Problémy na jízdárně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Molly63

19.2.2015 20:30
Molly63

XXX.XXX.19.104

Zdravím, jezdím známé kobylu starokladrubačku, bude jí 7 let, ale přes rok se s ní nic nedělalo, asi půl roku jsem jí měla na lonži a byla v pohodě, komunikativní, byla ráda že běhá, bavilo jí to, pak jsme sehnali sedlo a první jízda super, úplně bez problémů, ale pořád jí vadilo udidlo, nechtěla si ani vzít uzdečku, druhá jízda (to už jsem jí vyměnila udidlo) byla naprosto šílená, byla jsem na jízdárně a nejdřív šla, bála se, tak jsem na ní mluvila. Pak teda nechtěla chodit vůbec, pořád se vztekala a nešla nikam, další jízda to stejné. Pak byla na jízdárně kamarádka a chodila před kobylou a kobyla bez jakékoliv pobídky za ní, vůbec se nebála, na lonži jsem na ní jezdila úplně v pohodě. Zkoušela jsem ráznější pobídky i bič, ale nic nepomáhá. Nevím co s tím, děkuji za rady.

20.2.2015 09:25
katkaa1

XXX.XXX.180.30

To vyzerá ako neprijazdený kôň, ste si istá, že bola vôbec obsadnutá a viete ako sa s ňou robilo predtým? Lonžovali ste na uzdičke, alebo len na ohlávke? Ak neviete ako sa s ňou predtým robilo tak by som začala úplne ako s remontou, používať slovné povely ako pri lonžovaní.

Molly63

20.2.2015 21:07
Molly63

XXX.XXX.19.104

Obsedlá je z hřebčína, přiježděná jen na vyjížďky a jezdí za koněm. Lonžovala jsem na ohlávce i uzdečce. Všechno jsem už zkoušela.

21.2.2015 06:58
anobbona

XXX.XXX.84.98

Molly63 napsal(a):
Zdravím, jezdím známé kobylu starokladrubačku, bude jí 7 let, ale přes rok se s ní nic nedělalo, asi půl roku jsem jí měla na lonži a byla v pohodě, komunikativní, byla ráda že běhá, bavilo jí to, pak jsme sehnali sedlo a první jízda super, úplně bez problémů, ale pořád jí vadilo udidlo, nechtěla si ani vzít uzdečku, druhá jízda (to už jsem jí vyměnila udidlo) byla naprosto šílená, byla jsem na jízdárně a nejdřív šla, bála se, tak jsem na ní mluvila. Pak teda nechtěla chodit vůbec, pořád se vztekala a nešla nikam, další jízda to stejné. Pak byla na jízdárně kamarádka a chodila před kobylou a kobyla bez jakékoliv pobídky za ní, vůbec se nebála, na lonži jsem na ní jezdila úplně v pohodě. Zkoušela jsem ráznější pobídky i bič, ale nic nepomáhá. Nevím co s tím, děkuji za rady.

Bohužel kůň vám jasně ukázal, že jste jezdec doslova na ho*vno (bez urážky). Kůň má být jezdcem veden, tak aby vždy bylo jasné co po něm chce, pakliže kůň nerozumí pobídkám/pokynům jezdce, tak je nucen řešit situaci sám. Když se k tomu třeba přidá ještě špatné sedlo, špatně nastavená uzdečka, špatně zvolená práce...máte nespolupracujícího koně, který pod sedlem prchá nebo naopak odmítá pohyb vpřed, vyhazuje, jančí, vzteká se, háže hlavou...
To že před vámi šla kamarádka a kůň šel bez problémů za ní, tak tam to je jasně ukázané - kůň nemusel řešit, kůň prostě dostal pokyn od člověka na zemi a spolupracoval, ale jakmile jste převzala vedení vy v sedle, byl problém.

21.2.2015 16:15
hellen

XXX.XXX.252.11

anobbona napsal(a):
Bohužel kůň vám jasně ukázal, že jste jezdec doslova na ho*vno (bez urážky). Kůň má být jezdcem veden, tak aby vždy bylo jasné co po něm chce, pakliže kůň nerozumí pobídkám/pokynům jezdce, tak je nucen řešit situaci sám. Když se k tomu třeba přidá ještě špatné sedlo, špatně nastavená uzdečka, špatně zvolená práce...máte nespolupracujícího koně, který pod sedlem prchá nebo naopak odmítá pohyb vpřed, vyhazuje, jančí, vzteká se, háže hlavou...
To že před vámi šla kamarádka a kůň šel bez problémů za ní, tak tam to je jasně ukázané - kůň nemusel řešit, kůň prostě dostal pokyn od člověka na zemi a spolupracoval, ale jakmile jste převzala vedení vy v sedle, byl problém.

Na ho*no je možná tak vaše "rada".
Přikláním se k variantě, že kobča neví, co po ní chcete. To ale určitě není vaše vina. Nejrozumnější bude začít úplně od začátku a všechno kobyle pomalu připomenout.

21.2.2015 17:21
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Pokud kobča chodí za jiným koněm v pohodě, tak bych toho využila. Nebude muset řešit více, nových, (nevím kolik toho umí, případně kolik je toho potřeba připomenout) a vy budete moct pomalu začít pracovat - zkoušela bych chodit za koněm a pomalu začleňovat různé cviky až se dopracujete ke koni, který to bude zvládat bez druhého koně - chodit kroužky, vlnovky, zkoušet pobídky do kroku, (klusu), zastavování, apod. - nejprve přímo za druhým jezdcem a spojovat pohyb koně před ní s pobídkami jezdce, případně s hlasovými pobídkami a postupně se od druhého koně vzdalovat, odpojovat se od něj, atd. Někdy je to dobrý způsob přiježdování mladého či nezkušeného koně, někdy je u jiných koní potřeba zvolit jiný postup tréninku a naopak trénovat vše v klidu bez jiných koní. Vyzkoušejte a uvidíte

22.2.2015 07:47
anobbona

XXX.XXX.84.98

hellen napsal(a):
Na ho*no je možná tak vaše "rada".
Přikláním se k variantě, že kobča neví, co po ní chcete. To ale určitě není vaše vina. Nejrozumnější bude začít úplně od začátku a všechno kobyle pomalu připomenout.

No já ti nevím, ale ta kobyla byla obsedlá, byla ježděná a pak dostala volno...pak s ní začaly zas na lonži a takové ty serepetičky jako s remontou a když na ni sedly, tak kobyla nefunguje...
Stále mi z tohoto příkladu vychází prostě blbý jezdec
Ono je naprosto jedno jestli se jedná o mladého syrového koně nebo starého mazáka, pokud kůň nebude dostávat srozumitelné, jemné pokyny jezdce, nebude mít vyhovující výstroj, tak prostě fungovat nebude a můžeš se třeba stavět na hlavu nebo "začít úplně od začátku a všechno kobyle pomalu připomenout" třeba celý život toho koně.

22.2.2015 11:04
hellen

XXX.XXX.252.11

anobbona napsal(a):
No já ti nevím, ale ta kobyla byla obsedlá, byla ježděná a pak dostala volno...pak s ní začaly zas na lonži a takové ty serepetičky jako s remontou a když na ni sedly, tak kobyla nefunguje...
Stále mi z tohoto příkladu vychází prostě blbý jezdec
Ono je naprosto jedno jestli se jedná o mladého syrového koně nebo starého mazáka, pokud kůň nebude dostávat srozumitelné, jemné pokyny jezdce, nebude mít vyhovující výstroj, tak prostě fungovat nebude a můžeš se třeba stavět na hlavu nebo "začít úplně od začátku a všechno kobyle pomalu připomenout" třeba celý život toho koně.

Kobyla byla podle zadavatelky obsednutá, ale nepřiježděná, takže je dost možné, že ani předtím pořádně neuměla reagovat na pomůcky a teď to má najednou po roce a půl, kdy na ní nikdo neseděl, umět? Je rozdíl, když necháte stát bez práce koně, který roky chodil pod sedlem, a koně, který neprošel ani základním výcvikem.
Upřímně mě vytáčí lidi, kteří pod každou diskuzí zadavatele uráží ve stylu: "Pokud tohle nevíte, tak nemáte v sedle co dělat, neumíte jezdit, nemáte právo na vlastního koně blablabla..".

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2015 15:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

hellen napsal(a):
Kobyla byla podle zadavatelky obsednutá, ale nepřiježděná, takže je dost možné, že ani předtím pořádně neuměla reagovat na pomůcky a teď to má najednou po roce a půl, kdy na ní nikdo neseděl, umět? Je rozdíl, když necháte stát bez práce koně, který roky chodil pod sedlem, a koně, který neprošel ani základním výcvikem.
Upřímně mě vytáčí lidi, kteří pod každou diskuzí zadavatele uráží ve stylu: "Pokud tohle nevíte, tak nemáte v sedle co dělat, neumíte jezdit, nemáte právo na vlastního koně blablabla..".

Přesně. Navíc bude jí 7 = teď je jí 6. Přes rok se s ní nic nedělalo. Kdy naposledy jezdila, v 4,5 letech? Kdy ji obsedli, ve 4? Kolik času se jí pod sedlem věnovalo? Pravděpodobně ji navykali především na tahání kočáru a obsednutí vůbec nemuselo znamenat aspoň základní přiježdění, ale doslova sednutí a párkrát za jiným koněm ven. V Slatiňanech vídávám pod sedlem především hřebce. Kladrubami neprojíždím tak často a tak nevím.

PS: každý začínal. Všichni z nás jsme se drželi za otěže, pokud nám je dali hned v začátcích výcviku nebo po pár lonžování, všichni jsme hledali rovnováhu, nikdo z nás neměl zpočátku nezávislý sed.

22.2.2015 16:26
-šumák-

XXX.XXX.166.230

Zavolejte si trenéra to je to nejrozumnější co můžete udělat
chyba může být kdekoli a to přes net nikdo nezjistí. Možná Vám nerozumí, možná si z Vás dělá pr..l...
Znám dost koní které ve 3 obsedli (byli naučení na sedlo, uzdečku 5x si na ně někdo sedl na kruhovce na 10min) pak šli na rok, dva na pastvinu "dospět" až poté je začali přiježďovat
Můj valach byl taky obsednut a pak mnou koupen a bohatě mi stačilo, že umí zrychlovat a zpomalovat (samozřejmě ještě stylem nakopnout-zatáhnout) takže přiježdění žádné, není to tak dávno co ho to přestalo bavit a dával mi psychicky i fyzicky dost zabrat a známí které jsem požádala o pomoc mi řekli jediné- prodej ho a kup si něco hodného. Proč bychom to ale měli vzdávat pro pár ran? jednoho krásného dne jsem si zavolala jiného známého (uznávaný trenér) jeho první rada zněla- máš v ruce bič použij ho, jak on na tebe tak ty na něj, dělá to protože ví, že může a nic se mu nestane, mě stačila maličkost- nenechat si od vlastního koně s-át na hlavu. Nyní je z nás spokojený pár a bič je opět na dně skříně. Kdybych nevolala kvalitní pomoc asi jsem doteď v slzách, že jsem poslala pryč koně svého života, nechte si pomoc od někoho zkušeného kdo Vás uvidí nějaké rady tady jsou v celku na nic

Přidejte reakci

Přidat smajlík