Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný

10.4.2015 18:46
Neregistrovaný

XXX.XXX.215.213

Ahoj lidičky, učila jsem se a jezdila jsem pravidelně po 3 roky školní koníky, kteří se prostě museli pobízet, jinak nikam nešli. Hold už byli okopanější a když jim člověk nedal srozumitelnou pobídku, tak opravdu se jinak neobtěžovali.

Teď mám trochu problém na citlivějších jedincích. Sed mám zpevněný dle mého poměrně slušně. Pořád na trénincích posilujeme nohy, nedržím se koně koleny, používám hlavně tříselní svaly, sedím uvolněně, zvládám jezdit ve všech chodech s i bez třměnů, v lehkém i stehenním sedu..
Ale k problému... sedla jsem si v poslední době na 2 citlivější koně (jeden plňásek a druhý citlivý a dobře přiježděný teplokrevník) a zjistila jsem, že moje holeň (od kolene dolů) je neklidná, zřejmě koníka nekoordinovaně (aniž bych si to uvědomovala) lehce ťukám patou a pobízím i když zrovna nechci. Aniž bych to tedy tušila, tak mám neklidnou holeň, která pobízí koně a ti citlivější na to bohužel reagovali. Buď například rychle klusali a nebo rovnou naskočili do cvalu.
Nevíte co s tím? Samozřejmě posilování pod dohledem trenéra a práce na správném sedu, ale nějaká jiná rada?... Připadám si teď skrz to neschopná, já se z toho věčného začátečnictví snad nevyhrabu Snížilo mi to sebevědomí natolik, že si říkám, že asi jiné koně než okopané školní lenochy asi jezdit nebudu moct a to jsem měla teď takovou příležitost dostat se na "lepší" dobře přiježděné koníky, kteří by mě mohli dostat někam úplně jinam.. ale nevím co si počít s těmi holeňemi nemám zrovna 2x zájem o to, aby koník neustále kvůli mým nohám chodil prodlouženým klusem a nebo rovnou neustále naskakoval do cvalu a ve cvalu zrychloval tempo, protože ho holeněmi tlačím vpřed a já pak sedem a respektive i pomůckou otěží ho musela zastavovat, to by bylo trápení obou dvou stran... Nemáte s tím někdo zkušenosti? Budu ráda za jakoukoliv radu. Jsem si v sedu jistá, sedím uvolněně, nedržím se nikde křečovitě a z tohoto uvolnění mi pak lítá asi ta noha. Mějte krásný den

10.4.2015 19:16
mgtka

XXX.XXX.22.82

Špičky ke koni:)
ale takto se těžko soudí, pokud máte dobrého trenéra tak vám poradí.

10.4.2015 22:12
jenee

XXX.XXX.184.104

Zkuste se přihlásit na pohybový trénink. Mohli by Vám tam poradit nějaké cviky.
https://www.facebook.com/events/380851482120286/

nebo

www.pohybovytrenink.cz.

11.4.2015 16:12
lexi7892

XXX.XXX.168.4

A co držení kolenem? Pokud zapřete koleno, holeň by měla též zůstat v klidu ne? Alespoň já to tak u nás ve stáji vidím.

12.4.2015 16:52
koně

XXX.XXX.205.252

Jezdíte li na anglickém sedle, dejte koleno ke koni, prošlápněte patu a ke koni nasměrujte špičku.Pak se opravdu koně budete dotýkat pouze lýtkem.Máte li průměrného koně i nohy
Také jsem se kdysi učila na školních koních, co se nechali tlačit.Ale když jsem se po čase dostala na chodivou, citlivou kobylu, jakpak jsem sed, v pudu sebezáchovy, najednou změnila.

13.4.2015 05:34
mgtka

XXX.XXX.22.62

lexi7892 napsal(a):
A co držení kolenem? Pokud zapřete koleno, holeň by měla též zůstat v klidu ne? Alespoň já to tak u nás ve stáji vidím.

Když dá špičku ke koni, nohu ji to jakoby "zavře" po celé délce. Koleno nemá být křečovitě tlačené k opěrkám, má tam být pohodlně. Držím se kolenem jen když se děje neplánovaná situace(akotačení, neposlušnost), proto je tam to koleno pořád volně přiložené, v případě že je třeba se během zlomku vteřiny držíte.

13.4.2015 08:08
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Správně dýchat, pravidelně, vědomě, zhluboka a spíš do břicha než hrudníkem, aby mohla dobře fungovat bránice. Ve chvíli, kdy jsem účinky této rady pochopila a dokázala uvést do praxe, poskočilo moje jezdecké umění najednou o obrovský kus dopředu.

Rada je to jednoduchá, ale hodně lidí na to zapomíná (i já občas, co si budeme vykládat). Často si myslíte, že dýcháte normálně, ale je to jen povrchové dýchání, které vám nejen neuvolní tělo a mysl, ale navíc vytváří určité napětí, které cítí i kůň a kolikrát už jen proto začíná caplovat. A jak začne caplovat, vy tím spíš ztuhnete a přestanete dýchat a jste najednou v začarovaném kruhu.

Správným dýcháním uvolníte celé tělo, líp si sednete do sedla a celkové se budete líp cítit a i holeně se uklidní.

Klidná holeň ale taky závisí na tom, jakého jezdíte koně. Jestli je to malý sud, kde nemáte holeň kam opřít, tak s tím budete mít problém pořád a tam mimo dýchání pomůže i správné sedlo s vám vyhovující kolenní opěrkou a dobře nastavené třmeny. Jestli má kůň spíš hluboký hrudník (spíš placatější než sud) ale je temperamentnější, tak musíte najít postupně tu správnou oporu, která holeně uklidní, ale koně nebude rušit v pohybu. A nezapomeňte, temperamentní koně se nepobízejí stejně jako okopaní provozáci. I když s holeněmi neděláte nic, jen je máte zlehka přiložené, pohybem břicha koně se kůň vlastně pobízí o vaše holeně sám.

Když budete sedět na koni, uvědomte si, jak dýcháte a věnujte se tomu pocitu. Já si kolikrát musím i pro sebe říkat "dýchej, dýchej, dýchej"... kór když cítím, že něco není ok a kůň se pode mnou nervuje.

13.4.2015 09:22
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Súhlasím s radami ohľadne nôh, smerovať špičky ku koňovi a prešlapnúť pätu, to automaticky nasmeruje aj kolená k sedlu a nedovolí koňa "okopávať" pätou. Čo ale často vídam u ľudí ktorí sa učili na školných koňoch sú nohy moc vpredu a mierne predkláňanie, ktoré pri citlivých koňoch spôsobuje práve to naskakovanie do cvalu. Takže by som ešte doporučila si strážiť aj to, aby nohy boli pod jazdcom (keď sa pozrieš dolu mala by si si vidieť špičku topánky nie viac) a správny sed bez predkláňania. Niekedy pomáha aj trocha predĺžiť strmene.

Neregistrovaný

13.4.2015 10:51
Neregistrovaný

XXX.XXX.215.213

Děkuji moc všem, je pravda, že na dýchání nemyslím vůbec, takže to určitě napravím, jsem si jistá, že i to mi pomůže, jelikož na koních, které neznám, jezdím je méně než 1 měsíc se necítím moc dobře a musím si zvyknout a vybudovat si důvěru, pak už je to v pohodě, takže je dost pravděpodobné, že jsem k tomu všemu byla zatuhlá.

Špičky ke koni jsou také můj problém. Patu mám prošláplou, ale špičky mám od koně, což bude zřejmě v kombinaci s tím zatuhnutým tělem kámen úrazu a pak pata koně automaticky s jeho pohybem pobízí..

Mockrát Vám všem děkuji, určitě vyzkouším vaše rady, ani nevíte jak jste mi pomohli

Přidejte reakci

Přidat smajlík