liva
napsal(a):
A jaký je důvod přivazovat koně v boxe?
Požadovala bych od ustajovatele vysvětlení...
Je to proto, ze tam kde byl predtim je jiny kun, ktery ma neco s nohama.pak byl ten muj v jinem boxe, ale odtamtud mu utekl, tak ho dal do nynejsiho, ale ten nejde zavrit, tak ho tam privazuje.a vetsinou nema ani vodu.vzdy mu da jen vecer napit a pak az rano.
Majitel ste vy nebo on? Já bych teda svého koně uvázaného a bez jakéhokoli pohybu nenechala ani den ale každý na to má asi jiný názor. A mít koně někde ustájeného bez smlouvy taky není zrovna chytré. Ona ta smlouva je právě na to abyste si ujasnili podmínky ustájení a ustajovatel je musí dodržet. A pokud se s ním nedá domluvit tak bych hledala jiné ustájení. Mně jde především o koně ale každý to má asi jinak. Takové ustájení bych nechtěla ani zadarmo.
amalka22
napsal(a):
Dobry den.mam hucula.nemam ho doma, ale ustajeneho kousek od domova.driv byl vecer v boxe na volno, ale ted ho dal do jineho a tam ho kazdy den privaze.nekdy ho ani nepousti ven, takze konik je 24hodin na kratsim voditku.je to velky problem?dekuji za odpovedi.
Kůň je váš?Vy jste majitelka?
Já bych to jako problém viděla.
Je přivázaný na vodítku určité délky?Nebo na tom klasickém štontovém vazáku, co má na konci závaží a zvíře si může alespoň lehnout nebo udělat dva tři kroky, aniž by se zamotalo?
Pokud je kůň váš a chcete ho nadále nechat někde, kde je víceméně pořád přivázaný, měla byste mu tedy pohyb dopřát vy, sama, osobně. To znamená denně ho vzít ven.
Ať už pod sedlo, na lonž, na ruku a hlavně ho pustit navolno, do výběhu.Když to ustajovatel neudělá.je to na vás.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Snáď je to len hlúpy žart tento príspevok...

polárka.15
napsal(a):
Spíš mi řekněte jeden rozumný důvod pro to, že ten kůň tam je. Proč ho v takovém ustájení máte? Proč ho nepouští? Je to vůbec nějaká stáj, nebo nějaký hurá majitel?
Tipnem si hneď niekoľko:
-cena
- majiteľka o koňoch veľa nevie
- majiteľka je neplnoletá
- cena
- a ešte som zabudla, cena...
napsal(a):
Tipnem si hneď niekoľko:
-cena
- cena
Jojo vidím to úplně stejně, jen to chci číst od paní majitelky. Dost lidí se bije za to, že pro svého koně dělá první poslední, ale ten kůň opravdu nepotřebuje novou cottonku od Eskadronu a drahé vitamíny, které akorát vyprodukují drahou moč a trus (protože to kůň ani nepotřebuje), ale kůň, aby byl opravdu spokojený potřebuje dostatek pohybu - socializaci se svými druhy ve výběhu, kvalitní žrádlo (především píci a seno) a dostatek čisté vody, pokud to kůň nemá, nemohu říci, že pro něj dělám vše, vždy jsou varianty, otázka je jen, zda člověk chce...
A představa, že mám ustájeného koně takovým stylem, ještě k tomu bez smlouvy, tak nechci pomyslet na to, co by se mohlo stát a jaké by z toho mohly být nepříjemnosti...

Pokud je kůň uvázaný a je mu znemožněn pohyb, pak velmi trpí pohybový aparát koně.Kůň je symbolem svobody a je stvořen k pohybu a pokud by mi ho nějaký De..l uvázal v boxe na několik hodin, tak bych uvázala já jeho.Tvl. 21.století ta je mazec a ten kdo v tom nevidí problém, tomu asi nerozumí a nebo je bez mozku.
napsal(a):
Tipnem si hneď niekoľko:
-cena
- cena
Je pravda, ze o konich moc nevim, jsem zacatecnik.Plnoleta jsem uz davno a cenou to urcite neni, ale neni tady v okoli jine ustajeni, jinak bych ho tam u davno nemela. ale diky vsem prispevkum tady to dnes vse budu resit s majitelem staje.
polárka.15
napsal(a):
A můžete popsat více z tohoto ustájení? Ale ustájení určitě je, neříkejte, že to je jediná "stáj" 50 kilometrů široko daleko.
Jinak je ustajeni v pohode.Ma tam spoustu koni a o vsechny se stara.I o toho meho se jinak stara, jen je problem v tom, ze ho ted uvazuje..
Podle toho co píšete, se o něj nestará vůbec! A váš alibismus tomu moc nepomáhá. Není problém jen v tom, že je kůň přivázaný, ale dle vás nedostává dostatečně vodu, nechodí ven, nevidí se s ostatními koňmi, což jsou VELMI zásadní problémy pro stádové zvíře!
Takže buď se smiřte s tím, že váš kůň trpí a nebo to řešte!
Ale nepište, že je jen problém v uvazování. Řada koní je na štontu, ale při zajištění řádného režimu v tom nevidím problém. Ale když se nedostatky kupí, tak už je to skutečně závažné.

amalka22
napsal(a):
A co se tyce jineho ustajeni, v okoli 50km by urcite enco bylo, ale to bych se za nim zase podivala tak 1 za tyden.
Takže preto, lebo VY chcete mať koníka, tak nech radšej stojí uviazaný niekde bez vody, lebo VY hi chcete vidieť častejšie? to sú fskt argumenty... Nechce sa mi veriť, že v okolí ani 20km nenájdete nikoho, kto ustajní kǒa, ani súkromníka. Dajte si inzerát.
Když ten box nejde zavřít, co se domluvit s majitelem, aby tam dal dvě desky a skoby. Není to náročné ani fyzicky ani finančně, popř. Se dá dát třeba tyč, tak aby to koník nepodlezl, ani nepřeskočil, můžete mu na to třeba přispět, investice cca 1000 Kč, když to přeženu? Jinak 5-6 h ve výběhu není moc, ale dá se, ale v boxu bych ho přivázaného nechtěla. Jinak pohyb pouze pod sedlem nebo na ruce není pohyb pro koně, ti se potřebují protáhnout po svém, vyválet se, hodit kozlíka, když tohle nemůžou dělat ve výběhu, pak zlobí pod sedlem.
amalka22
napsal(a):
A co se tyce jineho ustajeni, v okoli 50km by urcite enco bylo, ale to bych se za nim zase podivala tak 1 za tyden.
Sama píšete, že kůň pod sedlem dlouho nebyl a na druhou stranu Vám vadí, že by jste koně viděla jen jednou za týden? Já tomu přestávám tak trochu úplně rozumět.
Takže vy raději budete mít koně v ustájení, který máte u čumáku, ale kůň zde bude přežívat a ne žít, pravděpodobně mu i v té hlavě z toho švihne (a za měsíce budete tady psát o radu co dělat s nezvladatelným koněm), než mít koně někde ve slušném a pořádném ustájení, kde bude kůň žít a bude spokojený a tak i veškerá práce bude o dost lepší, přece jenom se lépe spolupracuje se spokojeným koněm, než navztekaným, který je neustále přivázanej a čumí do zdi.
Dělejte jak myslíte, ale já myslela, že tady jde o koně ne o Vás!
Já měla koně 16 km daleko, takže jsem za ním najela 32 km tam a zpátky, stálo to čas a peníze a nelitovala jsem ani sekundu. To ustájení, které bylo k dispozici, ten nadšený kůň dělající blbosti v obrovských výbězích, to je k nezaplacení, nebýt zrušení stáje, nikdy neodejdu. Holt někdo myslí na koně, někdo myslí na sebe...
apolo2
napsal(a):
Když ten box nejde zavřít, co se domluvit s majitelem, aby tam dal dvě desky a skoby. Není to náročné ani fyzicky ani finančně, popř. Se dá dát třeba tyč, tak aby to koník nepodlezl, ani nepřeskočil, můžete mu na to třeba přispět, investice cca 1000 Kč, když to přeženu? Jinak 5-6 h ve výběhu není moc, ale dá se, ale v boxu bych ho přivázaného nechtěla. Jinak pohyb pouze pod sedlem nebo na ruce není pohyb pro koně, ti se potřebují protáhnout po svém, vyválet se, hodit kozlíka, když tohle nemůžou dělat ve výběhu, pak zlobí pod sedlem.
Tady není prvotní problém v koni, který je uvázaný na štont, ale v celkovém přístupu majitele "stáje" ke svěřeným koním...
amalka22
napsal(a):
Jinak je ustajeni v pohode.Ma tam spoustu koni a o vsechny se stara.I o toho meho se jinak stara, jen je problem v tom, ze ho ted uvazuje..
Asi bych se opravdu nad tím vším zamyslela.
Co podle vás znamená definice"o všechny se stará"?
V ustájení je spoustu koní.To je kolik? A o všechny je dobře postaráno.Stejně tak dobře jako o vašeho, jen on má navíc, asi jako bonus krátký úvaz.
Takže všichni koně chodí ven jen když není ošklivě, jinak jsou údajně v boxech.Ti šťastnější mají boxy s dveřmi, tudíž nemusí být vyvázaní.
Jak to řeší ostatní majitelé? Chodí jezdit, nebo nějak jinak venčit?
Jaká je vlastně vaše představa dobrých podmínek pro držení koně?
No vzhledem k tomu, že původní dotaz je podán formou sdělení 10letého dítěte, lze si pod tímto představit naprosto cokoliv. V pravdě by nejspíš tedy pomohla fotka onoho koníka na zmiňovaném vazném stání, a počítám, že by se zde ihned přestaly objevovat ony pohoršující příspěvky typu "ty jsi deb*l, ustajovatel je deb*l a oba jste tyrani...!"
Je spousta, ale opravdu spousta stájí, které provozují ustájení jak boxové, tak stále ještě štontové - onen úvaz a box co nemá dveře. Také hodně stájí nepouští koně v nepříznivém počasí ven (nejčastěji je to tohle počasí, kdy je bahno do půl kolen), z důvodu malé kapacity pozemků a zničení povrchu. Na štontovém úvaze není nic špatného, pakliže má kůň k dispozici dostatek píce a vody, dostatečný prostor aby si mohl lehnout a správný úvaz aby nedošlo k poranění koně (ale i na prokluzujících vazácích dochází k úrazům, koně si tam hodí nohy, přehodí si úvaz kolem hlavy...). To že je kůň napájen kýblama není také žádný problém, stačí když dostane alespoň třikrát denně dostatečně napít.
Na štontový úvaz se dávají koně klidnějšího temperamentu, hucul štontový úvaz zvládne naprosto bez problémů.
anobbona
napsal(a):
No vzhledem k tomu, že původní dotaz je podán formou sdělení 10letého dítěte, lze si pod tímto představit naprosto cokoliv. V pravdě by nejspíš tedy pomohla fotka onoho koníka na zmiňovaném vazném stání, a počítám, že by se zde ihned přestaly objevovat ony pohoršující příspěvky typu "ty jsi deb*l, ustajovatel je deb*l a oba jste tyrani...!"
Je spousta, ale opravdu spousta stájí, které provozují ustájení jak boxové, tak stále ještě štontové - onen úvaz a box co nemá dveře. Také hodně stájí nepouští koně v nepříznivém počasí ven (nejčastěji je to tohle počasí, kdy je bahno do půl kolen), z důvodu malé kapacity pozemků a zničení povrchu. Na štontovém úvaze není nic špatného, pakliže má kůň k dispozici dostatek píce a vody, dostatečný prostor aby si mohl lehnout a správný úvaz aby nedošlo k poranění koně (ale i na prokluzujících vazácích dochází k úrazům, koně si tam hodí nohy, přehodí si úvaz kolem hlavy...). To že je kůň napájen kýblama není také žádný problém, stačí když dostane alespoň třikrát denně dostatečně napít.
Na štontový úvaz se dávají koně klidnějšího temperamentu, hucul štontový úvaz zvládne naprosto bez problémů.
Takže vám připadá v pořádku že kůň stojí uvázaný bez jekéhokoli pohybu několik dní? Protože kolikrát je hnusné počasí i tři čtyři dny a bláto ve výběhu i dýl. Kdyby ten kůň chodil aspoň na pár hodin denně pod sedlo ale zadavatelka píše že ani to. Ano pořád existujou štontové ustájení ale ty koně co tam stojí jdou aspoň na pár hodin ven. A kdyby můj kůň dostal napít pouze večer a ráno tak se okamžitě stěhuju protože voda po celý den k dispozici si myslím že je zcela běžný standart ve všech stájích.
Íháček
napsal(a):
Takže vám připadá v pořádku že kůň stojí uvázaný bez jekéhokoli pohybu několik dní? Protože kolikrát je hnusné počasí i tři čtyři dny a bláto ve výběhu i dýl. Kdyby ten kůň chodil aspoň na pár hodin denně pod sedlo ale zadavatelka píše že ani to. Ano pořád existujou štontové ustájení ale ty koně co tam stojí jdou aspoň na pár hodin ven. A kdyby můj kůň dostal napít pouze večer a ráno tak se okamžitě stěhuju protože voda po celý den k dispozici si myslím že je zcela běžný standart ve všech stájích.
Ne nepřipadá mi to naprosto v pořádku, ale také mi to nepřipadá tak, že je nutné okamžitě toho koně z tama odvést do nebeských výšin neb tam kde je do hodiny zdechne...
Kupodivu vám vadí, že kůň dostane na štontovém uvázání napít jen přídělově, ale už vám nevadí, když koně co jsou třeba 12hodin venku v ohradě, vodu k dispozici nemají? - a tohle je případ drtivé většiny stájí, nebo koně pod sedlem třeba i 6 hodin bez vody...
Hodně stájí pouští koně ven pouze podle počasí a tudíž se může stát, že jsou prostě koně třeba i měsíc bez výběhů, nebo chodí jen do malých ohrádek velikosti boxů - nyní se začíná hojně využívat opohybování v kolotoči nebo v hale. Je jedno jestli je boxovaný nebo štontovaný, vyjde to nastejno.
Je na majiteli aby zajistil svému koni spokojený život, pakliže mám koně ustájeného ve stáji, která prostě koně v tomto počasí ven nepouští, nebudu nadávat na ustajovatele, ale majitel si musí zajistit opohybování koně, případně změnit ustájení.
anobbona
napsal(a):
Ne nepřipadá mi to naprosto v pořádku, ale také mi to nepřipadá tak, že je nutné okamžitě toho koně z tama odvést do nebeských výšin neb tam kde je do hodiny zdechne...
Kupodivu vám vadí, že kůň dostane na štontovém uvázání napít jen přídělově, ale už vám nevadí, když koně co jsou třeba 12hodin venku v ohradě, vodu k dispozici nemají? - a tohle je případ drtivé většiny stájí, nebo koně pod sedlem třeba i 6 hodin bez vody...
Hodně stájí pouští koně ven pouze podle počasí a tudíž se může stát, že jsou prostě koně třeba i měsíc bez výběhů, nebo chodí jen do malých ohrádek velikosti boxů - nyní se začíná hojně využívat opohybování v kolotoči nebo v hale. Je jedno jestli je boxovaný nebo štontovaný, vyjde to nastejno.
Je na majiteli aby zajistil svému koni spokojený život, pakliže mám koně ustájeného ve stáji, která prostě koně v tomto počasí ven nepouští, nebudu nadávat na ustajovatele, ale majitel si musí zajistit opohybování koně, případně změnit ustájení.
Mě teda vadí že jsou koně ve výběhu bez vody proto si vybírám ustájení kde mají vodu neustále, protože mi jde v prvé řadě o koně. A je smutné že to spoustě lidí nevadí. Stejně tak bych nenechala koně uvázaného celý den bez jakéhokoli pohybu. I to opohybování v hale nebo kolotoči je aspoň nějaký pohyb i když ne úplně dostačující ale lepší než žádný jako to má zadavatelka. A máte pravdu že za koně je zodpovědný majitel ne ustajovatel proto nechápu zadavatelku že dopustí aby se s jejím koněm takto zacházelo.
A to že mi ustajovatel bez mého souhlasu uváže koně a nepouští ven a dá mu napít jen 2x denně je pro mě dost dobrý důvod abych se okamžitě sebrala a šla jinam. Ale zadavatelka si stěžovat nemůže jelikož nemá ani smlouvu tudíž si ustajovatel může s koněm dělat co chce. Já bych bez smlouvy šla tak leda k hodně dobrým známým kterým 100% věřím jinak ani náhodou.