Společnost dalšího koně (koní)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2015 19:05
harine

XXX.XXX.153.39

Ahoj, mám jednoho koníka a bohužel nemám možnost si k němu pořídit dalšího - alespoň dočasně, než budu mít po škole a budu si vydělávat. Zatím jsem si ho nepřivezla domů, ale je mezi koňmi u bývalé majitelky - kupovala jsem si ho jako miláčka, který by se tak jako tak prodal. Doma by měl jako společnost dvě kozy a čas od času (minimálně jednou za týden) se se mnou podívá do stáje, kde nás budou trénovat - tam je koní víc než dost. Mám strach, že mu ale i tak bude koňská společnost chybět. Jaký na to máte názor?

18.1.2015 20:14
Íháček

XXX.XXX.236.80

Tohle určitě není dobrý nápad. Koňská společnost mu bude zaručeně chybět a bude nešťastný. Navíc můžou nastat změny v chování a můžou s ním být problémy jako s většinou koní co jsou izolovaní od koní. To že jednou týdně uvidí koně při treninku není kontakt s koňmi. A kozy mu koně nenahradí a vůbec se s nima nemusí snést. Radím vám nechat ho tam kde je než doděláte školu a pak mu sehnat kamaráda nebo bude nešťastný on i vy.

18.1.2015 20:27
harine

XXX.XXX.153.39

Ráda bych ho nechala tam, kde je, ale bohužel, jak jsem psala, jeho majitelka ho potřebuje dát pryč...

18.1.2015 20:36
Íháček

XXX.XXX.236.80

Tak najděte jinou stáj kde bude mít společnost ale hlavně ho nedávejte do samoty. Radši bych za ním jezdila klidně několik kilometrů než se dívat jak trpí.

19.1.2015 10:41
moonhousea

XXX.XXX.22.15

Proč si nepořídíte k němu nějakého poníčka? Ti jsou levní a nenároční. Ten váš by měl kamaráda a kdyby jste jela na trénink, tak ponďa může zůstat s kozama na chvilu.

19.1.2015 11:47
binn

XXX.XXX.187.180

harine napsal(a):
Ahoj, mám jednoho koníka a bohužel nemám možnost si k němu pořídit dalšího - alespoň dočasně, než budu mít po škole a budu si vydělávat. Zatím jsem si ho nepřivezla domů, ale je mezi koňmi u bývalé majitelky - kupovala jsem si ho jako miláčka, který by se tak jako tak prodal. Doma by měl jako společnost dvě kozy a čas od času (minimálně jednou za týden) se se mnou podívá do stáje, kde nás budou trénovat - tam je koní víc než dost. Mám strach, že mu ale i tak bude koňská společnost chybět. Jaký na to máte názor?

Dobrý den,

Zkuste to a uvidíte.
Když jsem ještě bydlela u rodičů, také jsem měla koníka doma jednoho.
Uznávám že koňský společník, je koňský společník.
Já se mu, ale tenkrát hodně věnovala, skoro každý den chodil pod sedlo, navázal semnou hodně přátelský vztah, tím že byl sám.
Je teda pravda, že ve vesnici bylo více koní a já se snažila aby chodil pravidelně s koníkama do výběhu a nebo na vyjížďky.
Koníka mám už 10 let je to A 1/1 mám ho už u sebe v novém domově, ale už nějaký ten rok máme k němu kobylku, aby nebyl sám.

19.1.2015 13:15
katkaa1

XXX.XXX.180.30

harine napsal(a):

Mať koňa o samote je týranie. Každý kto koňom trocha rozumie vie prečo a ľudia, ktorí ich tak chovajú sú sebci.

19.1.2015 15:39
evadasty

XXX.XXX.85.19

harine napsal(a):

Jakou má koník povahu ? Zvládnete si ho udržet, když později potkáte jiné koně ? Jsou tací kterým samota opravdu nevadí. Ale zkuste si ho třeba pronajmout a nechat ustájeného u majitelky.

Když bude u vás sám, budete mít spolu mnohem lepší vztah, než když budete mít stádo.

Znám už pár lidí, co si koupili koníka a pak mu přikoupili společníka - a začali mít problémy. Nemohli nechat druhého koně doma sami, či nesehnali na prvního jezdce. Už mnoho let je mají ve výběhu bez užitku a držet 3 a více koní je nesmysl, když nemáte pro ně jezdce - musíte přeci taky pracovat, aby se to všechno uživilo - jak pak jezdit 3 a více koní, když jste v práci i s cestou 12 hodin a s každým koněm strávíte min. 2 hod. že ?

Zvažte to a koníka si kupte. Zákon chov koně o samotě nezakazuje a ti rádoby přispěvatelé, kteří pořád nadávají, že je to týrání, sami zapomínají, že i týrání, je samotná jízda na koni, protože žádný tvor se nezrodil pro to, aby nosil člověka, to si jen člověk přetvořil k užitku svému. Jinak v dávných - i když ne tak dávných dobách bylo zvykem, že sedlák měl taky jen jednoho koně a nikdo se nepodivoval, že nemá druhého.

Jinak pro rýpaly máme dva koně.

19.1.2015 15:55
Íháček

XXX.XXX.236.80

evadasty napsal(a):
Jakou má koník povahu ? Zvládnete si ho udržet, když později potkáte jiné koně ? Jsou tací kterým samota opravdu nevadí. Ale zkuste si ho třeba pronajmout a nechat ustájeného u majitelky.

Když bude u vás sám, budete mít spolu mnohem lepší vztah, než když budete mít stádo.

Znám už pár lidí, co si koupili koníka a pak mu přikoupili společníka - a začali mít problémy. Nemohli nechat druhého koně doma sami, či nesehnali na prvního jezdce. Už mnoho let je mají ve výběhu bez užitku a držet 3 a více koní je nesmysl, když nemáte pro ně jezdce - musíte přeci taky pracovat, aby se to všechno uživilo - jak pak jezdit 3 a více koní, když jste v práci i s cestou 12 hodin a s každým koněm strávíte min. 2 hod. že ?

Zvažte to a koníka si kupte. Zákon chov koně o samotě nezakazuje a ti rádoby přispěvatelé, kteří pořád nadávají, že je to týrání, sami zapomínají, že i týrání, je samotná jízda na koni, protože žádný tvor se nezrodil pro to, aby nosil člověka, to si jen člověk přetvořil k užitku svému. Jinak v dávných - i když ne tak dávných dobách bylo zvykem, že sedlák měl taky jen jednoho koně a nikdo se nepodivoval, že nemá druhého.

Vy jste teda opravdu koňařka. Schvalovat a radit někomu že má mít koně o samotě znamená že o koních víte kulové. To že to někteří jedinci snáší v klidu neznamená že jsou spokojení jenom ten kůň vám to jaksi neumí říct že. A obhajovat to tím že s ním budete mít lepší vztah? Ste se zbláznila ne. Uvažovala jste nad tím proč se kůň v samotě často na majitele víc upne? To vám přijde v pořádku? Je opravdu sobecké držet koně o samotě a každý kdo se aspoň trochu snaží porozumět koním to ví. Ale jestli vám jde o to aby za váma kůň chodil jako pejsek tak nemám slov. A srovnávat to s ježděním je jaksi úplně mimo. A v dávných dobách se taky žilo v jeskyni a žraly se kořínky a proto bude člověk v jeskyni v dnešní době šťastný?

19.1.2015 16:15
evadasty

XXX.XXX.85.19

Íháček napsal(a):
Vy jste teda opravdu koňařka. Schvalovat a radit někomu že má mít koně o samotě znamená že o koních víte kulové. To že to někteří jedinci snáší v klidu neznamená že jsou spokojení jenom ten kůň vám to jaksi neumí říct že. A obhajovat to tím že s ním budete mít lepší vztah? Ste se zbláznila ne. Uvažovala jste nad tím proč se kůň v samotě často na majitele víc upne? To vám přijde v pořádku? Je opravdu sobecké držet koně o samotě a každý kdo se aspoň trochu snaží porozumět koním to ví. Ale jestli vám jde o to aby za váma kůň chodil jako pejsek tak nemám slov. A srovnávat to s ježděním je jaksi úplně mimo. A v dávných dobách se taky žilo v jeskyni a žraly se kořínky a proto bude člověk v jeskyni v dnešní době šťastný?

Víte, já nejsem koňařka, ale dlouholetý majitel dvou koní. I koně ve stádě nejsou šťastný, když se o ne člověk nepostará - viz aktuálně kauza Miata ranč - taky koníčci žili ve stádečku, což ?

V dávných dobách se skutečně žilo v jeskyních, v dnešní době žije řada lidí pod mostem a často ne vlastní vinou - jsou taky šťastní ?

Napsala jsem jen své zkušenosti a zkušenosti mých přátel, kteří z různých důvodů mají koně jen tak ve výběhu, naprosto bez užitku, jen jako živou TV.

Ano, asi máte pravdu - mít 50 ha, tři stáda v něm, v každém hřebec, k němu 3 - 5 klisen, každoročně hříbata - asi jedině tak by byl asi kůň šťastný.

A s tím ježděním, ano, i tady máte pravdu - to, co tu tam vídám na parkurech - jak někteří jezdci zmlátí v zákulisí koně, protože štycnul, nebo jak holčička mlátí řetězem slepou chlaďasku, či jak jezdí ti koňaři, kteří si pletou otěže s volantem a cvalovku se silnicí, zapomínají koně nakrmit, či si 1x ročně vzpomenou na kováře, když kůň má z kopyt lyže.. Hmm.

19.1.2015 16:33
evadasty

XXX.XXX.85.19

Íháček napsal(a):

Navíc není vyloučeno, že si zadavatelka časem nemůže pořídit dalšího koně a ono taky toho druhého hned neseženete - který by vyhovoval kvalitou, i cenou. Já druhého koně sháněla půl roku, než jsem sehnala a prvnímu to bylo naprosto šumák, že je sám. Jediné, co ho zajímalo a zajímá, je balík sena.

19.1.2015 17:54
harine

XXX.XXX.153.39

evadasty napsal(a):

Jo, takhle jsem o tom taky přemýšlela... Když si ho vezmu pod sedlo samotného do terénu, je v tom trochu problém. Je dost nervózní, snaží se mě sundat, ale vždy se řídí mými pobídkami. Na druhou stranu, pokud jdeme jenom na procházku, to, že s sebou nemá další koně je mu úplně šumák. A když například v létě sedíme u táboráku, koně mohou být třeba o kilometr jinde, ale on stojí ve výběhu vedle mojí židle a nehne se z místa... Mám v sobě dost protichůdné pocity.

19.1.2015 18:11
avelanc

XXX.XXX.130.169

Můžete si logicky odůvodňovat třeba stokrát, že koni nebude vadit, že bude sám, že se s koníky uvidí, že s vámi tráví čas rád, atd. Atd...
Faktem ale zůstává, že kůň je prostě stádové zváře, bíložravec, který se ve stádě skrývá před nebezpěčím, tvor komunikativní, který si hledá své kamarády, se kterými tráví veškerý možný čas. Ruku na srdce, kolik hodin denně svého koně zabavíte?

Co se stane, když bude sám? Bůh ví. Koník může fungovat a ani nepoznáte, že je deprimovaný, ale také se může začít výrazně charakterově měnit. U našich je ponička jen s kozami a je naprosto šťastná, ale jen proto, že byla ve stádě velkých koní, kteří ji dávali čočku a ona z nich byla hotová.

Sama jsem měla koníky doma, min. Dva. Nikdy jsem neměla problém v tom, že by na sobě byli koně přehnaně závislí. Nebyl problém odejít jen s jedním, fungovat v terénu. Ale přesto je moje kobyla naprostá asociálka. Teď se dostala do stáda a byla jak ztracená Alenka. Znala jen model chování, který měly s druhou kobuškou a naprosto nechápala stádo. Byla ve stresu. Naprosto závislá na mě. Což není správně! Nebyla jsem pyšná, že mě má tak ráda, protože tak to prostě nebylo. Teď si zvykla na ostatní koně. Zvykla si na myšlenku, že s těmi koňmi funguje jako celek, že ji nechtějí zabít. Dříve cizí koně vídala, ale to jsem s ní byla já, tak je prostě neřešila, ale to není správná reakce pro stádové zvíře!

19.1.2015 18:29
evadasty

XXX.XXX.85.19

avelanc napsal(a):
Můžete si logicky odůvodňovat třeba stokrát, že koni nebude vadit, že bude sám, že se s koníky uvidí, že s vámi tráví čas rád, atd. Atd...
Faktem ale zůstává, že kůň je prostě stádové zváře, bíložravec, který se ve stádě skrývá před nebezpěčím, tvor komunikativní, který si hledá své kamarády, se kterými tráví veškerý možný čas. Ruku na srdce, kolik hodin denně svého koně zabavíte?

Co se stane, když bude sám? Bůh ví. Koník může fungovat a ani nepoznáte, že je deprimovaný, ale také se může začít výrazně charakterově měnit. U našich je ponička jen s kozami a je naprosto šťastná, ale jen proto, že byla ve stádě velkých koní, kteří ji dávali čočku a ona z nich byla hotová.

Sama jsem měla koníky doma, min. Dva. Nikdy jsem neměla problém v tom, že by na sobě byli koně přehnaně závislí. Nebyl problém odejít jen s jedním, fungovat v terénu. Ale přesto je moje kobyla naprostá asociálka. Teď se dostala do stáda a byla jak ztracená Alenka. Znala jen model chování, který měly s druhou kobuškou a naprosto nechápala stádo. Byla ve stresu. Naprosto závislá na mě. Což není správně! Nebyla jsem pyšná, že mě má tak ráda, protože tak to prostě nebylo. Teď si zvykla na ostatní koně. Zvykla si na myšlenku, že s těmi koňmi funguje jako celek, že ji nechtějí zabít. Dříve cizí koně vídala, ale to jsem s ní byla já, tak je prostě neřešila, ale to není správná reakce pro stádové zvíře!

Náš první pony byl ve stádě šikanován proto byl o samotě naprosto v poho. Klidně žral, neměl problém odejít od koní, ani když šel k nim, tak se k nim nehnal.

Naopak když přišel druhý kůň, byl vyloženě nasraný - neustále kobylu kopal a honil, dokonce musel být přes noc uvázaný, jinak by ji snad sežral přes noc. Měsíc trvalo, než se to zklidnilo. I nyní bez potíží ho můžu vyvést - nevadí mu, že jde sám, ale kobyla šílí. U krmení taky dobrý - sám od sebe ji dává příděly a když si myslí, že dostala moc, tak ji zažene.

Koním věnuji tak 5 hodin denně, když je potřebuji, stačí zavolat a oni přijdou a to i bez pamlsku, jsou hodní, naprosto v klidu - nemám si nač stěžovat.

Nemám problém uživit 5 koní, problém je, najít jezdce - sama všechno neujezdím a nechat koně jen ve výběhu taky není správné - jednak, že pořád žerou a pohyb mají téměř nulový a hlavně sehnat vhodného koně, je sakra těžké. Ale ten jezdec, je oříšek.

Napadlo mě i někomu koníka ustájit, ale to sebou nese jistá rizika, která nechci podstupovat.

19.1.2015 18:35
evadasty

XXX.XXX.85.19

harine napsal(a):
Jo, takhle jsem o tom taky přemýšlela... Když si ho vezmu pod sedlo samotného do terénu, je v tom trochu problém. Je dost nervózní, snaží se mě sundat, ale vždy se řídí mými pobídkami. Na druhou stranu, pokud jdeme jenom na procházku, to, že s sebou nemá další koně je mu úplně šumák. A když například v létě sedíme u táboráku, koně mohou být třeba o kilometr jinde, ale on stojí ve výběhu vedle mojí židle a nehne se z místa... Mám v sobě dost protichůdné pocity.

Tak to není dobrý. Můžeš spadnout a on tě v lese utluče. Náš poník byl hodný za všech okolností - i když procválali s koníkama na louce.

Asi jsme měli opravdu štěstí, druhá kobylka by sama nebyla ani náhodou.

Dva koníky mít nemůžeš ? Třeba mini koníček ( nebo dva ) by ještě nešel ? Co ustájit ho u jeho majitelky - nešlo by ?

19.1.2015 18:40
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Souhlasí s názorem, že kůň by neměl být na samotě, ale měl by mít společnost alespoň jednoho koně (poníka). Sama vím jak se změnila moje kobylka, když jsem ji musela odvést z bývalé stáje k sobě kvůli nákaze. Chtěla jsem ji jednak na chvíli nechat osamotě (kdyby se náhodou nemoc u ní projevila, tak aby nenakazila další koně) a jednak než jsem sehnala společníka, tak to také chvíli trvalo. Ve výsledku byla sama cca 4 měsíce a byla to s ní katastrofa. Změnila se neskutečně - už to nebyl ten koník s jiskrou co mě rád vidí, protože spolu někam vyrazíme, ale nechtěla se nechat chytit, mít se mnou vůbec něco společného - prostě mi tak nějak naznačovala, že nebudeme kamarádky dokud nebude mít svého koňského kámoše. Jsem ráda za její chování, kdyby naopak se na mě upnula a tvářila se, že jí to nevadí, tak bych také byla přesvědčena o tom, že takto může spokojeně žít.
Lidé kteří takto koně chovají to budou obhajovat, to už je lidská povaha. Každopádně pokud někdo tvrdí, že je kůň je asociál, že ve stádě nebyl šťastný, apod. Tak je to jen pro to, že toto konkrétní stádo pro něj nebylo vhodně - stádo by ideálně mělo být složené z různých generací koní. Tedy pokud dám roční hříbě do stáda důchodců, tak tam logicky šťastné nebude. Pokud to bude málé stádečko dominatní koní, tak podřízený kůň na tom také bude bit. Takže jednoduše řečeno - koně asociála vytvoří člověk sám. Pokud je dobře složené stáda, dostatečný prostor pro únik, dostatek žrádla i pro koně na konci žebříčku, tak nic lepšího si kůň nemůže přát. Chápu, že málokdo může vytvořit tyto ideální podmínky, pak ale ať nikdo netvrdí, že kůň může být spokojený sám na malém krcálku, když nezkusil nic jiného.
Pro koně který větší stádo nikdy nezažil bude logicky šok se začlenit, bude ze začátku na tom bit, ale to neznamená, že si nezvykne, že se nenaučí chápat stádo a že tam bude v budoucnu daleko šťastnější. Problém je právě v tom, že někdo má svého milovaného koníčka a když po něm druhý kůň vykopne, tak ho pomalu bere domů do postele, aby se mu nic nestalo. Nechci nikoho obviňovat či něco podobného, ale zdá se mi, že je vše v dnešní době přehnané a že koně může mít kdejaký franta na dvorku. Pak kde se berou veškeré problémy

19.1.2015 18:47
Íháček

XXX.XXX.236.80

evadasty napsal(a):
Víte, já nejsem koňařka, ale dlouholetý majitel dvou koní. I koně ve stádě nejsou šťastný, když se o ne člověk nepostará - viz aktuálně kauza Miata ranč - taky koníčci žili ve stádečku, což ?

V dávných dobách se skutečně žilo v jeskyních, v dnešní době žije řada lidí pod mostem a často ne vlastní vinou - jsou taky šťastní ?

Napsala jsem jen své zkušenosti a zkušenosti mých přátel, kteří z různých důvodů mají koně jen tak ve výběhu, naprosto bez užitku, jen jako živou TV.

Ano, asi máte pravdu - mít 50 ha, tři stáda v něm, v každém hřebec, k němu 3 - 5 klisen, každoročně hříbata - asi jedině tak by byl asi kůň šťastný.

A s tím ježděním, ano, i tady máte pravdu - to, co tu tam vídám na parkurech - jak někteří jezdci zmlátí v zákulisí koně, protože štycnul, nebo jak holčička mlátí řetězem slepou chlaďasku, či jak jezdí ti koňaři, kteří si pletou otěže s volantem a cvalovku se silnicí, zapomínají koně nakrmit, či si 1x ročně vzpomenou na kováře, když kůň má z kopyt lyže.. Hmm.

Ale proč tu pletete týrané koně? Tady se bavíme o tom jestli mít koně o samotě nebo s koňma. Proč by měl být týraný když bude ve stádě? A proč by se o něho neměl někdo starat? Přece není problém najít stáj kde si aspoň s pár koňma sedne a bude mít dobrou péči. Proč tu taháte nějakou miatu? A co s tím mají společného lidi pod mostem? S tou jeskyní to měl být příklad že když si má člověk vybrat jestli žít v jeskyni nebo v bytě tak bude určitě šťastnější v bytě i když před léty žili lidi v jeskyni. Stejně tak ten kůň když by si měl vybrat tak bude radši ve stádě než sám i když kdysi se chovali koně o samotě. Už to chápete? To samé s tím ježděním. Nikdo tady přece netvrdí že je správné mlátit koně a nestarat se o něho ale co to má společného s tématem? Jsou prostě lidi blbci co si pořídí koně a nestarají se o něho nebo ho mlátí nebo rvou za hubu a podobně.To je samozřejmě špatně ať už je ten kůň sám nebo ve stádě ale o tom se tu nikdo nehádá. To jako myslíte že když je pár lidí co tvrdí že je to správné protože jejich koně jsou spokojení tak budou automaticky všichni? A jak víte že jsou ti koně opravdu spokojení? To že stojí u balíku a žere mi nepřijde jako důkaz spokojenosti.
Ale samozřejmě ti co mají koně o samotě to budou neustále bránit a vymlouvat se na cokoli aby nemuseli uznat že to správné není.

19.1.2015 18:58
avelanc

XXX.XXX.130.169

Je to složité, když nad tím budete moc přemýšlet. Pořídíte-li ke svému koníkovi nějakého poníka nebo jiného koníka, může se stát, že se na sobě stanou závislí. V takovém případě se budete muset smířit s tím, že svému koni prostě jako společnost na celý den nestačíte. A zároveň budete muset začít pracovat na tom, aby koně netrpěli tím, že s jedním vyjedete. Další rada by pak mohla být: pořídit třetího koně :)
Podle mě byste udělala nejlépe, kdybyste koupila nějakého staršího poníka, který je zvyklý být třeba jen s jedním dalším koněm, aby vám vydržel doma sám. Je to prostě nejlepší řešení s možných řešení...
Záleží na tom, jaký váš koník je. Vím, že má kobylka by sama být nemohla. Na druhou stranu ji ale já venku stačím. V pohodě mi odejde od koní, když mě sundá, neprchá hledat jiné koně, ale čeká na mě..

19.1.2015 20:19
katkaa1

XXX.XXX.234.11

evadasty napsal(a):
Náš první pony byl ve stádě šikanován proto byl o samotě naprosto v poho. Klidně žral, neměl problém odejít od koní, ani když šel k nim, tak se k nim nehnal.

Naopak když přišel druhý kůň, byl vyloženě nasraný - neustále kobylu kopal a honil, dokonce musel být přes noc uvázaný, jinak by ji snad sežral přes noc. Měsíc trvalo, než se to zklidnilo. I nyní bez potíží ho můžu vyvést - nevadí mu, že jde sám, ale kobyla šílí. U krmení taky dobrý - sám od sebe ji dává příděly a když si myslí, že dostala moc, tak ji zažene.

Koním věnuji tak 5 hodin denně, když je potřebuji, stačí zavolat a oni přijdou a to i bez pamlsku, jsou hodní, naprosto v klidu - nemám si nač stěžovat.

Nemám problém uživit 5 koní, problém je, najít jezdce - sama všechno neujezdím a nechat koně jen ve výběhu taky není správné - jednak, že pořád žerou a pohyb mají téměř nulový a hlavně sehnat vhodného koně, je sakra těžké. Ale ten jezdec, je oříšek.

Napadlo mě i někomu koníka ustájit, ale to sebou nese jistá rizika, která nechci podstupovat.

Keď čítam vaše príspevky ježia sa mi vlasy. Vyjadriť svoj názor je v poriadku, ale niekoľkokrát tu tie blbosti obhajovať a ešte to niekomu radiť ako vhodné to je už fakt moc..

Kôň je stádové zviera, to, že si o samote zvykne a rezignuje nie je známka toho, že je spokojný. Zvieratá asociály sa na 99% nerodia, ale urobíme to z nich my ľudia nevhodným odchovom. To sú potom tie, čo ich v stáde odháňajú, tie, ktoré sa fixujú na človeka lebo nerzumejú "konskej" reči a my ľudia si potom myslíme, že majú s nami úžasne silný vzťah. Stačí ale istý čas sledovať stádo koní a pochopíte, že človek im nikdy nenahradí iné kone. To ako sa ohryzkávajú, hrajú, ako sa spoliehajú na vedúcu kobylu keď sa boja, alebo ako si v lete jeden druhému odháňajú muchy. Ako jeden "stráži" kým ostatné spia vyvalené na tráve alebo ako sa dokážu zgrupiť keď začne pršať a fúkať aby si vytvorili závetrie.

NIE oni nepotrebujú ku šťastiu vašu 5 hodinovú starostlivosť ani vaše jazdenie, potrebujú iba dostatok krmiva, veľké výbehy a konskú spoločnosť ! Všetko ostatné je iba pre naše ľudské potešenie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík