Lenny s

XXX.XXX.153.63
Ahoj, :)
mohl by mi, prosím, někdo objasnit, k čemu slouží vyznačená přezka na obrázku?
Teprve se začínám učit, tak prosím nehejtovat
Lenny s

XXX.XXX.153.63
Lenny s

XXX.XXX.153.63
Aha, děkuji :)
mám totiž dojem, že jsme to při sedlání nikdy nepoužili... je to možné ?
Pokud se díváte na závody, koně mají dečku k sedlu přidělanou.
Závodníci ví, proč to dělají.
Drahé dečky jsou dělané tak, že i když se vám nechce zapínat a provlíkat, při běžné práci nesklouznou.
Ale ty levnější(a to i kolem 600, -), mají tendenci popojíždět pod sedlem dozadu někdy až tak, že vyjedou úplně.
Pokud se dečka pod sedlem posunuje, mohou se na ní udělat záhyby, které tlačí koně do zad.
Jednak je mu to nepříjemné, což se projeví na kvalitě ježdění a pak si můžete vyrobit zdravotní problém, kůň bude v místě záhybu otlačený a vy nebudete JEZDIT.
V lepším případě pár dní než otok splaskne, v horším budete volat veta, což ještě navíc k tomu, že nebudete jezdit, stojí nemalé peníze.
Z mého pohledu je tedy 1-2minuty, za které ty pásky dáte tam, kam patří, dobře využitý čas.
Ale je to na vás, váš kůň, vaše peníze, vy nebudete jezdit.
Lenny s

XXX.XXX.153.63
Dobře, děkuju, zase jsem o něco chytřejší :).
lenacia
napsal(a):
Tak já si nechala dečku ušít u konesiti... bohužel poutka na podbřišník mám špatné, jsou moc daleko, dečka leží skoro až na krku abych dostala očka na správné místo podbřišníku.
Já si zase myslím, že poutka na podbřišník by mohla být ještě o kousek víc vzadu.
Z dečky by před sedlem měl koukat vetší kousek, než za sedlem. Vy máte na fotce málo deky před sedlem, moc za sedlem, proto nemůžete podbřišník protáhnout poutkem.
Poutka na zápinky přidělejte tak, aby moc netáhly, podle toho si vyberte první, druhou nebo třetí zápinku.
Vše, co dáte na koně, má dobře pasovat, nikde netáhnout, nikde neškrtit ani se neblembat.
Špatné postrojení = špatné svezení
polárka.15
napsal(a):
Dle fotky sedláte i příliš vepředu - proto i ta dečka je na krku, při provlíknutí. Což je pouze můj dojem z fotky a z normálního úhlu může být vše v pohodě - fotky dost často zkreslují. Tím pádem by dečka byla i správně.
Tohle je spíš ftoka docela daleko na zádech, na kohoutku má ďouru.
sisi58
napsal(a):
Já si zase myslím, že poutka na podbřišník by mohla být ještě o kousek víc vzadu.
Z dečky by před sedlem měl koukat vetší kousek, než za sedlem. Vy máte na fotce málo deky před sedlem, moc za sedlem, proto nemůžete podbřišník protáhnout poutkem.
Poutka na zápinky přidělejte tak, aby moc netáhly, podle toho si vyberte první, druhou nebo třetí zápinku.
Vše, co dáte na koně, má dobře pasovat, nikde netáhnout, nikde neškrtit ani se neblembat.
Špatné postrojení = špatné svezení
Tak je pravda, že po docela dlouhé době sem měla normální dečku, do té doby jsem měla zapůjčenou jen vykrojenou tak jsem to neodhadla... ale nějak jsme to řešily s kamarádkou a ty očka jsou fakt dost daleko (i když nevím, mě se zdá že její rada kde mít podbřišník- co nejblíže za nohama koně- je dost blízko). Potka já zapínám na dvě zápinky, na ty tři je poutko moc krátké.
lenacia
napsal(a):
Tak je pravda, že po docela dlouhé době sem měla normální dečku, do té doby jsem měla zapůjčenou jen vykrojenou tak jsem to neodhadla... ale nějak jsme to řešily s kamarádkou a ty očka jsou fakt dost daleko (i když nevím, mě se zdá že její rada kde mít podbřišník- co nejblíže za nohama koně- je dost blízko). Potka já zapínám na dvě zápinky, na ty tři je poutko moc krátké.
Podbřišník má mít koník na dlaň za "loktem" + -
Zkuste si stáhnout batoh tak, že vás budou řezat popruhy v podpaždí! Stejně se cítí kůň s podbřišníkem hned u nohy. Hnus, velebnosti!
Jak jsem psala minule, vše má být tak, aby to koníka neotravovalo, nedej Bože řezalo či tlačilo.
Poutka mějte tak, ať můžete posunout dečku dostatečně před sedlo.
Zkuste si vygooglit sedlání. Já přidávám fotku, koukněte.
sisi58
napsal(a):
Podbřišník má mít koník na dlaň za "loktem" + -
Zkuste si stáhnout batoh tak, že vás budou řezat popruhy v podpaždí! Stejně se cítí kůň s podbřišníkem hned u nohy. Hnus, velebnosti!
Jak jsem psala minule, vše má být tak, aby to koníka neotravovalo, nedej Bože řezalo či tlačilo.
Poutka mějte tak, ať můžete posunout dečku dostatečně před sedlo.
Zkuste si vygooglit sedlání. Já přidávám fotku, koukněte.
Když si to zadám a kliknu například na obrázky tak tam prakticky nikde není pořádná detailní fotka správně zapnutého podbřišníku, a i tahle fotka je dost malá.
Mám to!
Prosím čtěte a hlavně praktikujte! Váš kůň Vás bude mít rád
Nekoukejte na to, co Vám tvrdí kamarádka, pokud tato nesouteží v ST soutěžích.
http://nakobylce12.org/Index/ukaz.cfm?pg=jizdarna/nasedlat.
sisi58
napsal(a):
Mám to!
Prosím čtěte a hlavně praktikujte! Váš kůň Vás bude mít rád
Nekoukejte na to, co Vám tvrdí kamarádka, pokud tato nesouteží v ST soutěžích.
http://nakobylce12.org/Index/ukaz.cfm?pg=jizdarna/nasedlat.
Kdybyste tak věděla, jaký sem si způsobila problémy *zoufale si povzdechne*.
Opravdu je to nasedlané moc dopředu... i na EQUI TV jsou videa týkající se správného sedlání koní i jak správně vybrat sedlo. Dečka je ušitá opravdu dobře, jen Vy to špatně používáte. A navíc ani nevypadá, že by to sedlo nějak zázračně tomu koni sedlo. Ještě mohu dotaz, vy jezdíte s tou čabrakou tak, jak máte na fotce?
lenacia
napsal(a):
Kdybyste tak věděla, jaký sem si způsobila problémy *zoufale si povzdechne*.
Jak se říká: "Doma není nikdo prorokem!" a Jana Husa za pravdu upálili.
Takže nějaký problémek kvůli dobře dané dečce a sedlu určitě zvládnete
Pokud nechcete ventilovat problémy veřejně, napište na peterpana@seznam.cz
Jakkoli mohu pomoci, aby měl Váš koník i Vy, příjemné ježdění, jsem k dispozici.
polárka.15
napsal(a):
Opravdu je to nasedlané moc dopředu... i na EQUI TV jsou videa týkající se správného sedlání koní i jak správně vybrat sedlo. Dečka je ušitá opravdu dobře, jen Vy to špatně používáte. A navíc ani nevypadá, že by to sedlo nějak zázračně tomu koni sedlo. Ještě mohu dotaz, vy jezdíte s tou čabrakou tak, jak máte na fotce?
Sedlo jí kupodivu sedne pěkně, zkoušela sjem všechny rady, co zkoušet, na hřbetě se nehoupe nevytváří most, po bočnicích když pod nima projedu, tak nikde nic enzadrhává a netlačí. Má otevřenou komoru kvůli kohoutku, to jsem vyloženě chtěla. A ani na dečce nejsou vidět žádné výraznější obtisky sedla a po jízdě je páteř suchá.
Jinak ne, s čabrakou takhle nejezdím, má ji špatně na uchu, já vím, ona totiž před tím potřásla hlavou. Jakmile to udělá, je čabraka špatně, případně jí sleze, takže dokud nebude fakt hafo much tak ji ani nepožívám.
Dobrý den, podbřišník máte opravdu moc blízko za předními nohami koně. Sedlo dle fotografie vypadá dobře nasedláno. Podbřišník tedy máte zapnutý za A) špatně za B) máte špatný typ podbřišníku a sjíždí.
Dečka od Konesiti je proporčně v pořádku. Úchyty mají být takto daleko. Naopak dečku máte velmi vzadu a její větší část má být i vepředu. Koně takto neodřete a dečka se neposune a nesroluje pod sedlo. Což se u takto nesadlaného koně může stát.
polárka.15
napsal(a):
A víte čím to je? čabraka se dává pod uzdečku - pod čelenku. Tudíž náušenku drží jak nátylník, tak čelenka a opravdu náušenka drží na svém místě :).
Jo to vím, jen mi přišlo divný, když koblu nezaplétám jí nechávat pod čelenkou i hřívu.
Ale ona se později zatřásla i s čabrakou pod čelenkou a z uší jí to sjelo úplně stejně :D.
Existují dečky které mají vepředu "banán" díky kterému dečka nesklouzává dozadu:
http://www.equitum.cz/cz/detail/pro-kone/podsedlove-decky-a-tlumici-podlozky/podsedlove-decky/podsedlova-decka-awa-naples-s-pravym-jehnecim-berankem.