Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2015 14:26
Graviola

XXX.XXX.191.14

Řeším dilema zda darovat či nechat utratit osmiletého valacha. Má problém s páteří, pro který je nejezditelný. K úvaze mě vede stále se zvyšující stav koňské populace u nás, přístup některých lidí k drženým zvířatům bez znalostí jejich základních potřeb, případy týrání, zanedbání, neposkytnutí potřebné veterinární péče z důvodu nedostatku financí, složitá problematika umísťování opuštěných a týraných. Co dělat v případě, že mám ve vlastnictví koně, který přestože je relativně mladý, není dle posudků vetů jezdecky využitelný? Zároveň složitější povaha. Mám ho nechat uspat, když se o něho nebudu moci ze zdravotních důvodů postarat? Hezké zvíře, s dobrým původem, s pěkným pohybem, zatím bez veterinární údržby, nicméně jezdecky nevyužitelné, na práci vhodné pro zkušeného člověka, v případě správného přístupu mazel, ale ve stádě je dominantní. Nebo nabídnout k darování? Bez záruky, že to bude ok, že si s majitelem příp. dalším koněm sedne a jen jako společník bude mnoho dalších let fungovat a nebude putovat z ruky do ruky? Jak byste postupovali vy v takovém případě? Vím, že je v inzerci spousta nabídek a koně se takto běžně darují nebo prodají, ale jsem na vážkách, co je lepší..Děkuji předem za každou reakci.

1.4.2015 14:35
lafina

XXX.XXX.12.171

Graviola napsal(a):
Řeším dilema zda darovat či nechat utratit osmiletého valacha. Má problém s páteří, pro který je nejezditelný. K úvaze mě vede stále se zvyšující stav koňské populace u nás, přístup některých lidí k drženým zvířatům bez znalostí jejich základních potřeb, případy týrání, zanedbání, neposkytnutí potřebné veterinární péče z důvodu nedostatku financí, složitá problematika umísťování opuštěných a týraných. Co dělat v případě, že mám ve vlastnictví koně, který přestože je relativně mladý, není dle posudků vetů jezdecky využitelný? Zároveň složitější povaha. Mám ho nechat uspat, když se o něho nebudu moci ze zdravotních důvodů postarat? Hezké zvíře, s dobrým původem, s pěkným pohybem, zatím bez veterinární údržby, nicméně jezdecky nevyužitelné, na práci vhodné pro zkušeného člověka, v případě správného přístupu mazel, ale ve stádě je dominantní. Nebo nabídnout k darování? Bez záruky, že to bude ok, že si s majitelem příp. dalším koněm sedne a jen jako společník bude mnoho dalších let fungovat a nebude putovat z ruky do ruky? Jak byste postupovali vy v takovém případě? Vím, že je v inzerci spousta nabídek a koně se takto běžně darují nebo prodají, ale jsem na vážkách, co je lepší..Děkuji předem za každou reakci.

Teď mě asi spousta lidí napadne, ale za mne (pokud není možnost ho nechat flákat někde na pastvině doma, pod Vaším dohledem, apod.) dát utratit. Koní je spousta, ve smlouvě můžete mít x podmínek, ale kdo je dodrží?
Kamarád měl podobný problém a po tom, co se mu ozývalo za lidi, dal koně raději utratit. Rok ho zkoušel umístit, vždy se jel podívat, kam by měl jít,2xkoník byl již u budoucích majitelů, ale co s ním dělali...Je to smutné, ale koni je teď líp.

1.4.2015 14:53
landaluce

XXX.XXX.87.253

Uspat.

Dneska sehnat dobrý domov pro nevyužitelného koně, navíc složitějšího, je nadlidský úkol. Koní je mnoho.

Ovšem, tady bych se na to neptala. Spousta lidí to řeší darováním, protože nechtějí být zodpovědní za konec, ale to je jen odložená smrt.

1.4.2015 15:11
koně

XXX.XXX.205.252

Jednoznačně uspat.
Seberte síly a udělejte to nejlepší, co pro něj udělat můžete.Jen tímhle způsobem si můžete být jistá, že ho nikdo nikde nebude trápit.
Představa, že váš kůň pěkných pár let poputuje z jedněch "dobrých rukou" do dalších a dalších, lepších a lepších, až někde venku umře hladový, dorajtovaný a bolavý, by vás mohla v tomto nelehkém rozhodnutí trošku podpořit.
Držím palce, ať to zvládnete.

1.4.2015 16:05
sasetka

XXX.XXX.91.174

Jsem taky pro uspání... Kdo ví, jakej by ho čekal život. Když ho prodáte za levno, koupí si ho někdo, kdo bude zkoušet, jestli by přece jen nešlo jezdit. Když to nepůjde, půjde dál. Za větší peníze ho zase neprodáte. Je to těžké, moc těžké, nezávidím vám to, ale držím Vám palce.

1.4.2015 16:10
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Môžete vyskúšať mu nájsť nového majiteľa, ale popravde si myslím, že by to bolo fakt veľké šťastie.. jedine, že by ste vy našla nejaké lacné pastviny a zmierila sa s tým, že budete celý život platiť na kriplíka z ktorého nič nemáte. Výhovorky typu "nemôžem sa o neho postarať zo zdravotných dôvodov" sú pre mňa neakceptovateľné, vy sa ho proste chcete zbaviť lebo vám je na nič, rozumiem tomu aj keď ja si to predstaviť neviem pretože môj kôň pre mňa nie je len nástroj na jazdenie a kým by nemal také zdravotné problémy ktoré by mu spôsobovali utrpenie tak by som nad možnosťou utratiť ani nedokázala uvažovať. Ale to ani nad možnosťou darovať.

1.4.2015 16:31
Graviola

XXX.XXX.191.14

katkaa1 napsal(a):
Môžete vyskúšať mu nájsť nového majiteľa, ale popravde si myslím, že by to bolo fakt veľké šťastie.. jedine, že by ste vy našla nejaké lacné pastviny a zmierila sa s tým, že budete celý život platiť na kriplíka z ktorého nič nemáte. Výhovorky typu "nemôžem sa o neho postarať zo zdravotných dôvodov" sú pre mňa neakceptovateľné, vy sa ho proste chcete zbaviť lebo vám je na nič, rozumiem tomu aj keď ja si to predstaviť neviem pretože môj kôň pre mňa nie je len nástroj na jazdenie a kým by nemal také zdravotné problémy ktoré by mu spôsobovali utrpenie tak by som nad možnosťou utratiť ani nedokázala uvažovať. Ale to ani nad možnosťou darovať.

Koně mám doma, nejezdí na něm nikdo čtyři roky, ježdění neřeším. Řeším to, že se o něho ani o ostatní v případě horší varianty nebude mít kdo postarat. V případě ostatních koní připadá v úvahu prodej, v jeho si nejsem tak jistá.

Barbora223

2.4.2015 19:03
Barbora223

XXX.XXX.44.245

Já tedy pro uspání nejsem, přesto chápu a respektuji tyto názory, když koník není jezditelný, dobře, ale to ho přece ještě nemusí odsoudit k uspání. Navíc 8 let, je mladý, mohl by se velkým velkým štěstím někde mít dobře a dělat společníka jinému koníčkovi. Ze srdce Vám můžu říct, že mít pro něj nejlepší podmínky a vědět, že vždycky při jeho problému budu mít na veterinární péči tak už jej mám doma. Nikdy bych takovému zvířeti neublížila a udělala bych pro něj, co bych mu na očích viděla a pevně věřím, že nejsem v tomhle jediný člověk, že se pro něj dokáže najít majitel, co by mu daroval delší život, než jej uspat v 8 a snad i dobrý. Tot můj názor, jako chovateli by mi nezáleželo na tom či jezdit můžu nebo nemůžu, ale na tom, že, když už je mi sakra nejhůř to zvíře umí tak moc povzbudit, pro mě je to parťák do života a i když mám doma uštípaného syčáka, který mě "žere" kdy může nikdy bych neměnila, po 2 týdnech vím, že jestli mě život někdy nedonutí tak ode mě už se nehne. Přeji hodně štěstí koníčkovi i Vám ať už se rozhodnete jakkoliv.

2.4.2015 19:15
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Já si myslím, že by si někdo rád vzal o postaral se o něj. Brala bych to tak, že kdybych takového koně měla já a měla se rozhodnout, tak ho nejprve nabídnu k darování. Pokud bych našla slušného majitele, který má dobré podmínky, koník by byl jako společník, tak bych to riskla - při nejhorším ho můžete dát do pronájmu a pokud by jste zjistila, že se o něj majitel nestará, tak odvést a poté třeba uspat. Tak či tak, brala bych to i tak, že pokud se stav bude zhoršovat a i budoucí majitel by na to neměl finančně, tak ho může nechat uspat i on. Záleží na vás, co je pro vás jednoduší varianta. Je fakt, že koní je mnoho, ale i já jsem si brala starého, nepotřebného valacha se zdravotníma problémama a do teď mi tu děla společníka mé kobylce - nemusím řešit ježdění, jezdecké vybavení koně a platím jen za standartní věci a případně veterinární péči a doplňky stravy - ale jsou to menší finanční položky než u jezdecky využitelného, zdravého koně na kterého bych neměla čas a tolik peněz ;).

2.4.2015 21:40
mgtka

XXX.XXX.22.121

Někde v zákonu je myslím uvedeno, že nemůžete uspat zvíře, které netrpí bolestma. To, že má vadu pro kterou je nejezditelný, ač ho vlastně asi nic nebolí není důvod ho nechat utratit.
To je to samé jako bych nechala utratit svoje psy protože nehlídají, nesportují, nechovám na nich...takže je mám asi na nic, jen jako mazly, což i ten kůň může být.
Poptejte se známých koňařů, jestli neví o někom, kdo má jen jednoho koníčka doma a diví se, že není spokojený se spoplečníkem ovečkou, kozenkou-poslední dobou se forum množí takovýmito majiteli.
Mám kobylu, se kterou si pod sedlem velmi nerozumím, tudíž mě to na ni ani neláká a v podstatě už ji dva roky jen živím-mám ji nechat uspat protože by asi nebyla moc prodejná, když je složitá na ježdění?
Hledejte třeba alespoň nějaké levné pastviny pro důchodce nebo něco takového.

edit:
Tady někdo nedávno kopíroval na psofotum:

Zákon na ochranu zvířat hovoří jasně:

§ 5

(1) Nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře.

(2) Důvodem k usmrcení je:

a) využití produktů zvířete chovaného nebo drženého pro produkci potravin, vlny, kůže, kožešin nebo jiných produktů,

b) slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,

c) bezprostřední ohrožení člověka zvířetem,

d) výkon práva myslivosti a rybářství podle zvláštních předpisů (zákon o myslivosti, zákon o rybářství),

e) nařízené mimořádné veterinární (§ 54 zákona č.166/1999 Sb.) nebo hygienické opatření (zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů) při ochraně před nákazami (§ 10 a násl. zákona č.166/1999 Sb.),

f) ukončení pokusu na pokusném zvířeti, není-li v projektu pokusů stanoveno jinak,

g) regulování populace zvířat v lidské péči a volně žijících zvířat; tím nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů (zákon o myslivosti, zákon o ochraně přírody a krajiny), regulováním populace zvířat se rozumí soubor soustavně prováděných preventivních opatření, která mají přispět k udržení populace v určité zdravotní a genetické kvalitě, zejména omezením nepřirozené nabídky potravních zdrojů a možností rozmnožování populace, a jejichž cílem je omezit rizika, která mohou vzniknout nárůstem populace v jejím teritoriu nebo rizika ohrožení populací volně žijících zvířat, a zabránit vzniku utrpení zvířat a nadměrných škod, zejména šíření nákaz nebo jiných nežádoucích vlivů,

h) deratizace (zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů) a opatření v boji proti škodlivým organismům (zákon č.120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů),

i) uložené zvláštní opatření v případě nemožnosti identifikovat zvíře podle zvláštních právních předpisů (plemenářský zákon),

j) depopulace (Čl.2 písm. n) Nařízení Rady (ES) č.1099/2009).

3.4.2015 06:43
chex

XXX.XXX.224.230

Myslim, ze utraceni tohoto kone by se dalo napasovat na odst. B). Jeste bych zvazila, zda by nemohl byt vyuzity do nejakeho lehouckeho tahu napr. A co je slozita povaha? Je zkazeny?

3.4.2015 07:27
jaz90

XXX.XXX.166.65

Graviola napsal(a):
Koně mám doma, nejezdí na něm nikdo čtyři roky, ježdění neřeším. Řeším to, že se o něho ani o ostatní v případě horší varianty nebude mít kdo postarat. V případě ostatních koní připadá v úvahu prodej, v jeho si nejsem tak jistá.

Pokud dobře chápu, tak řešíte situaci, že někdy v budoucnu se může něco po* a vy nebudete mít prostředky na to, se o své koně postarat... jezditelné prodáte, ale co tady s tímto?
Pokud ano, tak bych to neřešila teď, ale až v případě, že tato situace nastane, utratit nebo odvézt na jatka ho můžete "ze dne na den", tak nevidím důvod, proč to udělat již teď.

Také máme ve stáji nejezditelného koně se špatnou páteří, občas dostává léky od bolesti, kloubní výživu, jindy je třebas půl roku úplně "v pořádku", běhá po ohradě, kozluje. Je neprodejný a všichni jsme připravení, že až to bude nezbytné (z jakýkoli důvodů), tak půjde uspat než aby skončil někde strhaný.

3.4.2015 07:41
marketka

XXX.XXX.179.3

Záleží, jaký k němu máte vztah. My jsme zrovna řešili situaci s naším valachem v nejlepším věku a kondici. Bohužel se dostal kvůli zranění na kliniku. Nebudu popisovat, kam až se částka za 10 denní léčbu vyšplhala, ale vůbec jsem nezalitovala, že jsem ho tam odvezla-přestože prognóza zněla-50 na 50. Když se bohužel stav nelepšil, ač dělali, co mohli, zajeli jsme za koníkem -cestou jsme byli rozhodnutí, že budeme schopni prodat i moje auto, abychom koni zaplatili další léčbu. Aby aspoň žil, i když prognóza byla-když se z toho vylíže, bude do smrti kulhat, ale i nám by ta, sekačka, na zahradu bytˇ třeba za 100 tisíc léčby stála za to. I tak jsme byli rozhodnutí do toho dál investovat.Bohužel při vstupu do stáje jsme se rozhodli, že koníka pošleme do konského nebe.Myslím, že by další léčbu už těžko nesl a hlavně už nyní na něm bylo vidět, že to nemá smysl.Ač se veterináři snažili, jak mohli.Jsou ale lidé, kteří by utratili, jiní si ho nechali, či dali jako společníka..

3.4.2015 10:38
forman

XXX.XXX.24.24

Dobrý den, připojil bych se k dotazu na lehký tah o samotě, či v páře.Děkuji za případnou odpověď.Jara.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2015 12:23

Zdravím zadavatelku. Překlopím vlákno - taky se přikláním k prvním názorům. Vše potřebné již bylo řečeno. Koníka bych dala uspat. Nevíte, jak dlouho ještě vydrží bez bolestí (může je mít již teď, byť ne tak viditelné) a do jakých rukou se dostane... Pokud máte normálního veta, ví, jaká je situace a kůň jako osobnost, tak s tím mít problém nebude.

3.4.2015 13:18
avelanc

XXX.XXX.158.2

Zvážila bych jeho využití coby společníka pro jiného koně, případně lehký tah. Ale prodávat ho na blind jako společníka je hodně ošemetná záležitost a ve většině případů bohužel jen alibismus. Z velké části koní prodaných pouze jako společníci se nový majitel snaží vytěžit co nejvíc a i kdyby jen jednou týdně koníka jezdecky využívají. Čímž byste koníka odsoudila k bolesti, mnohdy i dlouhodobé a nejisté budoucnosti.
Na druhou stranu, jestliže teď koník bolestí netrpí, tak by mi asi srdce nedovolilo ho uspat, kdybych jej měla skutečně ráda.. Záleží na Vaší celkové situaci, ale určitě bych ho neprodávala nebo nedarovala jako společníka.. Zkusila bych mezi známými sehnat někoho, kdo shání koně jen jako společníka a tam ho zapůjčit, nebo platit nějaké pastevko za menší peníz. A psychicky bych se připravovala na to, že když se zdravotní stav zhorší, nechala bych ho uspat...

3.4.2015 15:07
mgtka

XXX.XXX.92.148

chex napsal(a):
Myslim, ze utraceni tohoto kone by se dalo napasovat na odst. B). Jeste bych zvazila, zda by nemohl byt vyuzity do nejakeho lehouckeho tahu napr. A co je slozita povaha? Je zkazeny?

Jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,

není dle posudků vetů jezdecky využitelný
Hezké zvíře, s dobrým původem, s pěkným pohybem, zatím bez veterinární údržby, nicméně jezdecky nevyužitelné

Vidím to spíše na utrpení majitele než koně.

3.4.2015 19:10
ZdK

XXX.XXX.222.198

Nechápu, co tu s majitelkou řešíte. Kůň je přece hospodářské zvíře. A tím je řečeno vše.

Hezký den všem, kteří mají vážně rádi koně...

3.4.2015 21:54

mgtka napsal(a):
Jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,

není dle posudků vetů jezdecky využitelný
Hezké zvíře, s dobrým původem, s pěkným pohybem, zatím bez veterinární údržby, nicméně jezdecky nevyužitelné

Vidím to spíše na utrpení majitele než koně.

Tak co, má ho majitelka místo utracení poslat na jatka, aby to bylo zcela podle litery zákona?

3.4.2015 23:45
mgtka

XXX.XXX.22.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak co, má ho majitelka místo utracení poslat na jatka, aby to bylo zcela podle litery zákona?

Ne, chytit se za nos a hledat jiné řešení, než se koně chtít jednoduše ztřepat.

Teď to přeženu tak to vemte s nadsázkou, ale:

Narodí se mi postižené dítě, taky ho pošlu do děcáku nebo šoupnu do babyboxu a udělám si jiné?

4.4.2015 00:28

I to je poměrně častá praxe... ale to se dá těžko přirovnávat.
Naopak - tak, jak to zadavatelka pojala, mi to přijde jako vpřemýšlivá a empatická bytost, která řeší, jak se nejlépe postarat o zvíře, které má ráda, ale které již ze zřejmých příčin nechce (nemůže) dál vlastnit, a to tak, aby předešla možnému trápení, které by nejspíše mohl zažít v rukou cizích lidí...

neprihlasena pete

4.4.2015 07:40
neprihlasena pete

XXX.XXX.198.202

Docela me zarazilo, kolik lidi se tu priklani k uspani valacha, cekala jsem snuzku nadavek a ukamenovani zadavatelky, ale tohle tedy ne.

K problemu zadavatelky...valacha neznam a z toho, co jste napsala v uvodu toho clovek moc nedokaze posoudit. Bohuzel nyni nemam cas procist si vsechny prispevky, ale z toho mala co jsem si precetla..:

Co znamena, ze je valach slozitejsi povahy?

Chapu, ze premyslite nad obema variantami, v dnesni dobe je slozite dat i zdraveho kone do vhodnych podminek. Ale ze sveho pohledu VIM, ze bych se v prve rade snazila najit vsechny jine varianty, nez utraceni. Zalezi v jake fazi zdravotni stav valacha je, pokud je "pouze" nejezditelny ale problem je stabilizovany, nevidela bych v tom takovy problem. Plno lidi shani spolecniky pro sve zdrave kone. Musite jen trpelive hledat, pokud Vam to zatim cas a finance dovoluji.
Nemate zname, kteri by se ho ujali, treba s tim, ze byste jim cast prispivala? V takovem pripade byste jej mela i pod dohledem...

Zalezi na mnoho okolnostech, bohuzel toho o povaze a zdravotnim stavu vime opravdu malo (pokud jsem prehlidla vas dalsi prispevek v diskuzi omlouvam se), takze tezko soudit...

4.4.2015 09:11
6kaca6

XXX.XXX.74.232

Je to těžké rozhodování... A vy všichni, co uspání odsuzujete - je těžké popsat, co si majitel prožívá a asi by jste v jeho situaci uvažovali podobně...

U tohoto kone bych ještě zvážila možnost bezplatného pronájmu - kůň by byl stále váš, ale někdo by si ho vzal k sobě jako společníka. Takže by jste měla lepší možnosti kontroly a případně by nebyl problém s odvozem kone, pokud by se vám něco nelíbilo.

Pokud by nevyšel pronájem nebo prodej k zaručeným lilidim (ideálně přes známého), tak bych koně raději uspala. Bála bych se, že skončí v rukou nějaké nactilete holčičky a za jej ještě bude honit po polích (v tom lepším případě).

Sama jsem tuhle situaci řešila před 2ma lety. U meho kone se velice zhoršil zdravotní stav, sedlo jsme odložili a já jen platila ustajeni (v komerční stáji, takže docela pálka) a léčbu (no léčbu... Preparáty které kone držely v relativně dobrém stavu). Ale nejezdili jsme. Kůň byl ke všemu ještě muchař. Takže já byla rozhodnuta, že jiného majitele už mít nebude a než ho prodat, tak jej nechám raději uspat. No a neprodala jsem. Zvířeti, které se mnou bylo tolik let bych to neudělala. Ono je pro ty zvířata kolikrát vážně lepší smrt, než nový majitel ;-).

4.4.2015 23:08
svatka

XXX.XXX.154.27

V případě, že bych se o toho koně nemohla starat, nemohla ho živit a nemohla ho svěřit do rukou někoho, koho znám dobře a mnoho let (a tedy vím, že se o toho koně postará podle mých představ a nepoleze na něj) - tedy jinými slovy v případě, že by neexistovala jiná varianta, než koně utratit a nebo ho dát do cizích neprověřených rukou - bych se také přiklonila k uspání koně.
Snadné rozhodnutí to jistě není, ale viděla jsem už příliš mnoho koní "společníků" darovaných "do dobrých rukou", kteří dopadli tak špatně, že by pro ně smrt byla vysvobozením, případně putovali obratem ruky na jatka do zahraničí atd.
Také bych hledala všechny jiné varianty než nechat zabít zvíře, které netrpí (a je jen nevyužitelné), ale inzerát ve stylu "daruji společníka do dobrých rukou" pro mě není varianta.

5.4.2015 00:45
ketrin1111

XXX.XXX.163.134

Proč si myslíte, že nedokážete najít fajn nové majitele? Určitě není zadavatelka jediná na světě, která má ráda koně ne? Přemýšlet o utracení je podle mě ta nejjednodušší cesta pro majitele. A nefér vůči zvířeti.

Gitule vrtule

5.4.2015 08:41
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Graviola napsal(a):

Než aby šel z ruky do ruky, nechala bych uspat, nebo jatka.Protože lidi jsou magoři, kteří si koupí za pár korun koně, pak když zjistí, že jim vadí, že není využitý, prodají dál, nebo zkouší jezdit.Pro toho koně to může znamenat utrpení.Darovat-nikdy v týhle době ani nejlepšímu kamarádovi.Za mě rozhodně opravdu poslat do koňského ráje, než pak někde na netu vidět jak ho někdo prodává jako super jezditelného koně apod.Tohle bych si dobře rozmyslela jak kvůli sobě, tak hlavně kvůli koni.

Gitule vrtule

5.4.2015 08:46
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

mgtka napsal(a):
Ne, chytit se za nos a hledat jiné řešení, než se koně chtít jednoduše ztřepat.

Teď to přeženu tak to vemte s nadsázkou, ale:

Narodí se mi postižené dítě, taky ho pošlu do děcáku nebo šoupnu do babyboxu a udělám si jiné?

Se nestačím divit, jak někteří lidé přemýšlí.

5.4.2015 09:06
mgtka

XXX.XXX.92.148

Gitule vrtule napsal(a):
Se nestačím divit, jak někteří lidé přemýšlí.

A já se divím, že někdo nedokáže pochopit psaný text. Jasně jsem napsala, že to je záměrná přeháňka tak ať to berete s nadsázkou.

A taky se divím, že tolik lidí doporučuje nechat uspat dobře se cítící zvíře, aby se nemuseli starat, ale co naděláte.

5.4.2015 10:39
koně

XXX.XXX.205.252

mgtka napsal(a):
A já se divím, že někdo nedokáže pochopit psaný text. Jasně jsem napsala, že to je záměrná přeháňka tak ať to berete s nadsázkou.

A taky se divím, že tolik lidí doporučuje nechat uspat dobře se cítící zvíře, aby se nemuseli starat, ale co naděláte.

Myslím, že je lepší uspat zvíře, o kterém si ještě můžete myslet, že se cítí dobře.
Než ho nechat nějakých pár let trápit a pak stejně umře.Pravděpodobně v bolestech.
Už v Modlitbě koně je prosba na pána.Aby svému koni připravil rychlou a snadnou smrt.

5.4.2015 10:54
anobbona

XXX.XXX.84.98

Já zas nechápu tu ideologii, že jen prostě tenhle majitel je schopný a má oprávnění koně vlastnit...copak jiní lidé, kteří mají zkušenosti a chovají koně nejsou dobří, nejsou ti vyvolení?
Tenhle koník má smůlu, že je valach, protože kdyby to byla kobyla, tak by byl prodáván dále do chovu (a bylo by naprosto jedno jakou má povahu, že není možné jej jezdecky využívat, jestli má na sobě růžové puntíky a má tři nohy...), ale že je to valach a ještě k tomu má nemožnost vozit lidi, tak je to prostě nepotřebný a neprodejný kus.
Prodejní s jezdeckým omezením není, zadarmo si jej určitě někdo vezne a pokud nemá omezení, které viditelně omezuje ježdění, tak se to prostě bude zkoušet, jestli by fakt nemohl vozit aspoň o víkendech...
Nevím proč by se měl kůň na kterém se nemůže drndat utrácet, pokud nemá žádné zdravotní omezení, které mu omezuje život a způsobuje bolest, tak to že se nemůže jezdecky využívat, fakt není důvod k usmrcení.
Opačně ale chápu, že takového koně nikdo živit nechce, proč taky - roční náklady na koně se počítají zhruba od 20tis nahoru a není moc lidí, kteří jsou ochotní tohle platit třeba i 20 let.

5.4.2015 13:58
mgtka

XXX.XXX.217.85

koně napsal(a):
Myslím, že je lepší uspat zvíře, o kterém si ještě můžete myslet, že se cítí dobře.
Než ho nechat nějakých pár let trápit a pak stejně umře.Pravděpodobně v bolestech.
Už v Modlitbě koně je prosba na pána.Aby svému koni připravil rychlou a snadnou smrt.

Tak paní psala, že má její kůň jen problém s páteří pro který není jezditelny, jinak je OK. Tak nevím proč by měl pomalu umírat.

Gitule vrtule

6.4.2015 16:53
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

anobbona napsal(a):
Já zas nechápu tu ideologii, že jen prostě tenhle majitel je schopný a má oprávnění koně vlastnit...copak jiní lidé, kteří mají zkušenosti a chovají koně nejsou dobří, nejsou ti vyvolení?
Tenhle koník má smůlu, že je valach, protože kdyby to byla kobyla, tak by byl prodáván dále do chovu (a bylo by naprosto jedno jakou má povahu, že není možné jej jezdecky využívat, jestli má na sobě růžové puntíky a má tři nohy...), ale že je to valach a ještě k tomu má nemožnost vozit lidi, tak je to prostě nepotřebný a neprodejný kus.
Prodejní s jezdeckým omezením není, zadarmo si jej určitě někdo vezne a pokud nemá omezení, které viditelně omezuje ježdění, tak se to prostě bude zkoušet, jestli by fakt nemohl vozit aspoň o víkendech...
Nevím proč by se měl kůň na kterém se nemůže drndat utrácet, pokud nemá žádné zdravotní omezení, které mu omezuje život a způsobuje bolest, tak to že se nemůže jezdecky využívat, fakt není důvod k usmrcení.
Opačně ale chápu, že takového koně nikdo živit nechce, proč taky - roční náklady na koně se počítají zhruba od 20tis nahoru a není moc lidí, kteří jsou ochotní tohle platit třeba i 20 let.

No pochybuju, že by někdo choval na kobyle, která má problémy s páteří-to zavání debili.ou, protože v tom případě by to odneslo minimálně to hříbě, ne-li i matka.To se mi snad zdá toto.Vezme si ho v lepším případě člověk, co si myslí, že když je něco zadarmo, tak to nepotřebuje pak taky nic.Takových už bylo.Když se podívám kolem sebe, člověk by brečel.Navíc se majitelka ptá, takže je zbytečné se tu hádat, kdo je pro, nebo proti utracení, ale jak si ten, kdo pročítá příspěvky dobře všiml, většina z nás tu je pro utracení.Protože máme rozum a nikdo z nás nechce, aby se trápil jeden, nebo druhej.Důvod k usmrcení se bere pouze, jak je vypsáno - zdrav.problémy apod.

Gitule vrtule

6.4.2015 16:57
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

mgtka napsal(a):
Tak paní psala, že má její kůň jen problém s páteří pro který není jezditelny, jinak je OK. Tak nevím proč by měl pomalu umírat.

Jen problém s páteří asi nebude nic dobrého a pochybuji, že se to nebude zhoršovat jako ostatní možné problémy.To je jako když mi prodejce tvrdil, že kůň byl schvácený, ale nemá žádné následky, to bych ty lidi praštila něčím fakt velkým po lebce.

6.4.2015 19:48
mgtka

XXX.XXX.92.148

Gitule vrtule napsal(a):
Jen problém s páteří asi nebude nic dobrého a pochybuji, že se to nebude zhoršovat jako ostatní možné problémy.To je jako když mi prodejce tvrdil, že kůň byl schvácený, ale nemá žádné následky, to bych ty lidi praštila něčím fakt velkým po lebce.

To se s vámi rozhodně nehodlám přít, to je pravda. Ale klidně může mít před sebou i 10 let zdravého života. Moje kobyla měla jako hříbek ránu na noze, kdy prý snad měla potrhane šlachy, dnes tam má jen nevzhlednou jizvu a samozřejmě omezení do sportu, což ja po ní nikdy nebudu chtít a taky jí tehdy nikdo neodsoudil k utracení a já ji neodsoudila, když jsem ji kupovala (ale jen díky tomu, že můj dvorní vet ji tehdy tgu nohu léčil- jinak bych se té koupě asi bála, asi bych řešila všechny rtg apod.).

7.4.2015 08:12
anobbona

XXX.XXX.84.98

Gitule vrtule napsal(a):
No pochybuju, že by někdo choval na kobyle, která má problémy s páteří-to zavání debili.ou, protože v tom případě by to odneslo minimálně to hříbě, ne-li i matka.To se mi snad zdá toto.Vezme si ho v lepším případě člověk, co si myslí, že když je něco zadarmo, tak to nepotřebuje pak taky nic.Takových už bylo.Když se podívám kolem sebe, člověk by brečel.Navíc se majitelka ptá, takže je zbytečné se tu hádat, kdo je pro, nebo proti utracení, ale jak si ten, kdo pročítá příspěvky dobře všiml, většina z nás tu je pro utracení.Protože máme rozum a nikdo z nás nechce, aby se trápil jeden, nebo druhej.Důvod k usmrcení se bere pouze, jak je vypsáno - zdrav.problémy apod.

No tak ono debi*ů je fakt spousta, protože chovat na kobyle co má špatná záda, mušařka, artrotička, HSkerka a jiné podobné nešvary je naprosto běžná věc - je to přece kobyla a když už nemůže drndat pod sedlem, tak bude plcat hříbata...vždyť je to denodenně na očích - "daruji/jateční cena" a jak se jedná o valachy/hřebce, tak to v inzerci vysí i několik měsíců, jakmile se jedná o kobylu, tak je pryč během pár hodin a je jedno jestli je třeba třínohá, má 30let...
Já se nehodlám hádat s nikým, já osobně můžu třeba s naprostou určitostí říct, že já bych takového koně nechtěla do svého vlastnictví ani kdyby mi ještě zaplatily.
Zas ale nemohu tvrdit, že jinde by se takový kůň neuplatnil a že by byl někdo ochotný do něj měsíčně cpát peníze a že by kůň strádal.
Střízlivým pohledem a narovinu - když se jej bude chtít zadavatelka zbavit a je to omezení viditelné, tak prodejný není, zadarmo si jej určitě někdo vezne, ale hned vyzkouší jestli by fakt pod tím sedlem nefungoval, když teda ne, tak po pár měsících pošupajdí do dalších rukou, zas když jej nynější majitelka pošle na jatka, tak bude osočována, že chtěla vytřískat peníze a uspat by jej teoreticky žádný vet neměl (pokud nemá život ohrožující nebo bolest způsobující omezení).

7.4.2015 13:22
Oťásek

XXX.XXX.241.210

No, tak to bychom mohli všichni uspat své koně nad 10let.../ já 4 hned odpoledne.../, protože ti lehce dušní se určitě během let zhorší, artroza se okolo dvacítky objeví u 80%...asi je začnou bolet i záda, tak proč bychom je neuspali o 10let dříve pro jistotu že? Tyhle silácký a chytrácký výlevy mě fakt vytáčej. Všichni co tu zvedli palec pro utracení koně, který krom toho, že se na něm nedá jezdit nemá žádné problémy a nic ho nebolí řadím mezi "spotřební koňáky" a nikomu takovému bych svého koně /ani mladého a zdravého.../nikdy neprodala... Co chcete ulehčovat na utrpení, které není...jako že, kdyby jednou bylo...tak to je košer. Možná by mu opravdu bylo lépe u někoho, kdo schání společníka, o koně se starat chce, rozumí jim, má vlastní pastviny... a nemusí řešit vlastní existenční problémy. Ano, souhlasím, že pokud kůň bolesti má a je to stav nevratný, po poradě s veterinářem koně uspat je správná volba. Nerozčiluju se nad zadáním a úvahou zadavatelky /neznám ji, neznám ani situaci, proto neradím ani nesoudím/ a právě proto jsou mi tak hrozně proti srsti ty vaše jednoduché soudy od kompu...jednoznačně uspat. Přála bych si vidět u těch uspávacích příspěvků tváře, Vaše tváře, Vaše koně, tedy pokud nějaké máte, podmínky v jakých je chováte, zdravotní stav v jakém jsou, když na nich jezdíte. A počítám, že minimálně polovina z Vás by nepoznala, že koně záda bolí nebo, že má problém s páteří a raději by vyměnila udidlo či sedlo v jiné diskusi za něco vhodnějšího.

Gitule vrtule

8.4.2015 08:53
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Oťásek napsal(a):
No, tak to bychom mohli všichni uspat své koně nad 10let.../ já 4 hned odpoledne.../, protože ti lehce dušní se určitě během let zhorší, artroza se okolo dvacítky objeví u 80%...asi je začnou bolet i záda, tak proč bychom je neuspali o 10let dříve pro jistotu že? Tyhle silácký a chytrácký výlevy mě fakt vytáčej. Všichni co tu zvedli palec pro utracení koně, který krom toho, že se na něm nedá jezdit nemá žádné problémy a nic ho nebolí řadím mezi "spotřební koňáky" a nikomu takovému bych svého koně /ani mladého a zdravého.../nikdy neprodala... Co chcete ulehčovat na utrpení, které není...jako že, kdyby jednou bylo...tak to je košer. Možná by mu opravdu bylo lépe u někoho, kdo schání společníka, o koně se starat chce, rozumí jim, má vlastní pastviny... a nemusí řešit vlastní existenční problémy. Ano, souhlasím, že pokud kůň bolesti má a je to stav nevratný, po poradě s veterinářem koně uspat je správná volba. Nerozčiluju se nad zadáním a úvahou zadavatelky /neznám ji, neznám ani situaci, proto neradím ani nesoudím/ a právě proto jsou mi tak hrozně proti srsti ty vaše jednoduché soudy od kompu...jednoznačně uspat. Přála bych si vidět u těch uspávacích příspěvků tváře, Vaše tváře, Vaše koně, tedy pokud nějaké máte, podmínky v jakých je chováte, zdravotní stav v jakém jsou, když na nich jezdíte. A počítám, že minimálně polovina z Vás by nepoznala, že koně záda bolí nebo, že má problém s páteří a raději by vyměnila udidlo či sedlo v jiné diskusi za něco vhodnějšího.

Právě tento příspěvek značí, že jste stejná jako my:-D a proč?Protože na jednu stranu nás odsuzujete, že od kompu děláme závěry a udělala jste to samé-odsuzujete nás, kteří jsme zastáncem usmrcení koně-cituji vás-Přála bych si vidět u těch uspávacích příspěvků tváře, Vaše tváře, Vaše koně, tedy pokud nějaké máte, podmínky v jakých je chováte, zdravotní stav v jakém jsou, když na nich jezdíte. A počítám, že minimálně polovina z Vás by nepoznala, že koně záda bolí nebo, že má problém s páteří a raději by vyměnila udidlo či sedlo v jiné diskusi za něco vhodnějšího-děláte to samé od kompu-neznáte a odsuzujete.Asi tak no.Takže nejsme rozdílní-Paní se ptala na náš názor zde.To, že jsme napsali svoje názory, které se vám nelíbí neznamená, že nás budete odsuzovat za to, zda pozná člověk, jestli jeho koně bolí záda-já jakožto inteligentní člověk si zavolám odborníka raději, jako asi většina chovatelů a majitelů koní.Když chovám koně, nejsem povinna poznat to, ale když se mi něco nezdá a záleží mi na mém zvířeti, není na škodu zavolat povolaného, který řekne co a jak apod.včt.npř.vyšetření.

8.4.2015 10:52
koně

XXX.XXX.205.252

Oťásek napsal(a):

Nějak jste asi nepobrala pointu
Zadavatelka se ptá, jestli je naděje, že se o jejího nejezditelného koně, bude někdo cizí dobrovolně, dobře a rád starat, když ona už nebude moci.
Většina praktiků jí odpověděla, že těžko.Vůči kamarádovi a parťákovi je vhodnější ho dál neposílat, protože mu sice dopřejete pár let života, ale jaké kvality?
Když se někdo o koně starat chce, rozumí jim, má pastviny a neřeší existenční problémy(mimochodem někdo takový existuje?) tak ví, že nemocní a staří koně potřebují daleko více péče a lepší podmínky, než ti normální.
Vy jste rozhodnutá si své koně dochovat a starat se o ně dobře.Pokud možno dokud neumřou.
To je idea správného majitele, ale bohužel se v životě děje spousta nepředpokládaných a nečekaných věcí, které by i vás třeba mohly dohnat do situace, co je zadavatelka.
A darovala byste své milované, dušné, atrotické staříky do zaručeně dobrých rukou?Které je budou využívat, dokud skutečně nepadnou, většinou bolestí, nevhodnými podmínkami nebo hladem?

8.4.2015 11:09
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Ano, odsuzuju Vaše názory od kompu a podle jiných diskuzí, kde přispívají lidé co radí utratit mi nepřijde, že toho NĚKTEŘÍ o koních příliš vědí. Ano a nedá se mi správné utratit koně, kterého nic nebolí a nedat mu šanci na dožití. Myslím, že se najde hodně lidí, kteří by takovému koni poskytly podmínky pro důstojné žití. A Vážně si myslím, že by Vaše názory neměla brát v žádném případě zadavatelka inzerátu vážně nebo se jimi nedej bože řídit! Samozřejmě je jediná správná volba se poradit s veterinářem /odborníkem s odpovídajícím vybavením//, lépe s více veterináři, klinikou, neb někdy se Vám stane, že tři veterináři, tři názory...a pak i veterinář, který zná celý Váš kraj, by mohl vědět o někom, kdo se o koně stará dobře a správně a koníka zadavatelky by na dožití vzal třeba jen jako sekačku /může za něj pobírat dotace, což mu zaplatí případnou část nákladů/. Zadavatelce neradím co má dělat, jen PRO MĚ je usmrcení koně, který bez jezdeckého využití nemá zdravotní obtíže nepřijatelné.

8.4.2015 11:49
mgtka

XXX.XXX.92.148

Oťásek napsal(a):
Ano, odsuzuju Vaše názory od kompu a podle jiných diskuzí, kde přispívají lidé co radí utratit mi nepřijde, že toho NĚKTEŘÍ o koních příliš vědí. Ano a nedá se mi správné utratit koně, kterého nic nebolí a nedat mu šanci na dožití. Myslím, že se najde hodně lidí, kteří by takovému koni poskytly podmínky pro důstojné žití. A Vážně si myslím, že by Vaše názory neměla brát v žádném případě zadavatelka inzerátu vážně nebo se jimi nedej bože řídit! Samozřejmě je jediná správná volba se poradit s veterinářem /odborníkem s odpovídajícím vybavením//, lépe s více veterináři, klinikou, neb někdy se Vám stane, že tři veterináři, tři názory...a pak i veterinář, který zná celý Váš kraj, by mohl vědět o někom, kdo se o koně stará dobře a správně a koníka zadavatelky by na dožití vzal třeba jen jako sekačku /může za něj pobírat dotace, což mu zaplatí případnou část nákladů/. Zadavatelce neradím co má dělat, jen PRO MĚ je usmrcení koně, který bez jezdeckého využití nemá zdravotní obtíže nepřijatelné.

Alespoň někdo se našel, kdo sdílí mé názory a málem mě za ně nekamenuje (jako většina zdejších diskutujících).
Nedokážu si představit, že se na mě z ohrady kouká kůň, který je "v pořádku" akorát nepoužitelný pro ježdění a já vetovi řeknu, tak běž a uspi ho, protože co kdybych ho někdy musela prodat...i kdybych mu měla sehnat pastvy někde přes půl republiky a platit 1000kč měsíčně nechala bych ho dožít i za cenu, že bych si holt nekoupila něco pro sebe.

8.4.2015 12:39
fortuna

XXX.XXX.85.42

mgtka napsal(a):
Alespoň někdo se našel, kdo sdílí mé názory a málem mě za ně nekamenuje (jako většina zdejších diskutujících).
Nedokážu si představit, že se na mě z ohrady kouká kůň, který je "v pořádku" akorát nepoužitelný pro ježdění a já vetovi řeknu, tak běž a uspi ho, protože co kdybych ho někdy musela prodat...i kdybych mu měla sehnat pastvy někde přes půl republiky a platit 1000kč měsíčně nechala bych ho dožít i za cenu, že bych si holt nekoupila něco pro sebe.

Nechtěla jsem se zapojovat do diskuze, ale zareaguji.
Ad 1000 Kč za pastviny - ráda bych upozornila na to, že jsou životní situace, kdy po zaplacení nákladů má rodina 1000 kč na to, aby se najedla a ošatila (znám případ, kdy takto funguje rodina o složení manžel invalida, dvě děti a manželka prodavačka). Takže "holt bych si nekoupila něco na sebe" prostě v některých situacích nefunguje.
Ad Oťásek a "Myslím, že se najde hodně lidí, kteří by takovému koni poskytly podmínky pro důstojné žití" - žijeme asi v různých světech. Ano, je pár (myslím opravdu jednotky na celou republiku) lidí, kteří se zabývají pomocí koním, kteří si prošli peklem a nemají kam hlavu složit. V republice je dnes ale situace taková, že nabídka prostor u takovýchto dobrodinců (budiž jim ku cti jejich snaha a mají můj obdiv) je mnohonásobně převyšována počtem koní, kteří pomoc potřebují. Bohužel v dnešní době najít někoho, kdo by si k sobě vzal koně nejezditelného jako sekačku je v podstatě nemožné. Za trávu, kterou člověk poseče a usuší dostane slušně zaplaceno nebo s ní odkrmí zvíře, které je "funkční".
Pokud bych já řešila situaci, že mám zvíře, které mi celý život sloužilo a měla bych pro něj prostor a peníze, tak ho odchovám až do doby, kdy přijde jeho čas (ať už přirozeně nebo zdravotní problémy neslučitelné s kvalitou života, kterou by si zasloužil). Pokud bych ovšem přišla do životní situace, která by mi nedovolovala takového nejezditelného koně uživit v dostatečné kvalitě života a neměla bych někoho známého, kde bych mohla koně nechat s opravdu čistým svědomím, tak bych ho také nechala uspat. Ano, mohla bych hledat někoho, kdo by se o něj postaral, ale v dnešní době nevěřím, že existuje někdo, kdo si koně vezme a nechá ho jen žrát, bude mu poskytovat odpovídající pravidelnou péči, společnost, veterináře,... Bála bych se, že by na něm někdo zkoušel nějaké pokusy a že by se prostě neměl dobře, že by se z něj stal v lepším případě pouze nešťastný a bolavý kůň, v horším případě zvíře týrané. To si žádný kůň nezaslouží a ať měl život jakkoli dobrý v mé péči, celý tento život se ztratí v porovnání s tím, že by si někde procházel peklem třeba jen půl roku. Raději bych ho tedy oplakala a nechala ho důstojně odejít v mé společnosti a mohla bych si být jistá, že prožil dobrý život a že byl šťastný a spokojený až do konce.

8.4.2015 13:47
Oťásek

XXX.XXX.241.210

No, tak to rozhodně žijeme v jiných světech. Lidé v mém okolí koně na dožití mají / a to ve valné většině né jen své/, povětšinou z jatek. Jedni jsou zemědělci, kteří mají velké pastviny, své 3 koně a dva jen jako sekačky a společníky, plus dostávají za ně dotace, trávu a seno mají vlastní. Známá o dvě vesnice dál, má rovněž svého sporťáka a k němu si vzala dva nechtěné poníky - sekačky a její kůň má své stádečko, tudíž je spokojený. /rovněž rodina zemědělců s polnostmi/ Moji veterináři rovněž mají zachráněného koně a samy mají své koně na ježdění, takže potřebu na něho lézt a cokoli zkoušet rozhodně ani jedeni nemají. V mém stádě se nacházejí hned 2 jateční koně, plus moji dva na dožití. Jezdí se pouze na jednom z nich neb to jeho zdravotnímu stavu prospívá a bez řízeného pohybu je stav horší. A ano pouze je krmím vším možným, kydám, v léťě sprchuju, v dešti pláštěnkuju, chodím popást na ruce, věnuji se jim stejně jako mým dalším jezdecky využitelným mladým, zdravým koním. Naopak díky svým hendikepům mají péči nadstandardní, každému koni ušitou na míru režimem, podestýlkou i stravou. A rozhodně si nepřipadáme, že jsme divný, koně jsou v našich životech už od našeho útlého věku, mí rodiče jsou také celoživotní koňáci /teď už důchodci/ a nikdy nikoho z nás nenapadlo koně, který nám sloužil dát na jatka nebo bezdůvodně /koně nic nebolí/ uspat. Mám stále doma svou první kobylu, letos jí bude 25 let, otec má ve své stáji rovněž svého 23 letého koně na dožití. Ano již jsem musela koně nechat uspat, po poradě s veterináři, vyčerpání všech možností léčby a pro jeho problémy neslučitelné s bezbolestným životem. Jeden kůň byl z jatek, druhého nechtěli utratit veterináři. Kobyle jsme prodloužili život o 6 let pasení a válení se po ohradě ve stádě. Za svým názorem si pevně stojím, neb takový přístup ke koním je naší vizitkou a životním stylem. Ovšem lidí v mém okolí s podobným motem znám opravdu víc, není to nic ojedinělého, stačí se rozhlédnout po dědinách.

A to že má někdo tisíc korun na jídlo a měsíc, je sice velmi smutné. Píšete, že paní je prodavačka, tudíš asi žádnej ranec peněz nikdy nebrala, v tom případě asi není rozumné si koně pořizovat. V případě, že rodinu živil manžel a teď nemůže, koni musí najít nový domov, kde na něj peníze budou nebo pronajmout. Já nevím, těch možností je víc, A NEBO ŽE BY HO TAKY USPALI, vždyť přeci stejně bude jednou starej a nepojizdnej, tak bude lepší, když umře mladej a zdravej neee:) Tak tohle musím říct babičce, až jí půjdu navštívit, je jí 95, myslím, že jí bolí asi úplně vše, takže se taky už jen pase:) Myslím, že jí zvednu náladu, až jí řeknu, "babi, buď ráda, že nejsi kůň" a že kdyby byla, říkalo by se jí sekačka:):):) Tohle berte opravdu jako fórek, babička je člověk s obrovským smyslem pro humor, rovněž to byla holka od koní, tak myslím, že jí to opravdu pobaví.

8.4.2015 15:20
Oťásek

XXX.XXX.241.210

koně napsal(a):
Nějak jste asi nepobrala pointu
Zadavatelka se ptá, jestli je naděje, že se o jejího nejezditelného koně, bude někdo cizí dobrovolně, dobře a rád starat, když ona už nebude moci.
Většina praktiků jí odpověděla, že těžko.Vůči kamarádovi a parťákovi je vhodnější ho dál neposílat, protože mu sice dopřejete pár let života, ale jaké kvality?
Když se někdo o koně starat chce, rozumí jim, má pastviny a neřeší existenční problémy(mimochodem někdo takový existuje?) tak ví, že nemocní a staří koně potřebují daleko více péče a lepší podmínky, než ti normální.
Vy jste rozhodnutá si své koně dochovat a starat se o ně dobře.Pokud možno dokud neumřou.
To je idea správného majitele, ale bohužel se v životě děje spousta nepředpokládaných a nečekaných věcí, které by i vás třeba mohly dohnat do situace, co je zadavatelka.
A darovala byste své milované, dušné, atrotické staříky do zaručeně dobrých rukou?Které je budou využívat, dokud skutečně nepadnou, většinou bolestí, nevhodnými podmínkami nebo hladem?

Ale já ji pobrala, nereagovala jsem na zadavatelku ale snažila se upozornit na "nebezpečnost Vašich jednoznačných názorů a ujištění" Přijde mi, že jste někteří přesvědčení, že jakmile kůň vyleze z Vašich vrat, či opustí Vaši stáj, je týraný. To mi přijde trochu mimo. Okolo koní a v koňském prostředí se pohybuji celý život, při svém pochodu koňským světem, než jsem se dostala ke koním vlastním, jsem prošla řadou soukromých stájí, skoro deset let jsem navštěvovala JK a mohu s klidným svědomým říct, že znám více dobrých a odpovědných majitelů koní. Samozřejmě jsou i ti druzí, ale to jsou ve valné většině " rychlokvašky", které si z první výplaty pořídí na splátky koně a pak... a pak si tu o tom můžeme číst do aleluja. Další věc jsou pak ty rány osudu o kterých píšete, pak první co je potřeba udělat, je postarat se o "to" co je na Vás závislé a za co nesete zodpovědnost. Čili najít svým koním psům a další všemožné havěti, co jste za život nastřádali lepší domov. Upozorňuji, že neřeším artrotické zvíže v bolestech, tam je to úplně o něčem jiném. Řeším 10l.koněnevhodného k ježdění co bolesti nemá, a v takovém případě si nebudu hrát na boha.

Většina praktiků? Nějak pro to slovo nemůžu v tomto případě najít synonyma. Snad by se dalo suplovat: jen ti kteří ty možnosti nemají, ti kteří s vypětím sil uživí svého koně, ti kteří se jen starat nechtějí... a ti další:)
Jaké kvality života? Posuďte tu kvalitu života, jakou pasoucí se kůň na pastvině bez obtíží má? Bože lidi, stejně tak jako jsou lidi u kterých se bude mít Váš kůň hůř než u Vás, je spousta lidí, u kterých se bude mít úplně stejný kůň daleko lépe než u Vás! Je jen potřeba dobře vybírat, zajet se podívat, sehnat si reference, dát ho třeba na pár měsíců do bezplatného pronájmu, ověřit si skutečnosti, nebo pokud to Vaše kapsa jen trochu dovolí, tak třeba tu tisícovku novému majiteli, který od Vás to břemeno přebral přihodit, koupit vitamíny...jde samozřejmě o danou situaci.

Dál už se tu rozepisovat nebudu, kdo mě pochopit chtěl, ten mě pochopil.

Zadavatelce přeji, ať vybere nejlepší cestu nejen pro sebe, ale i pro koně,.

16.8.2015 20:11
Ladislav Hrubý

XXX.XXX.19.119

Vy jste to nepochopila, ale Vaše názory stojí totálně za nic. Hrajete si tady na kdejakou chovatelku, kterou Vy rozhodně nejste. Právě jsem se koukal na Váš inzerát 4 letého valáška, kterého by jsme koupili do sportu. Zjišťoval jsem si u pár známých z okolí Jičína v jakém je stavu a jaké je prostředí pro koně právě u Vás na "statku". To co jsem se dozvěděl mne jako chovatele koní opravdu nepotěšilo. Máte 2 jezditelné koně, jak uvádíte, že valášek vyrůstal ve společnosti 5 hřebců. Děláte si srandu? Kde byste je sebrala? Koník je mladý a nic neumí, prý na něm bylo ježděno minimálně. Nejde o to co nabízíte, ale o to jak se o koně staráte. A NA VÁŠ NÁZOR BY NEMĚL DÁT ŽÁDNÝ KOŇÁK SE ZDRAVÍM ROZUMEM. A ten kdo dá, tak ať si o Vás zjistí více.
Děkuji, hezký den.
KOŇÁK Láďa.

Gitule vrtule

16.8.2015 22:00
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Ladislav Hrubý napsal(a):
Vy jste to nepochopila, ale Vaše názory stojí totálně za nic. Hrajete si tady na kdejakou chovatelku, kterou Vy rozhodně nejste. Právě jsem se koukal na Váš inzerát 4 letého valáška, kterého by jsme koupili do sportu. Zjišťoval jsem si u pár známých z okolí Jičína v jakém je stavu a jaké je prostředí pro koně právě u Vás na "statku". To co jsem se dozvěděl mne jako chovatele koní opravdu nepotěšilo. Máte 2 jezditelné koně, jak uvádíte, že valášek vyrůstal ve společnosti 5 hřebců. Děláte si srandu? Kde byste je sebrala? Koník je mladý a nic neumí, prý na něm bylo ježděno minimálně. Nejde o to co nabízíte, ale o to jak se o koně staráte. A NA VÁŠ NÁZOR BY NEMĚL DÁT ŽÁDNÝ KOŇÁK SE ZDRAVÍM ROZUMEM. A ten kdo dá, tak ať si o Vás zjistí více.
Děkuji, hezký den.
KOŇÁK Láďa.

To bylo na zadavatele nebo na koho?

17.8.2015 08:02
Graviola

XXX.XXX.191.14

Jsem zadavatelka, nezabývám se odchovem koní, čtyřletého valacha do sportu neprodávám, ani nebydlím na statku. Předpokládám tedy, že reakce je na některého z ostatních diskutujících, pokud se vztahuje k zadavateli prosím případně o vyjasnění. Děkuji.

17.8.2015 09:40
lizbeth

XXX.XXX.212.33

Graviola napsal(a):
Jsem zadavatelka, nezabývám se odchovem koní, čtyřletého valacha do sportu neprodávám, ani nebydlím na statku. Předpokládám tedy, že reakce je na některého z ostatních diskutujících, pokud se vztahuje k zadavateli prosím případně o vyjasnění. Děkuji.

Když se už zadavatelka ozvala, jak jste se rozhodla?
Za mě mám dušnou muchařku,13let, prakticky půl roku nejezditelná, sem tam projížďka když se dobře dýchá...nikdy bych ji neprodala, vím jací lidi jsou a hlavně pro mě ona je přítel do života...na pastviny jsem ji dala aby se jí lépe dýchalo a i trošku jsem ušetřila, ale podmínky katastrofa, a to jsem viděla asi 5 pastevek...takže kobyla je nyní ustájená za čtverku měsíčně s vlastním venkovním boxem a výběhem a přes den tam má dva kámoše a přes pásky dalších 5...a je spokojená, já nejezdím, dřu v práci abych na všechno měla a už nyní řeším, kam s koněm do budoucna až půjdu např na mateřskou+přibude hypotéka atd. atd...ale nikdy by mě nenapadlo ji uspat jen protože na ni nemám se o ni starat...ano ze zdravotních důvodů jsem na to připravena ale takto nikdy.
prostě najděte koni zasloužený důchod (klidně přes celou republiku) s ohledem na podmínky a cenu.

17.8.2015 10:11
Oťásek

XXX.XXX.22.23

Ladislav Hrubý napsal(a):
Děkuji, hezký den.
KOŇÁK Láďa.

Ne ne, to bude asi reakce na mě...ikdyž nevím sice proč po půl roce pan Hrubý, kterého neznám a asi jsem ho ani nikdy neviděla, on neviděl naše koně ani stáje...no opravdu nevím, co je to za výlev vůči mé osobě. Tak tedy pouze fakta, čtyřletého koně prodávám, píši v inzerátu, že je pouze obsedlý = česky nosí sedlo, ještě nic neumí, stále roste..., je zdravý, nezkažený a myslím, že do sportu vhodný bude. Vy koníka určitě kupovat nemusíte pane Hrubý:) Moc koňáků z okolí Jičína neznám, jsme z Hradce Králové, tak se spíš informujte opačným směrem:)
To že koník vyrůstal v 5ti členném stádě hřebců samozřejmě pravda je, jinak bych to do inzerátu nepsala /u nás se dva dny před narozením našeho koně narodil ještě jeden hřebeček, pak si k nám do stáda dali malého Coba a poslední stejně starý přišel do z Kunčic. Pokud správně počítáte jsou čtyři a jako pátý jim dělal společnost náš dnes už sedmnáctiletý hřebec. Stádo jsme rozpustili, když byly hřebcům 3 roky, dva jsme u nás vykastrovali, zbytek se vrátil do domovských stájí. Tak si srandu moc nedělám

Koní tu máme 17, o tom, že by byli pojízdní jen dva opravdu nic nevím, vy asi ano, tak by mě zajímalo co je těm ostatním, :) Odpovědět si můžu sama, jelikož tu měla koně ustájené má veterinářka, není jim nic /jen někteří jsou staří a užívají si důchodu/.

Statek v úvozovkách je mi také jaksi záhadou, koně jsou celý den venku ve 4 ha výběhů, mají velké vzdušné boxy 5,5 x 5,5m...uklizené výběhy

Opravdu nevím, co si o Vás mám myslet já nebo spíš, kde se to ve Vás bere? To je asi nějaká provokace? Informace máte tak zavádějící a milné, že to snad ani nebylo na mě, ale 4 letého koníka opravdu máme... a od Jičína jsme 30km...tak asi bylo.

Není nic jednoduššího než se přijet podívat a udělat si obrázek o tom, jak to u nás vypadá, včetně stavu našich koní. Ano, určitě si o mě zjistěte více nebo alespoň to méně ale pravdivě.

A v rámci toho, co jste tu napsal bych se slovním spojením "zdravý rozum" zacházela velmi opatrně.

Hezký den

Markéta.

17.8.2015 10:44
Oťásek

XXX.XXX.22.23

A ještě mi nedá nenapsat pane HRUBÝ, že jste se zaregistroval včera a to zřejmě jenom proto aby jste mi sem napsal TO, co jste napsal. Takže to považuji za útok přímo a pouze na svou osobu, nikoli za vypovídající stanovisko ke svým koním či k našemu statku Opravdu vůbec nevím, kdo jste a co Vás k tomu přimělo. Lidé od koní z mého okolí Vás také neznají, údajně ani foto v medajlonku patří někomu jinému.

Tak hodně štěstí a méně zášti koňáku Láďo

17.8.2015 15:01
Graviola

XXX.XXX.191.14

lizbeth napsal(a):
Když se už zadavatelka ozvala, jak jste se rozhodla?
Za mě mám dušnou muchařku,13let, prakticky půl roku nejezditelná, sem tam projížďka když se dobře dýchá...nikdy bych ji neprodala, vím jací lidi jsou a hlavně pro mě ona je přítel do života...na pastviny jsem ji dala aby se jí lépe dýchalo a i trošku jsem ušetřila, ale podmínky katastrofa, a to jsem viděla asi 5 pastevek...takže kobyla je nyní ustájená za čtverku měsíčně s vlastním venkovním boxem a výběhem a přes den tam má dva kámoše a přes pásky dalších 5...a je spokojená, já nejezdím, dřu v práci abych na všechno měla a už nyní řeším, kam s koněm do budoucna až půjdu např na mateřskou+přibude hypotéka atd. atd...ale nikdy by mě nenapadlo ji uspat jen protože na ni nemám se o ni starat...ano ze zdravotních důvodů jsem na to připravena ale takto nikdy.
prostě najděte koni zasloužený důchod (klidně přes celou republiku) s ohledem na podmínky a cenu.

Zatím rozhodnuto není. Celé je to na mých zdravotních problémech. Dokud to půjde, bude kůň doma.

17.8.2015 16:21

Pripomenulo mi to podobný príbeh. Známa známej mala koňa, mladý, kvôli zdravotným problémom nejazditeľný. A nejazditeľný naozaj, diagnóza kissing spines. No kedže to mal byť pôvodne športový kôň, majiteľka ho poslala ďalej, ako spoločníka... Samozrjme, cena úmerná zdravotnému stavu, nový majiteľ bol plne informovaný o zdravotnom stave O tri roky neskôr ju kontaktoval asi tretí, alebo štvrtý majiteľ koňa, či nevie niečo o minulosti, lebo koník je nejazditeľný...
Takže spoliehať sa na to, že pošlete nejazditeľne ho koňa do sveta a nikto na ňom naozaj jazdiť nebude, to sa asi naozaj nedá. Predávať cudzím ľuďom zviera s vedomím, že za dva roky ho možno niekto sedovaného predá nič netušiacim ľuďom ďalej a tam možno niekoho zabije... To je snáď fakt milosrdnejšie ho uspať.

17.8.2015 16:36
Graviola

XXX.XXX.191.14

Když bych přemýšlela o tom utracení, máte někdo zkušenost s reakcí veterinářů na žádost ohledně utracení koně, jehož aktuální zdravotní stav utracení akutně nevyžaduje? Proč se ptám.
Nedávno přijel nový veterinář na očkování. Náš starý, šestnáctiletý pes už odchází, hubne, téměř nechodí, počůrává se, otéká, je už opravdu bolavý, dospěla jsem tedy k tomu, že bych ho nechala uspat doma, tak, aby odešel v klidu, bez stresu z cizího prostředí.Veterinář řekl, že dokud není úplný ležák, že on ho neutratí a dokud ještě občas chodí, trochu žere a není úplně apatický, ať ho nechám žít.
Představa, že téhož veterináře volám, ať přijede utratit koně bez akutního zdravotního problému, se mi pak zdá nereálná. Někteří staří praktici prý též odmítají podobné koně uspat. Tak bych se ráda zeptala na zkušenost z praxe ostatních, zda toto je spíš výjimečný osobní přístup, či zda má někdo stejnou zkušenost, nebo zda je osobní zkušenost spíš taková, že veterináři běžně uspí koně "jen" nejezditelného ze zdrav. důvodů, či psychicky narušeného, případně s chronickými, ale život zvířete ani člověka bezprostředně neohrožujícími problémy, když ho majitel nechce poslat na jatka ani prodat.

17.8.2015 18:42

Graviola napsal(a):
Když bych přemýšlela o tom utracení, máte někdo zkušenost s reakcí veterinářů na žádost ohledně utracení koně, jehož aktuální zdravotní stav utracení akutně nevyžaduje? Proč se ptám.
Nedávno přijel nový veterinář na očkování. Náš starý, šestnáctiletý pes už odchází, hubne, téměř nechodí, počůrává se, otéká, je už opravdu bolavý, dospěla jsem tedy k tomu, že bych ho nechala uspat doma, tak, aby odešel v klidu, bez stresu z cizího prostředí.Veterinář řekl, že dokud není úplný ležák, že on ho neutratí a dokud ještě občas chodí, trochu žere a není úplně apatický, ať ho nechám žít.
Představa, že téhož veterináře volám, ať přijede utratit koně bez akutního zdravotního problému, se mi pak zdá nereálná. Někteří staří praktici prý též odmítají podobné koně uspat. Tak bych se ráda zeptala na zkušenost z praxe ostatních, zda toto je spíš výjimečný osobní přístup, či zda má někdo stejnou zkušenost, nebo zda je osobní zkušenost spíš taková, že veterináři běžně uspí koně "jen" nejezditelného ze zdrav. důvodů, či psychicky narušeného, případně s chronickými, ale život zvířete ani člověka bezprostředně neohrožujícími problémy, když ho majitel nechce poslat na jatka ani prodat.

a) využití produktů zvířete chovaného nebo drženého pro produkci potravin, vlny, kůže, kožešin nebo jiných produktů,
b) slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,
d) výkon práva myslivosti a rybářství podle zvláštních předpisů,2a)
e) nařízené mimořádné veterinární2b) nebo hygienické opatření2c) při ochraně před nákazami,2d)
f) ukončení pokusu na pokusném zvířeti, není-li v projektu pokusů stanoveno jinak,
g) regulování populace zvířat v lidské péči a volně žijících zvířat; tím nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů,2a),2e) regulováním populace zvířat se rozumí soubor soustavně prováděných preventivních opatření, která mají přispět k udržení populace v určité zdravotní a genetické kvalitě, zejména omezením nepřirozené nabídky potravních zdrojů a možností rozmnožování populace, a jejichž cílem je omezit rizika, která mohou vzniknout nárůstem populace v jejím teritoriu nebo rizika ohrožení populací volně žijících zvířat, a zabránit vzniku utrpení zvířat a nadměrných škod, zejména šíření nákaz nebo jiných nežádoucích vlivů,
h) deratizace2c) a opatření v boji proti škodlivým organismům,2f)
i) uložené zvláštní opatření v případě nemožnosti identifikovat zvíře podle zvláštních právních předpisů,2g)
j) depopulace11).

Že je zvíře jen staré a že je kůň jen nejezditelný prostě není důvodem k usmrcení. Nedivte se veterináři, ono nás to prostě příliš nebaví, zabíjet zvířata, a děláme to jen ve chvíli, kdy není zbytí.

17.8.2015 19:02
Graviola

XXX.XXX.191.14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
d) výkon práva myslivosti a rybářství podle zvláštních předpisů,2a)
e) nařízené mimořádné veterinární2b) nebo hygienické opatření2c) při ochraně před nákazami,2d)
g) regulování populace zvířat v lidské péči a volně žijících zvířat; tím nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů,2a),2e) regulováním populace zvířat se rozumí soubor soustavně prováděných preventivních opatření, která mají přispět k udržení populace v určité zdravotní a genetické kvalitě, zejména omezením nepřirozené nabídky potravních zdrojů a možností rozmnožování populace, a jejichž cílem je omezit rizika, která mohou vzniknout nárůstem populace v jejím teritoriu nebo rizika ohrožení populací volně žijících zvířat, a zabránit vzniku utrpení zvířat a nadměrných škod, zejména šíření nákaz nebo jiných nežádoucích vlivů,
h) deratizace2c) a opatření v boji proti škodlivým organismům,2f)
i) uložené zvláštní opatření v případě nemožnosti identifikovat zvíře podle zvláštních právních předpisů,2g)
j) depopulace11).

Že je zvíře jen staré a že je kůň jen nejezditelný prostě není důvodem k usmrcení. Nedivte se veterináři, ono nás to prostě příliš nebaví, zabíjet zvířata, a děláme to jen ve chvíli, kdy není zbytí.

Zákon na ochranu zvířat znám. Veterináře též chápu, jejich cílem je primárně léčit. A obvykle mívají vztah ke zvířatům, takže chápu i tu nechuť. Pak ale vlastně nezbývá majiteli takového koně, který je de facto v dnešní době rozumně nepředatelný, pokud si ho dál nemůže nechat, než ho dát na jatka. Nevnímám jatka jako nějaké zlo, ale třeba tento konkrétní kůň nakládání a transport špatně snáší, přesun do jiného prostředí je pro něho stres sám o sobě a pokud mi to není jedno, mohu se snadno ocitnout v patové situaci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík