Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2015 19:07
-šumák-

XXX.XXX.166.230

Zdravím,
Máte někdo nějaký tip jak nauzdit koně, který dává hlavu nahoru?

Nějaký čas jsem rozepínala lícnici, teď uzdím z výšky.
Problém je v tom, že měřím 155cm a valášek má přes 160KHV takže kam dosáhnu když zvedne hlavu asi víte
má bolavé uši a problém je jen s užděním (ohlávka bez problému). Naučila jsem ho dávat hlavu na povel dolů ale ve chvíli kdy si vezme udidlo dá hlavu do výše a můžu se jít klouzat (nebo začít skákat když mu natáhnu nátylník přes ucho)
napadá mě jen trénovat tu hlavu dolů a vydržet dokud nedostane volno...
Co v těch uších má se mě neptejte nevím jak se to jmenuje byli tu kvůli tomu 3 vetové a všichni řekli neléčit, že to možná časem zmizí samo, prý to nemá tak hrozné jen má stále trauma z léčby a to, že mu občas při uždění nechtěně přiskřípnu uši pod nátylník tomu taky nepomáhá.

děkuji za názory a tipy mě už nic nenapadá

23.2.2015 11:34
Oťásek

XXX.XXX.241.210

A nemá tam něco jako takové bílé bradavičky? Máme to také u jedné kobyly a úplně stejně velmi citlivá na uši, ohlávku vydrží sundavat a nandavat v pohodě, ale s užděním je to také horší. Ale myslím, že jí to nebolí, spíš jak říkáte, už je zvyklá, že jak se šahá na uši...bude se léčit mazat...a vysírá prostě jenom ze zvyku. Takže také rozepínáme lícnici, pak je to bez problému, ale na uši jí saháme před i po ježdění, při krmení... Je zajímavé, že po ježdění jí to skoro nevadí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2015 12:32

Pokiaľ má v ušiach tie biele fľiačky, tak rozhodne to neliečte, jednak sa ti rado vracia a druhak si s tým vyrobíte nenauzditeľného konǎ- čo už v podstate máte. Jedná sa o pailoma virus, môžete si o tom niečo vyhľadať na internete.
S nauzdením si pomôźte aspoň tak, že lícnice predĺžite natoľko, aby ste uzdečku prehodili cez uši tak, aby ste ich nemuseli krčiť. S jednou kobylkou sa mi podarilo celkom v mieri uzdenie tak, že som najskôr prehodila pracé ucho- to nečakala a neucukla.

23.2.2015 14:29
-šumák-

XXX.XXX.166.230

Ano, ano má bílé bradavičky ale jen jakoby flíčky nic moc vystouplého
on si právě vezme s ochotou udidlo a šup s hlavou nahoru takže z mého snažení zůstává uzdečka v ruce nebo skříplé ucho.
Má dny kdy si uši pohladit nechá a vyloženě se dožaduje pořádného podrbání i v uších jindy mě nechá sahnout nad oči a dál už se ošívá...
Když jsem ho koupila nauzdit se nechal ale pak mu vet ve stáji naordinoval takovou děsně pálivou vodičku, no majitelka stájí se stájníkem mu to dali 2x, já jednou do jednoho ucha a od té doby ho nikdy nikdo neléčil jen jsem chtěla vědět co to je a zda je to nebezpečné a protože to nebezpečné není zapomněla jsem název

23.2.2015 15:02

Tak skúste ísť rukou s pohybom hlavy, pomôcť si môžete stoličkou, aby vám zubadlo nevypadlo, keď dvihne hlavu. Chvíľu počkajte, kým kôň povolí a potom skúste po jemom tie uši.
Papiloma virus nebezpečný nie je, nie je to ani nákazlivé. A väćšina veterinárov to nedoporučuje liečiť práve z toho dôvodu, že ucho je citlivé a väčšina koní reaguje tým, že sa následne nedá nauzdiť.

23.2.2015 15:09
Oťásek

XXX.XXX.241.210

No, že máme nenauzditelné koně bych úplně neřekla, jen se zrovna na ní musí jinak než na naše ostatní koně. Tzn. když se sedlá venku u úvazu, tak se lícnice odepne, když se sedlá a uzdí v boxe, tak se dá nauzdit celkem normálně, ale radost z toho evidentně nemá. Udidlo si vezme také bez problémů, ale pak nechce dát ty ušiska...přesně jak píšete. Nám u ní dost pomáhají pamlsky, protože je strašně nenažraná, tak by za jablko nebo kus chleba udělala asi i kotrmelec:) Takže se vybavím, sednu si do boxu, dobroty jí dávám z ruky a tu mám až u země, takže na uši dobře dostanu druhou rukou a takhle si hrajeme:) Citlivější než ostatní bude asi stále.

23.2.2015 16:57
-šumák-

XXX.XXX.166.230

Na jídlo mi prdí dokud není naužděný dostal pod čumák kilo mrkve a kobyla se mu ho toho pustila a on s hlavou nahoře- ne, tohle si zkoušel na někoho jinýho ne na mě
stolička taky nepomáhá čeká než mu začnu přetahovat nátylník a uhne nebo mě strčí dolů. většinou ho uzdím z auta, nebo v "přístřešku" před garáží je daný zouvák tam mi taky nemá kam uhnout.
Nedávno jsem shlédla video od nějakého horsemana- jak nauzdit koně co zvedá hlavu- koník uměl dát hlavu dolů na povel a chlap mu dal mezi uši loket se slovy, že kůň umí ustupovat před tlakem a tak hlavu nezvedne, ale ten můj mě prostě zvedl navíc ono se to taky říká vysokému chlapovi s nějakým americkým plemenem
Došli mi prostě nápady co s ním ale budu muset odjet na měsíc pryč a ráda bych odjížděla s vědomím, že bude dělat do nejméně problémů

Terka Dalerová

24.10.2016 07:12
Terka Dalerová

XXX.XXX.43.129

Ahoj potrebovala bych pomoc
Nevim jak mam nauzdit konika, protoze neustale dava hlavu nahoru a vubec nechce dat hlavu dolu je to 6 leta klisna. Kdyz jsme na ni 2 tak to jde ale kdyz jen jedna tak ne!#co mam delat.ps.je to frisak coz znamena ze je vysokej a ja mam cca 150 cm..?

24.10.2016 07:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kobylu máte na ohlávce a vazáku. Přehodíte otěže a nákrčák přes hlavu na krk.
V pravé ruce máte nachystanou uzdečku, hlavu si lehce přidržujete za nos, levou sundáte ohlávku, pravá (s uzdečkou nachystanou) přehmátne a podrží si nos koně pevněji.
Stále držíte nos a do levé vezmete udidlo, které kobyle vkládáte do huby, zároveň pravou posouváte celou uzdečku nahoru, aby se udidlo v hubě dostalo na místo.
Levou přidržíte nos koně, pravá přetáhne nátylník přes pravé ucho a přesune se na nos, levá přetáhne nátylník přes levé ucho.
Následuje porovnání uzdečky a zapínání.
Druhý způsob je stejný až po "přehmátne a podrží si nos koně pevněji" tady je změna
Nos dále držíte, ale do levé spolu s udidlem vezmete "kokino", co kobyla ráda.
Jablko nedoporučuji, koně hodně slintají.
Pokud dáte spolu s udidlem pamlsek, koně berou udidlo lépe.
Záleží na vás, zda z toho uděláte pravidlo nebo ne.

Ohlávka na krku a vazák upevněný k úvazišti vám kobylu jistí, abyste nemusela příliš spěchat, spěch není u koní žádoucí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík