Obava – nebudu mít finanční rezervu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.3.2015 09:04
Aňule P

XXX.XXX.138.76

Dobrý den. Ahoj.

Chtěla bych se zeptat jak jste to měli se svým prvním koníkem. Myslím tím obavy, strach z toho že jednoho dne se něco stane a nebudete mít na veterináře atd...

Jsem v situaci kdy bych moc chtěla svého koně, již od malička se u nich pohybuji a ten chtíč je stranšně veliký. Jenže chvilku na to příjdou obavy. Co když se mu stane nějaký vážnější úraz kde na to vezmu peníze. Po pravdě za koupi koně + vybavení a ustájení půjde moje rezerva do nuly.
Doma ho bohužel mít nemůžu ani u sousedů, jsem momentálně v paneláku.

Spíše se mi jedná o zranění. Na ustájení se vždy najdou peníze a očkování, odčervení a korektury jsou v ceně ustájení.

Tak prosím o vaše pocity a názory. Beru i negatvní odpovědi ale v mezích slušnosti
Děkuji.

12.3.2015 09:18
axl

XXX.XXX.159.147

Dobry den,
kdyz hodite oko na strasi diskuze, najdete kolik si lidi nechavaji rezervu pro pripad kdyby neco. Je fajn, ze pripoustite, ze budete bez penez a toho se drzte.Nekupujte konika, pokud po zaplaceni ustajeni budete na nule. Z vlastni zkusenosti vim, ze co je v cene ustajeni dnes, nemusi byt pristi mesic a cena se taky hybe. Muze se ve staji neco zmenit a budete muset kone stehovat treba i o 500kc drazsiho ustajeni. Pokud chodite do prace, pripustte si myslenku, ze omarodite nebo o praci prijdete, mate nekoho, kdo by vam financne pomohl? Nenasel by se ve vasem okoli konik k pronajmu? Treba pak zjistite, ze to financne proste nedavate nebo zjistite, ze u neceho plytvate a mate lepsi meoznosti, nez jste si myslela.Urcite to jeste zvazte.

12.3.2015 09:50
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Finančnú rervu "na koňa" som nikdy nemala. Považujem ale za normálne, že človek nejakú tú finančnú rezervu má a v prípade potreby ju využije na to, na čo treba, či už je to pokazené auto, práčka, alebo chorý kôň. Ak by som si mala kupovať koňa s tým, že po zaplatení ustajnenia a mojich bežných výdavkov som na nule tak by som do toho vôbec nešla.

12.3.2015 10:02
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Koně mam a bez rezervy financí si to neumim představit

12.3.2015 10:22
fortuna

XXX.XXX.85.42

Řešila jsem to stejné.
Pokud bych neměla rezervu, tak bych do toho nešla. Aktuálně mám rezervu jak finanční (cca na 6 měsíců normálního provozu koně nebo na jedno vážnější zranění), tak i v naturáliích. Kupuji takové vybavení (hlavně sedla), které je snadno prodejné a má nějakou rozumnou cenu, která zůstává stejná (sedla ve střední ceně dobrých značek o která se dobře starám a kdyby něco, můžu je vždy prodat za plus mínus stejnou cenu, jako jsem koupila).
Bez rezervy nebudete dobře spát. Radši počkejte s koupí a to co byste dávala na ustájení šetřete a kupujte až našetříte dost. Mezi tím můžete někomu koně jezdit za mnohem menší náklady, než by byl vlastní :).

12.3.2015 11:22
Aňule P

XXX.XXX.138.76

Děkuji za názory určitě o tom ještě popřemýšlím... není to věc na půl roku ale na min 20 let.
Na nule jsem myslela s tou rezervou, nikoli že bych zaplatila své výdaje, koníka a ustájko a neměla co jíst smajlík

A kdyby se něco vyskytlo tak bych ještě nějakou tu kačku uvolnit mohla. Né však 10tis. Ale stačilo by to?
budu mít obavu i když bych měla bokem dalších 30tis
nikdy nevím kolik co bude stát a jak dlouho potrvá léčba.

Né že by to bylo na dením pořádku že si koně lámají nohy a vypíchaváji oči ale stát se může bohužel vše.!

Děkuji za rady

12.3.2015 11:42
Aňule P

XXX.XXX.138.76

Koníka mám teďka v nájmu ale je to jen 1tis měsíčně za 1xtýdně jízda.

což si osobně myslím, že se to s vlastním nedá srovnat.

12.3.2015 12:19
náhoda

XXX.XXX.20.36

Aňule P napsal(a):
Dobrý den. Ahoj.

Chtěla bych se zeptat jak jste to měli se svým prvním koníkem. Myslím tím obavy, strach z toho že jednoho dne se něco stane a nebudete mít na veterináře atd...

Jsem v situaci kdy bych moc chtěla svého koně, již od malička se u nich pohybuji a ten chtíč je stranšně veliký. Jenže chvilku na to příjdou obavy. Co když se mu stane nějaký vážnější úraz kde na to vezmu peníze. Po pravdě za koupi koně + vybavení a ustájení půjde moje rezerva do nuly.
Doma ho bohužel mít nemůžu ani u sousedů, jsem momentálně v paneláku.

Spíše se mi jedná o zranění. Na ustájení se vždy najdou peníze a očkování, odčervení a korektury jsou v ceně ustájení.

Tak prosím o vaše pocity a názory. Beru i negatvní odpovědi ale v mezích slušnosti
Děkuji.

Byla jsem na tom stejně jako Vy. Samá obava, strach, aby se něco nestalo.
Netvrdím, že se nic nemůže přihodit, ale po čtyřletém vlastnictví koně, který měl jednou plynovou koliku a teď to "zaklepu" jinak naprosto zdravé zvíře.
"Jen" se starám o očkování, odčervování, placení ustájení, kování a jednou za rok zubaře.

12.3.2015 12:23
Aňule P

XXX.XXX.138.76

náhoda napsal(a):
Byla jsem na tom stejně jako Vy. Samá obava, strach, aby se něco nestalo.
Netvrdím, že se nic nemůže přihodit, ale po čtyřletém vlastnictví koně, který měl jednou plynovou koliku a teď to "zaklepu" jinak naprosto zdravé zvíře.
"Jen" se starám o očkování, odčervování, placení ustájení, kování a jednou za rok zubaře.

A můžu se zeptat máte nějakou vyšší rezervu pro případ kdyby se něco stalo?
Možná blbý dotaz

Je to o náhodě no. Nemusí se stát nic a nebo taky ano smajlík kéž by to člověk věděl dopředu :(

Tak to je super, jen tak dál ať se daří smajlík

12.3.2015 14:58
náhoda

XXX.XXX.20.36

Aňule P napsal(a):
A můžu se zeptat máte nějakou vyšší rezervu pro případ kdyby se něco stalo?
Možná blbý dotaz

Je to o náhodě no. Nemusí se stát nic a nebo taky ano smajlík kéž by to člověk věděl dopředu :(

Tak to je super, jen tak dál ať se daří smajlík

Díky, zatím se daří a doufám, že to tak bude i nadále smajlík

Bohužel vyšší rezervu nemám, ale kdyby to něco co mám nestačilo, budu to muset prostě řešit, i kdyby nějakým úvěrem, popř. požádat někoho z rodiny o pomoc.

Není to návod, ale prostě vylíčení momentální situace.

Já bych se toho až tak nebála, ale hlavně bych si dala OPRAVDU VELKÝ POZOR při výběru koně.

Jsem u koní opravdu dlouho asi tak 30 let a nezažila jsem opravdu nákladné vet. ošetření. Většinou to byly částky od 1000 kč do 10000 kč.

12.3.2015 15:45
Aňule P

XXX.XXX.138.76

Jo to mi je jasné že výběr koně není jen o tom jé ten hezký já ho chci smajlík

nechala bych udělat krev pokud by neměl čerstvě udělanou a vet samozřejmostí na celkovou prohlídku zvažuji i RTG. Pořád lepší investovat do tohoto než pak být nešťastná.
Samozřejmostí je i další koňák ode mě o dost zkušenější s 30ti letou praxí, tak snad si myslím že toto by mohlo stačit smajlík

Jinak děkuji za podporu, celkem jste mi uklidnila moji dušičku

12.3.2015 16:05
canis lupus

XXX.XXX.210.122

Ono mít finanční rezervu je dost relativní. Protože asi nikdo ji nemá jen na koně, tzn. doslouží pračka, za pár dní vám někdo nabourá auto, a po týdnu onemocní kůň. To byste musela mít rezervu na všechny důležité stroje extra. A taky nikdo neví, jestli stihnete našetřit novou rezervu, než se koňovi opět něco stane.
Tudíž si myslím, že stačí menší rezerva na jednorázovou úhradu, pokud něco ušetříte každý měsíc z platu. Veterináři i kliniky jsou většinou ochotní se domluvit na splátkách. A léčba např. úrazu se často táhne měsíc a víc, takže to neplatíte najednou. Třeba roztržená noha mojí kobyly, která nešla zašít, byla léčena skoro 5 měsíců, takže ty platby šly celkem v klidu zvládnout. To operace psiny stála téměř stejnou částku, a platila jsem to najednou.
Samozřejmě je dobré, pokud se máte na koho obrátit v případě nouze-rodina, přátelé.
A až si budete vybírat koně, zeptejte se také někoho místního, jestli netrpí třeba na koliky, možná by stálo za to zavolat místního veterináře, jestli daného koně ošetřoval a proč. Prodávající to často neřekne...
Hodně štěstí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2015 19:53

Tak takých 10.000 bokom by určite nebolo odveci, to je jedno komplikovanejšie zranenie(rtg, sono, lieky...) a to sa môže prihodiť hocikedy, stačí, že sa nepohodnú kone vo výbehu.
Jasné, že nie každý ma bokom 50.000 na prípadnú operáciu koliky, ale ako tu písal vysšie, nejaká tá rezerva v prípade, že nebude stály príjem, na pár mesiacov ustajnenia, alebo na čokoľvek, čo sa v domácnosti pokazí určite nie je odveci, najmä ak nemáte v zálohe nikoho, kto vám bezproblémov požičia.
Kone sú bohužiaľ drahý koníček, na to sa treba pripraviť už pred ich kúpou.

12.3.2015 19:56
jazzinka

XXX.XXX.35.182

Nákup koně bych odložila o rok a ten rok bych si odkládala to, co čekáte, že budete dávat za koně (takže odhadem min.3000, když ho nebudete mít doma) To vám za ten rok hodí rezervu nějakých 35 000 a ještě si vyzkoušíte, zda běžnou náklady zvládáte v pohodě nebo je to na hraně.

12.3.2015 20:53
liva

XXX.XXX.31.32

Vlastním jednoho koně, jedno dítě a přítele se kterým je mi velmi dobře, ale který mě finančně nepodporuje, prostě na to nemá.
Jsem jediný živitel a sponzor domácnosti.
Moje finanční rezerva činí 100000, - a rozhodně to není rezerva "na koně". Je to rezerva pro rodinu, pro případ nenadálých výdajů, ztráty zaměstnání, nemoci...
Nikdy bych nevezla koně na kliniku kvůli operaci koliky, protože než abych zaplatila cca 60000, - a ohrozila tím finanční zabezpečení rodiny, radši nechám koně utratit.
To stejné, kdybych přišla o práci. První co půjde z domu, pokud by bylo nutno snížit náklady, je kůň. Svého koně mám moc ráda, ale rodina má absolutní přednost.
Nespoléhám na to, že mi někdo v případě problému půjčí peníze nebo že bych si vzala úvěr, to je podle mě cesta do pekel.
Život mě naučil, že pomocnou ruku najdu na konci svého ramene.
Vlastního koně bych nekoupila, pokud bych si nebyla jista, že ho finančně zvládnu a pokud bych měla po jeho koupi zůstat bez finanční rezervy nebo žít "od výplaty k výplatě".

12.3.2015 22:30

Souhlas s příspěvky typu - nějaké zabezpečení je potřeba.
Taky je určitě potřeba si dobře rozmyslet, zda to nedopadne tak, jak znám ze svého okolí - aby člověk vydělal dostatek na koně, tak na něj v konečné fázi ani nemá čas :( ale vzhledem k tomu, že píšete, že jste u koní už "nějaký ten pátek", tak víte, jak časově náročný koníček to je...
Pamatuji si na několik holek, které si po škole pořídily koně a makaly jak barevné, aby na něj mohly platit, pak sháněly někoho, kdo jim ho vyvenčí a o víkendu byly šťastné, že se k němu vůbec dostaly... smutný příběh.
Než jsem postavila svůj projekt, tak jsem byla u koní 20 let všude možně a byla si jistá, že vlastního koně rozhodně nechci. Že je to spousta času, zodpovědnosti a peněz... nakonec jsem ho pořídila, ale spíš shodou okolností a kvůli dětem. Jezdím vážně daleko míň, než bych chtěla, a každý víkend strávený mimo domov je problém kvůli zajištění péče o zvířata.
Ale každý to má jinak - mě by třeba částečný pronájem koně vyhovoval :).

13.3.2015 09:11
8bek8

XXX.XXX.139.26

Ono taky záleží, kolik máte dopředu k dispozici peněz.Pokud mám třebas do začátku 80 000 a jsi průměrně vydávající člověk, asi bych nevolila např.frise, i když je životní láskou, ale koupím třebas (opravdu jen příklad) papírového hucula, který je nenáročný) z kvalitního overeneho chovu (do 40ti tisíc) + 5 až 10 000 kvalitní jete sedlo no a zbude mi min 30 000 na rezervě...kdežto s "drahým koněm" bych byla na nule.

15.3.2015 19:50
Aňule P

XXX.XXX.240.121

8bek8 napsal(a):
Ono taky záleží, kolik máte dopředu k dispozici peněz.Pokud mám třebas do začátku 80 000 a jsi průměrně vydávající člověk, asi bych nevolila např.frise, i když je životní láskou, ale koupím třebas (opravdu jen příklad) papírového hucula, který je nenáročný) z kvalitního overeneho chovu (do 40ti tisíc) + 5 až 10 000 kvalitní jete sedlo no a zbude mi min 30 000 na rezervě...kdežto s "drahým koněm" bych byla na nule.

Koníka chci sehnat do 30tis. Dá se za tyto prachy sehnat teplokrevník i plokrevník v dobrém stavu někde i s výstrojí. Pak mám v plánu zaplatit na nějakou dobu i ustájení třeba na půl roku dopředu. A ještě rezerva cca 20tis. Koníka chci jen jako hobby, ne do sportu ani žádné jiné závody. Tudíž pro mě absolutně zbytečné mít koníka i za padesát tis. Fris je nádherné zvíře a aby se potuloval jen tak po okolí, na to je ho škoda smajlík

16.3.2015 07:36
liva

XXX.XXX.31.32

Platit ustájení dopředu na půl roku je hloupost.
Pokud by ti ustájení přestalo vyhovovat a ty se chtěla stěhovat, může být problém s vrácením peněz.
Navíc pokud budeš platit měsíčně, zvykneš si na to, že ti pravidelně odejde určitá suma a zbytek máš na živobytí.smajlík smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík