Takže mám kobylku, ktorá vyrastala bez koní, síce chodila na rôzne jazdy aj na nejakých hubertkách bola ale nikdy nebola chovaná medzi koňmi či s koňom, teraz plánujem kúpu ďalšieho koníka zatiaľ mám vyhladnutú jednu kobylku, mám to tu rozdelené na rôzne ohrady ale mám z toho celého zmiešané pocity, určite kobyly nechám od seba v rôznych ohradách ale bude lepšie aby sa vedeli očuchať alebo radšej nech sú najskôr čo najďalej od seba? Taktiež ma zaujíma nemám elektrický ohradník len drevenú ohradu moja kobyla nieje typ ktorý by šiel proti nej mám to rpe istotu zosíliť? Ako potom postupovať v noci? Mám dvojbox kde je stena ale len do výšky asi 170 cm čiže keď veľmi nadvyhne hlavu vidí cez ňu... Moja kobyla je dominantná aspoň voči ľuďom dosť... Nemám s takýmito vecami skúsenosti stále sme mali stádo, čoho sa môžem obávať? ďakujem za každú radu.
A jak kobylka reagovala na jiné koně, když byla na těch akcích? Ono se to musí zkusit - můžou z nich být po hodině nejlepší kamarádky, ale taky si na sebe nemusí zvyknout ani za půl roku. Napíšu svůj názor. Myslím, že je vždy lepší, aby na začátku byly odděleně (jestli respektuje ohradu by vám měl říct nynější majitel), kvůli možnosti uniknout z dosahu druhé kobyly. Takže když budou chtít, tak se budou načuchávat skrz ohradu a když na sebe nebudou mít náladu nebo jedna bude na druhou agresivní, tak si prostě ta druhá odejde metr od ohrady a má klid :) Uvidíte, jak budou reagovat a podle toho poznáte, jak se věc má a jestli je můžete dát k sobě do výběhu. V boxe, pokud jsou dostatečně velké boxy a zeď dost vysoká na to, aby nemohla jedna druhou otravovat non-stop, bych to neřešila. Budou si zvykat na pach té druhé a pokud budou chtít, můžou se tou dírou nahoře hlavama čuchat. Dokud jedna box nerozkope na třísky, tak je to dle mého docela bezpečné
Mám tele samotářský ale koupili jsme mu kámošku- taky jsem si plánovala jak je nechám pár dní zvlášť aby se nejdřív očuchali ale nestačila jsem se ani otočil a kobyla plot přeskočila- ok tak jsem ji vzala a zavřela zpátky takhle jsme to udělali asi 5x tak jsem se na ní vyprdla ti dva se očuchali a šli k senu tam po sobě 3kopli a byl klid
Někdo říká pomalu někdo koně vypouští spolu rovnou aby si to vyříkali mezi sebou hned, uvidíte jak se budou chovat první den přes ohradu
Jinak mi vet říkal, když jsem vybírala kámošku k tomu svýmu, že bude lepší koupit opačné pohlaví, že spolu budou lépe vycházet... Ale ruku do ohně za to dát nemůžu ale na jeho radu jsem dala ač neochotně tak dala (s kobylama si nerozumím).
Víte že je vaše kobyla dominantní tak se zeptejte majitele té budoucí kobči jaká je ve stádě ona. Pokud je spíše podřízená tak by asi neměl moc být problém a za půl dne bych je pustila k sobě, seno bych dala na dvě místa aby se nažrala i druhá, kdyby ji první odháněla. Pokud jsou obě dominantní, chtělo by to zauvažovat více.
-šumák-
napsal(a):
Mám tele samotářský ale koupili jsme mu kámošku- taky jsem si plánovala jak je nechám pár dní zvlášť aby se nejdřív očuchali ale nestačila jsem se ani otočil a kobyla plot přeskočila- ok tak jsem ji vzala a zavřela zpátky takhle jsme to udělali asi 5x tak jsem se na ní vyprdla ti dva se očuchali a šli k senu tam po sobě 3kopli a byl klid
Někdo říká pomalu někdo koně vypouští spolu rovnou aby si to vyříkali mezi sebou hned, uvidíte jak se budou chovat první den přes ohradu
Jinak mi vet říkal, když jsem vybírala kámošku k tomu svýmu, že bude lepší koupit opačné pohlaví, že spolu budou lépe vycházet... Ale ruku do ohně za to dát nemůžu ale na jeho radu jsem dala ač neochotně tak dala (s kobylama si nerozumím).
Tak hľadám už dlho a teraz sa konečne objavili nejaké schopné koníky a obe medzi ktorými vyberám sú kobylky toho preskakovania ohrady sa bojím, aby tá moja nebola taká hŕrr do toho ale zas má problém prejsť aj cez kavaletku
čo sa týka druhých kobýl pri jednej mi povedali len toľko že je nekonfliktná, momentálne žije ale so žrebcami a pri druhej sa musím opýtať ako to je celé.
Rada ze zkušenosti. Koupila jsem kobylky ze shodného stáda a tak jsem myslela, že budou šťastné. Bohužel jsem nevěděla, že stádo bylo velké a tyhle dvě zrovna patřily do různých partiček. Po koupi byly vedle sebe v boxe a ta dominantnější vypadala, že rozkope fošny a druhou zabije. Za 4 dny se převážely k nám. Měly jen venkovní výběh, ten jsem přehradilaelektrikou, aby k sobě mohly čuchat, ale aby se nezabily. Za další 4 dny jsem je pustila k sobě s tím, že když bude zle, zase je oddělím. Jo samota udělá svoje. Když byly jen 2, stala se dominantní na té druhé závislá a dnes se úplně milují. Dokonce ji brání před koňmi, kterých se podřízená bojí. Tak žádný strach
Moja skúsenosť s asociálkou je taká, že skôr ustúpi, prípadne bude stáť a tá druhá ju namláti lebo ona chudera nevie kedy jej telom niečo naznačí - nepozná "konskú reč". Ja by som tú novú dala do menšej ohrady a tú starú (asociálku) nechala navoľno okolo nej tak, aby sa k nej mohla priblížiť, ale hocikedy utiecť. Už po pár minútach budete vidieť ako sa k sebe chovajú, možno ani žiadny problém nenastane, ale ak sa k sebe majú dostať určite je lepšie ak sa tak stane na väčšom priestranstve ako niekde v stajni alebo boxe.