Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2015 21:49
cvičitelka. bara

XXX.XXX.177.174

Dobrý den
Jak si u kone vytvořit respekt
Děkuji.

26.2.2015 22:35
bischof.vlastimil

XXX.XXX.50.25

? Respekt ?
To jako že když přijdete do stáje tak bude stát v pozoru a na požadani ukáže kopyta?
Trochu by se hodilo to rozepsat.

27.2.2015 08:31
cvičitelka. bara

XXX.XXX.177.174

Ne třeba ze si mě e dovoli kousnout...

27.2.2015 08:40
evcusik

XXX.XXX.150.9

cvičitelka. bara napsal(a):

Chovejte se ke koni spravedlivě. Inspirujte se ve stádě: co udělá jeden kůň, když se mu nelíbí chování druhého - 1. zašklebí se,2. vycení zuby či si chystá zadek k vykopnutí,3. kousne/vykopne. Já dělám to samé - zamračím se, napřahnu ruku a jednu ubalím - pokud na mě kůň zkouší kousat (samozřejmě jsou tyhle "etapy" v čase max.3 sekund)

Respekt si sjednám také tím, že budu pro koně dobře odhadnutelná - naučíme se společnou řeč. Chci aby kůň zastavil, když se zastavím já - tzn. mám jej na provešeném vodítku při chůzi, zastavím - kůň jde dál - zacouvu ho na patřičné místo - postojím - rozejdu se a zase na novo - stačí 3x a máte naučeno. A takhle je to se vším - naučit že po takovéhle "pobídce/pokynů" chci toto a toto. Tedy nemyslet si, že kůň se správnou výchovu učí po nocích z knížky - ale je potřeba si vše vykomunikovat .

Tímhle si získáte respekt a důvěru v koně - ne v nějakém prohánění v kruhovce a chození koně jak pejska za Vámi.

Svojí mladou jsem si tohle všecko vykomunikovala, když ji odvádím z pastvin, stačí ji dát ohlávku a jde za mnou i bez vodítko, můžu ji svěřit malým dětem (které jsou znalé pokynů) a mladá si je nedovolí ani předběhnout/pást atd.

27.2.2015 08:42
evcusik

XXX.XXX.150.9

cvičitelka. bara napsal(a):

Kousání, kopání a celkově nebezpečné věci ve vztahu kůň x člověk - koni netoleruju a tvrdě trestám. Kůň nesmí ohrozit člověka, ať se děje co se děje.

27.2.2015 08:56
dsj

XXX.XXX.84.244

Respekt = úcta. Jak si získat úctu u koní? Asi stejně jako u lidí - dělat správná rozhodnutí ve správnou chvíli, být spravedlivý a důsledný. U koní se získání respektu k člověku dá nacvičovat třeba během hraní v kruhovce (ale stejně jako tam respekt můžete získat, můžete ho i ztratit), nebo třeba během hraní pareliovských her. Ideálně by každý náš kontakt s koněm měl být plný oboustranné úcty - a člověk by se poznat neúctu ze strany koně a přiměřeně na ní zareagovat.

27.2.2015 11:38
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Je potřeba rozlišit kousnutí a kousnutí. Koně mohou kousat proto, že se nudí, bojí se, děláte jim něco nepříjemného - pak je jejich reakce oprávněná a není dobré kousání oplácet - vytvoříte jen v koni pocit jakési nespravedlivosti, jelikož nechápe, co od něj chcete. Pak je druhý, způsob, kousání a to je právě špatný výcvik - kůň si testuje vaše postavení - pak je na místě si uvědomit, co děláte ve výcviku špatně - ovšem i tady může být kousání právě ze dvou důvodů - pokud po koni něco chcete a zaženete ho do krizové situace, kdy nemá prakticky na výběr, tak se pro něj nabízí dvě možnosti - nějaký způsobem vám vyhovět, pokud vám rozumí a nebo na vás zaútočit, protože se cítí v ohrožení - pak opět není na místě kousání oplácet, ale najít jiný způsob dorozumění. Druhá možnost je ta, že ve vás nevidí, šéfa, a tím pádem i nevidí důvod vám vyhovět, když u něj nemáte právě ten respekt a i potřebnou důvěru. Nevím jestli to zní srozumitelně, ale snad nějak ano. Každopádně pokud s koněm pracuji od začátku správně, tak nikdy nedojde k nějakému útočení z obou stran, pokud by tak došlo, tak vím, že jsem někde udělala chybu a snažím se chybu odstranit nějakými cviky. Ovšem doporučuji si vždy oplácení kousání dobře rozmyslet - ne u každého koně a v každé situaci je nejlepší řešení, páč to může vyústit v nepěknou přestřelku, kde pravděpodobně vyhraje kůň.

27.2.2015 12:01
evcusik

XXX.XXX.150.9

terezka1995 napsal(a):
Je potřeba rozlišit kousnutí a kousnutí. Koně mohou kousat proto, že se nudí, bojí se, děláte jim něco nepříjemného - pak je jejich reakce oprávněná a není dobré kousání oplácet - vytvoříte jen v koni pocit jakési nespravedlivosti, jelikož nechápe, co od něj chcete. Pak je druhý, způsob, kousání a to je právě špatný výcvik - kůň si testuje vaše postavení - pak je na místě si uvědomit, co děláte ve výcviku špatně - ovšem i tady může být kousání právě ze dvou důvodů - pokud po koni něco chcete a zaženete ho do krizové situace, kdy nemá prakticky na výběr, tak se pro něj nabízí dvě možnosti - nějaký způsobem vám vyhovět, pokud vám rozumí a nebo na vás zaútočit, protože se cítí v ohrožení - pak opět není na místě kousání oplácet, ale najít jiný způsob dorozumění. Druhá možnost je ta, že ve vás nevidí, šéfa, a tím pádem i nevidí důvod vám vyhovět, když u něj nemáte právě ten respekt a i potřebnou důvěru. Nevím jestli to zní srozumitelně, ale snad nějak ano. Každopádně pokud s koněm pracuji od začátku správně, tak nikdy nedojde k nějakému útočení z obou stran, pokud by tak došlo, tak vím, že jsem někde udělala chybu a snažím se chybu odstranit nějakými cviky. Ovšem doporučuji si vždy oplácení kousání dobře rozmyslet - ne u každého koně a v každé situaci je nejlepší řešení, páč to může vyústit v nepěknou přestřelku, kde pravděpodobně vyhraje kůň.

Samozřejmě je tam i tento faktor.

U mě se jedná o zdravě vychované jedince stádem, a kousání u mladých je jen hledání hranic - nic víc - a v tomto případě to netoleruju.

Ke koni se chovám i já s respekt/důvěrou a zdravě vím co po jakém koni v jaký čas požadovat - takže jsem se nikdy nedostala do situace, že by kůň musel extrémní situaci řešit takto radikálně.

27.2.2015 12:38
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Právě proto jsem napsala tyto rozdíly. Protože hodně lidí řešíte kousání, kopání koní a pak člověk zjistí, že se po koni něco chce jednou za týden stylem - neuděláš, dostaneš. Pak se člověk nemůže divit, že ten kůň kouše, jelikož se bojí a brání se. Druhá možnost je právě ta, že když po koni člověk něco chce, tak kouše, protože ví, že na něj člověk prostě nemá, kůň v něm nevidí žádnou autoritu. Proto je potřeba tyto dvě možnosti rozlišovat a podle nich reagovat. Kůň nesmí mít z člověka strach, ale ani jen válcovat. Při normální odchovu ve smíšeném stádě, správném tréninku tyto věci nenastanou. Holt někteří koně mají přehnané reakce - jeden kůň když se bojí, tak stáhne ocas a jde nebo uteče, jiný vás převálcuje a zadupe do země. Stejně tak když u vás nemá respekt.
A ano, u mladých koní je to hledání hranic a v tom případě si takových výlevů spíše nevšímám a dále pracuji, zaměstnám hlavu něčím jiným a ono to dříve nebo později samo odezní, protože najdeme společnou řeč a není potřeba se proti sobě stavět zády a řešit problémy stylem: kdo s koho

27.2.2015 13:18
cvičitelka. bara

XXX.XXX.177.174

Dekuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík