P.R.E. - andalusan a Vaše zkušenosti s ním

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Christy29

3.3.2015 23:50
Christy29

XXX.XXX.140.236

Chtěla bych se zeptat, zda je tady někdo, kdo měl tu čest pracovat s andalusanem (P.R.E.). Zajímá mě hlavně charakter, temperament - jezditelnost.
Slyšela jsem o nich 2 verze: jedni tvrdí, že to jsou extrémně temperamentní "vybuchující uzlíčky nervů" a druzí, že s tím temperamentem to není tak hrozné a může sloužit v pohodě jako rodinný mazlík milující lidi... Tak jak to tedy je přístupem?
Tak a teď babo raď, tohle plemeno mě fascinuje a jsem velká obdivovatelka, bohužel jsem neměla možnost nikdy žádného vyzkoušet pod sedlem, takže obrázek jsem si sama zatím neudělala... Má někdo z Vás zkušenost? smajlík

4.3.2015 08:46
jenee

XXX.XXX.184.104

Máme doma křížence Andalusana a Araba - takže vlastně Hispanoarab. To by měli být ti výbušnější. Zatím mladého hřebečka obsedáme, je neuvěřitelně učenlivý, ochotný a hodný. Je to ale i výchovou, narodil se u nás, vyrůstal ve stádě a od malička jsme jej vychovávali. tito koně jsou většinou pro jednoho "pána", přilnou k němu a jako u každého jiného koně, záleží na tom, jestli je člověk k němu spravedlivý a jakým směrem ho vede. Máme také spoustu kamarádů, kteří mají Analusany (někteří na vysokou drezuru, jiní pro show a ostatní pro radost), žádný z ncih s nimi nemá problém. Jen nutno dodat, že většina z nich je měli od malička, koupili si je jako odstávčata, ne již jako hotové koně. Je to o přístupu. Hodně radosti ze španělským koněm.

4.3.2015 09:07
kapička

XXX.XXX.216.88

Měla jsem tu čest si na jednoho sednout. A jinak jich několik pravidelně vídám. Jsou to inteligentní koně, ochotní člověku vyhovět, temperamentní jsou přiměřeně. Co jsem viděla, tak bych řekla, že se chovají podle toho, koho vezou. Pod jedním člověkem beránek, pod jiným časovaná bomba.

4.3.2015 19:22
sany

XXX.XXX.1.137

Mě by zase zajímalo, jak jsou na tom tito koně se zdravím? Jaká mají kopyta? Jezdíme s koňmi často po horách a jiných špacírech, také jsem ohromena jejich elegancí, temperamentem a chutí spolupracovat s člověkem a tak o něm uvažuji, jakožto o dalším koni, ale nerada bych přešlechtěné plemeno, které onemocní sotva venku zafučí, či se otlačí, sotva vleze na šutr :). Kdyby se tu třeba našel nějaký chovatel...

4.3.2015 21:01
kapička

XXX.XXX.77.39

Používají se jako filmoví koně, takže žádné citlivky to být nemůžou, a i když se s koňma u filmu nezachází zrovna v rukavičkách, tak filmový španěl je pěkně drahá záležitost na to, aby se zrakvil při při kdejaké příležitosti. Tak bych řekla, že musí být celkem odolní. Ovšem koně pro film jsou většinou kováni na všechny 4, takže kvalita kopyt lze posoudit těžko...

5.3.2015 07:11
jennybd

XXX.XXX.131.155

Pražská stáj Trojan má P.R.E., zkuste se jich zeptat na zkušenost. http://www.stajtrojan.cz/profily-koni/.

5.3.2015 16:08
prasatko3

XXX.XXX.141.107

Sedela jsem na osmi pre, drazi kone dovoz primo spanelsko a vetsi klidase jsem nezazila.Pohodlny kun, vhodny i pro nejezdce.Z dvaceti koni ve staji udajne zlobil jeden a ten byl venku hodnejsi nez moje ct. jen mi neprisli tak rychli, v plnem trysku byli urcite pomalejsi nez moje ct.Vhodny kun pro zacatecnika, ale pocitejte, ze tyto kone jsou v radu stovkach tisic.

5.3.2015 17:06
johnt

XXX.XXX.71.82

Příjemný temperament, lehká ovladatelnost, vysoká inteligence a velká ochota pracovat. Kůň, který si vytvoří pouto k jednomu člověku a jiné lidi umí rozlišovat, ale i jinak se k nim chovat, záleží i na výchově. Velice pohodlné chody-pravda, trysk není rychlý, ale k tomu není stavěn. Koník, který se rád a rychle učí i cirkusové kousky. Za mne je to zkrátka to nejlepší plemeno -. smajlík Jiného koně bych už nechtěla.

Christy29

5.3.2015 19:44
Christy29

XXX.XXX.0.206

No paráda smajlík. Moc děkuji, já jsem se právě obávala, že bych takovému koni nestačila, že by byl až příliš ohnivý, takový ten temperamentní show kůň se kterým by se terény kvůli jeho nabušenosti nedali pomalu jezdit... A ejhle ono je to jinak. smajlík On je asi i rozdíl temperamentu třeba u A1/1 a PRE, o obou plemenech jsem četla, že jsou temperamentní, ale u obou to znamená očividně něco jiného. Začala jsem jezdit v pozdějším věku, takže na velký adrenalin (rychlý trysk) si moc nepotrpím, mám ráda příjemně dopředné koně, které nemusíte pobízet co krok, ale žádné úprky a neovladatelnost... Doufám, že se časem na nějakém budu moci projet a vyzkoušet si jací jsou

5.3.2015 21:23
johnt

XXX.XXX.71.82

Christy29 napsal(a):
No paráda smajlík. Moc děkuji, já jsem se právě obávala, že bych takovému koni nestačila, že by byl až příliš ohnivý, takový ten temperamentní show kůň se kterým by se terény kvůli jeho nabušenosti nedali pomalu jezdit... A ejhle ono je to jinak. smajlík On je asi i rozdíl temperamentu třeba u A1/1 a PRE, o obou plemenech jsem četla, že jsou temperamentní, ale u obou to znamená očividně něco jiného. Začala jsem jezdit v pozdějším věku, takže na velký adrenalin (rychlý trysk) si moc nepotrpím, mám ráda příjemně dopředné koně, které nemusíte pobízet co krok, ale žádné úprky a neovladatelnost... Doufám, že se časem na nějakém budu moci projet a vyzkoušet si jací jsou

Jsou to ale koně, kteří chtějí pozornost a pracovat, když je člověk nechá flákat nebo jim bude křivdit tak se to může obrátit i proti člověku a jak psal Hampfling-silnější soupeř mezi koňmi už není jak tohle plemeno umí být...ale tohle je už extrém, když lidi nasekají chyby...jednoho takového koně znám, na kterém se lidi podepsali a mohu říct...ten na lidi útočil a tvrdě, ale nikdy to na štěstí nedotáhl do konce jinak by z člověka zbyla jen kaše-viděla jsem na vlastní oči. Na štěstí se dostal do dobrých ruk a koník si člověka vybral sám a jsou bezva dvojka a kamarádi... jsou to koně fantastičtí a myslím si, že i psychicky hodně vydrží, takže, když někdo dokáže zkazit andalusana, tak to už musí být fakt mazec...

Přidejte reakci

Přidat smajlík