Měsíční slepota na slepém oku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2015 09:39
pomeranc

XXX.XXX.211.127

Dobry den, mam kobylku, ktera mam asi uz 10 let jedno slepe oko, kupovala jsem ji s timto problemem. Nikdy ji za ta leta to oko nezlobilo, ale jiz po druhe behem asi mesice se ji na tom slepem oku vytvoril zachvat mesicni slepoty.. Dokrotka to moc neresila, kdyz je to oko slepe.. a dala mi jen nejakou masticku. Mazali jsme tyden.. ale to oko se uplne nezhojilo a ma to zas.. Oko ma privrene a slzi ji.. evidentne ji to boli..
Moje otazka zni, jestli se muze tato nemoc prenest i na to zdrave oko? Tale me uz napadlo, pripadne mrtve oko vyndat..(kolik muze tento zakrot asi stat a dela se na klinice nebo muze kun zustat ve staji? )
Diky.

13.4.2015 12:56
evcusik

XXX.XXX.150.9

Hezký den,
ano měsíční slepota, resp. zánět se může rozšířit i na druhé zdravé oko. Ve stáji máme oboustranně slepou klisnu, několikrát jí postihl zánět v obou očích a majitelé se rozhodli pro enukleaci. Operace probíhala doma, v boxu - operace probíhala ve stoje, kdy klisna byla opřená hlavou (něco obdobného jako na obrázku). Nebyla přímo celkově uspaná, spíš asi v analgosedaci či něčem podobném. Také možná z důvodů stáří (20 let) se plně neuspávala. Na takto prováděnou operaci je třeba 2 vet.

Kobylka po obou operací byla brzo fit. Jedno "očko" se zhojilo hned a hezky, druhé trochu zlobilo - lehce hnisalo, stačilo vyplachovat betadinem a také se do pár dnů zhojilo. V prvních dnech oko svědí, tak je vhodné uzpůsobit box, aby si víc nerozdrbala ránu.

Cenu Vám neřeknu, to se omlouvám.

Doporučuji určitě měsíční slepotu řádně léčit ikdyž je oko slepé. Bolí úplně stejně jako zdravé a je riziko přenosu na druhé zdravé.

13.4.2015 15:33
koně

XXX.XXX.205.252

U nás stojí hřebec, co měl od cca dvou let po úraze jen zbytek oka.Na druhé viděl normálně.V jeho cca 16ti mu najednou zbytek oka začal zlobit a hnisat.Doktor poradil, ať mu majitelka nechá problematický zbytek vyndat právě proto, že by mohl mít problémy i na oku zbylém.
Veterinář přijel, hřebce uspal a položil.Zbytek oka vyndal, důlek zašil.Hojení probíhalo bez problémů.Klinika je od nás cca 80km, majitelka platila kolem 5ti tisíc.Je to tak 3roky zpátky.

13.4.2015 20:15
pomeranc

XXX.XXX.211.56

Diky za reakce, jsem z toho zoufala.. predstava, ze by mi oslepla i na druhe oko je fakt silena.. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík