Moje březí kobylka má termín 13. dubna, ale ještě naprosto nepozoruji jakékoliv zvětšení vemínka...přece jen už jsou to dva týdny do porodu a stále nic...je to prvnička..vím, že může kobča přenášet, ale vemínko stále maličké, ani náznak nalití, struky jakoby vtáhlé dovnitř...mohu vložit i později foto, ale dosti mě to trápí...možná i hlavně proto, že si stále nejsem na 100% jistá tou březostí(jak tu již někteří vědí, protože už jsem zde toto téma řešila - 2x dělané sono, hned na začátku březosti a ve 3. měsíci a byla potvrzena 2x březost). Volala jsem vetovi, řekl mi že sono už v této fázi březosti nemá smysl, že děloha klesla dolů, ať už vydržím do data porodu, že teď už s tím nic nevymyslíme...a ještě mi řekl, když jsem mu řekla, že mi přijde, že kobča má bříško nic moc, že už když jsme jí připouštěli, byla kulaťoučká, takže březost na ní nemusí být ani poznat...u prvniček se může prý vemínko začít nalévat klidně i třeba až 2 dny před porodem, je to pravda?
Všetkym prvničkám ktoré som videla sa vemienko nalievalo cca mesiac pred pôrodom, ale postupne a niekedy sa len nalialo a potom zase spľaslo. Čím sa pôrod viac blížil tým bolo väčšie. Nie u každej sa ale spustilo aj mlieko. Ak by mala mať 2t do pôrodu už by to na vemienku malo byť vidno takže buď nemáte dobre stanovený termín pôrodu, alebo možno naozaj nebude žrebná.
canka
napsal(a):
Moje březí kobylka má termín 13. dubna, ale ještě naprosto nepozoruji jakékoliv zvětšení vemínka...přece jen už jsou to dva týdny do porodu a stále nic...je to prvnička..vím, že může kobča přenášet, ale vemínko stále maličké, ani náznak nalití, struky jakoby vtáhlé dovnitř...mohu vložit i později foto, ale dosti mě to trápí...možná i hlavně proto, že si stále nejsem na 100% jistá tou březostí(jak tu již někteří vědí, protože už jsem zde toto téma řešila - 2x dělané sono, hned na začátku březosti a ve 3. měsíci a byla potvrzena 2x březost). Volala jsem vetovi, řekl mi že sono už v této fázi březosti nemá smysl, že děloha klesla dolů, ať už vydržím do data porodu, že teď už s tím nic nevymyslíme...a ještě mi řekl, když jsem mu řekla, že mi přijde, že kobča má bříško nic moc, že už když jsme jí připouštěli, byla kulaťoučká, takže březost na ní nemusí být ani poznat...u prvniček se může prý vemínko začít nalévat klidně i třeba až 2 dny před porodem, je to pravda?
Termín 13. dubna znamená, že se klisna může ohřebit v rozmezí 1.4. až 8.5. Jestliže nemá vemínko, tak se hřebit před termínem nebude - a jestli se ohřebí třebas 26.dubna, má ještě spoustu času si vemínko připravit
I to se může stát, že březí nebude, protože pohyb hříběte jsem prostě ani jednou nezaznamenala...a to že jsem na kobyle furt nalepená Zase ale břicho má opravdu velké, když mi jde po výběhu naproti, musím se vždycky smát, že místo koně mi jde naproti tank . Krmím ji stále stejně(přidala jsem pouze vitamíny a lněné semínko), takže by neměla být tlustá, celý den je venku, pastvina veliká, chodíme stále ještě tento poslední měsíc aspoň na krokové procházky na cca hodinku...doufám, že vemínko se nám naleje a že prcek bude.
canka
napsal(a):
I to se může stát, že březí nebude, protože pohyb hříběte jsem prostě ani jednou nezaznamenala...a to že jsem na kobyle furt nalepená Zase ale břicho má opravdu velké, když mi jde po výběhu naproti, musím se vždycky smát, že místo koně mi jde naproti tank . Krmím ji stále stejně(přidala jsem pouze vitamíny a lněné semínko), takže by neměla být tlustá, celý den je venku, pastvina veliká, chodíme stále ještě tento poslední měsíc aspoň na krokové procházky na cca hodinku...doufám, že vemínko se nám naleje a že prcek bude.
Dobrý večer,
S kobylou březí nemám zkušenost, ale s krávama ano.
Některá nalévá vemeno 3 týdny před porodem a některá i třeba pár dní předem.
Jiná se otelí a naleje vemeno zároveň.
Je jedno jestli prvotelka nebo kráva.
Příroda si poradí.
Myslím že máte naději, že je kobylka březí.
Prosím nekamenujte mě, že tu srovnávám kravičky s kobylkama.
Binn: Nikdo Vás snad kamenovat nebude, teda doufám, někdy jsou tu na Ifauně opravdu rýpalové . Děkuji za Váš názor, dělala jsem zemědělku, takže s porodem krav mám též zkušenost, dojičky v kravíně nám též i popisovali v podstatě to samé, co Vy mi tu teď píšete...(vedli jsme si deník praxe, takže jsme tam museli mít vždy o každém období březosti záznamy). Kobyly mamka(která už se prohání po věčných pastvinách) měla vemínko vždy nalité tak dva týdny předem, ale to nebyla prvorodička, ta měla hříbátek více a u nás jsem ji zažila rodit dvakrát...vždy to bylo tak nějak dva týdny před termínem...uvidíme, jak to dopadne u nás...pokud nebude jevit vemínko žádné znaky nalití ani příští týden, zkusím zavolat veta, jestli by nepřijel kobylu zkontrolovat, aby mi řekl, jak se vlastně věci mají...jen se zeptám, jak pozná vete v tak vysokém stupni březosti, že hříbě tam je a je v pořádku? Sonem už asi těžko ne? Jen stetoskopem na poslech?
Vet mi do kobči sáhnul, protože jsem nevěděla, jestli je březí. Normálně nahmatal hlavičku.
https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/1374303/brezi-nebo-senne-bricho.
Neluše: U nás je problém, že vet, už když mi kobču inseminoval, tak do ní nechtěl moc sahat, protože mám kobču ponclici, KHV 130 cm...vet se bál, aby ji nějak, nepoškodil, , prostě nenatrhnul, že je ještě uzoučká, jak ještě nerodila a je malá...takže pochybuji, že by do kobyly teď sahal, když nechtěl už na začátku..proto se ptám, jestli je i nějaký jiný způsob...nebo zkusit sehnat jinýho vete?Je pravda, že můj vet stejně než by přijel, je to vždycky na 14 dní, protože má věčně plnou ordinaci a málo času(a to ordinuje kromě soboty každý den)...takže možná, že pravdu se dozvím dřív, než by vet přijel...co test moči, ukázal by teď ještě, jak se věci mají?
Ještě k vemínkům. Moje Gemini (pony 91 cm KVH) před prvním porodem neměla také vemínko(dokonce ani "těhotné" břicho), udělalo se jí vemínko až v den porodu, ale i potom ho měla malinkaté - jak moje pěsť. Až jsem se bála, že hříbě bude hladovět. Uživila si ho, pilo prostě častěji než jiná hříbata. Dnes už po několika porodech má vemeno normálně velké ke své velikosti a plemeni. A já mám k dumání jinou věc - mám připuštěnou její dceru Grácii a nezjišťovala jsem u ní březost, takže nevím, zda březí je. Vypadá co se týče břicha a vemínka stejně "negativně" jako její máma kdysi, takže ač se mi nezdá ani její bříško, ani stav vemínka k možnému termínu porodu, ještě ji za jalovou označovat nechci, i když možná je - s hřebcem byla připuštěná jen v jedné říji, pak ho odmítala, ale mohla vstřebat nebo potratit...
Protože ve stádě hlídám další klisny před porodem, nemusím řešit nic. Hlídám tedy automaticky i tuto kobylku. Buď hříbě bude nebo ne, popř. až přidám po ohřebení 1. z klisen ke stádu hřebce, uvidím, jestli půjde ke koni či ne.
Pokud víte datum připuštění (nebo při koupi klisny je možné použít datum koupě), musíte počkat 365 dní, než budete vědět, že klisna březí nebyla, když neporodila. Nebo budete mít do té doby hříbě. Už bych - pravděpodobně vysokobřezí zvíře - nevyšetřovala. Vyjímkou by byla klisna, která byla připuštěna koncem června a později. U ní bych se bála čekat na takovéto "potvrzení" jalovosti - nezbylo by dost času letos ji znovu připustit. U klisny s termínem 13. dubna je možné do 13. května prostě POČKAT.
Samozřejmě datum připouštění vím...připouštěli jsme inseminačně dva dny po sobě 3. a 4.-tý den říje...13.dubna to bude přesně 333 dní od posledního dne připuštění...celkově mě dost překvapilo, že prostě vše tak hladce klaplo...bezproblémové připuštění i přes klisny tiché říje, ihned zabřeznutí bez problému napoprvé v klisny 14-ti letech, naprosto bezproblémový průběh březosti...žádné natékání nohou, vemínka...samozřejmě pokud je klisna opravdu březí...a zase jsem si říkala, s tou mojí stálou nejistotou, že pokud se klisně naleje vemínko, trochu se mi uleví, že v tom kobča opravdu je...ale zase přesně jak píšete Aggitto z Vaší zkušenosti, bojím se, že klisna může porodit a nebude mít třeba dostatek mléka...nějak to na mě všechno doléhá, strach, nejistota, nervozita, aby to kobyla všechno zvládla...a hlavně abych to psychicky zvládla já a nesložila se V práci jsem si vzala na 14 dní volno přesně od termínu klisny Kovář se mi smál, že jsem typická hysterická prvorodička..prý mi ženský tak nehysterčíme u porodu svých dětí, jako u porodu kobyl
pk

XXX.XXX.193.3
Zatím bych byla úplně v klidu, letos nám klisna přenášela skoro měsíc (předchozí březosti rodila ještě před termínem) a v době kolem termínu také ještě neměla vemínko (je teda fakt, že vzhledem k tomu, že vypadala jako pátrací balón jsme věděli, že březí je). Vemínko se udělalo cca 2 týdny před porodem a je z toho krásnej hřebeček :).
Tak dneska jsme se vyrazili s kobylou projít ven, a jak se říká, že březí klisny jsou opatrnější, línější a klidnější, tak u té mojí můry to teda neplatí . Chtěla jsem jít jen v kroku, ale kobyla měla jiný názor Tak jsem jí nechala klusat a to bylo radosti...a to jsem jí musela držet, protože jinak by si pěkně po veselu cválala...uklidnila se, až když jsme na kraji pole zapadli do nějakýho močálu, naštěstí ne moc hlubokého...přikládám foto z dneška...jský máte názor, vypadá jako kobyla, co má za týden rodit? Moc ne že
A nezkoušela si kobylu pozorovat, hlavně břicho zespodu, v oblasti slabiny k vemínku - neviděla si pohyby hříběte ? Co jsem měla březí kobyly tam vždy tam měsíc před porodem byly viditelné pohyby.
Jinak ten lenivější temperament nemusí být vždy pravdou - kobyla se mi má za 14 dní hřebit a je živá jako vždycky. Jediné, kde trochu zpomalí je cestou do kopce.
Bříško měla asi jako ta Vaše.. Vůbec ho neměla sestoupené dolů, pěkně vykasané nahoře, do stran. Vyváděla jak divá, a to i v den porodu. Konkrétně v den porodu zapršelo a celý den se válela v bahně jak pominutá (radostí, ne špatným porodem)... Prcek malinky nebyl, ale ze tří hříbat u nás narozených z této kobylky byl druhý největší. První se jí narodila úplně obří kobylka...
A tady nějaké foto.. Kobuš na fotce bez hříbka přenáší již 15 tý den. Hřibour se narodil dva dny nato...
Misicka: To je právě to, že jsem ani nezaregistrovala žádný pohyb hříběte...kobylu mám na svém, takže jsem u ní den co den, ale prostě pohyb jsem žádný necítila...i když lítala a vyváděla po výběhu, když se pak zklidnila, schválně jsem pozorovala břicho, jestli se tam prcek nemele, ale nic . Jinak co píšete s tím zpomalením do kopce, to mi dělá i moje kobuš, a ještě si u toho asi 10 krát odfrkne .
Avelanc: Teda gratuluji k hříbkovi, je kouzelný Můžu se zeptat, po kom je, kdo je tatínek? Ale zase tady na vaší kobylce jde evidentně vidět, že prcek v bříšku je, u té mojí moc ne, protože ta byla odjakživa při těle
Jennifer: uvidíme, zkontaktovala jsem včera večer znovu veta, řekl, že neví, kdy se mu povede dorazit...takže mu dám týden a pak zkusím zavolat jiného, vím ještě o jednom, co tu u nás v okresu dělá koně a krávy, ten by snad tak zaměstnaná být neměl...
Tak dnes se mi zdálo(ale jistá si na 100% nejsem), že jsem cítila prcka kopnout...ale bylo to takové lehoučké škobrtnutí...bylo to potom, co klisna lítala po výběhu, tak jsem jí zavolala, přiběhla, hodila jsem jí na zem tvrdý rohlík, aby chvíli stála a dala ruce zespoda na břicho mezi vemínkem a slabinami...a cítila jsem nepatrný pohyb...když jste Vy kopnutí prcka cítili, bylo to jasně zřetelné, nebo jen tak maličko?
Neházela bych flintu do žita.. U té naší šimli hřibour nešel vidět ani týden před porodem. Byli jsme z toho už zoufalí, báli se, že něco není v pořádku.. Vždy se jí to tam jen tak mlelo, jako by jen divně dýchala.. A druhé kobyle šla vidět i obrovská boule od kopýtka uvnitř.. Je to různé.. Vemínka se Vaší kobylce pořád nedělají?
Kdyby ten můj vet měl alespoň čas se tu stavit...ach jo...je to s ním hrozný...dneska jsme já i manžel ale zkonstatovali, když jsme jí pozorovali, jak se pase, že teda břicho má zespodu už obrovské...když jde proti mě, je to opravdu tank s tím bříškem, jak se jí tam houpe ze strany na stranu Ale z boku mi to břicho tak velké nepřijde...ale vemínko bohužel stále nic...před vemínkem má takový nateklý menší hrbolek...jako kdyby tam měla uložený tuk...
Tady vám dávám fotku mojí kobylky cca týden až dva před porodem, jak vypadalo její panděro.
Druhá fotka je myslím den před porodem, vemínko nám nateklo až v den porodu ráno a kolem 10 večer se rodilo.
Ano, trpělivost je přesně to, co mi chybí . Uvidíme, jak se to nakonec vyvrbí...třeba jsem budu dávat na konci dubna foto hříbka
Mgtka: Tak takovéhle bříško mi opravdu nemáme...děkuji moc za foto pro porovnání...vkládám foto z dneška...mě přijde, že naše kobča taky bříško má, jen né tak velké...
canka
napsal(a):
Ano, trpělivost je přesně to, co mi chybí . Uvidíme, jak se to nakonec vyvrbí...třeba jsem budu dávat na konci dubna foto hříbka
Mgtka: Tak takovéhle bříško mi opravdu nemáme...děkuji moc za foto pro porovnání...vkládám foto z dneška...mě přijde, že naše kobča taky bříško má, jen né tak velké...
Může to zkreslovat, to jak ta tvoje kobylka malá.
Mě na téhle fotce připadá, že březí je. A jestli je to prvnička, tak hříbě může být drobnější.
Jak se říká, trpělivost růže přináší
canka
napsal(a):
Podľa mňa to vyzerá na tehotenské brucho, držím palce
canka
napsal(a):
Na těch předchozích mi březí nepřišla (nebo alespoň ne krátce před termínem), podle této bych se zase skoro vsadila, že březí je
Děvčata děkuji všem za názor, zase jste mě trochu uklidnili . Termín měla 13.dubna, takže je pravda, že když bude přenášet, času je ještě dost...do té doby snad už i vet bude mít čas se zastavit . Dneska ráno, když jsem kobuši krmila a pouštěla na pastvu, jsem si všimla(když jsem jí zase osáhávala břicho jak maniak ), že na slabinách, respektive pod slabinami(přesněji v ohybu slabin dole u zadní nohy) se jí udělal takový tukový váček, či jak bych to nazvala, směřující směrem k vemínku..je to dlouhé jen tak cca 10 cm...takové podlouhlé...Co to může být? Tuk?
Tak konečně se dočkám výsledku...dnes mi volal vet, konečně upřesnil termín, a v pondělí by měl dorazit...ptal se mě na stav vemínka, břicha, jak dlouho přenáší, zda jsem cítila pohyby hříběte...řekla jsem mu, že pohyby hříběte jsem necítila ani jednou, že tomu moc šancí nedávám, že klisna možná zmetala...hned mi na to oponoval, že pokud by klisna zmetala, již bych si dávno všimla říje, a je pravda, že tu klisna neměla zatím ani jednou...takže prostě v pondělí se uvidí...jsem spíš hlavně zvědavá, jak ji vyšetří, když do ní nechtěl sahat...asi mu nic jiného nezbude...nevím...jsem napnutá jak kšandy...ale asi lepší nad tím radši nepřemýšlet a radši počítat s horší variantou...ach jo...to bude čekání...
Katkaa1: Ano, to máte pravdu, říje jsem si všimnout nemusela, protože kobyla má tichou říji, a už když jsme jí chtěli připouštět, byl to problém...jediným spolehlivým znakem byl olepený(pochcaný ) ocas...pak už jsme to jeli jen vedle do vesnice prumbnout k hřebci přes pevnou ohradu(se souhlasem majitele hřebce, který byl přítomen) a bylo vymalováno...teď ale zatím nic, náznaky říje žádné...ale třeba jsem si fakt jen nevšimla...uvidíme, co v pondělí vet..
Tak se taky přidáváme...kobyla mě začala nějak tloustnou poslední dobou (cca 2mes.) a padat na zádech a zadku.Většinou je to taková dámička, netykavka..a poslední dobou se mazlí a na plňase je až moc lína :).jelikož jsme netušili, že by březí mohla být..tak teď můžeme jenom čekat zda je jen tlustá nebo nebo březí. Od veta se vyšetřit nenechala..je na cizí taková mrška a staví se na zadní. tak můžeme tipovat...jinak vemínko je zatím normální..krom mléčné zlázy, která je na jedné straně lehce naběhla a na druhé míň. Předmin. týden měla zespoda na břichu něco co vypadalo jako tukový val směr od vemínka k prostředku na jedné straně mléčn. žláze. Postupně se přesouval více ke středu břicha..pak byl menší než úplně zmizel...tak teď babo raď :D.
xarinka
napsal(a):
Tak se taky přidáváme...kobyla mě začala nějak tloustnou poslední dobou (cca 2mes.) a padat na zádech a zadku.Většinou je to taková dámička, netykavka..a poslední dobou se mazlí a na plňase je až moc lína :).jelikož jsme netušili, že by březí mohla být..tak teď můžeme jenom čekat zda je jen tlustá nebo nebo březí. Od veta se vyšetřit nenechala..je na cizí taková mrška a staví se na zadní. tak můžeme tipovat...jinak vemínko je zatím normální..krom mléčné zlázy, která je na jedné straně lehce naběhla a na druhé míň. Předmin. týden měla zespoda na břichu něco co vypadalo jako tukový val směr od vemínka k prostředku na jedné straně mléčn. žláze. Postupně se přesouval více ke středu břicha..pak byl menší než úplně zmizel...tak teď babo raď :D.
Tak toto vyzerá na riadne tehotenské brucho a nie senné. Asi by ste sa mali začať chystať na nový prírastok
Na tohle téma canka založila nové téma
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2928339/11-mesicu-cekani-a-pak-zklamani.
xarinka
napsal(a):
Jako ze jsem v tomhle pomerne laik, ale tohle mi opravdu jako senne brisko neprijde