Šmatle na všechny 4 a je ztulý

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

anonymní

6.3.2015 20:48
anonymní

XXX.XXX.41.194

Prosím o radu, co koníkovi muže byt? Je citlivý na kamínky už delší dobu, ale ted začal víc pajdat i po čistém asfaltu, či suché polnačce. Dnes i kulhal na všechny 4. Kopyta teplá nejsou, nohy také ne. Příjde mi zatuhlý v plecích. Vet přijede zítra dopoledne.

7.3.2015 07:19
liva

XXX.XXX.31.32

Co koníkovi dopřát podkovy?

anonymní

7.3.2015 08:10
anonymní

XXX.XXX.41.194

Valáška mám 4 roky, a nikdy kutý nebyl. Nikdy neměl takové problémy, až ted poslední 3 tydny- myslela jsem si, že jak je mokro, tak má rozmočená kopyta. Ale spíš to přikládám ke schvácení, projevuje se takhle schvácení? Změnili jsme ustájení a paní má poníky pořádně vypasené, já jsem čekla že chci aby muj kun byl jen na seně, ale myslím žedo nej cpe také jádro :(. je po quarterovi Pure Dunnit Power a ten takové problémy měl, matku má kříženku haflinga.

7.3.2015 08:19
kapička

XXX.XXX.77.39

Co absces? Jedna kobča na ně trpí, vždy je to dobrý, dobrý a najednou bum a druhý den sotva přijde ráno z pastvy domů na kontrolu.

anonymní

7.3.2015 08:34
anonymní

XXX.XXX.41.194

Je to možné, ale když promačkám a potukám kopyta tak ho nic nebolí. A právě je nemá teplé, že by na všech 4 měl abces. Uvidím co řekne v 11 vet.

7.3.2015 12:34
mgtka

XXX.XXX.92.148

Schvácení je především na předních kopytech, projevuje se postojem ulehčujícím předním nohám a teplými kopyty.
Hned ji zavolejte a zeptejte se co mu dává, když jako majitelka snad chcete jen seno tak mu nebude dávat co ji napadne nebo ne?

7.3.2015 14:43
Via Vanness

XXX.XXX.176.140

Ahojky, dle popsaných příznaků by opravdu o schvácení jít nemělo, protože to by sis všimla hned, že zaujímá naprosto nepřirozený postoj, který vysloveně uhodí do očí, přesně tak, jak to popsala výše mgtka.
Spíš jde o to, že koník má "okrouhanou" ochozenou rohovinu až do bolestivé citlivosti. Naprosto charakteristické u tohoto je, že kůň začne kulhat a nelze dohledat, na kterou vlastně kulhá, kopyta nehřejí, kůň tuhne, začne nášlap i odkývávat hlavou, jde hůř dopředu, přestává reagovat na holeň, sed, tak, jak jsme u něho byli dříve zvyklí a je prostě celkově neochotnější a hůře se s ním komunikuje. Asi jako bys šla bosky po ostrých kamínkách a třeba měla ještě na zádech velkou krosnu. Taky se budeš pohybovat kupředu úplně jiným stylem
A tohle se může stát i u koní, kteří chodili celý život na boso. Stačí změna v krmení, stres atd. Každý kovář Ti potvrdí, že ve stresovém období (tedy nelekej se, mám na mysli spíše A 1/1 v plné tréninkové a závodní zátěži, to je jen příklad ) často prostě není kam nakovat, protože rohovina zpomalí svůj růst.
Určitě bych se zásadně vyhýbala asfaltu a cestám s ostrými kamínky atd. a chodila jen po měkkém a řešila to s vetem, či s kovářem
Však uvidíš, co Ti vet řekne. Držím palce, ať to není nic horšího a snad Ti bude koník zase brzy dělat radost

7.3.2015 17:37
katkaa1

XXX.XXX.234.5

anonymní napsal(a):
Prosím o radu, co koníkovi muže byt? Je citlivý na kamínky už delší dobu, ale ted začal víc pajdat i po čistém asfaltu, či suché polnačce. Dnes i kulhal na všechny 4. Kopyta teplá nejsou, nohy také ne. Příjde mi zatuhlý v plecích. Vet přijede zítra dopoledne.

Ak je citlivý na všetky nohy volala by som najprv kováča nech skontroluje kopytá. Je možné že má otlaky, možno len na dvoch diagonálnych nohách len si tak uľavuje že sa vám zdá ako by šmatlal na všetky. Ak je citlivý už dlhšie porozmýšľajte nad podkovami, alebo botičkami, niektoré kone proste podkovy potrebujú.

9.3.2015 00:00
vet.

XXX.XXX.201.101

Už bylo řečeno - zkontrolovat kopyta (otlaky, abscesy apod.), pak vet. Nejrychlejší pomoc v takovýchto případech je vzít tvrzený polystyren (ne ten obyčejný kuličkový, ten nic nevydrží), vyříznout na tvar kopyt a přilepit např. kobercovou nebo stříbrnou páskou. Pokud je kůň otlačený tak se mu výrazně uleví, příp. i u schvácených dojde alespoň krátkodobě k úlevě... P.S.: nenechte s tím koníka moc chodit - páska se prodře a pokud je tam nějaká patologie uvnitř kopyta, tak může dojít k většímu poškození tkání než jaké bylo).

Přidejte reakci

Přidat smajlík