Co dělat z koněm který rád běhá ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Marynka

11.3.2015 13:47
Marynka

XXX.XXX.135.230

Ahoj chtěla bych se zeptat co dělat když se kůň rozběhne kdekoliv na louce nebo v lese a ještě k tomu skousne udidlo...je to drobná arabka a já nemám moc velkou sílu nedalo by se na ni nějak vyzrát ? :) moc ráda běhá a k tomu má velikou výdrž takže když si skousne udidlo je nezastavitelná jezdí na ní jedna slečna a ta říká že měla strašný problém ji zastavit měla bych toho koně mýt v tréningu ale tohle je jediný problém který tomu brání :( prosím moc moc poraďte předem díky za všechny odpovědi :).

11.3.2015 14:06
axl

XXX.XXX.159.147

Ahoj, projdite si starsi diskuze, tohle se tu resilo mockrat. Hlavne kone nenechat rozbehnout, kdyz nejde zastavit, muze se to nevyplatit. Jak zacne zrychlovat, stocit kone na kruh, vice jej zamestnat, prijezdovat. Co dela, kdyz pred vami cvala jiny kun? Nemate nejakyho spolecnika s vyrovnanym konem, ktery by vam delal ´´brzdu´´?

Marynka

11.3.2015 14:35
Marynka

XXX.XXX.135.230

Bohužel žádný klidný kůň není k dispozici je ve stáji kde jsou samí plnokrevní arabové a ona je jedna z hodných koní ale na ní je jediná špatná věc že skousne udidlo a běží já myslím že není problém z udidlem jak mi poslal odkaz :kallisto
protože je normálně ježděna a není žádný problém ani venku v lese když jede za jiným koněm ale jakmile vidí pole tak valí :(.

11.3.2015 15:33
stacey

XXX.XXX.194.90

Myslím si, že kůň rád neběhá. Koně od přírody energií spíše šetří než aby jí vyplítvávali na kdejaké louce.

Takže jde o to, že je to nějaké naučené chování. Někdo koně naučil, že louka = běžíme. A na tobě teď je, aby si kobylu přepnula z režimu běhání do režimu klidu. Arabi jsou inteligentní koně, ona pochopí, že se na té louce utíkat nemusí.

Začala bych tímto: Zkontrolovat výstroj (sedlo, udidlo,...) a zda je kůň v pořádku po zdravotní stránce. A potom začít chodit na ruce, na louce popást. Nebo i ze sedla před loukou třeba zesednout a převést jí. Nechat ji napást, aby vypla a uklidnila se. Chodila bych v kroku tak dlouho, dokud nebude chodit v klidu v kroku na louce či na poli. A pak pomalu zařazovat klus.

Ano, většinou to trvá trochu déle...

Marynka

11.3.2015 16:55
Marynka

XXX.XXX.135.230

Stacey moc díky možná to bude zvykem procházky nebývají problém jak na loukách polních cestách ani když jsme na otevřeném poli ale když na ní někdo sedí tak má tendenci skousnout udidlo a utíkat všichni my říkali že na ni potřebuji velikou sílu ale já myslím že tím že se kůň tahá za hubu nic nevyřeší to znám ;) a taky je to koník na vytrvalost takže když vypálí nikdo ji nebrzdí no prostě závody...

11.3.2015 17:34
makki

XXX.XXX.36.237

Marynka napsal(a):
Stacey moc díky možná to bude zvykem procházky nebývají problém jak na loukách polních cestách ani když jsme na otevřeném poli ale když na ní někdo sedí tak má tendenci skousnout udidlo a utíkat všichni my říkali že na ni potřebuji velikou sílu ale já myslím že tím že se kůň tahá za hubu nic nevyřeší to znám ;) a taky je to koník na vytrvalost takže když vypálí nikdo ji nebrzdí no prostě závody...

Jen jestli neutíká právě před tou "velmi silnou" rukou.

11.3.2015 17:54
alfi pav

XXX.XXX.106.222

Kobyla by měla začít dělat na lonži na pevném chambonu a naučit se pracovat s hlavou dole a umět přežvykovat = uvolnit hubu a spodní část krku automaticky ve chvíli kdy ucítí na udidle tlak. Potom, až se na to naučí reagovat, jezdit na kratším martingalu, který ji opravdu nedovolí dát hlavu příliš nahoru (když to zkusí, ucítí tlak na udidlo, přežvýkne a automaticky povolí hlavu a krk a bude s ní lepší domluva)

Moje bývalá kobyla, taky arab, to kdysi zkoušela taky, hlavu nahoru, zatnout spodní část krku a už to jelo. Ne, že by se nedala zastavit, ale bylo s ní hodně práce.
Pomohl chambon a pak krátký klasický martingal a ze začátku zásadní omezování rychlosti jízdy na otevřených prostorech (hlavně krok). Postupně jsem přidávala porce v klusu na otěži, kdy musela makat a ne se jen plácat co noha nohu mine a čumět, kde co lítá. Klusání se čím dál prodlužovalo, až kobyla pochopila, že se bude klusat dlouho (klidně i hodinku v kuse kolem louky) a přepla se v mozku na šetřící program a la pomalý příjemný klus, nikam se nehnala, jen šlapala jedna radost.
Poté jsem začala přidávat krátké cvalové sekvence na otěži a pokud blbla, ihned do klusu a záhul.
Časem ji to přešlo i ve cvalu a pak byla schopná i místy na pobídku nahodit trysk a zpět se překlopit do cvalu na pouhý hlasový povel.

U takového koně si ale nesmíte prakticky nikdy dovolit ho pustit do trysku, pokud ho nemáte opravdu dobře přiježděného. Není těžké ho vyhecovat do velké rychlosti, ale je těžké ho potom z toho rauše dostat, navíc si na to hodně rád a rychle zvykne a problém je na světě.

Na fotce délka martingalu mojí kobyly.

Marynka

11.3.2015 18:05
Marynka

XXX.XXX.135.230

Alfi pav taky díky za radu kobyla chodí na shambonu ale i přesto jde straště do rukou a má prostě svoji hlavu takže je to s ní opravdu těžké když se zapře do otěží a utíká docela namáhavé ale vzhledem k tomu že je to opravdu závodní kůň tak není moc času na to aby se naučila chodit v klidu.

Marynka

11.3.2015 18:42
Marynka

XXX.XXX.135.230

Prosím kdyžtak ještě piště čím víc rad tím líp :) !

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2015 19:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ chodí na gumennom chambone, tak by to vysveťľovalo to, prečo sa valí do ruky...
Ja si myslím, že pokiaľ koňa nezvládate, tak to nie je úplne rozumné chodiť s ním na miesta, kde strácate kontrolu nad koňom( keď už teda na ňom jazdiť musíte). Takže, vyhýbať sa lúkam, cválať na bezpečných uzavretých cestách( ideálne les a oodobne), kontrolovaným tempom na oťaži a nie smerom domov. Na lúkach vyklusať, poctivo, v tempe- ak je to výtrvalec, nebude s tým problém, určite vie klusať rýchlejšie. Pokiaľ vycvála, tak zasadnúť, stočiť na kruh, vrátiť sa opäť na to isté miesto a vyklusať.
Rozhodne je rozumné hodiť kobylu do kľudu vonku čo najskôr, pokiaľ sa valí štýlom hlava- nehlava, nemám brzdu, zbytočné plytvá silami, ktoré na dhlších tratiach musí vedieť rozumne zadeliť.

Marynka

11.3.2015 22:33
Marynka

XXX.XXX.135.230

Opravdu děkuji za rady pokud vás cokoliv napadne napiště prosím :).

12.3.2015 09:33
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

No párkrát jsem to u koní řešil a dá se to za dvě vyjížďky když se umí trochu jezdit :-D to je podmínka. Koně nejsou blbý a umí počítat svoje síly.

12.3.2015 09:42
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Že prej se na louce nadá jezdit a dělá bordel tak sem si sed byl malinko živější ale když zjistil že neumí být dost rychlý a vytrvalý tak z něj byl beránek trvalo mu to půl hodinky a to byl huculo-arab takže docela tvrdohlavá kombinace :-D.

12.3.2015 09:47
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Ještě test od majitelky vše ok :-D.

12.3.2015 15:00
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Asi bych se do toho neplet nebýt to kůň na endurance kde jsou všechny raděné pomůcky zakázány a mají za následek okamžité vyřezení dvojce viz pravidla. Tak se můsíte rozhodnout jestli jezdit nebo nejezdit

Přidejte reakci

Přidat smajlík