Dobrý den.
Před dvěma týdny jsme k našim dvou Welsh poničkám pořídili ještě valáška shetland pony. A potřebuji poradit, valášek je opravdu strašně tlustý. Co máme dělat? Chodíme 3x týdně na procházku, teď když jsou prázdniny budeme chodit každý den. Jako pamlsky bych dávala tmavé pečivo, ale opravdu en ve velmi malém množství, seno a vodu má samozřejmě pořád. Máme ještě něco udělat? Děkuji za odpovědi.
fortuna
napsal(a):
Přesně jak píše serafima, rozhodně ubrat seno. S objemovým krmivem ad libidum vám shetland nezhubne. Takže seno jen kontrolovaně + hodně pohybu - procházky, kopečky. Co nejvíc to půjde, ne jen půl hodinky projít, to se ani nezahřeje :).
Děkuji všem. Seno uberu. Začneme chodit na dělší procházky, děkuji všem moc za rady :).
Řeším totéž, dokonce jsem ponici podezírala z březosti. Ubrat seno tak, abych neubrala ostatním, u nás znamená na část dne ji oddělit do vedlejšího výběhu . Štve mě to, až bude pastva, vyřeším to náhubkem, ale seno s náhubkem asi moc dobře žrát nejde. Nemáte s tím někdo zkušenost? Navíc by jí na náhubku namrzala po pití voda.
kallisto
napsal(a):
Pokud jsou procházky spíš krokové, doporučuji zkusit lonž a pracovat i v klusu a cvalu. Prostě přidat pohyb a ubrat objemové krmivo. Podobně jako u lidí.
Toto by som u "hodne tlustého" ako píše zadávateľka určite nerobila, pretože mu odpálite kĺby a ešte k tomu istotne nemá ani kondičku.
Treba začať naozaj opatrne, najprv ubrať krmivo (seno) a koňa nosiť na kratšie pravideľné prechádzky a až keď trocha schudne pridať na záťaži.
katkaa1
napsal(a):
Toto by som u "hodne tlustého" ako píše zadávateľka určite nerobila, pretože mu odpálite kĺby a ešte k tomu istotne nemá ani kondičku.
Treba začať naozaj opatrne, najprv ubrať krmivo (seno) a koňa nosiť na kratšie pravideľné prechádzky a až keď trocha schudne pridať na záťaži.
Já taky netvrdím že má hned s ním lítat ve cvalu na lonži. Jen jsem poněkud skeptická ke zhubnutí pouze krokovými procházkami pokud je kůň prakticky furt na seně. Jasně že pomalu a přiměřeně, ale aby tam byl trošku větší pohyb než jen procházky (já pod pojmem procházka představuji krokové procházky). A předpokládám, že poník snad chodí do výběhu, tak nějaký pohyb doufejme má.
Nepíšete zda máte pro něj větší prostor, či menší výběh, uričtě ubrat seno, dávat ho do zpomalovacíh sítí, či roznést po výběhu kupičky, co nejdál od vody, aby se musel hýbat, přidat na práci, po tom, co trošku zhubne zařadit lonžování, případně kámošce se osvědčilo brát ho na vyjížďky na vodítku z druhého koně, kdy ho to bavilo, nešel sám a musel jít vedle velkého koně živě, či poklusávat, ptala se veta a ten doporučil právě klus, pomalý a delší trasy, samozřejmně vše postupně s rozumem, dát pozor na pastevní období, pečivo nedávat, to že je tmavé ještě není znamení, že je zdravější, může být jen dobarveno karamelem, dejte mu mrkev to bude lepší...s poníky je problém s obezitou často, kámoška si vymyslela i jednoduchý postrojek ze stěhováckých popruhů a zapřahá ho, chodí po pastvině a takto za pomoci poníka sbírá bobky a vyváží s ním, prostě zkuste ho využít k něčemu co pravidelně děláte sama, a budete mít pomocníka, já například, jsem chodila pro vodu do potoka a tahala se s barelma a dřela, a přitom se dívala na koně jak se pasou a říkala si, proč se říká dřít jako kůň...a pak mi to docvaklo, koupila jsem plochý typ barelů, dva, kobyle na záda složila na hodněkrát silnou deku, popruh a z každé strany jeden barel a šup nosila vodu kobyla a já jí jen vedla je to huculka, takže jsem to nezvedala na vysokého koně a pohoda, po pár dnech už sama šla k vodě a zpět, skoro ji nebylo třeba vodit...jak mi mé bolavé ruce poděkovali za tak jednoduchý nápad, třeba máte také nějakou činnost jak ho můžete zaměstnat.
Já tlustou ponici prostě oddělila do menšího hodně vypaseného výběhu a ke žrádlu dostávala mix sena se slámou, na příděly 2 - 3x denně trochu. To teprve mělo po čase nějaký efekt. Snížení dávky sena nic neřešilo, navíc nejde snižovat do nuly, kůň pak má pořád pocit hladu, když toho objemu sežere málo. Pečivo je pořád pečivo, dejte jablko nebo mrkev.