Dobrý den chtěla bych poradit jak správně a levně udělat jízdárnu, aby dobře fungovala. Mám místo 30 x 26 m byl to výběh navezla se tam hlína a přes zimu nechala sednout ted by se měla chystat drenáž. Hlavně mě jde o mezi vrstvu pod pískem a jaký písek. Hledala jsem na netu bud geotex. kde hrozí vytažení nebo plastové rošty a to je moc drahé. Chtěla bych vaše názory co jízdárny máte už nějakou dobu jak jste to řešili a jestli jsou nějaké problémy. Děkuji.
kallisto
napsal(a):
Http://www.equichannel.cz/jizdarna-je-hotova-zbyva-rekapitulovat.
Tahle jízdárna nebyla zrovna levná, zadavatelka měla asi na mysli levnější variantu. Ikdyž nevím, jak moc bude korespondovat levná a funkční. Když je něco kvalitně udělané, tak to většinou něco stojí, bohužel.
Leda byste byla třeba na pískovém podloží. Tam by teoreticky mohlo fungovat strhnout ornici až na písek a buď nechat tak nebo oddrenážovat, na to vrstvu lomového prachu jako mezivrstvu a písek. Osobní zkušenost nemám, takže nevím, zda by to fungovalo.
alfonza
napsal(a):
Tahle jízdárna nebyla zrovna levná, zadavatelka měla asi na mysli levnější variantu. Ikdyž nevím, jak moc bude korespondovat levná a funkční. Když je něco kvalitně udělané, tak to většinou něco stojí, bohužel.
Leda byste byla třeba na pískovém podloží. Tam by teoreticky mohlo fungovat strhnout ornici až na písek a buď nechat tak nebo oddrenážovat, na to vrstvu lomového prachu jako mezivrstvu a písek. Osobní zkušenost nemám, takže nevím, zda by to fungovalo.
Dobrý den já spíš řeším tu mezivrstvu jestli nějaké plast. dlaždice našla jsem nejl. za 100 kč/m2 což je nejlev. ale na tu plochu to vyjde na 80 tis. o něco levnější je geotex. a nejlevnější ten prach jenže se někde píše že zanáší drenáž tak řeším jestli pod ten prach nedát nějakou textilii nevím. My si hodně uděláme svépomocí. Takže pro nás je nejdražší písek a tato mezivrstva. Tak hledám varianty nebo nějaký kompromis děkuji.
luckal
napsal(a):
Dobrý den já spíš řeším tu mezivrstvu jestli nějaké plast. dlaždice našla jsem nejl. za 100 kč/m2 což je nejlev. ale na tu plochu to vyjde na 80 tis. o něco levnější je geotex. a nejlevnější ten prach jenže se někde píše že zanáší drenáž tak řeším jestli pod ten prach nedát nějakou textilii nevím. My si hodně uděláme svépomocí. Takže pro nás je nejdražší písek a tato mezivrstva. Tak hledám varianty nebo nějaký kompromis děkuji.
Plastové rohože jsou opravdu drahé, ale zase funkční. Ten prach mě napadl jako nejlevnější řešení, drenáže pravda asi zanáší- ty trubkové, fungovat by mohl v případě kanálku pouze vysypaného štěrkem. Nevím také, zda prach neudělá krustu, která hůře propouští vodu. Ale ve zmíněném odkazu byl prach použit a jízdárna funguje. Té geošky bych se opravdu bála, že bude vylézat.
Jsem zvědavá, co nakonec použijete, my jsme zatím ve fázi plánování jízdárny, ale jsme na písku a ikdyž také máme možnosti si udělat zemní práce sami, jsem zvědavá, na kolik to nakonec vyjde a jak to bude funkční.