Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2015 12:37
enimili

XXX.XXX.58.140

Chci se zeptat s jakou zátěží může jezdit ještě 22letá čt klisna po 5 hříbatech a po parkurové minulosti. Dostala jsem jí od známého na dožití, ale má ještě dost velkou sílu a elán do života... Když jsem si jí vzala na lehkou vyjíždku tak měla mnohem více elánů a energie než moje 8 letá kobča... jakou zátěž by jste jí vy dávali? (vyjíždky týdně atd..).

3.3.2015 12:49
rebeks

XXX.XXX.208.14

Tak jestli před tím dlouho nic nedělala, tak se není co divit. To je často jen stres a ne elán. Zatížit ji můžete tak, aby jste ji neubližovali. Jak moc záleží na tolika faktorech, že vám to nemůže nikdo takhle na dálku říct, musíte to sami poznat.

3.3.2015 12:53
mgtka

XXX.XXX.36.4

Jestli je právě teď k vám přestěhovaná, dejte jí čas ať si navykne na vše nové, pokud se bude jevit jako opravdu spokojený kůň(snad to poznáte) tak bych zkoušela postupně přidávat, např. krokovka hodinu a pak pozorovat po ježdění až do druhého dne jak to na ni zanechalo následky, pak trochu poklusat, atd.
Teda předpokládám, že je zdravotně OK, ale pokud to není nutné, nechala bych jí důchod, kdo ví co vše má za sebou...mimoto kamarád souhlasí, že na ní budete jezdit?

3.3.2015 13:03
enimili

XXX.XXX.58.140

Ano kamarád mi jí dal protože už na ní neměl čas (zahraniční práce) jezdil s ní na hobby soutěže atd.. a skoro každý den s ní byl venku a chtěl aby se takhle hýbala pořád, ale teď odjel na stáž na půl roku a neodpovídá mi na zprávy (nemá čas) jediné co mi napsal tak to bylo až se vrátí tak že by se na ní rád podíval že mu na ní noc záleží a ať mi dělá jen samou radost... to bylo vše co mi napsala jinak samozřejmě sem klisně nechala udělat vyšetření nohou a všeho dalšího... a u nás je už 14 dní ale teprve včera jsem si na ní odvážila sednout a vyjet ven (aby se zde otukala s koňmi).

3.3.2015 13:06
apolo2

XXX.XXX.0.19

Řiďte se selským rozumem a stavem koně. Vše záleží na tom, jak je kobylka "opotřebovaná" a jak často byla zvyklá pracovat. Jestli dlouho nic nedělala, je možné, že tu energii má, ale při častější práci ji může ztratit. Jinak takový koník, pokud pracoval a nemá žádné zdravotní problémy, může klidně chodit 2-3 týdně buď na rozumné vyjížďky do terénu nebo lehkou jízdárenskou práci, ale nic náročného bych už po ní nechtěla. Určitě pro ni bude lepší, když se párkrát do týdne projde ven, než být jen ve výběhu. Starší koníci rychleji opadnou ze svalů, mívají artrózu, pak je pro ně lepší pravidelný, ale jejich stavu odpovídající pohyb. Jinak jsem měla 23 letou kobylku, která byla temperamentní, ale v tomhle věku již bylo vidět, že ji častější i když ne extra náročné vyjížďky unavují. Přesto strčila do kapsy leckterého mlaďocha. Takže bych zkusila jít s kobylkou 1-2x týdně ven, a uvidíte, jak na tom pak bude s elánem. Pokud jí pohyb bude prospívat, můžete třeba lehce přidat, nebo naopak uberete. Samozřejmě pokud bude pracovat, chce jí přidávat také vydatnější krmení. Takový koník už asi jen na seně a trávě prospívat nebude. Pokud to tedy není snadno krmitelný typ.

3.3.2015 14:27
koně

XXX.XXX.205.252

enimili napsal(a):
Ano kamarád mi jí dal protože už na ní neměl čas (zahraniční práce) jezdil s ní na hobby soutěže atd.. a skoro každý den s ní byl venku a chtěl aby se takhle hýbala pořád, ale teď odjel na stáž na půl roku a neodpovídá mi na zprávy (nemá čas) jediné co mi napsal tak to bylo až se vrátí tak že by se na ní rád podíval že mu na ní noc záleží a ať mi dělá jen samou radost... to bylo vše co mi napsala jinak samozřejmě sem klisně nechala udělat vyšetření nohou a všeho dalšího... a u nás je už 14 dní ale teprve včera jsem si na ní odvážila sednout a vyjet ven (aby se zde otukala s koňmi).

Jestli na ní kamarád skoro každý den jezdil a rád by, aby se i nadále hýbala, tak jí normálně berte.Starý kůň, jinak adekvátně věku zdravý, který má pravidelnou přiměřenou práci může bez obtíží fungovat.Pokud má u vás stejné krmení a hodně podobné životní podmínky, na kterých prosperovala dosud
Horší je, jak se z nějakého (ne zdravotního)důvodu hýbat přestane.Nebo mu radikálně změníte režim, k horšímu.Starého koně zpátky do figury a fyzičky dostanete podstatně hůře, než mladého.
Záleží, jak jste zvyklá jezdit vy.Pokud kobyla zvládala delší vyjížďky ve všech chodech, cca 4krát týdně, s chlapem, a nepřestěhovali jste jí z rovné Moravy do hornatých Krkonoš(třeba) tak by jí normální pohyb měl jen prospívat.
Jak je psáno nade mnou, řiďte se selským rozumem.Na kobyle sama nejlíp uvidíte, jestli bude nadále v pohodě, při chuti k práci, nebude hubnout, kulhat, kašlat, či projevovat jiný diskomfort.

3.3.2015 14:30
enimili

XXX.XXX.58.140

koně napsal(a):
Jestli na ní kamarád skoro každý den jezdil a rád by, aby se i nadále hýbala, tak jí normálně berte.Starý kůň, jinak adekvátně věku zdravý, který má pravidelnou přiměřenou práci může bez obtíží fungovat.Pokud má u vás stejné krmení a hodně podobné životní podmínky, na kterých prosperovala dosud
Horší je, jak se z nějakého (ne zdravotního)důvodu hýbat přestane.Nebo mu radikálně změníte režim, k horšímu.Starého koně zpátky do figury a fyzičky dostanete podstatně hůře, než mladého.
Záleží, jak jste zvyklá jezdit vy.Pokud kobyla zvládala delší vyjížďky ve všech chodech, cca 4krát týdně, s chlapem, a nepřestěhovali jste jí z rovné Moravy do hornatých Krkonoš(třeba) tak by jí normální pohyb měl jen prospívat.
Jak je psáno nade mnou, řiďte se selským rozumem.Na kobyle sama nejlíp uvidíte, jestli bude nadále v pohodě, při chuti k práci, nebude hubnout, kulhat, kašlat, či projevovat jiný diskomfort.

Děkuji vám všem za rady :) a my jsme jí přestěhovali jen 5km on ten kamarád byl něco jako náš soused proto mi jí svěřil protože jsme spolu jezdili ven a já když byl na dovolené tak jsem se mu o kobylku jezdila starat :) děkuji vám za tyto rady všem :).

3.3.2015 16:14
enimili

XXX.XXX.58.140

Akorát myslíte si že když byla ještě maldá a nosila western do svích 22let a já na ní chci dát anglii tak že nebude žádný problém je klidné povahy a jak jsem psala anglii dříve jezdila ale nejsem si jistá že hnedka na ní můžu dát anglii a vyject ven není to ryzikové?

3.3.2015 17:09
koně

XXX.XXX.205.252

Určitě ne.
Rizikovější by, myslím, bylo jestli vy na western nejste zvyklá a nutně nahonem byste v něm vyrazila ven

3.3.2015 18:18
enimili

XXX.XXX.58.140

koně napsal(a):
Určitě ne.
Rizikovější by, myslím, bylo jestli vy na western nejste zvyklá a nutně nahonem byste v něm vyrazila ven

Děkuji za reakci
já myslím právě jestli nehrozí třeba nějaké ryzikové blbnutí ano to právě ve wesernu neumím skoro ani sedět byla sem párkrát na trénynkách a dopadlo to tak že ty moje obličeje by byli do show přesto děkuji :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík