Zatajený, závažný fakt při prodeji koně, co teď?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2015 14:03
Otis

XXX.XXX.142.29

Dobrý den, dnes jsem z hrůzou zjis tila že mi byl před prodejem záměrně zatajen fakt, koně mám již dva měsíce, začal kulhat, že je pro zranění vím, nikdy mi ovšem nebyla zdělena informace že kulhá, defakto i při mém dotazu tvrdily že nemá problém, před prodejem jsem mluvila i s veterinářkou co ho pocelou dobu u bývalé majitelky ošetřovala, ač o kulhání věděla mně o něm také nic neřekla, asi ruka ruku myje
Prosím poraďte co dál, jak postupovat?Děkuji

30.4.2015 14:34
peggi16

XXX.XXX.33.240

Domnívám se, že kulhání u koně je, co se týče kupní smlouvy, podstatné porušení smlouvy, jednalo se o vadné plnění ze smlouvy. Samozřejmě pokud vada nebyla znát při samotné koupi, při případné projížďce koně při koupi (jak občanský zákoník praví: jedná-li se o vadu, kterou musel kupující s vynaložením obvyklé pozornosti poznat již při uzavření smlouvy. To neplatí, ujistil-li ho prodávající výslovně, že věc je bez vad, anebo zastřel-li vadu lstivě.)
Vaše práva:
a) na odstranění vady dodáním nové věci bez vady nebo dodáním chybějící věci,
b) na odstranění vady opravou věci,
c) na přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo
d) odstoupit od smlouvy.
Připadá možnost nejspíš c) a d).
Dále: Kupující sdělí prodávajícímu, jaké právo si zvolil, při oznámení vady, nebo bez zbytečného odkladu po oznámení vady. Provedenou volbu nemůže kupující změnit bez souhlasu prodávajícího.
Je nutné zvolit své právo včas a co nejdříve po zjištění vady - kulhání. Pozor tedy: Neoznámil-li kupující vadu věci včas, pozbývá právo odstoupit od smlouvy!
Zvíře dnes není považováno za věc, díky bohu konečně, ale vztahuje se na něj i ustanovení třeba kupní smlouvy, které neodporují povaze zvířete.

Aspoň tohle je můj názor. Hlavně abyste taky měla důkazy pro svá tvrzení, aby to nebylo jen slovo proti slovu.

30.4.2015 14:36
anobbona

XXX.XXX.84.98

No dle mého názoru ti nemusel nikdo nic zatajovat, protože u bývalých majitelů mohl mít takový režim a zátěž, že prostě opravdu nekulhal, u tebe může mít vyšší zátěž a proto začal kulhat.
Také mohlo dojít ke změnám v tom místě po zranění a došlo ke zhoršení a proto kůň kulhá...
Nemyslím si, že by byl kůň ovlivněn nějakými léky a až po dvou měsících ti začal kulhat.
Takže pokud nemáš prokazatelně dokázáno, že kůň kulhal už u bývalých majitelů (a tím nemyslím, jen tvá doměnka), tak bohužel moc možností není, pokud budou bývalí majitelé svolní, mohou koně vzít zpět, nebo prostě máš bohužel smůlu.

30.4.2015 14:42
polárka.15

XXX.XXX.41.2

A to je to nejhorší, co jste mohla udělat. Pokud kupujete koně, musíte si vzít svého nezávislého veterináře, který zvíře nezná a tak jedině budete mít nestranný posudek.

V tomto případě udělejte následující. Sepište na papír, že odstupujete od smlouvy z toho a toho důvodu, udělejte si nezávislým veterinářem od Vás posudek s razítkem a potvrzením veterináře (kde bude potvrzeno to, že tato vada byla již v době před uzavřením smlouvy) a uveďte, jak chcete toto kompenzovat. Buď nejlepší odstoupit od smlouvy, koně vrátit, vrátit si kupní cenu + veterinární výlohy či trvejte na slevě kupní ceny. Toto pošlete doporučeně. Bývalý majitel ať chce nebo nechce Vám musí vyjít vstříc. Pokud nebudou na dopis reagovat, nebudou reagovat na telefon, na nic, tak to předejte právníkovi a věřte, že na toto lidi už slyší. Stejně tak můžete veterináře zažalovat udáním na veterinární komoru.

30.4.2015 14:43
polárka.15

XXX.XXX.41.2

anobbona napsal(a):
No dle mého názoru ti nemusel nikdo nic zatajovat, protože u bývalých majitelů mohl mít takový režim a zátěž, že prostě opravdu nekulhal, u tebe může mít vyšší zátěž a proto začal kulhat.
Také mohlo dojít ke změnám v tom místě po zranění a došlo ke zhoršení a proto kůň kulhá...
Nemyslím si, že by byl kůň ovlivněn nějakými léky a až po dvou měsících ti začal kulhat.
Takže pokud nemáš prokazatelně dokázáno, že kůň kulhal už u bývalých majitelů (a tím nemyslím, jen tvá doměnka), tak bohužel moc možností není, pokud budou bývalí majitelé svolní, mohou koně vzít zpět, nebo prostě máš bohužel smůlu.

Není nic těžkého koně napíchat, nadopovat, aby nekulhal a projevilo se to až časem, nebyl by to první ani poslední případ.. toto opravdu není pohádka o Jeníčku a Mařence...

30.4.2015 14:44
Íháček

XXX.XXX.236.80

Otázka je jestli máte ve smlouvě že kůň před koupí nekulhal. To že vám to prodávající řekl může zapřít a pokud nemáte svědky tak s tím nic neuděláte. A to ste si všimla že kulhá až po dvou měsících? Největší chyba byla že ste koupila koně po úraze o čemž jste věděla a nenechala si ho zkontrolovat vlastním vetem. To že její vet drží s ní asi není nic neobvyklého a děje se to běžně stejně jako zatajování zdravotního stavu. Nevím že se tomu ještě někdo diví.

30.4.2015 14:59
koně

XXX.XXX.205.252

Mě přijde dost podstatné, že "víte, že je po zranění" Bylo li to zranění pohybového aparátu. To je věc, na které by se klidně právník mohl točit, kdyby na to došlo.
Jinak souhlasím s anobbona, kůň doma kulhat nemusel.
Co věděla nebo nevěděla veterinářka, to je taky vaše domněnka, bohužel.
Chápu, že vás štve kulhající kůň.Ale z hlediska prodejce, kdyby mě někdo začal po dvou měsících osočovat, že jsem mu zatajila kulhání? To bych ho hnala.Okulhat vám může jakékoli zvíře, z minuty na minutu.A jak budete dokazovat, že to není vaší chybou?Vaším ježděním, vaším managementem?
Teď bych se zamyslela.Kolik jste za koně dala, k jakému účelu jste ho pořizovala, jak máte podrobnou smlouvu.Je li ve smlouvě, že jste byla seznámena s druhem zranění, těžko něco naděláte.
Je li to zvíře kupované do sportu za statisíce, měla jste si zjednat nezávislého veterináře, s RTG a sonem a byla by jistota.
Je li to kvrdla na rekre, pravděpodobně dáte více za právníky, než jste dala za koně.
Zkusila bych prodávajícího kontaktovat.Pro začátek normálně, slušně.Proč u nich koni nic nebylo a u vás nefunguje?
Mimochodem, jak jste vlastně "dnes a z hrůzou " zjistila, že vám někdo něco tajil?
Držím palce, ať se doberete nějakého rozumného kompromisu.

30.4.2015 15:05
mgtka

XXX.XXX.22.74

Teď byste si měla pozvat spolehlivého veta, který vám řekne proč kůň kulhá, jestli to je opravdu vleklý problém a kolik by stálo léčení, je-li možné. Vzhledem k tomu, že předpokládám koník asi nebyl nějak moc drahý, tak se nějaké právnické průtahy asi moc nevyplatí.
Pokud koník už nebude použitelný za tím účelem, pro který jste jej koupila snažila bych naletět na bývalé majitele i veterináře, který vám lhal a snažit se je alespoň trochu postrašit.

S něčím podobným jsem se bohužel taky setkala a s bývalými majiteli jsem ani nehnula, naopak jsem od nich dostala ještě seřváno. Beru to tak, že člověk má pověst jen jednu a jelikož se oni prodejci snaží koňma živit, určitě jim uškodí více, že nikde nedám na ně doporučení, ba naopak.

30.4.2015 15:07
Íháček

XXX.XXX.236.80

Asi by to chtělo napsat co koni vlastně je když jste si tak jistá že už kulhal dávno. Protože si neumím představit z jakým zraněním by kulhal pak na dva měsíce přestal a pak zase začal kulhat.

30.4.2015 17:05
Otis

XXX.XXX.142.29

anobbona napsal(a):

U nás nemá žádnou zátěž byl 5 x na krokovce a pajdá nonstop i ve výběhu, už na něm nejezdíme
Důkaz mám, holky co koně jezdili vědí že minimálně rok v zátěži kulhá.

30.4.2015 17:08
Otis

XXX.XXX.142.29

koně napsal(a):
Mě přijde dost podstatné, že "víte, že je po zranění" Bylo li to zranění pohybového aparátu. To je věc, na které by se klidně právník mohl točit, kdyby na to došlo.
Chápu, že vás štve kulhající kůň.Ale z hlediska prodejce, kdyby mě někdo začal po dvou měsících osočovat, že jsem mu zatajila kulhání? To bych ho hnala.Okulhat vám může jakékoli zvíře, z minuty na minutu.A jak budete dokazovat, že to není vaší chybou?Vaším ježděním, vaším managementem?
Teď bych se zamyslela.Kolik jste za koně dala, k jakému účelu jste ho pořizovala, jak máte podrobnou smlouvu.Je li ve smlouvě, že jste byla seznámena s druhem zranění, těžko něco naděláte.
Je li to zvíře kupované do sportu za statisíce, měla jste si zjednat nezávislého veterináře, s RTG a sonem a byla by jistota.
Je li to kvrdla na rekre, pravděpodobně dáte více za právníky, než jste dala za koně.
Zkusila bych prodávajícího kontaktovat.Pro začátek normálně, slušně.Proč u nich koni nic nebylo a u vás nefunguje?
Mimochodem, jak jste vlastně "dnes a z hrůzou " zjistila, že vám někdo něco tajil?

Víte, nejhorší na tom je že já i bývalá majitelka víme že u nich kulhal, vědí to lidé co k nim na ranč jezdili chodily koně jezdit, paní je známá, jak jsem se dozvěděla svými výmysli aby docílila svého, vím že po právní stránce mám smůlu, nejspíš, ale bývalá majitelka dobře ví, je to mrcha.

30.4.2015 17:09
Otis

XXX.XXX.142.29

Íháček napsal(a):
Asi by to chtělo napsat co koni vlastně je když jste si tak jistá že už kulhal dávno. Protože si neumím představit z jakým zraněním by kulhal pak na dva měsíce přestal a pak zase začal kulhat.

Kulhá čistě po zátěži, po vyjížďce v kroku přes louku, ani bych si netroufla naklusat...před prodejem půl roku stál.

30.4.2015 17:12
Otis

XXX.XXX.142.29

mgtka napsal(a):
Teď byste si měla pozvat spolehlivého veta, který vám řekne proč kůň kulhá, jestli to je opravdu vleklý problém a kolik by stálo léčení, je-li možné. Vzhledem k tomu, že předpokládám koník asi nebyl nějak moc drahý, tak se nějaké právnické průtahy asi moc nevyplatí.
Pokud koník už nebude použitelný za tím účelem, pro který jste jej koupila snažila bych naletět na bývalé majitele i veterináře, který vám lhal a snažit se je alespoň trochu postrašit.

S něčím podobným jsem se bohužel taky setkala a s bývalými majiteli jsem ani nehnula, naopak jsem od nich dostala ještě seřváno. Beru to tak, že člověk má pověst jen jednu a jelikož se oni prodejci snaží koňma živit, určitě jim uškodí více, že nikde nedám na ně doporučení, ba naopak.

Je mi líto i za vaši podobnou zkušenost, a je to jak píšete bohužel...
Můj vet vidí jako jedinou možnost, píchat bonharen a udržet koně co nejdýl na nohou, pozvu ještě odborníka přes tyto problémy u koní, kdyby byla možnost operace, ale pochybuji, i fyzioterapeut pro koně tvrdí že je to nezvratný stav, momentálně řeším zda znovu nakut, byl kutý celý život, nebo investovat do bot pro koně, je na pastvě takže podkutí by mimo vyjížďky nemělo valný váznam.

30.4.2015 17:14
Otis

XXX.XXX.142.29

koně napsal(a):

Kontaktovala jsme slečnu, co mně nedávno oslovila, že koně jezdila a ráda bych ho někdy viděla, bývalá majitelka mi tvrdila že kůň nekulhal, slečna tvrdí pravý opak, údajně kulhat systematicky celý rok co ho jezdila.

30.4.2015 18:34
sisi58

XXX.XXX.218.3

Otis napsal(a):
Kontaktovala jsme slečnu, co mně nedávno oslovila, že koně jezdila a ráda bych ho někdy viděla, bývalá majitelka mi tvrdila že kůň nekulhal, slečna tvrdí pravý opak, údajně kulhat systematicky celý rok co ho jezdila.

Co je to za člověka, který jezdí na koni, který pořád kulhá
Co je to za majitele, který neléčí a nechá na kulhajícím koni někoho rajtovat
Trest smrti! Oběma!

30.4.2015 18:43
Otis

XXX.XXX.142.29

sisi58 napsal(a):
Co je to za člověka, který jezdí na koni, který pořád kulhá
Co je to za majitele, který neléčí a nechá na kulhajícím koni někoho rajtovat
Trest smrti! Oběma!

Taky mi to hlava nebere, ale kdyby jste paníviděla, pochopíte, panovačná, přechytralá a hlavně studená jak psí čumák, velicí westerňáci a milovníci koní, to jo, sama mi řekla že nechápe pčo stav koně tak řeším, že ho stejně za pár let prodám a pořídím jiného, no děs, podle sebe soudím tebe.

30.4.2015 19:34
sisi58

XXX.XXX.218.3

Otis napsal(a):
Taky mi to hlava nebere, ale kdyby jste paníviděla, pochopíte, panovačná, přechytralá a hlavně studená jak psí čumák, velicí westerňáci a milovníci koní, to jo, sama mi řekla že nechápe pčo stav koně tak řeším, že ho stejně za pár let prodám a pořídím jiného, no děs, podle sebe soudím tebe.

Věřte nebo nevěřte, té ženské se to vrátí.
Já bych její život žít nechtěla. Z ničeho nemít radost, nemít s ničím a nikým slitování, jen koukat, jak někoho podvést a ošidit!
Fakt jí nezávidím.

30.4.2015 21:19
Otis

XXX.XXX.142.29

sisi58 napsal(a):
Věřte nebo nevěřte, té ženské se to vrátí.
Já bych její život žít nechtěla. Z ničeho nemít radost, nemít s ničím a nikým slitování, jen koukat, jak někoho podvést a ošidit!
Fakt jí nezávidím.

To máte svatou pravdu, já taky věřím na boží mlejny, mně jen teď trhá srdce ho vidět co zažil, je to opravdu úžasný kůň, co je na pastvinách vidím ho konečně šťastného.

30.4.2015 21:41
sisi58

XXX.XXX.218.3

Moc Vám i koníkovi přeji, ať se vše v dobré obrátí, kulhání se vyléčí a jako parťáci zažijete v budoucnu ještě hodně krásného.

1.5.2015 09:03
liva

XXX.XXX.31.32

Otis napsal(a):
To máte svatou pravdu, já taky věřím na boží mlejny, mně jen teď trhá srdce ho vidět co zažil, je to opravdu úžasný kůň, co je na pastvinách vidím ho konečně šťastného.

Trochu se divím, že jste si z toho velkého množství starších a levných koní v inzerci vybrala zrovna tohohle.smajlík
Inzerát jsem taky viděla. Na fotkách byl zbídačený koník s nepadnoucím western sedlem a pákovým udidlem.
Podle dalších, na netu přístupných fotek, byl používán ke kde čemu a pod kde koho, kdo byl ochoten si zaplatit a navíc stále s pákovým udidlem a to taky o majiteli ledacos vypovídá...
Pokud si pamatuji, v inzerátu bylo zmíněno, že je koník po úraze a že nosí kamaši, ale žádné pohybové potíže nemá.smajlík
Bývalá majitelka tvrdí, že koně prodala za jateční cenu. Zajímalo by mě, kolik to v jejím podání je.
Kdysi jsme prodávali zdravého osmiletého koně na aktivní rekreaci a hobby sport a za toho nám nabídla 10000, -.
Když jsme ji slušně odmítli, že máme trochu jinou představu o ceně, dostalo se nám přednášky o tom, že je překoňováno a náš kůň nemá žádnou sportovní výkonnost takže 10000, - je maximum co za něho můžem požadovat.smajlík smajlík
Co se westernu týká, z těchto idí dělá westerňáka pouze westernové sedlo a možná pákové udidlo. Myslím, že nikdo z korektně jezdících westernových jezdců by nechtěl být hozen do jednoho pytle s někým takovým.
Otis, věřím, že je u vás Otík šťastný, protože i když kullhá, má konečně klid.smajlík smajlík

1.5.2015 10:16
koně

XXX.XXX.205.252

Pokud jste vědomě a bez nucení koupila zvíře od takovéto osoby, pak se dalo předpokládat, že tento obchod nebude OK.
Kováním určitě nic zkazit nemůžete.
Jestli byl koník léta intenzivně využíván až zneužíván každým, co má ruce nohy, pravděpodobně bude zhuntovaný.Kolik mu je let?
Pořád však máte naději, že se opraví.Čas, klid, dobré a pravidelné krmení, nějaký ten Alavis, nebo tak něco, slušné ustájení i péče a všeobecná pohoda kolem, dokáže udělat zázraky.
Dva měsíce nejsou tolik, zkuste ještě vyčkat a máte li čas, prostor a prostředky, dát mu šanci...

1.5.2015 18:32
julie37

XXX.XXX.200.48

Tohle je případ k soudu. Za utajování faktů při koupě koně. První bych si radši ještě jednou přečetla kupní smlouvu protože pokud tato informace byla ve smlouvě o koupi koně a dalo by se to k soudu mohla by vás stát pěkná pokuta. Ale pokud tati informace nebyla ve smlouvě je to případ hodný soudu. Ale nakonec pokud se vám kůň zamlouvá a je akorát tahle ta vada tak zkuste chvíli počkat a třeba se to zpraví nechte koně posoudit veterinářem jestli je to zranění delší, nebo jenom třeba se prostě někde sám poranil přes ty dva měsíce.

NARODÍ SE HNĚDÝ ....

1.5.2015 21:45
NARODÍ SE HNĚDÝ ....

XXX.XXX.73.181

Lidi - nesuďte se ! TAM JAK NEMÁTE TUČNOU OBÁLKU A ZNÁMOSTI - TAK JSTE V HÁJI ! TAM TO NENÍ O PRAVDĚ, O NEVINNĚ ! NENÍ TO TAM ANI O SPRAVEDLNOSTI ! KDO VÍC LŽE, TEN VYHRÁVÁ ! Nějaká ohrádka - kde máte přísahat, že budete mluvit pravdu víc než pravdu - TO JE NORMÁLNÍ VÝÝÝÝSMĚCH !
TAM JDETE S HLAVOU VZTYČENOU A ŘEKNE TE SI - KDO VÍC MI MŮŽE POMOCT - NE SOUD ?...ALE PRDLAJS ! PŮJDETE TAM ODTUD JAKO SPRÁSKANÝ PES ! A JEŠTĚ K TOMU S DĚRAVOU KAPSOU ! NAPAKUJOU SE NA VÁS VŠICHNI - SOUDCI, PRÁVNÍCI ! TĚM BUDE HEJ, ALE VÁM OUVEJ !

KROM TOHO - SOUDCI TĚM KONÍM VŮBEC NEROZUMĚJ ! Jestli to jde, tak se zkuste dohodnout !

Přidejte reakci

Přidat smajlík