Jak nučit koně aby si lehl?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2015 20:06
Klér 7

XXX.XXX.252.55

Dobrý den
Nevím jak naučit koně lehnou? Nemužete mi prosím pomoc. Kůň mi scela duvěřuje.

polinkaminka

28.2.2015 20:12
polinkaminka

XXX.XXX.58.140

Máte na internetu hafo verzí tak se stačí jen podívat :) stačí jen napsat jak naučit koně lehnout :).

28.2.2015 20:16
Klér 7

XXX.XXX.252.55

Nikde to nemůžu najít, nemůže mi poslat odkaz prosím:).

1.3.2015 19:11
sisi58

XXX.XXX.218.3

Koupila jsem si nedávno koně o kterém bývalá majitelka říkala, že si rád lehá. Moc jsem jí nevěřila. Měla pravdu. Hned první vyjížďku si lehl do závěje. Mohu říct, že to je velmi nepříjemné čekat, kdy to zopakuje. Zatím nic, ťuk, ťuk.
A to ho to nikdo neučil!
Mám kamarádku, která byla nějaký čas na Šiklově mlýně. Tam měli koně, kterého kvůli vystoupení naučili lehat (jakože je zastřelený). Bohužel koník zjistil, že se tak dá zbavit jezdce a pak to dělal na vyjížďkách.
Co když ho budete muset prodat?

1.3.2015 21:10
kapička

XXX.XXX.216.88

Jezdila a jezdím na několika lehacích/padacích koních a jen jeden měl tendence si lehat s jezdcem bez pobídky, ale jenom pokud ho jezdec nechal nečině stát, jinak ho to ani nenapadlo, a i když už začal s lehacím manévrem, tak to šlo zarazit. Asi záleží na tom, jak se to ten kůň naučí a co mu z lehnutí plyne.

1.3.2015 21:39
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Já v lehání na pobídku nevidím žádný smysl, pokud bych nechtěla s koněm vystupovat. Na co mi to jinak je, pokud umí lehat na povel? A právě často vznikají, zlozvyky, kdy si koně lehají v ne zrovna příjemných situacích - neříkám, že všichni, ne všude, ale nikdo vám nezaručí, že u vás se to nestane - já bych to neučila už jen z toho důvodu, že kdybych náhodou někdy posadila na koně děcko nebo někoho, kdo neumí dostatečně dobře jezdit, tak aby s ním kůň nefláknul. Jako nikomu to nevyvracím, ať si každý děla co chce, jen říkám, že v tom nevidím smysl a nic užitečného - spíše naopak, možné budoucí problémy.
Každopádně možností je spoustu od odježděného, osprchovaného koně, které přivede třeba na písek, kde se valí a přidáte povel, přes kozu až po ne moc pěkné svazování. Stačí jen prohledat strejdu googla, youtube, knížky

1.3.2015 21:46
-šumák-

XXX.XXX.166.231

No jak to naučit neporadím ale ráda bych Vás požádala o povely, které používáte, slyšeli nebo jste je někde četli. Mám ponici, která si lehat umí ale má to háček- neznám povel tak ji občas čapnu za nožku a řeknu hají- tudíž přeučuji ji lehnutí na jiný povel abych věděla co nedělat/neříkat ale stejně by bylo pro nás obě příjemnější kdybych přišla na původní povely ke všem šílenostem co jí kdo naučil, může to být kdejaká hloupost, třeba vzepnutí umí na HOP už se nám 2x stalo, že si na vyjdě najednou lehla, nevíme proč, doufám, že si jen usmyslela, že byla čistá moc dlouho a není to nějaký "skrytý" povel

1.3.2015 22:06
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Slovní povel, pohlazení, podrbání, poťukání, ukázat na místo, dřepnout si, lehnout si, otočit hlavu - samozřejmě myslím koně ... povelů může být spoustu. Zkuste zapátrat v článcích a videích, které vám dají možnou inspiraci pro tolik, povelů, Bude to detektivka

2.3.2015 08:20
-šumák-

XXX.XXX.166.231

Právě, že jsem už toho zkoukla kolik a nic vlastně jsem na to lehání přišla při čistění kopyt- vzala jsem jí pravou přední a ona se rozešla tak jsem ji nohu lehce zatáhla zpátky a ona sebou sekla do boku...

2.3.2015 15:19
Klér 7

XXX.XXX.252.55

Já mam haflingerku a nevím jak jí to mám naučit aby si lehla. Ale ne že na ni budu sedět myslím ze zemně

2.3.2015 16:21
terezka1995

XXX.XXX.106.98

-šumák- napsal(a):
Právě, že jsem už toho zkoukla kolik a nic vlastně jsem na to lehání přišla při čistění kopyt- vzala jsem jí pravou přední a ona se rozešla tak jsem ji nohu lehce zatáhla zpátky a ona sebou sekla do boku...

Tak nejspíš tak byla učená lehat - přes zvednutou nohu a třeba nějaké hlasový povel či jen poťukání na záda. Hlasový povel by neměl být problém přeučit Každopádně není špatné to koně naučit bez zvednuté nohy, aby se právě nestávalo to, že při čištění kopyt či něčem jiném kůň nelehl - kamarádka takto měla také naučeného koně, sem tam sem jí ho jezdila a nebylo to nic příjemného, když sebou chtěl kůň prásknout, když byl na úvaze Spíše pro mě to bylo velké překvapení, páč jsem nevěděla, že to umí a najednou mi ležel u noh

2.3.2015 22:58
-šumák-

XXX.XXX.166.231

No toho se právě bojím že někoho zalehne, jezdíme pomáhat na tábory a ona je tam za provozního poníka sice temperamentního a vybírám jí lepší jezdce ale mezi začátečníky toho moc nevyberete... sice se chová stylem- zkušený=zabít začátečník=jsem hodná kobylka jenže do hlavy jí nevidím a ani v nejmenším netuším co ještě může umět (v podstatě vím jen o lehání, hrabání a vzpínání)
snažím se jí vecpat do hlavy, že lehnout si má ve chvíli kdy jí zatáhnu nohu dost dozadu a řeknu Hají nemyslím si, že je velká pravděpodobnost, že by ji někdo tahal za nohu a vyřvával hají kdyby o tom nevěděl třeba musím uznat, že se staví jen ze země, ze sedla ani ťuk (díkybohu) takže jí to snad neučilo úplné motovidlo.

3.3.2015 20:29
giruna

XXX.XXX.171.253

Doporučuji přečíst si knihu od Lindy Kohanov:Tao koně, využívá koně pro psychoterapie, vysvětluje tam i to, co to udělá s psychikou koně, když ho položíte..vícemémě ho člověk zlomí psychicky, taky v tom nevidím žádný důvod, proč to koně učit a k čemu to pak využít v praxi...
je tolik užitečnějších a smysluplnějších věcí, co koně učit...

4.3.2015 19:46
Klér 7

XXX.XXX.252.55

A kde můžu sehnat tu knihu?

4.3.2015 20:03
stacey

XXX.XXX.194.90

Klér 7 napsal(a):
A kde můžu sehnat tu knihu?

V knihkupectví?
Na internetu?
To jsou tady všichni tak líní si něco najít sami?

http://www.srovnanicen.cz/q/Tao%20kone/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík