digi111

XXX.XXX.218.46
Zdarec lidičky :) mému koníkovi se na zádech začali tvořit malé tvrdé bouličky (největší má asi necelý centimetr), kreré ho na ohmat nebolí. Nikdy jsem se s tím nesetkala, tak mi třeba někdo poradíte...mě se to jeví jako tukové bouličky..alespoň to tak vypadá, ale nevím.
Můžeto být střeček...pokud byste např. špičkou nechtu jakoby chtěla odrýpnout vršek té bouličky, pokud to půjde a objeví se tam pidi otvůrek, tak tím střeček dýchá a po čase za teplého počasí i vyleze ven, ale jen z lechka odrýpněte jakkoliv se v tom dál nerýpejte, abyste tam nezanesla nečistoty jen z lechka po povrchu, z počátku když bouličky nejsou velké to nemusí být bolestivé, rozhodně bych koně nejezdila a zavolala veta ať vám potvrdí zda to jsou střečci či ne, jen nedoporučji vetku Hanu Barúňkovou, ta když jsem ji zavolala ke své klisně s tím, že má asi střečky mi řekla, že to střečci nejsou a že je to od špatně vyčištěné zaschlé zatvrdlé dečky odřené...no, klisna se v té době začínala obsedat, nehrozilo, že by měla zatvrdlou a zaschlou dečku od potu...může to být a nemusí být střeček, ale každopádně to nechte vetem zkontrolovat,.
Střeček je prevít, bylo nám řečeno, že se vyskytuje převážně u koní, co se pasou u lesa nebo na pastvině kam chodí lesní zvěř. Pokud jsou ale bouličky pouze v oblasti sedla a podsedlové dečky, tak bych na to moc nesázela. Když ho měli naši koně, měli bouličky hlavně podel hřívy po celé délce krku a jen pár na zádech. Veterinář je něčím odčervil /bylo to inječně, název si nepamatuji, už je to 10let/ a byl klid. Hned jak bouličky praskly vyplachovali jsme ten otvůrek betadinou.
Tak pokud je to u mladého, právě obsedaného koně/ a není to střeček/, bude asi na sedlo/změnu režimu, tlak sedla... trochu přecitlivělý, tam bych dala pod sedlo pravého berana, pokud by bouličky měli příčinu v tlaku sedla, tak alespoň gelovku...
Teď už si nevzpomínám, jakou měl ten střeček "inkubační dobu" myslím tím, jak dlouho mu trvalo od nakladení vajíčka do koně, po jeho opuštění. To ale bude vědět každý veterinář nebo google a podle toho ho buď přeléčíte nebo střečka jako možného viníka vyloučíte a zaměříte se na sedlo a výstroj.
Hodně štěstí.
Tak já jsem měla přesně tuto zkušenost s valachem. Udělali se mu asi tři veliké jako pecka od třešně a pár menších. V jednom místě u páteře. Jak píšeš, nebolestivé ničemu nebránící. Vet mu je vyřízl, tedy asi tři největší a ty ostatní se časem ztratili sami. Když jsem se ptala co to je řekl, že ty kuličky to bylo něco jako kuří oko. Byla to jakási malá zvápenatělá kulička, která mohla být způsobená třeba podrážděním cizím předměem pod dečkou, klidně i u citlivých koní cizím chlupem. Vyndal ty "mateřské" a ostatní malé byli fuč. Taky mi řekl, abych si to představila jako když se dělá perlička v perlorodce - do které vnikne zrnko písku a ona ho obalí perletí. Může to znít jako kravina, ale takhle to fat bylo. Koníkovi zůstala jen jedna maličká černá jizvička.