Nevím co s dominantní a trvdohlavu kobčou :/

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2015 18:01
zuzialfika

XXX.XXX.253.89

Asi před dvěma týdny jsem koupila kříženku wpb x paint x hucul, je jí 14 a co přišla k nám začala být problémová, ve stádě je dominantní a lehce tvrdohlavá. Na vyjížďce se mi stalo že když jsem sesedla tak se snažila utéct a dala do toho opravdu všechno, poté ji zajímali cizí koně a znovu se celým tělem opřela do vodítka a utekla, problém je v tom že je v pohodě v pohodě a podle toho jak má náladu se chová, nejhorší je že když sem jí odstrojovala z vyjížďky tak mi přervala uzdečku a utekla a našli sme ji až druhý den, myslíte, že na tohle pomůže být rázný ? Bylo by mi líto jí vracet ale na druhou stranu, na ní chci vozit děti a myslím že tohle by bylo jen o průšvih. Skvělý příklad je ten když sme jí nakládali do přepraváku dokavaď jí to moc nenudilo byla v pohodě a hodná vstřícná ale jakmile jí to přestalo bavit začala s námi zápasit snažit se opět utéct a začala být až lehce agresivní.

18.2.2015 18:42
canka

XXX.XXX.33.9

Mohu se zeptat na jméno klisny? Silně mi její chování připomíná kobylu, kterou prodávala známa..popis, věk, i to chování sedí..

18.2.2015 18:46
zuzialfika

XXX.XXX.253.89

A jak se jmenuje kobča kterou máte na mysli ? :).

18.2.2015 19:10
canka

XXX.XXX.33.9

Pokud se jménem nechcete pochlubit, tak nevadí...zeptám se tedy, z jakého okresu jste klisnu kupovala?

18.2.2015 19:42
katkaa1

XXX.XXX.234.3

Dva týždne je ešte veľmi krátko dajte jej čas nech si trocha zykne. Rázny byť treba, ale zas vžite sa trocha aj do jej situácie došla na nové miesto, všetko je tam pre ňu cudzie potrebuje sa začleniť do stáda a aj vám začať trocha dôverovať. Určite by som ju zatiaľ nenosila preč od ostatných koní a na vychádzku chodila len s iným koňom.

19.2.2015 13:17
dsj

XXX.XXX.84.244

Jestli na ní chcete vozit děti a kobča dělá co popisujete, tak jí vraťte dokud to jde. Kůň pro děti musí být rozumný a přiměřeně klidný, neřešit krizové situace nebo začátečnické chyby jezdce útěkem nebo agresí. Většina zlozvyků jde korigovat správným zacházením a výcvikem, ale není to záležitost pár dní nebo pár triků "konského zaříkávače". Rozhodně bych koni, který se snaží utíkat od člověka, dítě v žádném případě nesvěřila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2015 19:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla jsem dost podobnou kombinaci - wpbr x hucul a byla to upřímně dost "vražedná kombinace" :) Kobyla, prezentovaná i předvedená jako kůň k dětem, prvních 14 dní stavěla svíčky při jakémkoli náznaku, že by mělo být ne po jejím, ale podle člověka. Taky mi 2x utekla v ohradě s vazákem, než jsem si jí začala hlídat. Následovala práce jak s remontou - dělala jsem s ní jen já, od začátku, ze země, hlídala jsem si záda, předjímala, až kobyla zjistila, že ode mě nic nehrozí a začala spolupracovat. Každopádně ani po 4 měsících, co jsem s ní pracovala, bych jí nesvěřila na vyjížďku ani na vodění dítěti (max. plac na lonži a ošetřování při úvazu). Na ošetřování byla stoprocentní, ale při jiné práci jsem jí nevěřila (možná to chtělo ještě víc času, ale já jí radši prodala, protože jsem na takhle náročné zvíře neměla bohužel toho času kapacitu). Každopádně ten čas, co jsem do ní investovala, přinesl velice dobré výsledky a v novém prostředí u nových majitelů se již to protestování a plašení neopakovalo..
Tím chci říct - máte dvě možnosti:
Buď dejte kobyle čas - je v neznámém prostředí a možná i proto, že ještě nezískala důvěru, dělá tyhle psí kusy. Lze předpokládat, že se srovná a po nějakých pár měsících vám začne dělat radost.
Ale pokud nemáte čas zjišťovat, zda opravdu bude vhodná pro děti (a to bude pěkných pár měsíců trvat, než si jí dostatečně oťukáte ve všemožných situacích a získáte i vy její důvěru), tak jí raději vraťte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík