Ahoj, už spoustu let máme koně pro osobní potřeby, ale čím dál víc je zájem od přátel, kamarádů, známých, ale teď už i neznámých lidí z okolí, aby se s námi svezli na koních do přírody. Z praktického pohledu v tom není žádný problém, máme naprosto bezproblémové koně. Ale teď nastává otázka, jak to udělat oficiálně. Co jsem zjistil, tak standardní postup je takový, že se udělá cvičitelská licence, nechá udělat živnostní list, pojištění, a je to. Ale na cvičitelák, který probíhá asi osm víkendů, jednoduše není čas vzhledem k práci o víkendech. Navíc se mi to zdá tak trochu zbytečné, vzhledem k tomu, že nehodlám nikoho učit na jízdárně, lonži atd., a jde mi akorát o zprostředkování zážitku v přírodě. Kdesi jsem narazil na možnost "pronájem koní na danou vyjížďku", čímž pádem odpadá nutnost cvičiteláku, a dá se jednoduše založit živnost. A tak se dostávám k svému dotazu, a to jestli máte někdo (osobní) zkušenosti s takovým postupem? Předem díky za případné postřehy a odpovědi.
U nás na SR som presne toto riešila na živnostenskom úrade. Neviem možno to máte ako my ale to prenájom koňa na vychádzku, nejak podobne to máme pomenované aj my, sa jedná pri tom o to že vy dáte koňa ale s danými ľuďmi musí ísť niekto s licenciou. Že proste stále tam musí byť niekto s licenciou či už Váš zamestnanec alebo vy.
Druhá možnosť o ktorej viem že bola ale už som to ďalej neriešila bolo kedysi to, že niekto kto tú licenciu má za Vás ako keby zaručil a vy ste pracovali na jeho licenciu. On pri tom nemusí byť ale za Vás ako keby ručil. Môjho brata kamarát tak pracoval na bratovu licenciu- stolárska výroba či niečo také to bolo. či to ešte sa dá to je otázka.
Dobrý den, já jsem to kdysi na živnostenském úřadě taky řešila a oficiálně mám vodění a vyjížďky v "pronájmu věcí movitých" plus k tomu mám ještě "chov a výcvik zvířat" (zapsat si tam můžete co chcete, je to za stejný poplatek). Určitě si pro klid duše vyřiďte aspoň ten živnosťák.
Pokud budete poctivě schovávat doklady od krmení, daně stejně platit nebudete
Pro pojišťovny nevím, možná by chtěli s každým mít smlouvu o pronájmu, já teď mám jen dva stálé jezdce, tak to zas až tak neřeším, i když odpovědnostní pojistku z podnikání zařízenou mám.