Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme ohlávku full a náhubek taky, kupovala jsem podle velikosti ohlávky.
http://www.equistorm.cz/stajove-potreby/waldhausen-nahubek-pro-kone.html.
Velikost dle ohlávky, většina náhubků jsou částečně nastavitelné. Každopádně pokud máte paždravého koně, tak nedoporučuji nic plátěného - můj poník to zvesela prožral a nedá se to nijak pospravovat - nyní už ho nedávám, vyřešila jsem to jinak, ale kdybych musela kupovat další, tak bych asi zvažovala spíše nějaký plastový či nějaký jinak řešený než jak ve výše zmíněném příspěvku. Tento typ se mi hodně neosvědčil
Zdraví, otevírám starší diskuzi, nastala situace kdy budu muset řešit náhubek na pastvinu. V únoru se mě přichvátil poník, zakoupila jsem náhubek v Kamíru, koně chodí na pastvinu jenom v noci protože jsou muchaři, přes den jsou schované v přístřešku. Tedˇ mám otázku jestli mu ho mám dávat na noc aby se vubec něčeho nažral.Otvor v tom náhubku se mě zdá strašně malej. Děkuji za radu.
Otvor je akorát, koně to zvládají, když se to naučí, bez problémů.
Já dávám náhubek fjordovi přes den, na noc sundávám. Není sluníčko, je méně fruktanů.
Dejte koníkům deky a můžete je mít venku i ve dne.

sisi58
napsal(a):
Otvor je akorát, koně to zvládají, když se to naučí, bez problémů.
Já dávám náhubek fjordovi přes den, na noc sundávám. Není sluníčko, je méně fruktanů.
Dejte koníkům deky a můžete je mít venku i ve dne.
Nesouhlasím s vámi.. Váš zdroj informace?
Fruktanů je nejvíc večer a slunečno tady je už druhý den.
Velký kůň s eschvátí stejně snadno jako malý, pokud je IR nebo EMSa má víc rizikových faktorů/ klasicky bývají IR arab, QH.../
Stoupají během dne, nejnižší jsou ráno, protože v noci je rostlina spotřebovala, během dne se slunečním svitem fruktanový porost/ ne každá "tráva" je vysokofruktanová, mizerný je třeba jílek, kostřava taky žádná hitparáda, ale nejsem kytkař, taky záleží na stresu porostu-jak je hnojeno, paseno, vláha atd./ fruktany-zásobní látky pro růst rostliny- tvoří a akumuluje, nejnižší hodnoty jsou v rostlině ráno. Proto se pro IR koně má sekat za deštivých dnů/nj, jak pak sušení/ a ráno a seno má ještě přemoknout.
NL má web, kde hlásí denní kolísání fruktanů a varují dle počasí patřičné oblasti, link z hlavy nedám a tady je logicky jinak.
Pokud bych kobylu s IR nebo EMS pustila na druhově vysokofruktanový přepasený nehnojený mladý-tj teď porost, po slunečném dni, bez náhubku večer, bude radostně hltat sladkou travičky a dost riskuji.
http://docplayer.cz/13647222-Vyziva-koni-z-hlediska-dlouhodobe-perspektivy-autor-ing-eva-zurek-msc.html
IRku zatím pouštíme, ale má spíš paddok a sítě se senem, zpomalovací, a je oddělená. EMS kobylu jsme v těch nejrizikovějších dnech /teď je tady u nás ještě aspoň dost půdní vláhy a kobyla má váhu dobrou a kopyta upravena též/ na trávu vůbec nepouštěla, ani s náhubkem.
Ale to jde o to, jak které zvíře má vysoké riziko.
Žofré prosím. Napsala jsem to tak, aby to bylo jednoduché.
Nenapsala jsem, že žádné f. nejsou, jen je jich v noci méně.
Pochybuji, že slečna půjde koupit deku, aby mohla mít kobylu venku celý den, když ostatní koně budou zavření.
Chce koupit náhubek.
Pokud tedy její kůň nemá být celý den s náhubkem, bude lepší, když ho nebude mít v noci.
Pokud mají koně půl dne zavřené a pouští je jen na noc, nehrozí hucule s náhubkem žádné riziko.
Většina koní s jarním pasením nemá problém. Většinou to skončí řídkou stolicí a za pár dní se i to upraví.
Já jsem napsala, jak to děláme. Nevnucuji to nikomu. Prostě půl dne s náhubkem, půl dne bez.
Jen zlomek majitelů koní si přečte něco o krmení. O fruktanech nebude vědět 99%.
Většinou to řeší tak, že když je kůň hubený, přidá se krmení, když tlustý, ubere se. Popř. přidá nebo ubere práce.
Osvěta je bezva, ovšem ze strany majitelů musí být zájem. Což není.
Ti slušnější řeší s vetem či kovářem, ignoranti a neználci neřeší vůbec

Jednoduché to být může a je to fajn zjednodušit, ale nemělo by to být na úkor pravdivosti.
Pokud si tady budeme dokola předávat nepravdy byť v dobrém oumyslu a víře, osvícenost majitelů koní se nezvýší.
Pokud napíšete "Já to dělám takhle a zatím jsem jednoho možná IR koně, co ho mám druhý rok, neschvátila, a za svůj život v klasickém oddíle s čétéčky, kde to dělali jako já, jsem schvácení neviděla"- bude to jednoduchá pravda a kasuistika.
Pokud napíšete, že půl dne s náhubkem je stran fruktanů a schvácení lepší než celý den bez náhubku, bude to jednoduchá pravda též.
Není pravda, že v noci je fruktanů méně než ráno a dopoledne / pokud tedy týden nebylo pod mrakem a teplo a právě dnes od rána svítí jak blázen a je sucho/..
Pokud napíšete, že většina koní s pasením nemá problém, bude to váš subjektivní názor a spekulace / celkem souhlasím, protože počty petových IR koní jsou v kotlince nižší než počty pracujících koní bez IR-spekulace, moje/.Ale nemusí to řešitelce problému moc pomoci, protože ona nemá A1/1 v tréninku, ale hucula, co je jí platné, že pravděpodobnost byla 1%, když zrovna jí to "vyšlo"...Ptala se, takže se zajímá a zasloužila by si link na slušnou informaci o managementu IR koně, ten, který jsme dala, za takový považuji-náhubek je lepší než nic, ale jde dělat víc..
Co a jak bude vědět a dělat většina majitelů a jak se bude řešit management stáda je už úplně OT problému hladin fruktanů, o tom potom.
Osvěta je bezva, proto tady roky klapkuji. Ale pokud už někdo informaci hledá, měl by mít šanci najít pravdivou a ozdrojovanou, nebo alespoň takovou, která je pravdivá s vysokou pravděpodobností.
Za rady by měla být osobní zodpovědnost, nějaká.
Pokud tady za měsíc bude někdo další řešit laminitidy a fruktany a dočte se zde a vezme za své, že noc je fruktanově nejnižší, podle mého názoru/ je to spekulace, ani jedna z nás konkrétního koně, jeho výživový stav, stav kopyt a tréninkový plán neviděla/, jeho IR nebo EMS koni podle to podle mého ublížit může.
Většina schvácení podle mého v kotlince proběhne tak, že majitel ani neví, že přichvátil a má problém /" jen řídká stolice"/, jen časem řeší "méně prostorné a pohodlné chody", pokud vnímá ty, nebo si počká na další pořádnou ataku. Spravovat zrotovanou kopytní kost jde blbje..
Taky vám své názory nevnucuji- ale zatím si je ponechám.
Nechtěla jsem majitelku huculky mystifikovat, starala jsem se o schvácenou huculu 5 let. Vím, čím ten kůň procházel, viz fotky při mím příchodu a posléze.
Nikdy bych neradila tak, abych koníky poškodila.
Jen radit z několika málo informací, je jak hádat z křišťálové koule.
Po zadání fruktany mi naskočilo třeba toto:
http://www.equichannel.cz/pastva-a-fruktany
a ve článku je mimo jiné psané
Sluneční svit
Při slunečním záření prostřednictvím fotosyntézy rostlina produkuje cukry a fruktany, jejichž množství se v rostlině zvyšuje. Proto množství fruktanů v rostlině vrcholí odpoledne, během večera klesá, aby v noci a těsně před úsvitem dosáhlo svého minima. Při zatažené obloze a dokonce i u porostu ve stínu je tedy nižší obsah fruktanů.
Fáze růstu
V různých obdobích růstu je množství cukrů a fruktanů v rostlinách různé. Mladá, velmi krátká jarní tráva jich bude mít minimum, protože plocha listů je malá a fotosyntéza funguje v omezené míře. Při růstu vegetativních orgánů množství fruktanů roste, vrcholí v květu a po dosažení pohlavní dospělosti opět klesá.
Zadvatelka, děkuji za Vaše info, ale nepsala jsem že se přichvátila hucula ale poník shetík, o hucule jsem psala že je přes den taky zalezlá koně přes den nezavírám oni si to řeší podle počasí mají volný přístup do stáje.Poník je jenom na seně, moje otázka zněle dávat na noc náhubek nebo ne, Jinak chodí čistě nekulhá ani na kamínkách, ale chci předejít tomu nejhoršímu.

To je dobrý link. Ing Štěpánková je další krmivář, kterého bych okamžitě doporučila/, ptala jsem se jí myslím několikrát na radu stran IR a laminitid a kopyt, umí mnohem víc než já, což není tak těžké, ale víc než většina "profikrmivářů", co se kdy na EQ prezentovali /. Na EQ psávala jako adalin a pak dosud jako blanka, výživařinu už ale nedělá, tohle byly její stránky, měla tam i kasuistiky, nechala jen málo-škoda.
http://www.vyzivakoni.wbs.cz/Clanky.html
Z citovaného textu mi nadále vyplývá, že nejvíce fruktanů je v porostu večer / po celý sluneční svit se kumulovaly/, jak svit ustane, začnou klesat, pokud tedy není tak chladno, že tráva neroste, takže nejméně je jich ráno / a to, pokud začne zas svítit, se začnou syntetizovat, takže stoupat/. Ideál by tedy byl pokud pastva, tak od cca 4-5 ráno do 10-11, cca. Nebo tedy od 24 do 8-9, úplný ideál.
bubel: hucul i poník jsou plemennou příslušností s vyšší pravděpodobností IR/ nemusí být/. Pokud vlastníte 2 IR koně, načtěte si to-od diagnostiky přes management, KD, až po kopyta.
ustulina sem občas chodí a ví, že nesouhlasím se vším /třeba s alternativní medicinou, částečně s paradise paddock/, ale celkově velmi dobrý pro orientaci je její web /ta fjordkoule v náhubku je moje bývalá/
http://www.laminitis.cz/zaciname/
Jasně pročítám vše možné, hucula je v poho mám jí dlouho, ale shetíka mám rok a vloni to bylo vše v pořádku a u bývalé mjitelky prý taky.Jak jsem psala koně si jdou na pastvinu až kolem 9té hodiny večer nebo podle toho jak lítají mouchy, a ráno v 7h už jsou doma, můžou jít na pastvinu kdykoliv ale prostě se jim nechce.