Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2015 17:56
-šumák-

XXX.XXX.166.37

Dobrý den,
Mám doma koně a poníka. Valach sám ven jít může ale abych vzala poníka a jeho nechala doma samotného to neexistuje tak řešíme otázku zda by s námi zůstal i venku na volno když se jí tak drží i doma, když poník utekl valach letěl za ní. Osobně si myslím, že by se nás držel jak klíště ale rodiče si stále myslí, že mi okamžitě uteče (valach je ten typ věrného a mazlivého koně, nikdy mi sám neutekl) rodiče na tohle spíše pesimisté, valach mi udělá krok stranou a už mě "chtěl shodit"
Proč mě to vlastně napadlo- když z nějakých důvodů delší dobu stojí je s ním venku "legrace" takhle by měl možnost se vyprdět aniž bych ho usměrňovala a kobyla by se dostala ven častěji.
Prozatím ho učím povely- zastav, pojď ke mě, jdi a zůstan stát tohle se mu neztratí ale pořád vím, že to není pes aby uměl všechno možné i nemožné ale vrátit se na zavolání a stát bez úvazu je praktické...
pouštíte své koně občas na volno?
myslíte si, že by u nás zůstal?

PS: určitě bych ho nepustila na volno v neděli odpoledne kdy je v lese hafo lidí a psů ale jaro/léto jezdím ven i v 5-6ráno a to je liduprázdno a takové vyjdy mám nejraději není vedro, rosa, mlha prostě paráda

děkuji všem za odpovědi :) nechtěla jsem se tak rozepsat.

5.2.2015 18:49
anobbona

XXX.XXX.84.98

Já takhle dřív jezdívala i s 5 koňmi zaráz. Sedla jsem na vedoucí kobylu a ostatní šly za mnou/přede mnou/vedle mě. Blbý teda bylo občas sedět na tom koni, když se celé stádo rozohnilo a prohnalo se to kolem nás tryskem s výhozy a prdáky, to pak usedět ty hrby, bylo fakt záhul...
V dnešní době už bych si to netroufla, protože všude jsou soukromé pozemky, myslivci střílí na vše co se pohne a také lidé nadávají pokud by měly potkávat koně na volno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2015 21:09

Ahoj. Na tohle je spousta rozdílných názorů - někteří Ti řeknou, že jsi magor, když chceš koně pouštět na volno (ohrožení jeho, Tebe i okolí)... Už se to tu rozebíralo... Já třeba taky takhle občas jezdím právě proto, že mám malou shettlandku, na kterou nemám na normální ježdění jezdce, ale ona je hodně temperamentní a chci jí dopřát nějakou zábavu (v létě mají prostorné pastviny, ale není nad to si potryskat po neohraženém prostoru, tomu rozumím).
Takže když mám na to náladu, tak jí vezmu s sebou - na ohlávce a normálním delším vazáku. Přejdeme spořádaně místa, která nejsou bezpečná a pouštím až tam, kde nepředpokládám pohyb lidí. Pokud jezdíte takhle ráno, je to optimální... Hlavně aby byla dobrá viditelnost - já mám jediný strach z myslivců, aby mi jí neslovili :(
Poničku na volno se snažím učit na zavolání (na dálku spíš nefunguje, tedy používám odklusání /odcválání z dohledu... Velice rychle se zase přiřadí) a když přijde, dávám pamlsek, aby se učila zústat s námi, nechat mě sesednout (ze sedla je tak malá, že jí vazák nezapnu) a chytit...
U nás je to taky, že ponička je závislá na velkém a velká je v klidu samostatná. A malá je nad velkou v hierarchii. Tedy lze předpokládat, že poník nemá potřebu někde zústávat sám a drží se velkého...
Takže za mě - pokud nejste v nějakém extra lidnatém místě, tak se toho neboj (ikdyž je to samozřejmě nezodpovědné vůči kolemjdoucím a majitelům pozemků - třeba kolem polí si malou beru na vazák, aby nemohla lítat, kde se jí zamane a neničila úrodu..).

5.2.2015 21:14
peggi16

XXX.XXX.33.240

Souhlas s hhippie

5.2.2015 21:21
-šumák-

XXX.XXX.166.37

Děkuji za názory
občas zkouším právě v ohradě sednout na ponici a valacha nechat jenže jaksi nechápe, že na kobyle sedím já takže si s nim fakt hrát nebude z toho mám asi tak největší strach (ponice má 114KHV a valach přes 160) myslivce u nás vídám akorát když se nahrnou na pole a postupně vyhání zvěř z remízků ale to slyším na dálku :)
Párkrát jsem si vzala na valacha western a kobylu si vzala na vodítko a "pojistila" ještě "posilovačem" okolo hrušky ale malá na valacha prdí a když je příležitost bere čáru jí na volno nechat nemůžu ani omylem, na valacha stačí zařvat a zastaví na místě ikdyž mě nevidí a i na zahradě lozí za námi popř provokuje tím, že kolem nás prokluše po 15m se otočí a vrací se nebo čeká.
jsme u Prahy takže lidí dost ale po takhle ránu jsem tam ještě nikoho nepotkala a na to aby lezl po lese je moc velká fajnovka drží se na cestách, jednou jsem musela dojet 2km domů na kobyle a jeho dovést (kámoška musela rychle domu) skončilo to tak že mě držel za vlasy a šel kobyle za zadkem to, že ho v podstatě ani nedržím mu bylo šumák.

5.2.2015 21:56

Aha. Vlastně jsem to nepřečetla pozorně a myslela, že máte stejný model, jako já (že se bavíme o pouštění poníka na volno). Tak...nejspíš by to mohlo taky fungovat, akorát to bude vypadat vcelku vtipně - že necháváte volného velkého a valchujete záda malé... Navíc když náhodou nějaký kolemjdoucí potká malého poníka, tak je z toho spíš na měkko a nevadí to, kdežto když se na někoho omylem vyřítí velký kůň, tak "máte na svědomí infarkt" :D.

5.2.2015 22:22
-šumák-

XXX.XXX.166.37

No on je to spíš přerostlý jokšír takový gaučák kdežto ponice je protiva protivná, občas kopne. Pod valachem se dá podlézat ale to lidem za zatáčkou nevysvětlím
ráda bych to měla pod kontrolou natolik aby se valach držel do 10-15m od nás a na zavolání okamžitě přišel/zastavil taky nemám v lásce když se na nás vyřítí pes a majitel je kdesi v dáli navíc bych se bála že někomu něco vezme, bude na někoho dotírat aby ho hladil atd. Prostě velký pes.
Ponice je prostě ponice- dejte mi jídlo a zmizte, makat nebudu!
chceme to prostě jednou zkusit v lese- já z valacha sesednu a půjdeme...

6.2.2015 15:30
koně

XXX.XXX.205.252

A proč nevezmete prostě ponici na vodítko při valachovi?
Opohybuje se vám dostatečně, když bude nucená pravidelně vyšlapovat podle tempa velkého koně.
Jestli na ní nutně chcete jezdit a máte valacha závisláka, tak s ní pracujte jízdárenské cviky, mimo výběh, ale na dohled od něj.
Určitě to bude bezpečnější a ohleduplnější a smysluplnější varianta, než velký kůň navolno někde v příměstském parku.

6.2.2015 15:53
-šumák-

XXX.XXX.166.37

koně napsal(a):
A proč nevezmete prostě ponici na vodítko při valachovi?
Opohybuje se vám dostatečně, když bude nucená pravidelně vyšlapovat podle tempa velkého koně.
Jestli na ní nutně chcete jezdit a máte valacha závisláka, tak s ní pracujte jízdárenské cviky, mimo výběh, ale na dohled od něj.
Určitě to bude bezpečnější a ohleduplnější a smysluplnější varianta, než velký kůň navolno někde v příměstském parku.

Protože west. Sedlo valachovi nesedí ani se zavřenýma očima a nevím jestli jste už někdy vedla z velkého koně poníka, který v nejmenším nemá zájem držet se u vás stačilo mi to jednou, měla jsem co dělat v kroku, o klusu nebo cvalu nemluvím raději jsem to nezkoušela

Nutně na ní jezdit nemusím ale pak jen stojí u sena a žere a tloustne, jednou za týden jde ven pod jezdcem, a na vozík se stejně nerozdvojím koně mám na zahradě, jezdit se v ohradě dá jen přes zimu když mrzne nebo na podzim za sucha, tráva má přednost.
Občas jsem dělala to, že jsem ponici rozehřála na 50m cestě k vratům, táta dal valachovi seno a já měla 10min na to dojet na louku, vycválat a rychle domů ale to není smysluplný pohyb.
Budu se snažit dobu prodlužovat zatím se mi to nedaří, rychle si všimne, že tam ponice není.
Na volno bych ho určitě nebrala denodeně ale spíš "jednou za sto let" a hodně brzo ráno to v lese fakt nikdo není a ani cestou nepotkám ani nohu.

6.2.2015 16:07
koně

XXX.XXX.205.252

Když chcete mermomocí pouštět někde koně navolno, tak si ho pusťte.Je to vaše zodpovědnost a případné škody budete platit vy.Případně rodiče.
Já jen píšu, že se poník opohybovat dá, i bez toho rizika.
Kdo chce hledá způsoby.Kdo nechce hledá důvody.
Třeba by vám taky závislého valacha někdo mohl na ruce popásat uprostřed louky, o které píšete.A vy byste jezdila na ponici kolem.
Nebo byste mohla ponici vodit na udidle, když jí na ohlávce neuvedete.
Také byste si mohla pořídit padnoucí western, když máte v úmyslu vodit ponici dlouho a pravidelně.
Pokud chcete venčit občas a chvíli, třeba by to valach vydržel i s nepadnoucím.
Případně by se dal udělat i úvaz na anglii.
Nebo ponici nechávat doma, jako dosud.Jí vadí, když nepracuje?

6.2.2015 16:43
-šumák-

XXX.XXX.166.37

Jí to nevadí její obezita vadí mě
mermomocí ho pouštět nechci jen hledám jak ji zajistit pohyb co nejvíce.
táta nemá čas mi někde držet koně (dát mu seno a hodit po něm okem ok ale jít se mnou na půl hodiny na louku ne) mamka se ho bojí když kolem ní začne pochodovat a to on začne i když jen kontroluje kde jsme, nikdo ochotný v okolí není
Uzdečka mě také napadla :)
ze země s ní samozřejmě problém nemám jen z tý anglie se blbě vede valach na kterém jedu i provokující ponice.
Cajky si platím sama a mám 2 roky starého KT, ještě jsem ho nechávala dopasovat co jsem se poptávala po známých tak padnoucí western na mého valacha by vyšel od 15 víc. Nyní mám natowu na kulatého koně jako důvod proč s ním nejezdím asi vysvětlovat nemusím valach má hodně vysoký kohoutek navíc jsem malá a western mi nevyhovuje
brzy začne jezdit častěji jen známá takto občas přes zimu pouští koně na volno na pole tak mě napadlo, že by valach taky mohl u ponice zůstat v klidu v lese...
rozhodně hned nepoběžím vypouštět koně do přírody

7.2.2015 15:26
aggitta

XXX.XXX.65.76

Jo jo, a proto mají myslivci a zemědělci koňáky tak rádi, když vypouští koně navolno...

7.2.2015 16:57
-šumák-

XXX.XXX.166.37

aggitta napsal(a):
Jo jo, a proto mají myslivci a zemědělci koňáky tak rádi, když vypouští koně navolno...

No mě se zdá jako lepší volba kůň na volno do 15m od majitele, který poslouchá než vzteklý pes honící zvěř a majitel bůhví kde
takže tohle bude spíš na konkrétní situaci, já ho jednou zkusím nechat jít na volno vedle kobyly s jezdcem a mnou pokud zůstane, fajn můžu přes zimu chodit aspon na louku s obouma pokud ne rozhodně ho nenechám lítat kdesi v dáli už tak budu mít stažený půlky, že si rozmyslí, že chce jít jinam.

Přidejte reakci

Přidat smajlík