Najdi pět rozdílu.
Chci si koupit hodnou, spolehlivou kobylku pro rekreaci (chodila by ven max 2xtýdně nejlépe bez sedla) a do chovu a nemohu se rozhodnout mezi dvěma coby.
Napiště mi, prosím, vaše postřehy, zkušenosti... Rozdíly povah, ochota k práci, spolehlivost (pohodovost) v terénu, který toho víc sežere, odolnost kopyt a typické zdravotní problémy, prostě co Vás napadne.
O welsh cobech se leckde dočtu, že jsou přecitlivělý, irové zas trošku jak tank a nenažraný (což nevím, jestli by při pastevním režimu 24/7 nebyl problém).
Původně jsem měla spadeno na aqh nebo aph, ale jsou drahý.
Rozdíly?Asi jako mezi teplokrevníkem a chladnokrevníkem, když to shrnete.
Welšové jsou koně v krvi.Vzrušivější, temperamentnější, citlivější, živější a v neposlední řadě jsou krásní.Že by měli zdravotní problémy, nevím.Je to chodivé a pracovité, všestranné zvíře.Řekla bych, že jsou takovým odrazem svého člověka.Pokud jste labilní vycukaný nervák, budete mít takového i welše.
Předem se omlouvám příznivcům, Irčan mi přijde takový celkově tupější.Méně citlivý, ale zas pravděpodobně bude méně náročný na přístup majitele.Ani se mě osobně nelíbí, je to příliš flekaté a chlupaté.Prý trpívají na breberky v rousech.
Třeba to je jen můj náhled, ale podle mě porovnáváte neporovnatelné
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím. Bohužel neumím srovnání, ale napíšu za mě popis tinkera. Potkala jsem v životě dvě klisny - jednu jsem jezdila a učila a druhou jsem si dělala od 2 let. Je to kůň pro nenáročného jezdce, který nemá žádný ambice. Sice jsou učenliví, ale žádné velké výkony od většiny z nich nemůžete čekat. Není to vytrvalé plemeno, takže na nějaké extra dlouhé rychlé vyjížďky taky nejsou vhodné.
Na druhou stranu - je to velice klidné plemeno, které odpustí kde co. Snadno se obsedají, učí základům. Já se naopak setkala s poměrně citlivými klisnami, které nepotřebují tvrdou ruku (do valacha bych nešla, tak bych se bála "těžkopádnosti"). Každopádně (nevylučuje se to) opravdu umějí být tankózní. Díky delším chlupům jsou potivější, tedy se rádi drbou o všechno, co přijde "pod ruku".
Pokud by měla pravidelný pohyb, tloustnutí bych se nebála. Já s tím problém nemám.
Za mě: irský tinker je kůň pro nenáročného majitele, který hledá klidného a spolehlivého parťáka na couračky v terénu a občasnou jízdárnu. Je to typický rodinný kůň - mazlík, shovívavý k dětem, atp. Je nenáročný na žrádlo, dobře krmitelný, s dobrou vitalitou (pevná konstituce, nízká nemocnost, možno použít pouze stromy místo přístřešků, atp.). Dost uveze.
Nevýhody: nevhodný do sportu (určitě existují výjimky), občas těžkopádný, dost na svou velikost vypije, nutná údržba rousů (již zmínění parazité v dlouhých chlupech), někteří jsou nutno stříhat na léto, aby nezdechli vedrem..
Já mám kobylku welsh cob a jsem 100% spokojená. Obsedla jsem jí před třištvrtě rokem a teď už na ní jezdím venjen na ohlávce bez sedla. Ale stejně dobře funguje i na prác na jízdárně. Mám jí rok a přijde mi že má ke mě mnohem větší vztah než můj valach haflinga kterého mám 5 let. Zatím jsem naní nenašla jedinou chybu, maximálně to že vysypává krmení z kýble.
kure.na.pekaci

XXX.XXX.180.220
Rozdíl mezi IC a Welsh cob je jak v povaze, tak i ve stavbě těla. Z IC nikdy nebude sporťáček, je o dost mohutnější a míň pohyblivý než welsh. Je to vesměs jen rekeační koník, ale hobby hravě zvládne. Welsh cob je kůň taky dost moutný, ale oproti IC je ladnější. Klidně může sportovat v ponysportu, je vhodný i do drezur. Welshové mají krásné chody. Oproti IC jsou welshové živější, a jsou to hodně citlivá stvoření. Dost se fixují na majitele, nemůže se na ně spěchat a jít na ně po zlém. Vesměs jsou to hodní koně, hodně ale záleží na výchově a výcviku (u všech koní obecně). Znám dost welshů, kdy majitel moc spěchal nebo na koně tlačil a nedopadlo to nejlíp, ale znám i dost welshů, kteří mají majitele rozumné a jsou to špičková zvířata. Welsh je koník temperamentní, ale umí držet svůj temperament pod kontrolou. Co je u welshů problém, tak je to jejich chov - nejen v Čr. Hodně se do plemenitby vybírají zvířata, která se skvěle předvedou na výstavě, vypadají výborně, ale jsou přehnaně vznětlivá. Takové je pak i potomstvo - na výstavy super, ale pro běžné, pohodové courání se po lese nic moc. Chce to vybírat dle rodičů, ideálně se obrátit na chovatele a ti poradí s výběrem jedince pro konkrétní účel. Sehnat takový welsh jde - v únoru si pro jednoho jedu - jen to chce hledat, psát chovatelům.... U IC vidím problém v tom vůbec sehnat kvalitního koně za rozumnou cenu. Cena se pohybuje stejně jako u QH/PH, ta levnější zvířata nemají buď kvalitní původ a nebo jsou prostě nehezká, s vadou. Kvalitní, spolehlivá, přiježděná kobyla IC se pod 100t nesežene. Welshanda se dá pořídit levněji, kvalitních zvířat je v ČR víc, takže je větší výběr, ale taky to nebude za hubičku. Počítejte neobsednutá od 70t.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
kure.na.pekaci
napsal(a):
Rozdíl mezi IC a Welsh cob je jak v povaze, tak i ve stavbě těla. Z IC nikdy nebude sporťáček, je o dost mohutnější a míň pohyblivý než welsh. Je to vesměs jen rekeační koník, ale hobby hravě zvládne. Welsh cob je kůň taky dost moutný, ale oproti IC je ladnější. Klidně může sportovat v ponysportu, je vhodný i do drezur. Welshové mají krásné chody. Oproti IC jsou welshové živější, a jsou to hodně citlivá stvoření. Dost se fixují na majitele, nemůže se na ně spěchat a jít na ně po zlém. Vesměs jsou to hodní koně, hodně ale záleží na výchově a výcviku (u všech koní obecně). Znám dost welshů, kdy majitel moc spěchal nebo na koně tlačil a nedopadlo to nejlíp, ale znám i dost welshů, kteří mají majitele rozumné a jsou to špičková zvířata. Welsh je koník temperamentní, ale umí držet svůj temperament pod kontrolou. Co je u welshů problém, tak je to jejich chov - nejen v Čr. Hodně se do plemenitby vybírají zvířata, která se skvěle předvedou na výstavě, vypadají výborně, ale jsou přehnaně vznětlivá. Takové je pak i potomstvo - na výstavy super, ale pro běžné, pohodové courání se po lese nic moc. Chce to vybírat dle rodičů, ideálně se obrátit na chovatele a ti poradí s výběrem jedince pro konkrétní účel. Sehnat takový welsh jde - v únoru si pro jednoho jedu - jen to chce hledat, psát chovatelům.... U IC vidím problém v tom vůbec sehnat kvalitního koně za rozumnou cenu. Cena se pohybuje stejně jako u QH/PH, ta levnější zvířata nemají buď kvalitní původ a nebo jsou prostě nehezká, s vadou. Kvalitní, spolehlivá, přiježděná kobyla IC se pod 100t nesežene. Welshanda se dá pořídit levněji, kvalitních zvířat je v ČR víc, takže je větší výběr, ale taky to nebude za hubičku. Počítejte neobsednutá od 70t.
Wels je na inzerci od 30 tisíc IC od 50 tisíc. Ale chce to jezdit. Kvalitu inzerát neřekne ale pro nenáročné se nechá sehnat.
kure.na.pekaci

XXX.XXX.180.220
Za tu cenu jsou to ale mladá zvířata, ne spolehlivá dospělá kobyla :) Jakmile už to něco umí + když má kvalitní původ, tak je cena podstatně vyšší. Hlavně u těch IC je potřeba původ a rodiče dobře prozkoumat, protože jejich chov ještě není v ČR tolik častý a velká část koní jsou dovoz z anglie a hodně se stává, že tam člověk koupí levně, odpad" a zde to prodává jako luxusního dovozového koníka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Chápu asi je to jako se španěli ve španělsku se koupí za pár šupů a tady to pak prodávají za 200tisíc. Hold to bude chtít jezdit a hledat. Snad se paní správně rozhodne a bude spokojená.

Za kvalitniho PRE si clovek priplati i ve Spanelsku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Za kvalitniho PRE si clovek priplati i ve Spanelsku.
Nemá cenu zspamovat další vlákno mě bylo řečeno že tam jich je mraky a dají se sehnat i levně. Hold zde žel jsou velice málo a tak cena je vyšponovaná ale takové je to s málo počtnými plemeny normál i když AQH to jsou taky pálky já skonila u kříženců ČTxAQH a nejsou to špatní koně.
Klisnaklisna

XXX.XXX.42.151
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nemá cenu zspamovat další vlákno mě bylo řečeno že tam jich je mraky a dají se sehnat i levně. Hold zde žel jsou velice málo a tak cena je vyšponovaná ale takové je to s málo počtnými plemeny normál i když AQH to jsou taky pálky já skonila u kříženců ČTxAQH a nejsou to špatní koně.
Ano, seženete ve Španělsku levně. Klidně za 1000 euro. Jsou to ale chovatelští zmetci, často problém s výchovou nebo zdravím, morfologie katastrofa, nejsou korektně stavění, nebo z nich udělají takového magora, že už to není jezditelný kůň, apod.
Navíc Španělé jsou na koně hovada celkově, neudržují kopyta, o tom jak probíhá obsedání ani nemluvím. Mladému koni do huby narvou páku a kůň musí prohnutý šlapat, hlavně ale že je hlava dole. První cvik, který se tam každý druhý kůň učí po "základním přiježdění" jestli se to tak dá nazvat je piaff, která má být vlastně vrcholem výcviku.. ale víte jak, hezky to vypadá a hlavně se takový kůň pak dráž prodává, nikomu není divné, že ten kůň má sotva 4 roky a už piaffuje a to ani nechtějte vědět, jakým způsobem je to učí (kůň na pevno uvázaný a švihají mu po nohách)... Odnesou to prosednutá záda a psychika. Celkově hodně tvrdý přístup a navíc cizincům rádi prodávají zmetky za dráž, než je jejich skutečná hodnota, pokud zjistí že neumíte španělsky, nebo tam v tom neumíte chodit.
Levný španěl hodně "smrdí" problémy. Navíc, jakmile ho dotáhnete do ČR, už se žádné spravedlnosti s vrácením koně nezmůžete.
Pokud chcete kvalitního, zdravého a hodného PRE, s jakš takš vyrovnaným tempramentem, vhodného do nižšího sportu, tak jedině z nějakých prověřených yeguad a určitě ne jen tak od kdejakého soukromníka, jak to funguje u nás... rozhodně se ale pod 120 tisíc Kč za takového koně nedostanete a to mluvím o spíš podprůměrném koni. Plus dovoz do ČR cca 25 tisíc.
Sleduji chov PRE hodně dlouho, bohužel trend je takový, že španělé z těch koní udělali svoji horkokrevností a přístupem koně magory, velice vzrušivé v hlavě, navíc i morfologicky to s nimi jde z kopce... Na oko krásné, ale málokterý se uplatní ve sportu a má skutečně talent pro to, aby se prosadil se svoji "exotičností" mezi teplokrevníky ve vysokých drezurách. Lusitáno jsou v tomhle na tom lépe. Vezměte si, že od Fuega, tady nebyl pořádný PRE, který by to dotáhl na pořádné výsledky v mezinárodních soutěžích.
A když už najdete PRE, který by mohl konkurovat teplokrevníkům, je vyrovnaný a talentovaný, tak si připravte okolo 25 - 50 000 euro, protože to je v chovu PRE momentálně velká rarita.
Varitantou je dotáhnout si od tam odstávče, které se tam dá sehnat od 800-3500 euro (dle kvality) plus doprava do ČR.
Takže ano, nespamujte to tady prosím o něčem o čem prd víte.
To je fakt, že jsem viděla spoustu PRE, ale těch opravdu hezkých (kulatý zadek, akorát dlouhý hřbet, výraz...) hned po příjezdu ze Španělska moc není (po pobytu tady, nakrmení a naježdění už je to jiné) a pokud jo, tak to byly koně, kteří by se za levné označit nedali ani náhodou. A nebo je problém v povaze.
K IC x welsh. S druhým jmenovaným nemám zkušenost. S prvním přímo jen se 2 příbuznými jedinci. A nesedí mi jejich povaha, jsou tak neuvěřitelně vnímaví a citliví, že se pomalu bojím s nima cokoliv dělat, abych je nějak nezlomila. Když potřebuji vzít někoho na lonž, tak je to hlavně snaha o to, koně k sobě nenapojit. Obě hledají autoritu, když ji nenajdou v jezdci, chodí za známým člověkem na zemi, výborné na procházky ven, kde víte že ani se slabším jezdcem kůň nikam neuteče, protože půjde za vámi, na jízdárnu peklo, pokud má na sobě jezdce, který ho nepřesvědčí (a ještě ke všemu po dobrém, protože na tlak se se zaberaní) chodí opět za člověkem na zemi, nedej bože, když potřebujete člověku nahoře ukázat jak má jet třeba velký kruh a jdete před koněm, to pak do konce hodiny máte co dělat s jinak nepřítulným tinkerem, který se snaží ve vás najít oporu a stále je vám v patách... Jednoho koně nevím kdo obsedal a co přesně se s ním dělo, druhého jsme si vymazlili až na to samotné obsednutí sami ve stáji a čím je starší tím se víc ve všem podobá své matce...
Ale věřím, že ta moje neobliba jejich povahy může být způsobená i mojí povahou...
Ja mam doma IC kobylu od jejich 13 mesicu. Ted je ji 7,5 roku. A rikam, jake si to udelate, takove to mate. Ja mam kobylku jemnou, citlivou, ochotnou k praci. Mohu jezdit na volnych otezich na ohlavce nebo bosalu, zrovna tak jako na uzdecce s udidlem. Mohu ji nalozit do voziku, odvezt na kurz a funguje tam stejne jako doma. Mohu ji odvezt vozikem do lesa kde nikdy nebyla a jet s ni na pohodovou vyjizdku. Od zacatku se s ni venuji PNH a umi uz kde co, ted posledni tri roky jsme pridaly akademickou praci a jezdeni. Ackoli IC neni zrovna na drezury, tak uz se naucila i dovnitr plec a travers a half-pass, a to navzdory tomu ze ja o drezure nevedela taky nic a ucily jsme se (a ucime) to spolu. Je schopna a ochotna skakat i metrove prekazky. Uz jsme spolu dokonce byly i na kurzu prace s kravami a ac se zezacatku bala, tak ke konci dne uz je nahanela jako profik.
Ve vybehu ji nikdy nenahanim, prijde na zavolani. Je velmi socialni a pratelska ke vsem lidem. Pokud se ji nekdo vylozene nelibi, je to jasny signal pro me, ze s tim clovekem neni neco v poradku.
Za me je IC sikovny, citlivy a vsestranny kun, se kterym se muzete venovat naprosto cemukoliv, ovsem spise na hobby urovni. Na zavody to asi neni, ale malokdo kdo si chce koupit IC asi predpoklada ze bude jezdit Grand Prix nebo zavodne skakat.
Negativa IC - samozrejme jsou. Rousy vyzaduji zvysenou peci a rady se v nich drzi breberky. Moje kobylka ma bohuzel take letni vyrazku (mucharka), takze to samo o sobe vyzaduje extra peci.
Moje kamaradka ma valacha welsh coba, tez PNH vedeneho a ten je oproti moji IC pomalejsi a linejsi, a vyzaduje vice motivace k praci v arene, ale i na vyjizdce. Nicmene i on je schopen a ochoten ke kazde hlouposti, co si clovek vymysli.
Oba, welsh i IC jsou totalni 4x4 modely, projedou vsude :) polni cesty, skrz les, skrz krovi, skrz louzi, prejdou most pres dalnici, zrovna tak jako plankovy dreveny mustek. Dulezite je aby kun veril svemu jezdci a ten zas jemu. Pak je mozne vsechno.
Foto - strakata moje IC, cerny - welsh cob moji kamaradky.
U mě jednoznačně vítězí welsh cob. jsou to úžasní koně. velmi inteligentní, velmi učenliví, velmi ochotní, zdraví, snadno krmitelní, s úžasným temperamentem. ne nadarmo se jim přezdívá velšští draci... přitom se dají jezdit na nitce... vytrvalí, obratní v terénu... za roky, co je mám doma, jsem přišla na jedinou vadu - jsou návykoví. jeden prostě nestačí