Plocha 1000m2, kůň+poník (kdyby tam šlo vměstnat i pár oveček bylo by to skvělé, ale zatím to nevidím), další pastva bokem na převádění a vypásání by měla být k dispozici (cca 4000m2)
na přiléhajících 1000m2 bude stát dům, podél parcely povede cesta na přívoz sena/odvoz hnoje dozadu ke koním. Box bude bez dveří (spíše jako přístřešek) s možností zahradit v případě nemoci koně a omezení pohybu. Na druhé straně bude jen střecha a přístup k senu, za stěnou budou uskladněné balíky. Do krmiště se buď dá celý balík nebo se tam bude ručně házet seno. Uprostřed ohraničená mini pastvina, přístupná když to nerozdupou. Hůj jsem chtěla sbírat bobky do černých pytlů a pak vysypat na veřejné hnojiště, ale nevím jak moc to bude reálné. Nechci ať mi stojí hnůj u baráku a na konec pastviny se už nedostanem autem (po cizím pozemku po trávě pokud tam nebudou krávy - velice omezeně)
je stáj takto ok vzhledem ke světovým stranám? teď tak máme ovečky a zdají se spokojené.
Naše vidina je čisté, welfare a pěkné místo pro koně u domu.
vidíte tohle reálně?
lizbeth
napsal(a):
Plocha 1000m2, kůň+poník (kdyby tam šlo vměstnat i pár oveček bylo by to skvělé, ale zatím to nevidím), další pastva bokem na převádění a vypásání by měla být k dispozici (cca 4000m2)
na přiléhajících 1000m2 bude stát dům, podél parcely povede cesta na přívoz sena/odvoz hnoje dozadu ke koním. Box bude bez dveří (spíše jako přístřešek) s možností zahradit v případě nemoci koně a omezení pohybu. Na druhé straně bude jen střecha a přístup k senu, za stěnou budou uskladněné balíky. Do krmiště se buď dá celý balík nebo se tam bude ručně házet seno. Uprostřed ohraničená mini pastvina, přístupná když to nerozdupou. Hůj jsem chtěla sbírat bobky do černých pytlů a pak vysypat na veřejné hnojiště, ale nevím jak moc to bude reálné. Nechci ať mi stojí hnůj u baráku a na konec pastviny se už nedostanem autem (po cizím pozemku po trávě pokud tam nebudou krávy - velice omezeně)
je stáj takto ok vzhledem ke světovým stranám? teď tak máme ovečky a zdají se spokojené.
Naše vidina je čisté, welfare a pěkné místo pro koně u domu.
vidíte tohle reálně?
1000m2 s koněm a poníkem, a má to být čisté pěkné místo pro koně u domu? Myslím, že už toto se vzájemně vylučuje. Plánujete koním v době mokra ohradit prostředek vcelku ne moc velkého výběhu - o to víc "zorají" kopyty obvodovou část pastviny. Leda by byla tato obvodová část zarohožovaná. Pro ovce s malými kopýtky a nízkou hmotností i rychlostí O.K., pro 2 -3 shetlandy také, ale pro plánovaný chov ovce+ poník+kůň - nee.
Takže já bych se smířila s tím, že ovce "zruším", a budu mít pro koně za domem venkovní ustájení s výběhem. V létě tam budou nocovat - přes den budou na těch 4000 metrech jinde, v zimě tam budou 24 hodin denně.
Bobky samozřejmě bude vhodné denně sbírat, protože i kdybyste neměli cíl "čisté místo za domem", neuklízet z tak malé plochy výkaly znamená vytvořit z něj v podstatě větší hnojiště. Pojem veřejné hnojiště slyším poprvé, to existuje? Spíš snad se souhlasem lze hnůj přidat u nějakého kravína k jejich hnojišti (pokud tedy nejede kravín na kejdový systém). Čisté bobky (tedy samotné "koblihy" bez podestýlky) by snad uvítali zahrádkáři, nebo nějaký zelinář?
Orientace ke světovým stranám vyhovuje.
Štěrk nebo něco podobného pro zpevnění - rohože bych se asi nedoplatila při ceně cca 200 Kč za 1m2. čerpám info ze zahraničních stránek, jak co nejlépe to udělat tak, aby to bylo zpevněno a koním vyhovoval terén.
čisté bobky bych snad udala na dědině v pytlích nebo jde z něj udělat základ do kompostu?na zahrádku
O hnůj takový zájem není jak to vypadá. Z vlastní zkušenosti. Nepočítejte že budete mít dostatečný odběr a nebudete mít hnůj navíc. Sběr do pytlů je podle mne utopie. Manipulace s pytlem a lopatou je šílenost, pytel naplněný po čtvrtku je těžký jako kráva. O zabordeleném autě ani nemluvím. Z vlastní zkušenosti když vozím známým pár pytlů ke kytičkám. Počítejte s tím, že to budete muset nakládat na vozík a třeba jednou týdně odvézt, po domluvě nejlépe s nějakým zemědělcem v okolí který to zaoře.
Dál musíte počítat s tím, že místa kolem krmení, kolem vstupů koně rozdupou. Myšlenka štěrku je směšná, koně to zašlapou během chvíle. Budete stále doplňovat a nakonec vás to vyjde dost draho i tak. Pokud to nezpevníte rohožemi, kobercemi. Navíc z toho štěrku lopatou nevyberete ani bobek.
kallisto
napsal(a):
Dál musíte počítat s tím, že místa kolem krmení, kolem vstupů koně rozdupou. Myšlenka štěrku je směšná, koně to zašlapou během chvíle. Budete stále doplňovat a nakonec vás to vyjde dost draho i tak. Pokud to nezpevníte rohožemi, kobercemi. Navíc z toho štěrku lopatou nevyberete ani bobek.
Ok díky za názor, co navrhujete? rohože jsou drahé, něco místo toho?zkušenosti? Myslela jsem, že sebereme bagrem hlínu, zadrenážujeme, zpevníme a nahoru nasypeme nějaký povrch, čerpala jsem info např. Zde: http://www.ranch-nemeton.cz/paddock-paradise/.
Co chcete slyšet? Je to velmi malé. Ohradit z toho kus uprostřed je k ničemu, pastvina tam stejně nikdy nebude. Bude to jen "méně rozdupané" než ta ulička kolem, která bude naopak rozdupaná jak tankodrom. Sbírání bobků je také neskutečný opruz, hlavně v bahně.
My používáme jako zimák pro čtyři koně cca 4000m2 a i tak je tam hluboká oranice. Samozřejmě závisí i na druhu půdy, jestli jste na písku, tak to může být o něco lepší.
Inspirace - ranč Nemeton - je bezva, ale oni mají 4000 m2 na jednoho koně, vy budete mít 500 m2 na jednoho koně. Malý pozemek = malé obvodové cesty, a jak vidíte, oni mají i ty delší pěkně vydupané. Foceno za sucha - jak to asi vypadá po deštích?Uprostřed oni mají hektarovou pastvinu, vy tam budete mít plácek 25-30 m x 25-30 metrů.
Výsledkem je, že oni mají paddock paradise, ale vy máte prostor spíš jen na "ustájko s přístřeškem". Samozřejmě, lze něco převzít - nutit koně k pohybu od napaječky ke krmelci a pod, ale investice do rohoží vás nemine, pokud chcete to pěkné čisté místo a nikoli bahnisko.
Poznámka k odbytu bobků - zájem bude možná zjara do skleníků. Já na jaře většinou ve velkém skleníku vyhážu zeminu a pak tam nacpu veškerou produkci 2 pony hřebců z jejich zimoviště (zimují odděleně od klisen v bývalé zahradě - 2 minishetlandi na 1000m2). Sešlapu, pokryju vyházenou zemí asi 10-15 cm vrstvou země, naseju ředkvičky, pak salát, okurky atd.
jbb
napsal(a):
Co chcete slyšet? Je to velmi malé. Ohradit z toho kus uprostřed je k ničemu, pastvina tam stejně nikdy nebude. Bude to jen "méně rozdupané" než ta ulička kolem, která bude naopak rozdupaná jak tankodrom. Sbírání bobků je také neskutečný opruz, hlavně v bahně.
My používáme jako zimák pro čtyři koně cca 4000m2 a i tak je tam hluboká oranice. Samozřejmě závisí i na druhu půdy, jestli jste na písku, tak to může být o něco lepší.
Co chci slyšet? nápady jak to vylepšit nebo změnit. Koně si tam nenastěhuju pokud nebudu mít vše domyšlené, protože vím, že za pochudu se objeví dalších 1000 věcí navíc které budu muset řešit.
pořád si myslím, že se takto bude kůň mít o mnoho lépe než v boxovém ustájení, kde ani žádná tráva neroste a jeden kůň má pro sebe mini plácek, kde přes den stojí a nemá na výběr se schovat a v noci musí trčet v boxe jen s kupou sena, kteoru má za chvíli sežranou.
a dopředu odpovídám na naskytují se otázku - ne, opravdu u nás není kvalitní pastevní ustájení nebo boxové s ohledem na zdraví mého koně, bohužel.
@aggitta díky za reakci, určitě využiju. Ty bobky čisté skladujete přes zimu kde? Můžu koním otevřít celých 1000m2 pokud bude fajn počasí, ale stejně bych to zavírala když bude fakt hnusně, alespoň tam budou mít sušší místa ne?
Je fakt, že bude účelné, když v mokru půlku výběhu zahradíš, tu půlku rozryjou, ale když zamrzne, budeš je pouštět na druhou, rovnou část. V podstatě totéž je to chození koní dokola v mokru, a při zamrznutí a suchu i doprostřed.
Jasně, že lepší malý výběh než žádný. Ale bude s ním práce, pokud má být aspoň trochu čistý...
Bobky skladuji na hromadě - hnojišti. Je pravda, že můj hřebčí výběh je za stodolou, odnikud tam není vidět - mít tam ze strany novostavby nových domů, musela bych to pořešit lépe - místo prosté hromady hnojišťátko (ze 3 stran bednění). Část bobků lze vyhrabat až na jaře (ty přimrzlé ve sněhu a pod ním). Hřebci jinak chodí hodně na hromádky - ty uklízím průběžně. Takže u mne jde o podzimní přípravu zahrady - sklidit jabka, ořechy, pohrabat listí a na jaře pohrabu celou zahradu, část bobků se mi při hrabání rozmělní a přihnojí zahradu (v podstatě by nevadilo, kdybych neodvezla žádný bobek, pokud bych je důkladně rozhrabala po celé ploše, aby bylo pohnojení rovnoměrné a nebyla tam přehnojená místa), ale potřebuji přece vyhnojit ten skleník. Přes léto bývá prostor volný, tak se zregeneruje.
"Můžu koním otevřít celých 1000m2 pokud bude fajn počasí, ale stejně bych to zavírala když bude fakt hnusně, alespoň tam budou mít sušší místa ne? "
Na těch celých 1000m2 stejně žádnou trávu mít nebudete. Ledaže by tam ty koně strávili maximálně (v součtu) tak měsíc do roka. Větší zátěž ta tráva nevydrží. A pak je tedy otázka, zda-li to rovnou nezpevnit celé.
Mimochodem mluvíte o novostavbě baráčku? Jestli stavíte nový dům někde u šmoulí vesničky, tak hodně štěstí - šmoulovesničané bývají k chovu koní výrazně kritičtější, než původní obyvatelé...
Pokud se bavíme primárně o zimních měsících tak se koně stejně budou pohybovat jen seno-voda, k té síťce do rohu půjdou asi jen v případě nouze, či když bude někdo odstrčený od ostatních(a ani tehdy není jisté zda by tam kůň sám šel).
Moji koně mají seno v bedně, když jsou mrazy a opravdu chci aby měli nonstop seno(jinak mají příděl 3x denně tak, že mají skoro pořád taky co jíst), tak jim vykoulím balík na druhý konec ohrady a pozoruju, že se mi i trochu zmenší spotřeba vody-jsou to zdechliny a nechce se jim chodit pít daleko, proto jdou fakt třeba jen dvakrát za den nalokat se pořádně.
Mám vedle zimního výběhu taky travnatý plácek cca 1000m a ten používám hlavně na jaře, kdy se navyká na trávu(ať je nemusím pak nahánět po pastvině), když navyknu, otevřu jim velký výběh, občas je tam pak zase pustím, ať to jen posekají.
Děkuji všem. S prací počítám, ale prostě jsem už unavená s hledáním lidí, kteří mi koně ustájí a budou se k němu chovat jako ke vlastnímu a hlavně budou mít to, co můj kůň potřebuje :(
ano novostavba, ale jsme na konci dědiny na kopci a kolem nás naštěstí pouze rodiče manžela a pak všude pastviny...bohužel se tam pasou přes půl roku krávy(první seč, pak krávy na spásání), takže bojuju s pastvinama-místní JZD mě ničí :/
zpevnit 1000m2 mi dělá cca 200 000 Kč rohožemi, to je nereálné(to už rovnou můžu koupit větší pozemek). Jiná varianta dle vaší zkušenosti?
mgtka
napsal(a):
Neřeště zpevnění po celém povrchu, jak jsem psala, stejně se budou pohybovat jen tam kde je to nejvíce zajímá, kdybyste zpevnila celý výběh smutně byste se dívala na ten minimálně využívaný zbytek plochy a když tam zajdou občas trocha bláta je jistě nezabije
Děkuji
a ta místa kde mám štěrk mámdát taky rohože(nevím na kolik by to vyšlo-podle toho jak velké by to bylo nakonec) nebo navrhujete jiný povrch? a ty cestičky zpevnit okolo lizu něčím vysypat? nechce všude cpát rohože, ale aby to trošku bylo pevnější a různé povrchy pro kopyta
děkuji.
No, pendrek... Rozorají Vám to celé, to je moje osobní zkušenost. Ale chápu, že se lépe poslouchá výrazně levnější varianta. Tak si užijte svou parodii na mikropaddockparadise a za dva roky uvidíte, zda-li to nebyly zcela vyhozené peníze. Já bych se na Vašem místě snažil poshánět další pozemky - holt mít doma koně je drahé (právě tou infrastrukturou...). Ovšem jestli si myslíte, že to zvládnete za cenu morčete, tak prosím. Jen si nejsem jist, že se koníšek bude mít tak skvěle, jak si myslíte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lizbeth
napsal(a):
Děkuji
a ta místa kde mám štěrk mámdát taky rohože(nevím na kolik by to vyšlo-podle toho jak velké by to bylo nakonec) nebo navrhujete jiný povrch? a ty cestičky zpevnit okolo lizu něčím vysypat? nechce všude cpát rohože, ale aby to trošku bylo pevnější a různé povrchy pro kopyta
děkuji.
Myslím, že Váš přístup je rozumný a rýpání typu "jbb" není na místě.
Každopádně už jste od všech slyšela pravdu - udělat z takto malého prostoru pro koně pěkné místo za málo peněz je vážně nereálné.
Na druhou stranu - pokud jste počítala s děláním drenáží za přítomnosti techniky, dá se za poměrně levný peníz zpevnit plochu (již bylo v mnoha příspěvcích řešeno) např. Na malé kousky dozdrcené střešní tašky (dostatečné vrstvy, zaválcovat), popř. Dvouvrstvý povrch - vybrat ornici (na to je ale třeba stavební povolení), na to hrubý štěrk zaválcovaný a na to jemnější štěrk, popř. Lomový prach. Ale jediný povrch, který půjde kydat, je ten lomový prach (zaválcovaný vytvoří pevnou vrstvu, jako jsou zpevněné komunikace např. Ve vesnicích, kde nejsou asfaltky). A samozřejmě kydat jsou i ty tosiplasty.
Určitě se přikláním pokládání tosiplastů - na koberec z písku nebo jemného štěrku.
Jestli budete opravdu pracovat s takto malým prostorem, tak se přikláním k vydláždění té uličky (jestli si na ní trváte) a rozdělení "výběhu" na dva kusy - přesně z toho důvodu, že až to budou mít rozryté a zmrzne to, koně po tom nejsou schopni pořádně chodit. Na druhou stranu - pokud budou mít takhle mizerný povrch, tak se prostě od toho sena (vody) nebudou hýbat a stejně ten prostor (dobrovolně) využívat nebudou.
K uskladnění bobků mě napadá (na pytle fakt zapomeňte, přičtěte ještě vyházené seno, pokálené, které taky budete muset odklízet) - malý kontejner na multikáru s víkem... Objem kubík, to máte tak na 2 měsíce (mám přes zimu taky kůň + poník na menším prostoru).
4000m2 vám určitě koně přes léto neuživí, ale s tím asi taky počítáte...
Tak tak. My máme přes zimu menší písčitý výběh. Má velikost jízdárny. Zadrenážovali jsme to, navozili písek, po 3 letech dovozili další, ale koně jsou respektive v suchu. Dřív se bořili do bláta. Na noc chodí do boxů. KOně máme u domu. V létě mají koně boxy od Equidomusu. Velmi rychlá a kvalitní práce...Z boxů vylezou do výběhu 4500 m2.Na uživení velkého koně a poníka je to cca na měsíc, pak musíte dokrmovat. U nás je to ztížené o to, že valach je alergický na prach, takže denně senno máčíme..Loni jsme připachtili hektar, který se zoral a letos zasejeme...Pustíme je tam ale až cca za rok.
Děkuji moc, na žblebty jbb reagovat nebudu, bohužel pro mě mám tolik špatných zkušeností s ustájením, že tohle je reálnější než koukat na koně, který na 500m2 stojí celý den bez možnosti se někam schovat a po hodině, kdy má sežrané seno čumí do blba a čeká až půjde do boxu pro další seno...a jsou i horší varianty.
s těžkou technikou počítám- u stavění domu plus máme bagr. Počítám že krmit senem budu částečně celý rok s pomocí nějaké té trávy.
právě si myslím, že když jim to nechám zorat celé, tak se mi od rohoží a sena 100% nehnou, takhle třeba půjdou ždibat zbytky na tu plochu uprostřed a projdou se, snad
marketka
napsal(a):
Jste velmi rozumná.Kámoška nemá moc kaček a celé léto pokládala k boxům cihly a má tam sucho.
Díky, snažím se abych konečně dala rozumný domov koni, co si to zaslouží
je mi jasné, že peníze do toho vrazíme, ale jednou je to naše a za druhé odpadne platit za ustájení-služby.
pokud nám zůstanou cihly z domu, taky dobrá možnost, skládala to do bahna nebo drenážovala a pokládala pak?
Díky!
Já jsem taky u seníku použila cihly (tenkrát jediný dostupný materiál, zůstali nám po stavbě domu), prošlapanou bahnitou břečku jsem vybrala, pár cm vrstva, cihly položila na již pevnou plochu, kraje zpevnila silnější deskou, aby se cihly nerozjížděly a zasypala pískem, tenkrát jsem nic lepšího k dispozici neměla, nevýhoda je, že se některé cihly rozpadají, vlivem počasí i moči. Takže mám v ploše díry a bobky musím vyhrabávat, letos plánuji srovnat betonem, už mě nebaví cihly vyměňovat, vždycky povolí nějaká další, voda a moč si cestu vždycky najdou. Taky jsem použila starou dlažbu (úplně betonová nebude, protože praská), ta je taky supr, pěkná rovná plocha, poměrně rychle udělaná, dlaždice (30x30) jsem položila na písek, srovnala plochu do roviny, na kraj dala betonový sloupek, uklízí se to jedna báseň a koně z toho do blata ani nejdou, je sranda je pozorovat jak se otáčejí na té rovné ploše, musí se otočit na místě, protože to zase tak široké není, jen aby se nožkou nedotkli bahna, když tenhle obrat budu chtít pod sedlem, tak to neumí A když chci přejít po suchém, musím se s nimi přetlačovat, kdo odtud vypadne první
Jinak dobře se mi osvědčila i drť z cihel, takže letos (snad vyjde) nechám zbytky cihel rozvést po ploše u stáje, ujezdit, vznikne z toho zpevněná plocha, ale zároveň propustná. Nyní tím zasypávám menší díry, dobře se to zašlape a drží. Z boku seníku mám pražce, ty jsou taky fajn, škoda že jich nemám víc. Takže vycházím z toho co je doma, a co jsem schopna udělat sama.
apolo2
napsal(a):
Já jsem taky u seníku použila cihly (tenkrát jediný dostupný materiál, zůstali nám po stavbě domu), prošlapanou bahnitou břečku jsem vybrala, pár cm vrstva, cihly položila na již pevnou plochu, kraje zpevnila silnější deskou, aby se cihly nerozjížděly a zasypala pískem, tenkrát jsem nic lepšího k dispozici neměla, nevýhoda je, že se některé cihly rozpadají, vlivem počasí i moči. Takže mám v ploše díry a bobky musím vyhrabávat, letos plánuji srovnat betonem, už mě nebaví cihly vyměňovat, vždycky povolí nějaká další, voda a moč si cestu vždycky najdou. Taky jsem použila starou dlažbu (úplně betonová nebude, protože praská), ta je taky supr, pěkná rovná plocha, poměrně rychle udělaná, dlaždice (30x30) jsem položila na písek, srovnala plochu do roviny, na kraj dala betonový sloupek, uklízí se to jedna báseň a koně z toho do blata ani nejdou, je sranda je pozorovat jak se otáčejí na té rovné ploše, musí se otočit na místě, protože to zase tak široké není, jen aby se nožkou nedotkli bahna, když tenhle obrat budu chtít pod sedlem, tak to neumí A když chci přejít po suchém, musím se s nimi přetlačovat, kdo odtud vypadne první
Jinak dobře se mi osvědčila i drť z cihel, takže letos (snad vyjde) nechám zbytky cihel rozvést po ploše u stáje, ujezdit, vznikne z toho zpevněná plocha, ale zároveň propustná. Nyní tím zasypávám menší díry, dobře se to zašlape a drží. Z boku seníku mám pražce, ty jsou taky fajn, škoda že jich nemám víc. Takže vycházím z toho co je doma, a co jsem schopna udělat sama.
Díky moc nemáte náhodou foto jak to u vás vypadá? at mám cca představu
Díky :).

Napadlo mě - bacha na ty pražce - dřevěné dost při namočení kloužou.. Tak ať Vám apolo2 poví zkušnosti.
Cihly má kámoška taky pro plochu za stájí, kde se připravují na ježdění.. Ale je to tak nepravidelný povrch, že se po tom zrovna moc dobře nechodí. Leda by to člověk podsypal a přesypal pískem a občas dosypal. Ale je to opruz to vyrábět...
napsal(a):
Napadlo mě - bacha na ty pražce - dřevěné dost při namočení kloužou.. Tak ať Vám apolo2 poví zkušnosti.
Cihly má kámoška taky pro plochu za stájí, kde se připravují na ježdění.. Ale je to tak nepravidelný povrch, že se po tom zrovna moc dobře nechodí. Leda by to člověk podsypal a přesypal pískem a občas dosypal. Ale je to opruz to vyrábět...
To si dokážu představit...takže rohože kde to půjde a jinde vybagrovat vrstvu + štěrk? je ještě nějaký dostupný vhodný podklad? například pro vystřídání se štěrkem?bavím se o zbytku kolem stáje plus cestička (prostředek nechám tak jak je).
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit zpevnění šotolinou. Srovnat povrch a navozit vrstvu šotoliny. Je fajn to zdusat, žabou, ale já ji neměla a je to v pohodě. Po srovnání plochy hodně zalívat (nám to vyšlo super v době, kdy měsíc v kuse pršelo) aby to sedlo a prach to celé zpevní. Chvíli se z toho budou tahat kamínky ale pak to ztvrdne a super plocha. Mám na tom koně 4 měsíce a spokojenost největší. Jen pak v létě dosypu ta nejhorší místa kde se udělaly nerovnosti.Jinak teda mám pozemek 2100m2 a dva koně. Předělila jsem to na dvě části cca 2/5 a 3/5...menší část je celoroční, vydupaná a zadní zatravněná a koně se tam pouští jen za sucha, nebo zamrzla. Jako není to žádná hitparáda, ale dá se to.
Grandina
napsal(a):
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit zpevnění šotolinou. Srovnat povrch a navozit vrstvu šotoliny. Je fajn to zdusat, žabou, ale já ji neměla a je to v pohodě. Po srovnání plochy hodně zalívat (nám to vyšlo super v době, kdy měsíc v kuse pršelo) aby to sedlo a prach to celé zpevní. Chvíli se z toho budou tahat kamínky ale pak to ztvrdne a super plocha. Mám na tom koně 4 měsíce a spokojenost největší. Jen pak v létě dosypu ta nejhorší místa kde se udělaly nerovnosti.Jinak teda mám pozemek 2100m2 a dva koně. Předělila jsem to na dvě části cca 2/5 a 3/5...menší část je celoroční, vydupaná a zadní zatravněná a koně se tam pouští jen za sucha, nebo zamrzla. Jako není to žádná hitparáda, ale dá se to.
Děkuji za zkušenost, žabu máme taky (ještě že tchán je takový kutil! ) takže si to napíšu jako použitelný povrch ani jste nebagrovali nějakou vrstvu ale jen srovnali a sypali na to?
Já mám v přístřešku dané cihly, mám to ve dvou vrstvách - první vrstvu jsem dala na rozdrcené střešní tašky, po pár letech si to sedlo, takže bylo potřeba dát další vrstvu cihel. Kolem přístřešku a krmelců mám betonové panely. Panely jsou dobrá věc, jen je teda potřeba těžká technika na položení, ale mají také nevýhodu, tak jako jiný beton, moč to rozežírá.
Také řeším neustále zpevňování povrchu - zatím pro mě vyhrává zatravňovací nebo plná betonová dlažba. Je kdykoliv dostupná ve stavebninách, cenově přijatelná a dá se s tím manipulovat ručně. Rohože by byly super, ale pro mě nedostupné vzdálenostně. Pár rohoží mám doma, nemají zámky, takže se to po zemi posunuje, takže pod koně už je nepoužívám a mají to ovce kolem krmelců.
anobbona
napsal(a):
Já mám v přístřešku dané cihly, mám to ve dvou vrstvách - první vrstvu jsem dala na rozdrcené střešní tašky, po pár letech si to sedlo, takže bylo potřeba dát další vrstvu cihel. Kolem přístřešku a krmelců mám betonové panely. Panely jsou dobrá věc, jen je teda potřeba těžká technika na položení, ale mají také nevýhodu, tak jako jiný beton, moč to rozežírá.
Také řeším neustále zpevňování povrchu - zatím pro mě vyhrává zatravňovací nebo plná betonová dlažba. Je kdykoliv dostupná ve stavebninách, cenově přijatelná a dá se s tím manipulovat ručně. Rohože by byly super, ale pro mě nedostupné vzdálenostně. Pár rohoží mám doma, nemají zámky, takže se to po zemi posunuje, takže pod koně už je nepoužívám a mají to ovce kolem krmelců.
Díjky, ty zatravňovací díly jsem zvažovala právě na onu cestičku kolem...jaká je přibližná cena za 1m2 nevíte? dá se to sehnat i v baumaxu a podobných? plnou betonovou dlažbu myslíte kostky dlaždice? to by šlo kolem stáje místo těch tosiplastů-taky ještě nevím jak s dopravou, máme to taky hodně daleko
napsal(a):
Pražce trochu kloužou, ale spíš mě jak koním, jinak je mám trochu vyspádované a jsou kryté stájí a seníkem, takže tam moc neprší, a voda po nich sklouzne a při větrném počasí rychle oschnou, koně to místo využívají jako závětří. Foto pohledám, na tomhle PC je nemám. Jinak drť z cihel jsem nevyráběla, ona se vyrobila sama vlivem počasí, ano je to nepravidelné, ale právě tam kde koníci kadí a hodně chodí, tak si to zašlapou sami, a je to supr povrch, nyní jsem zpevňovala kousek u stáje, kde vyšlapali dolík, poskládala jsem kusy cihel, zasypala právě tou drtí a povrch srovnala hrubým vápenatým pískem. Supr, krásně to drží, ten vrchní písek sice trochu vyšlapávají, ale cihly pod tím drží nádherně.
A ještě k velikosti pozemku, mám hektar, ale část zabírá dům, garáž, zahrada, řekla bych, že pro 2 střední koně mám tak 3/4 ha, jako zimní výběh mám cca 2000 m2 a ten je ještě rozdělen na plochu u stáje cca 500-800m2, zde je zavírám v zimě přes noc a při špatném počasí, tahle plocha je totálně hliněná a v dešti bahnitá, ta větší už je taky téměř bez porostu, byly teplé zimy a suchá jara, takže se tam tráva moc nezventila, navíc jak mají koně pořád přístup k trávě, tak žerou, dokud tam není hlína. Nejlépe je teď když je sníh, i tak tu plochu zryjí za pár dní, pokud je mokro, mám mladé koně, takže rádi běhají, a stačí jim proběhnout se dvakrát po mokrém a je pooráno Ale je to rok od roku lepší, když si vzpomenu na svoje začátky, kdy jsem se "topila" po kotníky v bahně... Ono i na menší ploše se dá, jen je to náročnější na údržbu, člověk musí víc máknout, pokud to chce mít přijatelné, a musí se smířit s tím, že senem bude krmit téměř celý rok. A hnůj využívám a skladuji jako kompost (hážu tam zelené zbytky z domácnosti), mám téměř čistý, po roce tlení používám jako hnojivo na pastvinu. Radši to rozvezu po vlastním, než to někomu vnucovat zadarmo a ještě nakládat.
Zatravňovací betonová dlažba vychází myslím dráž než tosiplast. Mám v plánu udělat si větší výlet s vlekem a paletu tosiplastu si dovézt. Bagrovat nebudeme, jen sebereme vrchní rozdupanou zem, na to trochu písku, tosiplast a dosypat pískem. Mají to tak u známých už třetí zimu a i bez velkého zakládání do štěrkového lože s obrubníky to drží. Jen se jim to trochu zvlnilo, ale neřeší to. Bahno není a stálo to pakatel oproti předepsanému položení.
Díky oběma, píšu si poznámky @apolo2 budu ráda když najdete nějaké fotky, čím víc inspirace, tím lépe! obecně kdo má zpevněný povrch popř. Takto podobně ustájené koníky, uvítám jakýkoliv nápad na vylepšení.
z těch 1000m2 navrhujete kolik dát rohoží: přístřešek+místo před ním může být kolik rohoží?plus zbytek zpevnit šotolina/štěrk-vybagrovat, zpevnit, zasypat. Tu cestičku ještě pořád nevím jak nejefektivněji zpevnit...asi taky tak
a mimo zem, nějaké nápady jak lépe umístit např.seno? myslela jsem, že si je nakoulíme "za stěnu krmiště" kde bude stříška a bude užší právě o to seno oproti "boxu" naproti přes krmiště(cca 4 balíky?)
Vodu budu řešit automatickou napáječkou, v zimě uvidíme. Hnůj snad na něco dát a pak tím hnojit :).
lizbeth
napsal(a):
Děkuji za zkušenost, žabu máme taky (ještě že tchán je takový kutil! ) takže si to napíšu jako použitelný povrch ani jste nebagrovali nějakou vrstvu ale jen srovnali a sypali na to?
Nebagrovali jsme nic, jen se to srovnalo. A fakt doporučuju dělat za sucha, aby to mělo čas trochu sednout a ne se to rovnou zarvat do bláta.A opravdu prolívat a prolívat.. :)
Co se týče sena, tak rozhodně nenechávat rovnou na zemi, ale dát buď na palety, nebo udělat zvýšenou dřevěnou podlahu (a jestli je tchán takový kutil, tak bych ji udělala na panty, aby šla po částech zvednout a občas pod tím vyklidit odrolky :) ).
Jinak já to mám řešené tak, že mám nechané koně chodit navolno do boxu jak chtějí. Box má udělanou, verandu, s otevíratelnou stěnou aby se případně dalo zajet autem.Box je 8x4m, ale část zabírá zatím sláma (budeme rozšiřovat seník) Kus před stájí mám vybetonovaný, na to navazuje část šotoliny a za tím začíná hliněný výběh. Bohužel jsme v létě dělali trativod a pán na bagru nepochopil požadavek a vybagroval to o kus dál než bylo v plánu, takže koně sjedou z šotoliny přímo do hlubokého jílovitého bahna(budu doufat že to brzo sedne, nebo budu muset ještě asi dalších 8 metrů zpevnit) Přikládám fotky boxu a jednu kde je vidět to zpevnění šotolinou (bohužel lepší nemám po ruce).
Grandina
napsal(a):
Jinak já to mám řešené tak, že mám nechané koně chodit navolno do boxu jak chtějí. Box má udělanou, verandu, s otevíratelnou stěnou aby se případně dalo zajet autem.Box je 8x4m, ale část zabírá zatím sláma (budeme rozšiřovat seník) Kus před stájí mám vybetonovaný, na to navazuje část šotoliny a za tím začíná hliněný výběh. Bohužel jsme v létě dělali trativod a pán na bagru nepochopil požadavek a vybagroval to o kus dál než bylo v plánu, takže koně sjedou z šotoliny přímo do hlubokého jílovitého bahna(budu doufat že to brzo sedne, nebo budu muset ještě asi dalších 8 metrů zpevnit) Přikládám fotky boxu a jednu kde je vidět to zpevnění šotolinou (bohužel lepší nemám po ruce).
Díky moc tu část na panty bych udělala přesně stejně-zavřít v případě nutnosti koně tam nechat nebo horšího počasí. Víte na kolik vás vyšel ten betonový kousek+šotolina? díky
Obnovuji tuto diskuzi at zbytecne nezakládám nove téma :)
nyni to vypada, ze k danemu zimovisti pribude vedle pul hektaru pastviny směrem k lesu a za 5 let za lesem dalsich 4000m pastvy.
chci se vas poptat ze zkušenosti-momentalne mame kone ct a ovce-je lepsi ovce zrusit a poridit ke koni ponika nebo mit kone s par ovcemi a az to bude zabehnute a vetsi pastva poridit ponika?nebo jeste vzit na ustajeni pp známosti kone-ale do toho se mi moc nechce...
budeme dost penez investovat do zpevnění zimoviste tak nebudou penize na koupi dalsiho kone a ani dalsiho sveho zatim nechci-max ponika :)
budu rada za vase nazory a zkušenosti :).
Vaše představa se mi velice líbí Já mám koně na mnohem menším prostoru a nemám bahno nikde.
Místo rohoží navrhuji beton, není drahý a s armaturou vydrží.
Já mám koně na prostoru cca 300m2 - dva velké koně. Ve výběhu mám bláto jen vyjímečně, např. poslední dobou ty šílené prosince... ale to mám bahno i po zbytku dvora, kam koně nepřijdou. Do výběhu mimo dům vodím koně jen cca obden - kvůli trávě, výběh mám asi 3000m2.
Ale doma mají každopádně zděnou stáj, dále místo, kde je vana s vodou a pak místo, kde je železný trubkovitý kruh, který slouží jako seník. Tento seník mám naražený u zdi stáje a pod ním a kolem vybetonovanou plochu asi 6x3m. Bohužel beton je jen asi 5cm tlustý (nedělali jsme ho my) a bez armatury, takže dnes už je dost popraskaný a budeme dělat nový.
Ale bobky se na něm zbírají nádherně, dá se i osprchovat, když je člověk precizní
Jinak bláto nemáme hlavně díky tomu, že výběh je mírně dospádu a na konci kanálek. Ale to se vesměs vytvořilo přírodně - kde se držela jedna velká louže, tak jsme udělali stroužku, jen mělkou a voda teče hned po dešti pryč.
Tak váš nápad má odemě jedničku
kallisto
napsal(a):
C.
lizbeth
napsal(a):
Díky moc tu část na panty bych udělala přesně stejně-zavřít v případě nutnosti koně tam nechat nebo horšího počasí. Víte na kolik vás vyšel ten betonový kousek+šotolina? díky
Ten betonový kousek vyšel na 8000, ale je to fakt docela hluboké a dovezené domíchávačem, takže kdyby se v tom něco utopilo, a beton udělal samodomo, tak by to bylo jistě méně. Stejná plocha té šotoliny vyšla na 3000 včetně dopravy. A kdyby to panáček nevozil na maličké ávii či co to bylo a dovezl to něčím větším, tak by to bylo ještě levnější. Na fotce je krásně vidět, jakou to udělalo souvislou plochu, už z toho nepadají kameny, nic ostrého pro koně. Uklízí se to dobře, nestojí na tom voda, koně na tom stojí raději než na betoně... :).
Dekuji moc vsem za cenne rady a napady :) pro ponika jsem vsemi deseti, jen se tezko budu loučit s oveckami :-/ ale snad za tech 5 let treba par za les dame...
zatim porad nevim cim zpevnit to kolem staje-pomůže info ze budeme stavet dum tak da se u toho něco využít?jo a mame bagr :-D
ten beton je nejaky spesl nebo by sel pouzit napr.ze zakladu?:).
lizbeth
napsal(a):
Dekuji moc vsem za cenne rady a napady :) pro ponika jsem vsemi deseti, jen se tezko budu loučit s oveckami :-/ ale snad za tech 5 let treba par za les dame...
zatim porad nevim cim zpevnit to kolem staje-pomůže info ze budeme stavet dum tak da se u toho něco využít?jo a mame bagr :-D
ten beton je nejaky spesl nebo by sel pouzit napr.ze zakladu?:).
Nemyslím si, že byste se musela vzdát oveček. Ale počet bych zredukovala na 3-4 kousky max. A jestli ovce nebo poník, to musíte poznat sama. Kamarádka má koně pouze s ovcema, kozou atd. a kůň je naprosto spokojený, do jakéhokoli stáda ho kdokoli dal, byl vždycky pokopaný, pokousaný a končil sám někde v rohu výběhu (s posledním stádem byl téměř rok a nic se nezměnilo, stále šrámy a samota).
Tenhle kůň je opravdu raději bez koní. Já když přijdu na návštěvu s mojima koňma, tak se s nima rád přivítá, proběhnou se společně, ale po pár hodinách už vidíte, jak kůň je např. u nás a ostatní jsou vzadu za stodolou.
Takže já bych ovečka klidně ještě zvážila ;-).
Grandina
napsal(a):
C.
Máte naprostou pravdu, mám zkušenost u kamarádky, koně má na malém plácku již cca ¨6-7 let a štěrk doplňuje každý rok - náklady cca 3-5 tis. Vždy vybagruje hlínu, co prolezla nahoru a dává nový šťěrk - taky by ji zajímalo, kdy to zkončí, kdy to bahno přestane prolézat
kykyna
napsal(a):
Máte naprostou pravdu, mám zkušenost u kamarádky, koně má na malém plácku již cca ¨6-7 let a štěrk doplňuje každý rok - náklady cca 3-5 tis. Vždy vybagruje hlínu, co prolezla nahoru a dává nový šťěrk - taky by ji zajímalo, kdy to zkončí, kdy to bahno přestane prolézat
V okamžiku, kdy tam přestane navážet normální štěrk, ale naveze tu prachovou šotolinu :).
kykyna
napsal(a):
Nemyslím si, že byste se musela vzdát oveček. Ale počet bych zredukovala na 3-4 kousky max. A jestli ovce nebo poník, to musíte poznat sama. Kamarádka má koně pouze s ovcema, kozou atd. a kůň je naprosto spokojený, do jakéhokoli stáda ho kdokoli dal, byl vždycky pokopaný, pokousaný a končil sám někde v rohu výběhu (s posledním stádem byl téměř rok a nic se nezměnilo, stále šrámy a samota).
Tenhle kůň je opravdu raději bez koní. Já když přijdu na návštěvu s mojima koňma, tak se s nima rád přivítá, proběhnou se společně, ale po pár hodinách už vidíte, jak kůň je např. u nás a ostatní jsou vzadu za stodolou.
Takže já bych ovečka klidně ještě zvážila ;-).
To je prave ono...ma kobyla nikdy nepatrila do velkeho stada, vzdy byla utlacovana...vetsinou se upne na 1 kone-ppnika a obecne miluje mensi zvirata-osly, kozy, ovce. musim to zvazit, kdyby me tlacil cas tak ji supnu k ovcim a casem poridim ponika - nechci zase koupit prvniho co najdu ale partaka na cely jeho zivot ;-)
tak me napada, vybetonovat pod staji a kolem a na zbytek do toho 1000m dat co?nejaka rada?;-).
lizbeth
napsal(a):
To je prave ono...ma kobyla nikdy nepatrila do velkeho stada, vzdy byla utlacovana...vetsinou se upne na 1 kone-ppnika a obecne miluje mensi zvirata-osly, kozy, ovce. musim to zvazit, kdyby me tlacil cas tak ji supnu k ovcim a casem poridim ponika - nechci zase koupit prvniho co najdu ale partaka na cely jeho zivot ;-)
tak me napada, vybetonovat pod staji a kolem a na zbytek do toho 1000m dat co?nejaka rada?;-).
Jak říkám, já nemám ve výběhu nic a blátu musím čelit jen maximálně 2 měsíce v roce - a to mám ještě menší než poloviční prostor, co vy.
kykyna
napsal(a):
Jak říkám, já nemám ve výběhu nic a blátu musím čelit jen maximálně 2 měsíce v roce - a to mám ještě menší než poloviční prostor, co vy.
To zavidim, u nas je jilovita puda staci jak trochu vice zaprsi a bahno se lepi na boty jak...
takze to budu muset resit hned pri jednom nepořádku-no uvidime třeba u stavby domu neco zbyde nebo nas neco napadne.
zatim je jasne ze udelame odtok-pozemek je v tom miste mirne svazity dolů kde se pravidelne u souseda tvori kaluz když je mokro a zpevňime okoli staje, co pak se asi uvidí.
lizbeth
napsal(a):
To zavidim, u nas je jilovita puda staci jak trochu vice zaprsi a bahno se lepi na boty jak...
takze to budu muset resit hned pri jednom nepořádku-no uvidime třeba u stavby domu neco zbyde nebo nas neco napadne.
zatim je jasne ze udelame odtok-pozemek je v tom miste mirne svazity dolů kde se pravidelne u souseda tvori kaluz když je mokro a zpevňime okoli staje, co pak se asi uvidí.
Skvělý nápad
My taky máme hned kousek pod povrchem jíl. Ale důležité je, aby se právě to mokro nevytvořilo, když máte svažitou, tak to máte půl práce hotov - jako já
kykyna
napsal(a):
Skvělý nápad
My taky máme hned kousek pod povrchem jíl. Ale důležité je, aby se právě to mokro nevytvořilo, když máte svažitou, tak to máte půl práce hotov - jako já
Nemate fotky vaseho bydleni pro kone pro inspiraci?klidne do zpravy pokud to tady ba ifaune jde, mkc dekuji ;-).
kykyna
napsal(a):
Skvělý nápad
Nemate fotky vaseho bydleni pro kone pro inspiraci?klidne do zpravy pokud to tady ba ifaune jde, mkc dekuji ;-).
lizbeth
napsal(a):
Jeste me napada, jak resite strikani koni?strikate je nekde u pristresku na zpevnenem povrchu?máte nejake specialni odvody vody? at myslim dopředu na vse ;).
Koně stříkám jen občas, někdy více, nekdy vůbec... Ale normálně uprostřed výběhu, kam mi dosáhne hadice. Jeden mi dost tančí, toho stříkám po celém výběhu Ale není problém - jako po dešti ;-)
Jistě, že je fajn, mít na to vybetonovaná místa s odtokem atd. Ale kdo z nás to má? Jen jízdárny (kdo ví jestli) a ranče
Obnovuji ještě jednou diskuzi, ráda uslyším rady, jak ideálně postavit stáj+paddock na pozemku, pastvina bude na konci cesty po pravé straně-tím pádem budeme muset koně vodit dopředu kolem domu-počítá se s zpevněnou cestou kolem domu dozadu ke stáji (tam se tudy také poveze seno popř. vyvážet hnůj).
Relativně můžu zabrat celou zadní část zahrady, zbytek na zahrádku bude muset stačit kolem domu Manžel by nejraději stáj až úplně dozadu, tím pádem by ale nebyla stáj celá uzavřená od severu, vadí to když bude jinak natočená, ale bude jí "stínit" dům? díky za postřehy