Jak začít s neopracovaným koněm?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

veravera

20.3.2015 20:19
veravera

XXX.XXX.0.230

Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím mám začít s neopracovaným koněm? Jedná se o cca 7mi letou polotěžkou kobylu. Nebyla obsednuta klasicky ale tak že se na ní vozili nebo spíše vodili puberťačky.. Přední nohy dává sama ale zadní si nenechá zvednout, když s ní chci něco dělat tak začne kozlovat a dělat hlouposti. jako by se předváděla když má něčí pozornost. Mám ji vzít na lonž a trochu unavit aby se zklidnila nebo jak? chtěla jsem že ji vezmeme ještě s druhým koněm na vodítku na procházku, aby začala vnímat člověka že se s ní bude něco dělat (ve výběhu to nejde, blbne s ostatními koňmi) jenže kozluje tak jsem vždycky zastavila aby se zklidnila a pak zase pomalu dál, je stále v prostředí které zná takže nejistá si určitě není.. omlouvám se za dlouhý článek ale snad někdo poradí. smajlík

20.3.2015 20:31
Moníísek

XXX.XXX.1.239

Máme stejný problém, ale kobyla je už lonžováním zkažená.Poprosila jsem o radu Honzu Bláhu, jestli znáte? Takže nepíšu vám to v bodech:1.získat si v boxe důvěru a až si ten kůň nechá sahat na všechny části těla tak pak můžeme začít práci ze země 2.začít s couváním a zastavováním (pomocí mrkvové hole) 3. následování... samozřejmě i procházky 4.příprava na obsedání 5. obsednutí... co jsem vám napsala je běh na dlouhou trať a nepočítejte, že to za měsíc zvládnete a hlavně se jí věnovat každý den a můžu se zeptat na povahu koně?... A jestli chcete dělat tohle tak nelonžovat!Ale fakt to chce trpělivost.

21.3.2015 04:07
Bára.K.

XXX.XXX.1.10

Pozornost koně si získáte tak, že ho upoutáte jen na sebe. To znamená 1.) Když koně něco vyruší-nezastavovat, ale ZACOUVAT ! (kůň si uvědomí že jste ho vrátila, protože asi něco udělal špatně).2.) teď se vyprdnout na nějaký blbosti okolo, ale naučit toho koně aby nebyl blázen. To znamená- soustředit se na jeho konkrétní problémy a s těmi pracovat vynalézavým způsobem. Samozřejmě je každý kůň naprosto jinej a nemůžete na něj jít jako na ostatní. Musíte si najít svůj vlastní způsob, co na něj platí. Ohledně toho, že si na sebe nenechá sahnout... Já bych to tak nedramatizovala. Prostě si získat důvěřu, respekt, tudíž pozornost a ta se získá když děláte následování pod tlakem. Začíná to tak, že couváte.. Učíte se couvat tak, že koně rázným, ale ne agresivním švihem plácnete po pleci. Postupně trénovat ustupování okolo zádě a pak až v tom momentu, kdy má kůň hlavu u pupíku (vašeho:D) můžete popojít.. no a když pujde s vámi, tak máte vyhráno.. postupně přidávat to, že budete nad koněm ze strany na stranu máchat mrkvovou hulkou- A to je to následování pod tlakem.smajlík V žádném případě nedoporučuji lonžovat koně, který má problém s důvěrou- koně odtlačujete, tudíž si myslí, že ho u sebe nechcete a vztah jde proste do háje smajlík. Takže- co nejvíc mazlit, co nejvíc procházky a následování pod tlakem a fyzický kontakt. smajlík Když u Vás kůň bude mít jistotu, nechá si od vás líbit všechno a pak se i lépe učí, protože násilím, vztekem a odháněním toho koně asi naučíme kulový..Rozumíme si ne ? smajlík Držím palce ! smajlík

veravera

21.3.2015 10:34
veravera

XXX.XXX.0.230

Děkuji moc za rady. ona na sebe nechá sáhnout, ustupovat umí do stran i couvat. dělá jí jen problém zvedat zadní nohy, je lechtivá na břiše takže se složitěji čistí a na vodítku jde pár kroků a už chce zase lítat a dělat blbosti. jako by nevyřáděná.. když jsme nechali s kamarádkou ve výběhu jen dva koně kterým se budeme zrovna věnovat tak to bylo pořád stejné.. napadlo mě nasadit jí martingal a uzdečky ale nevím co by s tím udělala.. :-D sbližování v boxe děláme ale když je zavřená tak je šklebivka..

21.3.2015 12:13
Bára.K.

XXX.XXX.1.10

Ono je lepší ji vzít uplně na volno, nejlíp jen na otěž a pomalu jezdit krokem bez sedla po nějakém vydovádění. Například po cvalové vyjížďce, nebo ji prožeňte na louce, za všechno povedené pochválit. smajlík S tím, že je lechtivá se nic neudělá, ale to ani nevadí.. maximálně ji můžete znecitlivět pomocí Parelliho her smajlík Pokaždé, když udělá pár kroků ji zastavte, pochvalte a litujte :D. Když udělá nějakou bejkárnu, tak jí zacouváním vraťte na místo, kde byla před tím. smajlík Plno koní se v boxe šklebí, ale to vubec nevadí. Vždycky, když si například bude něco dovolovat v boxe, tak se narovnejte a rychlejším, ale ne příliš prukým pohybem jí od sebe odežeňte a až se sklidní, tak ji zase pozvěte do svého prostoru. smajlík Hlavně musí všechno probíhat maximálně bez stresu a v naprostém uvolnění, protože kůň všechno cítí a má pak stejné pocity, jako člověk. smajlík

21.3.2015 19:18
koně

XXX.XXX.205.252

A na té kobyle se normálně jezdilo?Jakože chodila ven, na vyjížďky?Nebo na ní jedna dívčina seděla a druhá ji vodila po okolí, na dohled výběhu?Případně jim občas utekla a ony popadaly?
Vy umíte jezdit?
Pokud chodí pod sedlem, nechá člověka normálně nasednout, tak choďte ven.Zpočátku třeba jen na krokovky.Ona se pěkně projde, vykouká, fyzičku asi nemá, tak i unaví a pak s ní bude i v boxu lepší pořízení.
Nebo aspoň jí berte na procházky na ruce.Klidně na uzdečce, jestli zlobí, tak i s tušírkou k případné korekci.Pryč od domova a od koní.Ať se soustředí na vás, vy jí musíte zaujmout.
Bude li chodit pořád s koněm, nebo za koněm, jak je zvyklá, tak u 7mi leté silné kobyly, která už má určité návyky, vy jako osoba nemáte šanci uspět.
Doma ve výběhu, ještě navolno a mezi koňmi naprosto nemá smysl ani doufat, že nějak pokročíte.

veravera

21.3.2015 22:33
veravera

XXX.XXX.0.230

No to přesně nevím jakým stylem se na ní jezdilo. bylo mi řečeno že se na ní pubertačky navzájem vodili a parkrat byla normálně venku pod sedlem. na ruce je divočejší ale pod sedlem je spíše lenoška a nic se jí nechce, je více do toho chlaďase.. jako by to byl uplně jiný kůň.. smajlík s bičíkem má celkem problém protože na něj nemá dobré vzpomínky a hned jak jej vidí tak na sebe nenechá sáhnout. když jej používám ze sedla tak to asi bere jinak protože jí nevadí.. nebo jako neřeší tak jak ze země. jezdit umím ale šlo mi spíše o to jak s ní navázat vztah i ze země aby se dala normálně i delší dobu vést na ruce. určitě dám na vaši radu a pokusím se s ní chodit na krokovky v sedle i bez sedla a dále sbližovat. smajlík

22.3.2015 08:56
koně

XXX.XXX.205.252

Ona bude prostě správný chlaďas, i když necelý
Bude vám ochotně dělat, co považuje za "práci" Ať už pod sedlem, nebo v tahu.
Jakmile však má dojem, že by měla dělat něco zbytečně a nesmyslně, tak prostě nespolupracuje. Naše za tohle považují právě lonžování, zbytečné osahávání a lezení do boxu, nebo bezcílné vodění na ruce.
Před vyjížďkou i po ní bude pokládat za samozřejmé, že jí opucujete, nohy pozvedáte, prostě běžná manipulace.
Tím navážete, dnes tak moderní "vztah ze země, důvěru apod. " úplně automaticky.

22.3.2015 09:06
helllach

XXX.XXX.10.10

Bára.K. napsal(a):
Ono je lepší ji vzít uplně na volno, nejlíp jen na otěž a pomalu jezdit krokem bez sedla po nějakém vydovádění. Například po cvalové vyjížďce, nebo ji prožeňte na louce, za všechno povedené pochválit. smajlík S tím, že je lechtivá se nic neudělá, ale to ani nevadí.. maximálně ji můžete znecitlivět pomocí Parelliho her smajlík Pokaždé, když udělá pár kroků ji zastavte, pochvalte a litujte :D. Když udělá nějakou bejkárnu, tak jí zacouváním vraťte na místo, kde byla před tím. smajlík Plno koní se v boxe šklebí, ale to vubec nevadí. Vždycky, když si například bude něco dovolovat v boxe, tak se narovnejte a rychlejším, ale ne příliš prukým pohybem jí od sebe odežeňte a až se sklidní, tak ji zase pozvěte do svého prostoru. smajlík Hlavně musí všechno probíhat maximálně bez stresu a v naprostém uvolnění, protože kůň všechno cítí a má pak stejné pocity, jako člověk. smajlík

Wow...to je ale pokrok. Nezlobte se ale zadavatelka má zájem začít pracovat s koněm od začátku a pokud víme, jedná se o neopracovaného koně, na kterém se krokem navzájem vodily puběrtačky.
Ono je vůbec jedno co o koni víme, kůň vám stejně na sebe všechno práskne během několika málo minut práce s ním. Stačí jej povodit, požádat o rychlejší pohyb a zkusit základní ustupování. Pokud tohle není v pořádku a kůň cítí vůči člověku disrespekt, není o čem debatovat. Kůň musí začít jako remonta vzatá z pastvy. A s tou asi nepojedu někde cválat na cvalovou vyjížďku...Nedokážu si ani představit jak chcete koně jako vydovádět? To funguje?

Jednou jsem na jízdárně potkala pána co šel lonžovat svého vysokého valacha na pelhemu. Kůň měl oči v sloup, ocas mezi půlkami, hlava jako maják a už ze startu mu vyrazil cvalem a lítal. On necválal, on lítal. Několikrát mě, na koni jedoucí osobu poklidně cválající na stěně, ohrouzil a musela jsem opakovaně zastavit. Nakonec se mu utrhnul a cválal za náma. Odešla jsem pryč. Pán to komentoval slovy, tak je asi nevybouřenej a potřebuje lítat tak at lítá". Podotknu, že ten kůň byl jinak na veliké pastvě většinou v polospánku stojící někde s kolegou. Tudíž neměl absoutně potřebu lítat jak blázen. Tot k vylítání či vydovádění...Kdo chce, pochopí co tím chci říct.

Po cvalové vyjíždce prohnat ještě po louce a pak krokovat bez sedla? A s lechtivostí koně se nic neudělá? Vážně? Maximálně znecitlivět pomocí Parelliho her? A které přesně hry máte na mysli, či která toho koně znecitlivý? Nemyslela jste spíše slovo zvykat?
Proč bychom měli koně po udělání pár kroků zastavovat pochválit a následně LITOVAT? A když udělá bejkárnu - třeba skočí jí na hlavu - tak ji má zacouvat? Nebo se slečně vytrhne z rukou a ona ji má chytit a zacouvat? Nehledě na to, že kůň nejspíš neumí ani couvat a rozhodně to v tuto chvíli nebude dělat s ochotou.
Plno koní se v boxe šklebí, to mám chápat, že je v pořádku? A nevadí to? A co tento výhružný signál znamená, víte?
Znám valacha co takto strašil děti ale bacha, on je dokázal i kousnout. Nebo jedna má známá takhle vlezla ke kobyle co se šklebila a bylo jí řečeno, at si toho nevšímá. A hádejte co, přiletěly zuby a slečna ve vývinu měla prokousnuté prso!
V boxe mám od sebe odhánět nervozního koně na malém prostoru? A počkat, až se uklidní? Po vašich příspěvcích vidím zcela jasně jak to všechno probíhá naprosto bez stresusmajlík
A na závěr si dovolím zpochybnit i poslední větu. Vy snad víte co kůň cítí a že cítí jako člověk? Takže dokáže cítit zášt, smutek, lásku, nenávist, radost, euforii? Všechny pocity, které jsou tak charakteristické pro náš lidký druh?

Báro K. neznám vás ale ráda bych poznala vaši práci a seznámila se s těmito prazvláštními principi. Možná to nemyslíte špatně ale interpretujete naprosto špatně. Lidi, kteří nemají za sebou školu, trenéry a ještě nic moc neví a nechápou souvislosti, pak takové rady chápou naprosto opačně. A je jich hromada. Ptají se na internetu, protože ten je zadarmo a je všude dostupný. A doufají, že najdou fundovanou radu. Oni nevědí koho poslechnout a koho ne.
Zapatit si trenéra je v dnešní době nejjednoduší ale pro mnohí z nich to nejde. A nikdo kdo má zkušenosti a něco v hlavě se začátečníkovy nebude věnovat zadarmo. Lidi už vědí, že dnes mají vědomosti a know-how větší hodnotu, než peníze. Trh s informacemi je v dnešní době jeden z nejlépe placených. Já zaplatila nehorázné sumy za informace. A hodlám zaplatit ještě více.
Promiňte, že je příspěvek tak dlouhý ale nějak se nemůžu smířit s těmi blbostmi co se tady hustá do začátečníků a občas mě to popadne a musím to říct. Je to zdravé a nestydím se za to.

22.3.2015 09:36
alfonza

XXX.XXX.72.69

helllach napsal(a):
Wow...to je ale pokrok. Nezlobte se ale zadavatelka má zájem začít pracovat s koněm od začátku a pokud víme, jedná se o neopracovaného koně, na kterém se krokem navzájem vodily puběrtačky.
Ono je vůbec jedno co o koni víme, kůň vám stejně na sebe všechno práskne během několika málo minut práce s ním. Stačí jej povodit, požádat o rychlejší pohyb a zkusit základní ustupování. Pokud tohle není v pořádku a kůň cítí vůči člověku disrespekt, není o čem debatovat. Kůň musí začít jako remonta vzatá z pastvy. A s tou asi nepojedu někde cválat na cvalovou vyjížďku...Nedokážu si ani představit jak chcete koně jako vydovádět? To funguje?

Jednou jsem na jízdárně potkala pána co šel lonžovat svého vysokého valacha na pelhemu. Kůň měl oči v sloup, ocas mezi půlkami, hlava jako maják a už ze startu mu vyrazil cvalem a lítal. On necválal, on lítal. Několikrát mě, na koni jedoucí osobu poklidně cválající na stěně, ohrouzil a musela jsem opakovaně zastavit. Nakonec se mu utrhnul a cválal za náma. Odešla jsem pryč. Pán to komentoval slovy, tak je asi nevybouřenej a potřebuje lítat tak at lítá". Podotknu, že ten kůň byl jinak na veliké pastvě většinou v polospánku stojící někde s kolegou. Tudíž neměl absoutně potřebu lítat jak blázen. Tot k vylítání či vydovádění...Kdo chce, pochopí co tím chci říct.

Po cvalové vyjíždce prohnat ještě po louce a pak krokovat bez sedla? A s lechtivostí koně se nic neudělá? Vážně? Maximálně znecitlivět pomocí Parelliho her? A které přesně hry máte na mysli, či která toho koně znecitlivý? Nemyslela jste spíše slovo zvykat?
Proč bychom měli koně po udělání pár kroků zastavovat pochválit a následně LITOVAT? A když udělá bejkárnu - třeba skočí jí na hlavu - tak ji má zacouvat? Nebo se slečně vytrhne z rukou a ona ji má chytit a zacouvat? Nehledě na to, že kůň nejspíš neumí ani couvat a rozhodně to v tuto chvíli nebude dělat s ochotou.
Plno koní se v boxe šklebí, to mám chápat, že je v pořádku? A nevadí to? A co tento výhružný signál znamená, víte?
Znám valacha co takto strašil děti ale bacha, on je dokázal i kousnout. Nebo jedna má známá takhle vlezla ke kobyle co se šklebila a bylo jí řečeno, at si toho nevšímá. A hádejte co, přiletěly zuby a slečna ve vývinu měla prokousnuté prso!
V boxe mám od sebe odhánět nervozního koně na malém prostoru? A počkat, až se uklidní? Po vašich příspěvcích vidím zcela jasně jak to všechno probíhá naprosto bez stresusmajlík
A na závěr si dovolím zpochybnit i poslední větu. Vy snad víte co kůň cítí a že cítí jako člověk? Takže dokáže cítit zášt, smutek, lásku, nenávist, radost, euforii? Všechny pocity, které jsou tak charakteristické pro náš lidký druh?

Báro K. neznám vás ale ráda bych poznala vaši práci a seznámila se s těmito prazvláštními principi. Možná to nemyslíte špatně ale interpretujete naprosto špatně. Lidi, kteří nemají za sebou školu, trenéry a ještě nic moc neví a nechápou souvislosti, pak takové rady chápou naprosto opačně. A je jich hromada. Ptají se na internetu, protože ten je zadarmo a je všude dostupný. A doufají, že najdou fundovanou radu. Oni nevědí koho poslechnout a koho ne.
Zapatit si trenéra je v dnešní době nejjednoduší ale pro mnohí z nich to nejde. A nikdo kdo má zkušenosti a něco v hlavě se začátečníkovy nebude věnovat zadarmo. Lidi už vědí, že dnes mají vědomosti a know-how větší hodnotu, než peníze. Trh s informacemi je v dnešní době jeden z nejlépe placených. Já zaplatila nehorázné sumy za informace. A hodlám zaplatit ještě více.
Promiňte, že je příspěvek tak dlouhý ale nějak se nemůžu smířit s těmi blbostmi co se tady hustá do začátečníků a občas mě to popadne a musím to říct. Je to zdravé a nestydím se za to.

LIKE, LIKE, LIKE!

veravera

22.3.2015 15:34
veravera

XXX.XXX.0.230

Děkuji za názory, je pravda že mi některé praktiky připadali divné... umím jezdit ale nikdy jsem nezačínala s koněm uplně odzačátku.. tak jsem se jen pokusila optat na radu.. no nic, vyčistit se dá a ze sedla je hodná. tak se s ní pokusím sbližovat pomalu na vyjížďkách krok klus a chvilkama na ruce.. smajlík

22.3.2015 18:26
helllach

XXX.XXX.10.10

veravera napsal(a):
Děkuji za názory, je pravda že mi některé praktiky připadali divné... umím jezdit ale nikdy jsem nezačínala s koněm uplně odzačátku.. tak jsem se jen pokusila optat na radu.. no nic, vyčistit se dá a ze sedla je hodná. tak se s ní pokusím sbližovat pomalu na vyjížďkách krok klus a chvilkama na ruce.. smajlík

Tak taksmajlík Zkuste hledat relevantní informace mimo fora. Občas se zadaří a člověka to nakopne. Pokud však myslíte svoje umění vážně, nevyhnete se interakci se zkušeným trenérem.

Hodně štěstí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík