Ahojky, zvažujeme plemeno, které pořídit a dle nadpisu už mám i tak nějak vybráno... :) Ale ráda bych načerpala co nejvíce informací, takže jdu sem :)
Chceme rodinného koníka, ne žádného obra, aby nás tzv. nesežral. Koníka psychicky vyrovnaného, kterému bude vyhovovat systém 24/7 na pastvině s ovcemi a poníkem + aby to nebylo nějaké choulostivé plemeno.
Koník by měl zvládat couračky po lese, já bych ráda nějakou tu výstavu, popř. chov, když na to koník bude mít, a když budou mít děti ambice, tak třeba i nižší sport.
Jsme s manželem oba 178 cm vysocí, váha 75 a 90 kg.
Původně jsem zvažovala haflinga, neboť s nimi už zkušenost mám, ale pak mi padl do oka welsh cob a líbí se mi moc.
Jaké s nimi máte zkušenost? Popř. odkazy na nějaké chovy, odkud se dá koník koupit?
Já jsem měla úplně stejné požadavky a tak jsem si wesh coby pořídila. Nejdřív jednoho, k němu potom druhého (i když máme ovce a kozy, přeci jenom společnost druhého koně je nenahraditelná) a potom nějak vyplynulo ze situace, že přišel na řadu i třetí. Nejstaršímu budou letos 4 roky. Obsednutí bylo perfektní, teď začneme pomalu přiježďovat. Obzvlášť u coba není kam chvátat. Jsem s nimi spokojená, neměnila bych za jiné plemeno. Ale s výběrem být vámi, bych si dala hodně záležet. V poslední době se mezi coby v ČR objevuje dost jediců labilních a bázlivých. Cena hodně závisí na původu a také na tom, od koho hříbě je. Ročci se pohybují od 20 000, - výše, obsedlí valaši od 40 000, - a chovná zvířata od 60 000, -.
Z hřebčína Pretoria má kamarádka valacha - Pretoria Richie. Je to úžasné zvíře, povahověnaprosto luxusní a exteriérově jakbysmet :) Původně tam jela pro jiného koně, ale chovatelka jí doporučila právě Richiho pro jeho skvělou povahu, která byla pro kamarádku na koni to nejpodstatnější. Já osobně mám welše podílového, je to synovec kamarádky Riche a povahově je taky dost zdařilý, jen ten exteriée pokulhává - takový hezčí hucul :D
S welšem si budete rozumět, ale připravte si na něj dost peněz, přecijen kvalitní cob už něco stojí, kamarádku stál jako 2,5letý skoro 60 tis., ale rozhodně se investice vyplatila :).
S tou cenou bych byla opatrná, ono není pravidlem, čím dražší, tím kvalitnější. Je pravda, že chovy, které se často prezentují na výstavách a mají svoji prestiž, tak si to jméno nechají dobře zaplatit. Ostatně ono to není žádná levná záležitost, se několikrát do roka účastnit výstav po celé republice a ještě i některých zahraničních. Spíše bych při výběru dala na to, že osobně znám matku (a pokud je to možné i otce) koníka, o kterého mám zájem. Také je důležité prostředí, ve kterém vyrůstá. Samozřejmě i předci v rodokmenu hrají roli, ale to už bych chtělo hodně podrobné studium. Ve walesu jsou linie, které se zpětně prochovávají na určité jedince. A dobří chovatelé vědí, které linie se spolu v žádném případě nesmí spojit, jinak z toho vypadne "magor". V ČR je jen pár lidí, kteří něco podobného ovládají. Spíše se tu vede plemenitba, "já mám hezkou kobylu, ty máš hezkýho hřebce, tak je dáme dohromady." Někdy to vyjde, někdy to nevyjde, tak i v prestižních chovech se objevují odchovy, u kterých je v inzerci nenápadná zmínka "je plachý, opatrný, ale to je poddá." Ale pokud to má být spolehlivý kůň, tak to se opravdu nepoddá. Někdy se to pravidelnou prací trochu eliminuje, ale bude problém vždycky.
bb

XXX.XXX.71.213
Ahoj,
jsem profi přepravce koní a nakládala jsem kobylu kupující Welsh cob v Pretoria, Hynčice. Měla 2 roky, v boxu před nakládkou velice nervozni, bez přispání si nenechala dát ohlávku, neuměla chodit na vodítku, prostě "zelená". Pretirie je množírna Welsh Cobů, nepracují s koňmi, jsou do prodeje koní jen na louce. Jen pro info 🤔
bb
napsal(a):
Ahoj,
jsem profi přepravce koní a nakládala jsem kobylu kupující Welsh cob v Pretoria, Hynčice. Měla 2 roky, v boxu před nakládkou velice nervozni, bez přispání si nenechala dát ohlávku, neuměla chodit na vodítku, prostě "zelená". Pretirie je množírna Welsh Cobů, nepracují s koňmi, jsou do prodeje koní jen na louce. Jen pro info 🤔
Myslím, že po 7letech to tazatelku zřejmě už netrápí a má svého vysněného koně.
bb
napsal(a):
Ahoj,
Když už je tohle téma vytaženo ze zapomnění
Kamarádka si kdysi přivezla, taky z Pretorie ,jednoho z prvních welšů co jsem vůbec viděla naživo.Byl totál stresař,v životě asi neviděl nic než stádo,kde se narodil. Než ho trochu zcivilizovala,aby se dostal do pohody,to byla léta letoucí.
Tak asi jedou ve stejném módu stále
Na druhou stranu Pretoria kluky předvádí Jarda Juráň několik let v zápřahu a velmi dobře.