zda bych se nemohla svézt s nimi. Majiteli auta jsem na rovinu řekla, že se ještě nevezla, a pokud nenastoupí tak to vzdáme. Naštěstí chlapi byli velice rozumní a přesto, že kobyla dělala binec, vzpínala se, couvala, tak byli důslední a nevzdali to, kobylku mi naložili a dovezli domů. Výhoda byla, že se vezla ještě s dalšími 2 koníky, ale přesto jsem celou dobu trnula, zda si ve voze neublíží, byla to ta klasická avie, co používají na převoz chlaďásků, takže ještě vysoká rampa, naštěstí koně byli od sebe oddělení zábranami, takže se nemohli pokopat, ona ta moje je můra, nesnáší, když se na ni lepí kůň, ale vše dobře dopadlo. Jinak mám známého, co vozí koně i z ciziny, a vykládal mi svoje zážitky, že přijede, ukážou mu koně na pastvině, které má naložit, ty koně nikdy přepravník neviděli, nikoho to nezajímá a nikdo to neřeší, prostě si je naloží a odveze, říkal, že se ještě nestalo, že by některého nenaložil. Ono možná takové to zkoušení je na škodu víc, než když se s tím ten kůň nikdy nesetká.
Takže bych třeba kupující upozornila ať si na nakládku nechají více času, a zkusila bych ho naložit v klidu, ať si tam vleze sám, dělá se to i tak, že když koník položí nohu na rampu a má vykročíno, pomůže se mu i s tou další, ono postupně si tam dá ty nohy sám, až tam má všechny čtyři, tak většinou sám vleze dovnitř, my dávali ještě lonž okolo koníka, jen aby neuskakoval do strany, nebo je dobré vlek přistavit tak, aby z obou stran měl stěny nebo ohraničený prostor, pokud je žravý tak to zkusit třeba na kýbl se žrádlem, a samozřejmě za každý krok chválit. A hlavně to nevzdat, jinak se kůň naučí, že do auta nemusí.
A počkejte si na toho správného kupce, kdo má zkušenosti z koňmi, toho tohle neodradí, zatím bych třeba s ním zkusila potrénovat průchod pod plachtou ve zúženém prostoru, přechod přes paletu, je zvyklý na úvaz a být třeba zavřený v boxu? Moje kobyla nikdy zavřená v boxe nebyla a je to na ni znát, ve stáji se moc nezdržuje a nemá ráda těsné prostory, sama si tam vleze, ale jakmile přijde druhý kůň nebo já, okamžitě "utíká" ven.

Přidejte reakci

Přidat smajlík