Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2015 03:45
lenacia

XXX.XXX.205.245

Zdravím, ráda bych poprosila o radu. Nikdy před tím mi to kobylka nedělala, ale najednou mi začala utíkat po výběhu, když jsem ji chtěla chytit. Mám kobylku ustájenou pastevně 24/7, teď po zimě jak začalo být lepší počasí se začali koníci pouštět pravidelně na obrovskou pastvinu, aby se menší pastvina u zimního krmelce vysušila a nebylo tam tak hluboké bahno. Od té chvíle mám potíže kobylku chytit. Koně se naženou právě dovnitř menší pastviny a zavře se brána. Přesto mi kobyla začala utíkat po výběhu a ne a ne se nechat chytit.
Samozřejmě, že se dá chytit na kus pamlsku, ale nidky před tím jsem žádnou úplatu nepotřebovala, na kobylku stačilo zavolat a přišla sama.
Když se to stalo, chtěla jsem to zkrátka vyřešit tím, že ji neúprosně budu pronásledovat sem a tam. Vodítko jsem měla za zády a hlavou skloněnou, abych se na ni přímo nedívala, což je prej lepší než přímý pohled. Chtěla jsem aby to vzdala sama. nakonec to přerušily holčiny, které mi přinesly úplatu na chycení.
Mezitím jsem bohužel chytla chřipajznu, ale kobča tohle dělá i slečnám. A znovu, bez úplaty nepochodí. Já nemám nic proti tomu dát koni pamlsek, ale v tomhle případě mám ten dojem, že by samozřejmě měla kobyla dostat pamlsek až ve chvíli, kdy se chytit nechá, ne aby si navykla že přijde jen když jí úplatek nabídnu. Postupuji správně?
Jinak s ní skoro problém není (když nepočítám náladovost v říji), ale taky se mi nějak prakticky ze dne na den odnaučila "ustupovat", tedy, že dkyž chci aby si ukročila a srovnala se tak mě neposlechne, vždy stačilo jen lehce položit ruku na tělo a říct "ustup se" nebo "srovnej se" a teď mě úplně ignoruje. Jsem to snadno znovu naučitelné věci, jistě, ale přijde mi to zvláštní. Myslíte, že mě jenom zkouší a testuje? Nebo jsem někde udělala chybu a ona toho využívá?

1.4.2015 04:12
mgtka

XXX.XXX.22.116

No myslím, že na ní jde jaro:)
Každopádně jí to nesmí procházet, chodila bych s pamlsky, myslím, že až se jaro pořádně rozjede a koně se vrátí do té své letní kondice samo se to spraví.
Teda letní kondici myslím tak, že třeba já prakticky přes zimu nejezdím.

1.4.2015 04:23
lenacia

XXX.XXX.205.245

Takže myslíte že nebude vadit když ji budu uplácet za chytání? Nezvykne si? Aby mi pak bez pamlsků neudělala čáru :D.

1.4.2015 05:30
mgtka

XXX.XXX.22.116

Tak nic se nesmí přehánět, ona stejně vždycky příjde se alespoň podívat jestli v té ruce něco není. povykládejte si s ní o tom...ono to zní směšně ale hodně lidí stále nechápe důležitost intonace u zvířat, já tomu přikládám celkem velký význam. Jakmile přijde tak jí řekněte: no vidíš a jde to i bez divadla ty jedna héérečko:) hlavně pohodovým "nicseneděje" hlasem.
myslím si že to časem pak odezní.

1.4.2015 15:29
helllach

XXX.XXX.10.10

Uplácejte, jinak ji stejně nechytíte. Nejspíš klisně nemůžete nabídnout lepší důvod, proč by měla k vám sama chodit a nechat se ještě chytit. No když se logicky zamyslíte, nemá důvod někam chodit. Ji baví více žrát (přirozenost koně) a navazovat sociální kontakt (opět přirozené). Vy ji nezajímáte.

Zajímalo by mě však, jak na koně jde jaro" a jak tohle má samo odeznít. Možná s novou zimou to opravdu, samo" odezní. Kůň se bude nudit ve výběhu bez trávy.A přijde jen ze zájmu, co donesete a nebo co dostane poté co opustí výběh dobrovolně. Ale jinak to neodezní.
Intonace je super ovšem, když budete u toho lhát tělem, tak si moc nepomůžete.
A ještě dodatek, koně sami od sebe nezapomínají naučené a léta utužované chování. není to jako lidé a PIN kod ke kartěsmajlík

Ale to se dá vše odvodit z logiky věci a znalosti základního chování koně. Tak at se daří chytat. Zkuste trošku googlit klíčové slovo, catching game horse" a vyleze vám i video. V češtině nic takového není, tady se koně stále loví

1.4.2015 16:29
sisi58

XXX.XXX.218.3

Dělala jsem na ranči, kde měl syn majitele kobylku QH v režimu 12/12. Pokud si ji bral z boxu, nebyl žádný problém. Ovšem pokud pro ni šel do ohrady, kobča před ním utíkala a někdy ji ani nechytil.
On si pro ni totiž šel vždy jen na trénování, a to ji honil jak nadmutou kozu.
Pokud jsem pro ni, jako ošetřovatelka, šla já, nechala se chytit vždycky. Já pro ni chodila, když se šlo domů a na krmení, nikdy jsem na ní nejela.
Jak to máte Vy?

2.4.2015 02:14
lenacia

XXX.XXX.205.245

Beru si ji z pastvy na různé věci, samozřejmě i na trénink a ježdění, ale občas i jen tak prostě ven vyčistit a jelikož zbožňuje masáže tak vždycky jí hezky celou promasíruju tam, kde to má ráda (a nebvo podrbu když si o to řekne) a samozřejmě, jelikož je ve výběhu společně s ostatními, ale jenom ji dokrmuji vlastním krmením, tak samozřejmě moc dobře ví, že mimo pastvinu dostává i svoje oblíbené jídlo (což je ovšem jediná chvíle, kdy se chytit dá, protože moc dobře pozná svůj krmený fialový škopek- kterej poznávaj i ostatní koně a tak se jich u ohrady kupí celý stádo).

2.4.2015 19:38
sisi58

XXX.XXX.218.3

Je to prostě kobyla. Mám raději valachy, Ti jsou vyrovnanější.
Necloumají s nimi hormony, které teď na jaře ovladají všechnu zvířenu, (snad jen mimo vysokou, ta blbne na podzim).
S tím škopkem opatrně, ať se koně nepokopou.

2.4.2015 20:40
stacey

XXX.XXX.194.90

Neuplácejte. Odměňujte.
Zkuste za ní do ohrady jen chodit a masírovat ji tam. Ať si vás nespojuje s tim, že když přijdete, tak jde od stáda pryč.

Přidejte reakci

Přidat smajlík