Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Molly63

7.2.2015 22:19
Molly63

XXX.XXX.19.104

Zdravím, starám se starokladrubačku, rok s ní nikdo nepracoval a teď začínám, nejdřív byla úplně v klidu, ale pak tam chodila i další holka se o ní starat, kobyla začala dělat blbosti, nespolupracovala na lonži, stavěla se na zadní, to jsem jí už odnaučila ale občas si to zkusí. Ale když jsem s ní chtěla pracovat bez lonže a pobídla jsem jí v kruhovce, tak se začala stavět a jít k bráně, nevím jak bych jí naučila aby běhala i bez lonže. Děkuji za rady :).

8.2.2015 15:18
binn

XXX.XXX.187.180

Dobrý den,

Chce to důslednost a práci.
Kobylka si myslím neví kdo je pánem.
Chtělo by to, aby vám někdo zkušený pomohl a kobylku srovnal.
Někdy to už není žádná sranda.

8.2.2015 19:49
karo2702

XXX.XXX.172.116

Musíš si získat důvěru. Dělejte cvičení na důvěru, jejich opravdu spoustu. Včetně cvičení je i ukázat koni, kdo je pánem, stanovit si co ano a co už ne a pod.

8.2.2015 19:53
Xí

XXX.XXX.228.163

V první řadě je nutné si uvědomit, že všechno nejde hned. Pokud vám kobyla pracovala na lonži bez problémů, tak bych zůstala u ni. Tedy kombinace lonže a kruhovky. Pokud vám bude ochotně chodit na lonži v kruhovce, pochopí co po ni chcete, tak pak lonž vypustit. Je těžké posuzovat takto po netu, když to člověk nevidí. Kobylka vás zřejmě nechápe. Možná má strach být s vámi v uzavřeném prostoru a proto je u vstupu? Nebylo by možné přizvat někoho zkušeného? Hlavně se nevzdávat. Hodně štěstí a trpělivosti.. Stojí to za to.

9.2.2015 11:57
helllach

XXX.XXX.209.186

Ahoj,
koně různě reagují na různé podměty a stejně jako lidé či jiní tvorové přemýšlejí o výhodnosti situace. Zda je situace bezpečná, zda vám mohou důvěřovat, jestli požadavek zajímavý a hlavně splnitelný.
Kůň nemůže splnit požadavek buď ze zdravotního důvodu (je velmi náročný a koni to způsobuje bolest) nebo požadavku nerozumí a tím pádem neví jaké řešení má nabídnout.

Pokud vám kůň nerozumí na provaze (lonži) kdy máte s ním určité spojení a můžete tedy ovlivit jeho chování napřímo (tah, tlak, pobídka zblízka) tak nezkoušejte lonžovat bez provazu a vraťte se zpět tam kde je vám to příjemné a kůň vás chápe. Potom zvyšujte požadavky.
Nezapomeňte že je to jako ve škole. Nestačí koni ukázat novinku jednou jeden den a druhý den ji požadovat ihned a dokonale. Musíte mu dát možnost se učit a nabídnout řešení na nejjemnější pokyn.
v praxi to bude vypadat tak, že koně napřed spolehlivě naučíte koně chodit na lonži na jednu ruku, poté na druhou ruku ve všech chodech (práce cca na pár týdnu) a jakmile bude kůň opravdu spolehlivě poslouchat vás a vaše pokyny můžete zkusit koně lonžovat bez použití ohlávky.
Vyrobte si smyčku kolem krku z delší lonže tak, aby se nemohla utahovat (neuškrťte koně) a učte koně znovu to samé. Bude to novinka, jelikož se odstranil tlak na hlavu. Proto koně netrestejte, že nebude hned vědět co dělat, Jakmile jej naučíte chodit na smyčce, můžete mezi smyčku a lonž přidat gumičku, aby bylo spojení méně silové a spíše psychologické. Pak už jste jen krůček od toho sundat veškeré spojení a začít lonžovat bez lonže.

Postup je hodně osekaný, je to jen pro představu, jak začít a umět si vše uspořádat a nerozhazovat bezmocně rukama. Tímto postupem lze s koněm navázat důvěrný vztah, který bude oboustraně výhodný a prospěšný. Každá strana získá. Nezapomeňte chválit a odměnovat klidem a chvilkou pohody.

Ps.není pravda, že kůň musí nutně pochopit práci bez lonže, když předtím pracoval na lonži, spíše to neplatí..smajlík Zde na videu, které jsem kdysi sestříhala pro zábavu je koník, který je již rutinovaný na lonži a na kruhu bez lonže začíná..Zde jsme načínali s koněm obraty na kruhu směrem ke mě, jak je vidět ne vždy to na první pokus jde a je nutné cvičení opakovat častěji a pravidelně.smajlík
https://www.youtube.com/watch?v=v5pqFyyyszs.

Přidejte reakci

Přidat smajlík