Zdravím,
mám problém s mladým valachom- chcela som s ním začať niečo zo zeme, ale keďže to s ním zjavne ešte nik predomnou nerobil tak som najprv chcela aby sa v kruhovke trochu porozhliadal a zistil, čo je vlastne tá vec zač.
Keď som ju tak však doviedla tak išla automaticky na kruh. Vôbec nechcela stáť, stále sa len točila okolo mňa.
Ako takéto chovanie odstrániť? Zjavne má zafixované že sa tam len lonžuje.
Vďaka.
Někdy, když je kůň vystresovaný, třeba z dlouhého stání v boxe, nebo z neznámé situace, nebo třeba z kruhovky samotné, tak se na začátku potřebuje víc hýbat, trochu upustit páru, odreagovat se. Mě se nejvíc osvěčilo koně prostě nechat chvíli běhat dokola a počkat si až mě "požádá" o změnu a teprve potom začít s komunikací.
Záleží jak ovládáš komunikaci s koněm ty. Ono i pohled jistým směrem citlivější koně pochopí jako pobídku, postoj tvého těla, natočení ramen.
Všichni chtějí s koněm dělat ty různé PK apod. ale málokdo ví jak opravdu s ním konunikovat.
Když nechceš aby se lonžoval nezaujímej takovou pozici. Kůň je zvyklý, že když ho někdo pustí do kruhovky a postaví se doprostřed tak se maká. Pochoď si s ním. Samozřejmě musíš poznat, kdy už toho odbíhání využívá, pak následuje "odehnání" a teprve když bude kůň chtít "zpátky do stáda" mu dovolím za mnou přijít.
Člověk, který se na fóru ptá, jak co dělat s mladým koněm, nemá mít mladého koně.
Nechápu ten dnešní trend. Koně parelizovat, ze země komunikovat a jiné šalenosti
Většina nových majitelů koní nemá páru o co jde, nikde se to pořádně nenaučí, ale rozhodně ví, že se to musí dělat.
Vykašlete se na to, užívejte si pohodičku s koněm, lehce jezděte, od koníka chtějte jen to základní, pokud víte, co to je.
A hlavně SPĚCHEJTE P O M A L U !
Chyby se strašně špatně odnaučují.
Představte si, že po vás bude někdo něco chtít a to v cizím jazyce ze kterého znáte 2-3 slova.
To nedáte . A už vůbec ne, když uvidíte, že se ten dotyčný nas...
Ale po koních chtějí všichni hned zázraky. Když to umí kamarádčina 12letá kobyla, tak proč to nechápe můj 3-4letý valach?
Vy si něco o mladých koních načtěte, ne na fóru, ale od renomovaných autorů, kterým prošli rukama stovky koní.
Pak se nad tím dlouze zamyslete a teprve pak to polehoučku vyzkoušejte.