Zdravím a zárověň prosím o rady od lidí, kteří aktuálně dělali ohradu a přístřešek nebo se vyznají nyní v zákoně. Našla jsem mnoho diskuzí, ale starších a ty zákony pořád tak mění.
Chtěli bychom si pronajmout pozemek vedený jako orná půda-léta zarostlý. Jená se o cca 2,5ha, který se složen z více pozemků jednoho vlastníka a krom orné půdy je jedna část jadená jako ostatní plocha. Je možné alespoň na ostatní ploše postavit přístřešek pro koníky, ikdyby to mělo být vedeno jako třeba na uschování nářadí či podobně? A řešil někdo z vás oplocení orné půdy? Chtěli bychom dřevěné kůli s el.
Poradili vám na úřadě a na jaký jste se obrátili? A na co si dát u sepsání smlouvy s majitelem pozemnku pozor?
Moc vám všem budu vděčná za jakoukoli radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím. Co se stav.zákona týče - pokud s tím nemáte problém (zábrany), tak si prostě zajděte na místní Stav.úřad a zeptejte se jich přímo. Já jsem stavěla výběhy před cirka 3 lety a protože to bylo na orné půdě problematické, tak jsem jí převáděla na trvalý travní porost. Ale někdo to nedoporučuje, protože tím pozemek ztrácí hodnotu jako pole pro případné další využití...a navíc těžko budete něco měnit, když to není Vaše. My to dělali proto, že na TTP by se mělo dát lépe postavit nějaký přístřešek pro zvířata (u nás to pak na Stav.úř. bylo bez problému). Tedy oplocení (dřev. kůly + ovčí pletivo vypnuté ve vodorovných dřevech) a menší přístřešky byly pak jen na ohlášení o umístění stavby - tedy se souhlasem sousedů + majitele v nájemní smlouvě.
Na co si při sepisování smlouvy mě nenapadá, na co si dát pozor. Snad jen aby byla dostatečně dlouhá odstupní lhůta pro Vás, kdyby se majitel rozmyslel, že už Vás tam nechce, tak abyste měla dostatek času na to vymyslet alternativu ;).
Moc děkuji ... jj na stavební úřad se vypravím. Rodiče nyní jednali s moc milým pánem ohledně kolaudace, tak třeba na něj budu mít štěstí. Ještě jsem objevila, že jeden z pozemků cca 8000m je TTP, tak třeba to nějak vymyslíme, skloubíme a přístřešek by se mohl postavit tam...stad to vyjde...
faraolka
napsal(a):
Zdravím a zárověň prosím o rady od lidí, kteří aktuálně dělali ohradu a přístřešek nebo se vyznají nyní v zákoně. Našla jsem mnoho diskuzí, ale starších a ty zákony pořád tak mění.
Chtěli bychom si pronajmout pozemek vedený jako orná půda-léta zarostlý. Jená se o cca 2,5ha, který se složen z více pozemků jednoho vlastníka a krom orné půdy je jedna část jadená jako ostatní plocha. Je možné alespoň na ostatní ploše postavit přístřešek pro koníky, ikdyby to mělo být vedeno jako třeba na uschování nářadí či podobně? A řešil někdo z vás oplocení orné půdy? Chtěli bychom dřevěné kůli s el.
Poradili vám na úřadě a na jaký jste se obrátili? A na co si dát u sepsání smlouvy s majitelem pozemnku pozor?
Moc vám všem budu vděčná za jakoukoli radu.
Sepsání smlouvy o propachtování pozemku (půda se dle NOZ již nepronajímá, ale propachtovává) - domluvte si a) užívání ne ne dobu neurčitou, ale formulujte to: "na dobu neurčitou, nejméně na 5 let" - abyste pozemek neuklidili a on vám propachtovatel dá za rok výpověď, dále si tam dejte roční výpovědní lhůtu.
Přístřešek bych řešila, jak radí výše - poradit se na stavebním odboru. Jinak pokud nepovolí, existují přístřešky rozebiratelné bez spojení s pozemkem - na ty se nevztahují předpisy o stavbě (nejsou stavbou).
Oplocovali jsme zatravněnou ornou půdu, bez problémů, protože to, že je vedená v katastru jako orná, nevylučuje možnost užívat jako pastvinu.
aggitta
napsal(a):
Sepsání smlouvy o propachtování pozemku (půda se dle NOZ již nepronajímá, ale propachtovává) - domluvte si a) užívání ne ne dobu neurčitou, ale formulujte to: "na dobu neurčitou, nejméně na 5 let" - abyste pozemek neuklidili a on vám propachtovatel dá za rok výpověď, dále si tam dejte roční výpovědní lhůtu.
Přístřešek bych řešila, jak radí výše - poradit se na stavebním odboru. Jinak pokud nepovolí, existují přístřešky rozebiratelné bez spojení s pozemkem - na ty se nevztahují předpisy o stavbě (nejsou stavbou).
Oplocovali jsme zatravněnou ornou půdu, bez problémů, protože to, že je vedená v katastru jako orná, nevylučuje možnost užívat jako pastvinu.
Moc děkuji..už tedy alespoň na úřad půjdu s nějakými informacemi
westernlove
napsal(a):
Lidi já nechápu co s tím tolik blázníte!Pokud přístřešek nebude betonový, z cihel a se základy tak žádné povolení od žádného ůřadu nepotřebujete.Na lehký dřevěný přístřešek potřebujete jen svolení majitele pozemku Není to žádná pevná a obrovská stavba.
No...ono to zase tak jednoduché není...záleží opravdu na místě. Někomu tohle může přijít zbytečné až vtipné, ale hold všude to pravdu jednoduché není. Asi opravdu hooodně záleží na jakého člověka na úřadě narazíte. Někde je problém i s ohradou, někde vám ji hned zakreslý a nic víc neřeší. Jinde zase budou chtít podpisy sousedů atd. někde s přístřeškem a i dokonce poblíž nás byl problém s blbou stavební buňkou, která jak víme je mobilní... a jelikož já mohu očekávat od jedné skupiny ve vesnici velké problémy, musím mít vše naprosto v pořádku.
Westernlove já myslím, že nikdo neblázní a to že něco nemá pevný základ neznamená, že se nejedná o stavbu. Přístřešek je stavbou vždy a spadá pod režim stavebního zákona. To že někde ho lze umístit a jinde ne je dáno územním plánem obce na jejímž katastru má být přístřešek umístěn. Každá obec to má trošku jinak. Jedinou 100% informaci podají pracovníci stavebního úřadu. Tyto debaty tady jsou naprosto zbytečné a rozhodně se nevyplatí umístit přístřešek na pozemek bez příslušného projednání se stavebním úřadem. Především v oblastech které nejsou v zástavbě je to jak pěst na oko a okamžitě se na to přijde. Když si nevšimnou samotní pracovníci stavebního úřadu tak jim to téměř vždy nějaká dobrá duše donese.:(.
Záleží na koho tam narazíte, ale z hlediska stavebního se ptejte na zemědělskou stavbu do 300m2 (podle zákona ale nesmí sloužit k ustájení zvířat a skladování hořlavých materiálů - takže ne boxi a ne seník) Podle mě je nejlepší to tedy směřovat na uskladnění nářadí a vybavení. Někde pouští tyto stavby jako třeba kryté kmiště. Uvidíte jak se tam na Vás budou tvářit a popřípadě co poradí. Hodně štěstí.
Zdravím mám stejný problém mám zemědělskou plochu, kde chci přístřešek bude mobilní a i přesto my na stav. úřadě sdělila, že musím mít dokumentaci o umístění od nějaké kompetentní osoby s razítkem a to tam bude jen postaven. A to ho ještě musím uvést jako zemědělský pro uložení krmiva a nářadí né pro koně.
Před nedávnem jsme obíhali úřady kvůli něčemu podobnému. U nás teda jde jen o ornou půdu. Na úřadě nám řekli, že s přístřešky, ohradou a stájí nebude problém, jen nesmíme nikde použít beton, žádné základy, nebetonovat kůly do země.
Bude stačit to jen slušně zakreslené a na úřadě ohlásit. A vždycky když budeme budovat něco dalšího, tak i když to bude malé, tak ohlásit, přijít s dalším nákresem.
Dokonce si prý můžeme požádat o dotace na pasení, bez nutnosti převodu z orné půdy(to nám zas řekli na nějakým agroúřadu).
Na úřadě vám řeknou, co vám povolí nebo ne a nevzdávejte to, při naší první návštěvě na úřadě se cukali i na ohradu, napodruhé prošla i stáj
Vytiskněte si mapku z katastru, nakreslete tam zhruba svojí představu, jestli máte víc variant, doneste víc obrázků, pak se to líp řeší
Hodně štěstí a dejte vědět, jak to dopadlo
Moooc děkuji ... tak je to přesně tak, jak říkám jiný kraj jiný mrav, jiné požadavky...už poctivě zakresluji a vypravím se na náštěvu úřadu...dám vědět... jen mne ještě děsí, že když neprojde přístřešek pro koně, což je problematické a bude to vedeno jako budova na nářadí či podobně a nějací repálci se najdou, tak přeci již podle zákona musí mít koně přístřešek..no už v tom asi rejpu moc