XXX.XXX.245.248
Todle je vždycky problém, když koník je zvyklý pouze na jedinou variantu! Já mam skoro 4 leteho valaska a ten je zvyklí jezdit zase vetsinlou sám a pokud jede s námi druhý koník tak zase zlobí, protoze na to není zvyklí . De mého je jediná mozná varianta a to aby zjistil ze se nic nedeje. Tudís chodit tak casto aby vedel ze se mu nic nestane a kdyz se vrátí kone tam budou. Pro některé kone to můze být vskutku dlouhá cesta. Jít treba jen na 10 minut, ale vrátit se s dobrým pociten ze vy jste vyhrála. Kdyz pojedete k místu kde uz víte ze se zacíná schánet po koních, udelejte neco jinak zacnete na tom míste delat kruhy, ustupování, neco kvuli cemu zapomene na ty obavy. pak popojdete dal a znovu treba. Vrate se driv nez si na to ona vzpomene.
Zkusila bych chodit první, někde na louce se rozdělovat (např. každý jde po jedné straně louky a na konci se zas setkají), nebo třeba nechat kobylu odcválat, zatímco druhý kůň (pokud je ovladatelný) jde v kroku za vámi (ve cvalu si kobča hned nevšimne, že už nemá druhého koně za zadkem), na konci vyjížďky zastavit na chvíli druhé koně a nechat kobylu dojít do stáje samotnou...
Prostě postupně prodlužovat chvíle, kdy kobyla pracuje samostatně.
Bude to dlouhá, ale doufám, že úspěšná cesta za osamostatněním.
Doufejme, že bude kobylka dělat pokroky a pokaždé dojdeme dál, i když to vypadá spíš naopak zatím. Vycházky se nám více a více zkracují.
Ještě vidím záchranu v tom, že cca od května budeme změna v místě ustájení, tak snad nám trošku prospěje i změna prostředí.
No, nepotěším tě, pokud chystáš stěhování, počítej s tím, že situace se spíš zhorší.
Kobylka zatím neumí chodit sama tam, kde je zvyklá, proč myslíš, že bude chodit líp v novém prostředí? Uvědom si, že jí ze dne na den změníš všechno - prostředí, režim, kamarády. Jestli můžu poradit, nech jí v novém pár dní čas, ať se usadí a trochu si zvykne na nové stádo. Domluv se, ať tě někdo na první vyjížďky doprovází, ideální by byl kůň, se kterým se tvoje kobča aspoň trochu skamarádí.
Jak se postupuje při osamostatňování koně, ti dost dobře popsala jazzinka.
Doufala jsem v to, že když bude v novém prostředí, nebude tak fixovaná na svůj výběh a na stádo a bude pro ni jednodušší jít na projížďku a nebude ji to tolik táhnout domů.
Stěhování bohužel proběhnout musí, ustájení kde ji mám nyní je docela z ruky a pokud to vyjde, budu jí mít kousek od baráku.
Já myslím, že v novém prostředí vám nácvik půjde lépe.
Nového koně stejně nemůžete hned tak natvrdo vpustit do cizího stáda, takže si udělejte čas a aspoň první týden se každý den za kobylou vypravte.Vezměte na ruku, pod sedlo, pryč od koní.Samotné vy dvě, spolu.Ona se na vás spíše nafixne a pobere, že vy jste ta jistota.
Takhle to děláme vždycky, když si k nám někdo přiveze koně, nebo s koupeným novým koněm.Nejdřív majitel, prostě páníček se intenzivně věnuje koni.Spolu obejdou nové prostředí, prozkoumají novinky, cesty apod. Koni je jasné, že tady se prostě chodí ven s jezdcem, nikoli jako vagon za koněm nebo relaxovat do výběhu. Většinou to bez problémů pobere a akceptuje.
Pak teprv následuje celodenní zařazení do stáda, nebo vyjížďky s jiným koněm.
Tak také doufám, že v novém prostředí by se kobyla na mě mohla více fixovat. Vždyť vše ostatní pro ní bude cizí. Vše nové bude poznávat se mnou, tak by se tam měl utvořit (doufejme) větší pouto.
Stěhování nás čeká až v květnu, tak snad do té doby s vyjížďkami pokročíme pomocí oddalování s ostatními koňmi.
Phoebe2015
napsal(a):
Zdravím :)
potřebovala bych radu, jak naučit koně chodit na vyjíďky bez ostatních koní. Dosud jsme jezdili s více koňmi na vyjížku, ale jakmile chci s kobylou jít pouze sama, tak narazím. Kobyla se po chvilce začnet otáčet směr výběh a nedá si říct.
Moc děkuji za případné odpovědi :).
Myslím, že je to normální reakce nepřiježděného koníka - všichni mladí koně, na kterých jsem jezdila tohle zkoušeli na prvních 2-3 samostaných vyjížďkách, a vždycky pomohlo, když zjistili, že musí jít kam chce jejich jezdec. Takže - určitě bych kobče neustoupila, nedovolila bych jí vrátit se kam chce, ale v klidu bych jí dala najevo, že kam se půjde určuji já a ona není tím, kdo rozhoduje.
Moc nevěřím, že se situace zlepší po přestěhování - mám opačnou zkušenost - v neznámém prostředí většina koní spíš znejistí a reaguje spíš hůř, než ve známém.