Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2015 21:07
-šumák-

XXX.XXX.166.37

Zdravím,
už nějakou dobu se pokouším o pracovní klus (vždy při naklusání sedím dokud nezačínám drncat) valášek má velmi prostorný klus rychlosti cvalu- také se snažím nacvičit trochu pomalejší ale odhaduje se to blbě když jde člověk sám
ale k problému- zdá se mi, že ač se snažím sebevíc (nebo naopak vůbec) nedokážu dostatečně uvolnit pánev, neznáte někdo nějaké cviky? cvičím každý den ale spíš posilování a protahování na tohle nic
vysedět klus jsem se snažila se třmeny, bez nich, na dece s madly, ve westernu, bez ničeho stejně jsem nakonec začala vysedat v rámci šetření zad- nebudu svině jen proto, že něco chci

27.1.2015 07:11
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Jakmile dostanete koně do správného klusu, žádné zběsilé tempo, div se mu nezamotají nohy, ale do pravidelného pomalého = pracovního klusu, tak se Vám bude sedět dobře.

"také se snažím nacvičit trochu pomalejší ale odhaduje se to blbě když jde člověk sám" - ale copak to je za blbost. Nejde o to, jak to vypadá ze země, ale vy to musíte cítit, pokud jde kůň dobře a správně, pokud ne, tak opravdu potřebujete trenéra a nějaké rady zde vám budou celkem na nic, protože to potřebujete v danou chvíli tu pobídku, ne pátrat v paměti, co to vlastně na tom internetu psali, ať zkusím.

Pokud kůň jde opravdu pracovním klusem, přes kulatá záda, uvolněně v taktu a nikam nespěchá, tak si tam člověk sedí a může myslet na to, co dělá špatně. Když kůň letí jako zbláznělý s prohnutýma zádama, tak to neusedí opravdu nikdo a trápí se jak kůň, tak jezdec.

Chce to koníka pořádně dostat pod sebe a přijezdit, potom můžete zkusit pracovní klus.

27.1.2015 09:47
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Ako písala Polárka, kôň musí byť najprv dobre uvoľnený, klusať zo začiatku radšej čo najpomalšie. Mne sa pracovný klus učil lepšie bez sedla na madlách, ale asi je to individuálne. Snaž sa spustiť nohy čo najnižšie a nedržať sa kŕčovito kolenami. A uvoľniť panvu, občas pomáha sa aj trocha (!) zakloniť a hlavne byť vystretá, nehrbiť sa. A môj tréner mi dakedy poradil takú dobrú vec, že si mám predstavovať ako by som na bruchu chcela prehadzovať loptičku

27.1.2015 19:29
-šumák-

XXX.XXX.166.37

polárka.15 napsal(a):
Jakmile dostanete koně do správného klusu, žádné zběsilé tempo, div se mu nezamotají nohy, ale do pravidelného pomalého = pracovního klusu, tak se Vám bude sedět dobře.

"také se snažím nacvičit trochu pomalejší ale odhaduje se to blbě když jde člověk sám" - ale copak to je za blbost. Nejde o to, jak to vypadá ze země, ale vy to musíte cítit, pokud jde kůň dobře a správně, pokud ne, tak opravdu potřebujete trenéra a nějaké rady zde vám budou celkem na nic, protože to potřebujete v danou chvíli tu pobídku, ne pátrat v paměti, co to vlastně na tom internetu psali, ať zkusím.

Pokud kůň jde opravdu pracovním klusem, přes kulatá záda, uvolněně v taktu a nikam nespěchá, tak si tam člověk sedí a může myslet na to, co dělá špatně. Když kůň letí jako zbláznělý s prohnutýma zádama, tak to neusedí opravdu nikdo a trápí se jak kůň, tak jezdec.

Chce to koníka pořádně dostat pod sebe a přijezdit, potom můžete zkusit pracovní klus.

Právě, že on se nijak nemotá a chodí jak má (hezky od zadu, hlavu dopředu dolů na lehkém přilnutí) má klus hodně prostorný a protože nemám k dispozici jízdárnu a většina vyjd v týdnu neni moc pracovně laděná zvlášt teď, "pracovat" můžeme akorát o víkendech, mám dost bojové podmínky a ten pomalý klus je ještě na dlouhý běh, mě se zdá, že klušeme "pomalu" ohlídnu se a koně za mnou cválají (na léto jezdím do JK)

Uznávám, že je problém v nás obou ale poslední rok těch problémů bylo víc a tohle nijak "nehořelo" byly vážnější krize a na tohle jsem se vrhla až teď, jediné chvíle kdy s prac. Klusem na něm nemám problém je na veřejných akcích- předvádí se, vzteká- místo kroku pomalinku kluše, to je pak snadné jen ho klidnit i v lese. Na jiném koni nemám problém ale to je mi na houby musím makat na nás.

28.1.2015 07:05
polárka.15

XXX.XXX.41.2

A to máte klusáka nebo co to je za koně?

28.1.2015 09:28
koně

XXX.XXX.205.252

-šumák- napsal(a):
Právě, že on se nijak nemotá a chodí jak má (hezky od zadu, hlavu dopředu dolů na lehkém přilnutí) má klus hodně prostorný a protože nemám k dispozici jízdárnu a většina vyjd v týdnu neni moc pracovně laděná zvlášt teď, "pracovat" můžeme akorát o víkendech, mám dost bojové podmínky a ten pomalý klus je ještě na dlouhý běh, mě se zdá, že klušeme "pomalu" ohlídnu se a koně za mnou cválají (na léto jezdím do JK)

Uznávám, že je problém v nás obou ale poslední rok těch problémů bylo víc a tohle nijak "nehořelo" byly vážnější krize a na tohle jsem se vrhla až teď, jediné chvíle kdy s prac. Klusem na něm nemám problém je na veřejných akcích- předvádí se, vzteká- místo kroku pomalinku kluše, to je pak snadné jen ho klidnit i v lese. Na jiném koni nemám problém ale to je mi na houby musím makat na nás.

Na pracovní klus jízdárnu ani nikoho jiného nepotřebujete.Vy musíte poznat kdy vám je kmih, tempo a rytmus pohodlné, které usedíte, a v tom koně držet.Nepotřebujete ani jízdárnu, ani hodiny a hodiny času.
Při každé vyjížďce, když bude uvolněný, třeba 5minut pilujte přechody.Krok, pár klusových, zas krok.Svižný pěkný, pobídka, přechod, zádrž, zpátky krok.
Najdete si na to kousek rovného místa, kde si udržíte aspoň jednu "stěnu" Abyste byla schopná si uhlídat kruh.No a po třeba 5ti minutách přechodů krok, klus by měl být kůň přirozeně podsazený, taky bývají nas... To musíte cítit, že vás má "na zádech" jen se pod vámi kutálí.Samozřejmě držíte i na otěži, na přilnutí víc než lehkém.Ale k tomu musíte pobízet sedem a holení.
Pravděpodobně máte mezeru v pobídkách, podle toho popisu"když ho jen klidníte, tak ho vysedíte"
A když sám dopředu netáhne, tak ho v pracovním sedu neupobízíte a zároveň nepřidržíte.
Jinak přechody si můžete dělat i během vyjížďky, na jakékoli cestě.

28.1.2015 18:44
-šumák-

XXX.XXX.166.37

koně napsal(a):
Na pracovní klus jízdárnu ani nikoho jiného nepotřebujete.Vy musíte poznat kdy vám je kmih, tempo a rytmus pohodlné, které usedíte, a v tom koně držet.Nepotřebujete ani jízdárnu, ani hodiny a hodiny času.
Při každé vyjížďce, když bude uvolněný, třeba 5minut pilujte přechody.Krok, pár klusových, zas krok.Svižný pěkný, pobídka, přechod, zádrž, zpátky krok.
Najdete si na to kousek rovného místa, kde si udržíte aspoň jednu "stěnu" Abyste byla schopná si uhlídat kruh.No a po třeba 5ti minutách přechodů krok, klus by měl být kůň přirozeně podsazený, taky bývají nas... To musíte cítit, že vás má "na zádech" jen se pod vámi kutálí.Samozřejmě držíte i na otěži, na přilnutí víc než lehkém.Ale k tomu musíte pobízet sedem a holení.
Pravděpodobně máte mezeru v pobídkách, podle toho popisu"když ho jen klidníte, tak ho vysedíte"
A když sám dopředu netáhne, tak ho v pracovním sedu neupobízíte a zároveň nepřidržíte.
Jinak přechody si můžete dělat i během vyjížďky, na jakékoli cestě.

Jasné :) jen jsem tím chtěla říct, že mám k dispozici jen lesní cesty a to je fakt málo (ne zrovna na tohle ale na další práci) Ta pohodlnost je ten problém nám to tempo vyhovuje jsme na něj zvyklý (lesojezdec co nic neřešil dokud se to nezačalo sr...) ale na pracovní to není musíme klidnit hormony a kapku zpomalit.
Přechody děláme stále právě aby se podsadil a soustředil se- to přilnutí máme lehké "naschvál" jezdila jsem jen na ruku a paty takže ruku maximálně omezuju jen na to nejnutnější jinak všechno sed, nohy, holeně...

jinak všem děkuji za příspěvky

29.1.2015 11:59
fortuna

XXX.XXX.85.42

-šumák- napsal(a):
Jasné :) jen jsem tím chtěla říct, že mám k dispozici jen lesní cesty a to je fakt málo (ne zrovna na tohle ale na další práci) Ta pohodlnost je ten problém nám to tempo vyhovuje jsme na něj zvyklý (lesojezdec co nic neřešil dokud se to nezačalo sr...) ale na pracovní to není musíme klidnit hormony a kapku zpomalit.
Přechody děláme stále právě aby se podsadil a soustředil se- to přilnutí máme lehké "naschvál" jezdila jsem jen na ruku a paty takže ruku maximálně omezuju jen na to nejnutnější jinak všechno sed, nohy, holeně...

jinak všem děkuji za příspěvky

Nemyslím si, že je to o tom "klidnit hormony." Pracovní klus je spíš o jiném využívání síly - při lehkém dává kůň nejvíce energie do pohybu vpřed, menší procento energie jde do pohybu vzhůru. U pracovního by kůň měl větší část energie dávat do pohybu nahoru a menší část do pohybu vpřed.
Jak poznáte, že jde odzadu a na přilnutí? Podle toho, co píšete bych tipovala, že jde o falešné přilnutí a chodí po všech čtyřech (to znamená že se nevalí popředku, ale nejde ani odzadu). Když sedíte na koni, tak byste měla mít pocit, že jde kůň před vámi. Pak vás vezme na záda a budete moci usedět pracovní klus.
Zkuste si zajet někam za trenérem, aby se na vás podíval.

29.1.2015 17:57
-šumák-

XXX.XXX.166.37

Přesně tomu co jste tu popsala říkám "klidnit hormony" tj nelítat dopředu.
trenér za námi byl a v tomto období nemá žádnou cenu ho volat znovu, nikde v okolí není hala, písková jízdárna jen kousek oplocené louky takže asi chápete jak často je to využivatelné
dnes ozkoušeno- stačí ho zpomalit a nemám problém jde mi o rychlost pak to prostě "nestíhám"

29.1.2015 19:38
polárka.15

XXX.XXX.158.51

-šumák- napsal(a):
Přesně tomu co jste tu popsala říkám "klidnit hormony" tj nelítat dopředu.
trenér za námi byl a v tomto období nemá žádnou cenu ho volat znovu, nikde v okolí není hala, písková jízdárna jen kousek oplocené louky takže asi chápete jak často je to využivatelné
dnes ozkoušeno- stačí ho zpomalit a nemám problém jde mi o rychlost pak to prostě "nestíhám"

A to je to, co tu celou dobu říkáme. Rozletěného koně neusedí nikdo, pokud jde kůň pomalým = pracovním kusem přes záda, tak to usedí i dítě, které se učí jezdit. Záleží jen na tom najít to správné tempo, takt a dostat koně pod sebe, jediný problém :).

29.1.2015 19:47
-šumák-

XXX.XXX.166.37

Snažím se ještě to bude chvíli trvat.
Jen se ke mě dostal názor abych mu ten klus zbytečně nezkracovala a naučila se to usedět tak jak kluše "přirozeně" ale koukám že mi opět radil "expert" poslední rok nebyl snadný a tak každá rada byla brána vážně bez promyšlení cože mi to kdo řekl.
Jdu se zahrabat do knih o drezuře a přiježďování nechci to už vzdávat musím s námi něco udělat
děkuji.

30.1.2015 06:48
polárka.15

XXX.XXX.41.2

To je opravdu blbost no :) stačí se podívat na drezurní obdélník, jak "rychle" koně klušou, je to pomalý ale dynamický pohyb. Proto se to také jmenuje pracovní klus a ne klus jdi si jak chceš. To půjde, držím palec. I v terénu jde udělat kuse práce a ne že ne :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík