Ahoj, mám problém s A1/1 bude mu 6, je to bezvadný koník, jemný na pobídky ale někdy si chce dělat tak trochu co on chce a když mu to nedovolim tak se vzteká.Problém je v tom, že už se ho sama bojím lonžovat, asi cítí, že má převahu, chvíli to zkouší, jen tak jako, že si naskočí a hází hlavou, když ho za to zpomalím do kroku tak si pochvíli sám nacválá a trhne semnou a normálně mě odtáhne, kruhovku nemám, tak nemám jinou možnost než lonžovat na louce a brát si seboou vždy chlapa, já ho prostě sama neudržim a na něj si tak nedovolí.vim, že to asi nebude správně ale už nevim co by mu mohlo vadit, je ted po nemoci, nějakou práci dělat musí ale zároveň mu taková práce nic moc nedá když bude dělat kraviny, má někdo nějaký nápad či radu?ráda se přiučím, nejsem vševědoucí..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě zase nejvíce příspěvků bude na téma "zapracujte na respektu / vraťte se zpátky k práci ze země, atp." Jistě pravda.
Já k tomu dodám: Co takhle zkusit nějakou lonžovací pomůcku? Protože si nedokážu pořestavit koně, který má na sobě třeba byť jen dlouhý chambon a dokáže vás s ním odnést z kruhu. Navíc... Jemný kůň, který na hubě někam odveze dospělou osobu? Nelonžujete náhodou na ohlávce, že? To bychom se pak nemuseli nad dotazem tak podivovat...
Tedy, pokud lonžujete z důvodu, že na koníka ještě nemůžete sednout a potřebujete s ním pracovat, tak by bylo dobré ne jen ho nechávat vylítat, ale opravdu s ním pracovat. Tedy běžně používaná uzdečka + optimálně nějaká lonžovací pomůcka - chambon (je nutné vědět, jak dlouhý by měl být) / lonžovací postroj / nebo jen jednoduše 2 vazáky zapnout do kroužků udidla (jako otěže), vést mezi předními nohami a na kohoutku svázat... Vše vede koně dopředu-dolu a při správném tempu, přechodech a práci lonžéra vede koně ke správnému zapojení svalů, které jsou žádoucí zapojovat. A taky hlavy, aby nevymejšlel blbosti :D.
Mě by teda zajímalo, jak kůň při klasickém lonžování zapojuje hlavu? Protože snad všechni koně co znám, co jsou nebo byli lonžování, jsou při vyslání na obvod lonžovacího kruhu jako stroje - jen jdou po obvodu, nad ničím nepřemýšlejí, snad jen nad tím, aby to měli za sebou a mohli jít dělat něco zábavnějšího - co je na tom namáhavého co se týče hlavy?
Každopádně bych zapracovala na správné reakci na tlak - na menším kruhu či jen na vodítku - zkoušet ohýbat hlavu, otáčet koně, couvat, apod. Aby kůň byl na tlak co nejjemnější. Pak bych se hlavně zaměřila na to, proč to začal dělat - jestli to právě nebude tím, že lonžováním nezaměstná tolik hlavu, nebaví ho to a raději si odběhne někde na trávu? Chápu, že je po nemoci, ale pokud víte, že ho neudržíte, tak bych to ani nezkoušela - podpoříte v koni myšlenku, že on je silnější a když se mu něco nebude zdát, tak vás přetáhne a uteče. Takže bych zkusila něco jiného - raději nějakou práci na vodítku, ohýbání či něco co fyzicky zvládne.
Když uvidíte že začíná mít ten nápad vás odtáhnout zmenšit kruh, případně hlavně udržet hlavu na kruhu nebo dovnitř. Pokud dá hlavu od vás a lonž bude mít směrem k plecím už vás odtáhne, takhle už je to pro něj jednoduché.
Nebo si udělejte provizorní kruhovku z plastových tyček a el. Ohradníku(bez el.), preventivně pásky nenechávat v celku ale zvlášť navázat ke každé tyčce kousek, kdyby to chtěl proběhnout aby se to rozpadlo, ale pokud respektuje elektriku nemělo by to být.
Škoda, že nepíšete, jak často ho lonžujete nebo s ním jinak pracujete. Ono pokud vezmete jakéhokoliv koně jednou za čas mimo ostatní koně a prostor, kde je zvyklý a budete ho chtít lonžovat, tak se mu to nebude líbit. Navíc plnokrevníci prostě chtějí běžet rychle a často nechápou, proč by se měli ohýbat na kruhu, což je zdržuje.
Na Vašem místě s ním pracuji někde, kde to zná, třeba vedle výběhu s ostatními nebo někde na dvorku před stájí. Až si budete vzájemně věřit, vemte ho ven.
Nepíšeš na čom ho lonžuješ, ale základom pre koňa ktorý sa učí je mať lonžovací obnosok a dlhý lonžovací bič. Keď budeš mať lonž zapnutú hore na nose bude sa ti s ním oveľa ľahšie manipulovať. Nesmieš mu dovoliť, aby sa otočil, k tomu slúži bič, neboj sa ho pohnať dopredu aj za cenu že sa rozcvála. Na obnosku ho určite udržíš, keď ti začne hlavu vyťahovať tak ihneď zareaguj tým, že potiahneš naspäť a súčasne poženieš zozadu bičom. Ja viem ľahšie sa to však píše, ako robí, lonžovanie nie je také jednoduché ako by sa mohlo zdať a hlavne to nemá byť honenie koňa dookola preto aj túto činnosť je super sa naučiť od niekoho skúseného ako tápať v teórii.
Lonžujeme na uzdečce se spojkou a 3-4 v týdnu.Nějaký ty vyvazovací otěže nebo chambon mě taky napadly aby se tak vlastně vytrestal sám ale nevim jestli je to správná cesta, ale zase jako věčně se s ním přetahovat taky nikam nevede, ale asi naopak.Napadlo mě dát mu za to práci navíc, nebo mu to nějak znepříjemnit aby pochopil, že je pro něj jednodušší pracovat v klidu aby mu to zároveň něco dalo kromě toho, že tam lítá jak magor a akorát se spotí...
Ale notak... Znám dost plňasů, kteří si cválají svým tempem nebo pomalu a neženou se a už vůbec ne kód cváláme = rozpálíme to. Není to žádné dogma, každý plňas je jiná osobnost a jen záleží na tom, jak k nim člověk přistupuje.
mě toto dřív dělával kůň, o kterého jsem se starala (byl to hafling), dovezl se s vícero výchovnými chybami a návyky a právě i jedno bylo zdrhání z lonže. Nejdříve dělal to, že se proti člověku stavěl, útočil na něj a když zjistil, že mu to neprojde tak teda chodil - a to utíkal do středu kruhu proti lonžérovi (v místech, kde se lonžoval tak nebyla tráva) a postupem času a důsledností, chválení se s ním dalo spolupracovat. Problém nastal na otevřené louce a ještě k tomu, kde byla tráva - udělal to, co popisujete, vrazil hlavu ven, natočil se plecí a já už měla spálené ruce a kůň 2m odběhl a pásl se, tak to bylo několikrát. Vyřešila jsem to tak, že jsem jej lonžovala jen na povrchu, kde nebyla tráva a pokud ano, tak to bylo uzavřenější prostranství, pás keřů, stromů apod. Kde neměl tolik prostoru a to se s ním taktéž dalo domluvit. Chce to opravdu důslednost, koně maximálně zabavit, mluvit, hodně chválit, pokud vidím, že něco vymýšlí tak okamžitě přechody apod. Věci, abyste koně zabavila, než něco udělá. Hlavně nelonžovat na ohlávce, ale na uzdečce. Dále bych měla koně na délku lonžovacího biče a chodila s ním po kruhu, žádné, že stojím na místě a jen se točím, to si dovolím s koněm, který je vychovaný.
Lonžování nemusí být pro koně nejnudnější práce na světě, jen se u toho musí přemýšlet.
Koník asi nebude až tak jemný na tlamku, když vás z vesela za udidlo vytáhne...vyzkoušela bych obnosek, pokud máte možnost, už jenom z toho důvodu ať ho na hubu neotupíte úplně. Pomocné otěže mohou pomoct, ale chtělo by to někoho, kdo s nimi umí a ten by i zrovna mohl konkrétně poradit jak toho koně lonžovat lépe.
Za mne - vemte si ho jen na délku biče a choďte s ním, jenom v kroku, popř. Klusu, na tuhle vzdálenost nebude mít takovou šanci vás vytáhnout.
A propo, jestli je ten koník, co ho máte v profilovce, tak mi přijde (i když z tak malé fotky těžko soudit), že chodí s hlavou ven asi běžně?
Trénovat na lonži přechody, zastavení, přidat kavaletu(y), zmenšovat a zvětšovat kruh, chodit rovně (jakoby po obvodu "jízdárny"), práce na lonži opravdu nemusí být jenom o tom, že stojím a kůň běhá okolo.
Je to zvláštní ale venku je to uplně jiný kůň, povely má téměř na myšlenku, na všechno reaguje a stačí málo ale ta kruhovka, nám prostě nejde, nevim jestli mám hledat chybu taky u sebe, jestli to dělá, že ho to nebaví?nejde mi o to aby se jen vylonžoval, chci dosáhnout toho aby se naučil pracovat vklidu a né se jen naučit za něčím hnát, vím že jako s dostihákem s ním asi nikdo takovou práci nedělal, obsedli ho a běhej...tím spíš s tím chci něco udělat.no a když teda vytáčí hlavu z kruhu pomohlo by ho dovnitř vyvázat?, nebo co s tím?
lenka29
napsal(a):
Je to zvláštní ale venku je to uplně jiný kůň, povely má téměř na myšlenku, na všechno reaguje a stačí málo ale ta kruhovka, nám prostě nejde, nevim jestli mám hledat chybu taky u sebe, jestli to dělá, že ho to nebaví?nejde mi o to aby se jen vylonžoval, chci dosáhnout toho aby se naučil pracovat vklidu a né se jen naučit za něčím hnát, vím že jako s dostihákem s ním asi nikdo takovou práci nedělal, obsedli ho a běhej...tím spíš s tím chci něco udělat.no a když teda vytáčí hlavu z kruhu pomohlo by ho dovnitř vyvázat?, nebo co s tím?
A robíte s ním aj jazdiarenskú prácu? Pretože ak chodí stále iba na vychádzky tak je dosť možné, že sa proste na kruhu neunesie. Mala som už pod zadkom na prevýchovu pár dostihákov a tie kone bývajú zo začiatku veľmi neohybné. Ak je to tak súšala by som ho viac ohýbať aj zo sedla, robiť kruhy, obraty.
Záleží proč tu hlavu vytáčí - nebaví ho to, nebo se na kruhu neumí nést?
Znám i koně, kteří jsou starší, ježdění, ale na kruhu se absolutně neumí nést, řeší to pověšením se do lonže, zrychlením, nebo odvlečením lonžéra. V tomto případě je na místě hlavně pravidelná a postupná práce, jako s mlaďochem, aby se ten kůň naučil pěkně sám nést. Já takto učila chodit na lonži 2 starší kobyly, jedna to zvládla s přehledem za půl roku, druhé to trvalo něco přes rok, ale teď obě chodí pěkně, s klidem, na obě ruce, ve všech chodech. A to bez pomůcek (ano párkrát jsem měla pučený pevný chambon, ale přiznám se až tak přesně nevím jak ho ideálně nastavit, takže ho ve výsledku nepoužívám).
Hlavně se snažte vyhnout situaci, kdy vás odvleče, klidně můžete jít "metr" od něj, takhle chodit do kruhu a postupně délku lonže zvětšovat.
jaz90
napsal(a):
Záleží proč tu hlavu vytáčí - nebaví ho to, nebo se na kruhu neumí nést?
Znám i koně, kteří jsou starší, ježdění, ale na kruhu se absolutně neumí nést, řeší to pověšením se do lonže, zrychlením, nebo odvlečením lonžéra. V tomto případě je na místě hlavně pravidelná a postupná práce, jako s mlaďochem, aby se ten kůň naučil pěkně sám nést. Já takto učila chodit na lonži 2 starší kobyly, jedna to zvládla s přehledem za půl roku, druhé to trvalo něco přes rok, ale teď obě chodí pěkně, s klidem, na obě ruce, ve všech chodech. A to bez pomůcek (ano párkrát jsem měla pučený pevný chambon, ale přiznám se až tak přesně nevím jak ho ideálně nastavit, takže ho ve výsledku nepoužívám).
Hlavně se snažte vyhnout situaci, kdy vás odvleče, klidně můžete jít "metr" od něj, takhle chodit do kruhu a postupně délku lonže zvětšovat.
To už se mu právě povedlo mě odvléct a líal po poli, našěstí byl poblíž ohrady kde byla kobyla, tak neutekl daleko a vrátil se, myslím, že od té doby to dělá častěji ale chlapa neodtáhne ale mě jo.
Ten kůň nemůže pod sedlo nebo proč ho lonžujete 4x týdně? Myslím že to je hodně lonžovala bych tak jednou max. Dvakrát týdně. Ostatní dny buď práce pod sedlem nebo pokud nemůže tak střídat práci ze země, procházky apod. A zapracovat na ohebnosti a hlasových pobídkách ty se vám budou při lonžování hodit. Chodí do výběhu nebo nemá žádný jiný pohyb? A spojka na lonžování dle mě taky není ideální buď ten obnosek nebo zapnout do vnitřního kroužku udidla ale zajistit tak aby mu udidlo neprojelo hubou.