Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2015 11:10
tominos

XXX.XXX.92.130

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat.
Zajímalo by mě proč mi koně začly hubnout.Příznaky zhubnutí v kyčlích, žebra jdou vidět a také kohoutek zhubl, ale krk a zadek je stáe nasvalený i v plecích.
Koně dostávají ječmen míchaný s kukuřičným šrotem+seno.
Bohužel nemáme napaječky takže vodu musíme kýblovat.
Nevím si rady už, jelikož koně pracují, nažrat dostávají ale buď nepřibírají nebo hubnou?
Napadlo mne poze jestli to nemůže být začervení, nebo právé tím že koně když vodu dopijí tak musí počkat až jim ty kýble zase naplním.

Za jakoukoliv radu budu rád. Díky.

25.1.2015 11:32
axl

XXX.XXX.159.147

Dobry den, muze to byt zacervenim, spatne zuby, je zima a kone vydaji dost energie na teplo a nemusi jim davka stacit. Nepisete jake kone mate, stari a kolik ceho dostavaji, jaky maji rezim dne.

25.1.2015 11:49
katkaa1

XXX.XXX.234.132

Nepíšete koľko čoho kone dostávajú, ale vo všeobecnosti základom keď začnú chudnúť je pridať seno. Hlavne teraz v zime keď sú takéto výkyvy teplôt. Ak ho nemajú k dispozícii celý deň tak dávkovať, ale čo najčastejšie 3x je minimum a rátať s tým, že dospelý kôň zožerie aj 15-20 kg, hlavne ak sú veľa vonku a aj robia. A to množstvo je ideálne si odvážiť lebo niekedy sa to môže zdať akú kopu im človek dá a keď to dáte na váhu zistíte, že to vôbec nie je tak veľa. A tiež by som všetkých odčervila niečím silným (nie Panacur, alebo Telmin ale niečo čo je na "všetko" ), vodou si myslím že to nebude kone sa dokážu napiť "do zásoby" ak im vodu ponúknete 2 - 3x denne v tom by som problém nevidela. A hlavne nedostatok vody by spôsobil skôr koliky ako chudnutie.

25.1.2015 13:17
tominos

XXX.XXX.34.124

Mám belgičany do parkuru, valacha 6let a kobylu 8let.
Ráno a věcer dostávají 1 odměrku a seno dávám taky tak.
Většinou když jim dám sena hodně tak ro rozhazuji po boxe.
Občas jim dám ještě jednu odměrku po práci.

25.1.2015 18:57
koně

XXX.XXX.205.252

Když hubnou oba koně, bude to nejpravděpodobněji žrádlem.
Vaše údaje nejsou příliš konkrétní.Jaký je objem vaší odměrky, kolik kg sena?
Koně chodí přes celý den do výběhu, kde seno nemají?
Práce mají v zimě méně, nebo se chystáte průběžně už na halovky?
Jak dlouho je máte, minulou zimu také hubli?
Jako nejjednodušší variantu bych viděla přidat na seně a klidně i na jádru.Máte li odměrku klasickou, litrovou, a dáte dvě, občas tři, tak to pro velké a pracující teplokrevníky nic moc není.

25.1.2015 20:27
snake354

XXX.XXX.115.192

tominos napsal(a):
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat.
Zajímalo by mě proč mi koně začly hubnout.Příznaky zhubnutí v kyčlích, žebra jdou vidět a také kohoutek zhubl, ale krk a zadek je stáe nasvalený i v plecích.
Koně dostávají ječmen míchaný s kukuřičným šrotem+seno.
Bohužel nemáme napaječky takže vodu musíme kýblovat.
Nevím si rady už, jelikož koně pracují, nažrat dostávají ale buď nepřibírají nebo hubnou?
Napadlo mne poze jestli to nemůže být začervení, nebo právé tím že koně když vodu dopijí tak musí počkat až jim ty kýble zase naplním.

Za jakoukoliv radu budu rád. Díky.

Dobrý večer.V první řadě koně při krmení senem, potřebují mít neustále pitnou vodu k dispozici.Uvidíte když jim dáte větší nádobu na vodu jak se vám zvedne spotřeba sena.Seno je základ pro krmnou dávku.Jádro dávejte až po nakrmení senem.Při sportu a při práci je třeba dávat jádro třikrát za den.Dávka až 5 kg jádra na den.Podle zátěže.Kukuřice a ječmen je dobrá volba já bych k tomu ještě přidal olej, buď slunečnicový nebo řepkový klidně 2dcl.na den.Hlavní je aby jste měl kvalitní seno.To je základ.

25.1.2015 22:50
kallisto

XXX.XXX.135.38

Kromě výše uvedeného, tedy přidat seno a dopřát jim dostatek vody a zkontrolovat zuby! doporučuji teď když nejsou velké zimy a koně jsou v zimní srsti koně určitě nezapotit. Jak koně třikrát do týdne v tréninku zpotíte, zhubne vám. Neuvádíte jak koně teď pracují. Dále je potřeba se zamyslet jestli se něco nezměnilo v managementu. Zda neproběhla nějaká změna tj například nový kůň ve stádě, jiná doba krmení, sousední kůň může mít sežráno dřív a pak opruzuje, seno z jiné seče či od jiného dodavatele jako předtím jim nemusí chutnat, horší kvalita granulí v pytli, zda mají sůl, zda mají na žrádlo klid nebo jestli v té době zrovna třeba někdo nekydá box atd atd, to vše může koně znervozňovat a koně pak hůř žerou.

26.1.2015 07:52
anobbona

XXX.XXX.84.98

Pakliže jsi si jistý, že koně dostávají dostatečné množství krmiva, že nedostávají jen záchovné dávky, ale opravdu dostatek krmiva, mají vyhovující podmínky, nech si u veterináře udělat rozbor kobyláků. Letos je ta zima nějaká divná, dost lidí má problém s úbytkem váhy u koní ačkoliv koně dostávají kvalitní a dostatečné krmivo. Zima je mírná, bez mrazů a sněhu (no dobře, posledních pár dnů se to zabílilo), parazitům takové počasí vyhovuje a umožňuje se množit. Zkus odčervit kvalitním přípravkem na strongili a za měsíc znovu.
Vodou to určitě nebude.

Přidejte reakci

Přidat smajlík