Prvnička - připouštění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2015 17:45
DiaSa

XXX.XXX.220.1

Ahoj, budeme poprvé připouštět naší kobylku haflinga. Jaké máte zkušenosti s inseminací x přirozenou plemenitbou? Jestli je něco napoprvé lepší, nebo z čeho spíš zůstane březí? Děkuji moc za názory :).

2.5.2015 18:09
host

XXX.XXX.156.19

Mám 20 letou praxi jako ošetřovatel pl.hřebců.důležitá je dobrá říje klisny, raději počkat a jednu dvě říje propást, ale vypozorovat jak se klisna chová.Je dobré vybrat zkušeného hřebce mírnějšího temperamentu u zkušeného chovatele a není se čeho obávat pak skoro rok čekat a uvidíte, že to stálo za to.pohledu na právě narozené hříbě se nic nevyrovná.

3.5.2015 10:43
DiaSa

XXX.XXX.220.1

host napsal(a):
Mám 20 letou praxi jako ošetřovatel pl.hřebců.důležitá je dobrá říje klisny, raději počkat a jednu dvě říje propást, ale vypozorovat jak se klisna chová.Je dobré vybrat zkušeného hřebce mírnějšího temperamentu u zkušeného chovatele a není se čeho obávat pak skoro rok čekat a uvidíte, že to stálo za to.pohledu na právě narozené hříbě se nic nevyrovná.

Děkuji za názor! :) Už se moc těšíme, jestli to klapne...

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2015 16:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

Najlepšie je porozprávať sa priamo s veterinárom, krorý sa reprodukciou zaoberá. Otázka je, či napríklad máte podmienky na to, aby mohol kobylu inseminovať u vás doma, alebo by ste kobylu museli niekam previezť( čo je mslím dosť pravdepodobné, že by to bolo nutné). Takže ďalšia otázka je, či ste ochotní investovať do pripúšťania- inseminácia býva finančne náročnejšia. No a obvykle veti neradi inseminujú prvničky, takže ja by som volila skôr prirodzenú plemenitbu.

3.5.2015 19:06
DiaSa

XXX.XXX.220.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Najlepšie je porozprávať sa priamo s veterinárom, krorý sa reprodukciou zaoberá. Otázka je, či napríklad máte podmienky na to, aby mohol kobylu inseminovať u vás doma, alebo by ste kobylu museli niekam previezť( čo je mslím dosť pravdepodobné, že by to bolo nutné). Takže ďalšia otázka je, či ste ochotní investovať do pripúšťania- inseminácia býva finančne náročnejšia. No a obvykle veti neradi inseminujú prvničky, takže ja by som volila skôr prirodzenú plemenitbu.

Nejde nám tak úplně o cenu, klidně si trošku připlatíme, pokub to bude pro kobylku lepší, podmínka na inseminaci doma by také byli, ale taky se více přikláním k přirozené plemenitbě... Děkuji moc za názor :).

3.5.2015 20:30
dsj

XXX.XXX.84.244

Myslím, že jesli nemáte licencovaného hřebce "přes kopec" a nechcete pouštět obecním vořechem, tak je vždycky jednodušší inseminace. Nejlepší je pohlídat si začátek říje a nechat si kobču vyšetřit sonem, podle kterého inseminátor odhadne dobu ovulace a podle toho inseminuje. Jedinou nevýhodou je, že si to kobča asi napoprvé neužije...

3.5.2015 21:39
DiaSa

XXX.XXX.220.1

dsj napsal(a):
Myslím, že jesli nemáte licencovaného hřebce "přes kopec" a nechcete pouštět obecním vořechem, tak je vždycky jednodušší inseminace. Nejlepší je pohlídat si začátek říje a nechat si kobču vyšetřit sonem, podle kterého inseminátor odhadne dobu ovulace a podle toho inseminuje. Jedinou nevýhodou je, že si to kobča asi napoprvé neužije...

Určitě chceme připouštět kvalitním plemeníkem, jen jsem trošku na vážkách jestli se nemůže spíš stát, že plod např. vztřebá když by šlo o inseminaci...

4.5.2015 08:10
majkulka

XXX.XXX.237.148

Způsob připouštění - inseminace mraženým, chlazeným spermatem či přirozeně (skok) nemá vůbec vliv na to, zda vám klisna vstřebá. smajlík

4.5.2015 11:14
koně

XXX.XXX.205.252

Prvničku bych vzala ke hřebci.Pokud tedy ona dobře snáší přepravu a hřebec nestojí přes celou republiku.
Ideální by bylo, kdyby to šlo, jí tam nechat.Aby se určitě ukázala, třeba v první říji se nechytne, ale až s ve druhé.Hřebec sám si nejlíp zjistí, co a jak a pokud je kolem kvalifikovaný člověk, držitel nebo majitel hřebce, je to taky bonus.
Inseminace je jakoby logisticky jednodušší.Přijede k vám odborník, jednou, dvakrát a je to.Nikam nejedete, kobylu nepřevážte, nic neřešíte.
Ale přirozená, je přirozená

4.5.2015 21:02
DiaSa

XXX.XXX.220.1

koně napsal(a):
Prvničku bych vzala ke hřebci.Pokud tedy ona dobře snáší přepravu a hřebec nestojí přes celou republiku.
Ideální by bylo, kdyby to šlo, jí tam nechat.Aby se určitě ukázala, třeba v první říji se nechytne, ale až s ve druhé.Hřebec sám si nejlíp zjistí, co a jak a pokud je kolem kvalifikovaný člověk, držitel nebo majitel hřebce, je to taky bonus.
Inseminace je jakoby logisticky jednodušší.Přijede k vám odborník, jednou, dvakrát a je to.Nikam nejedete, kobylu nepřevážte, nic neřešíte.
Ale přirozená, je přirozená

Já osobně bych jí tam taky radši dovezla achvilku nechala... No uvidíme... :D.

5.5.2015 08:40
majkulka

XXX.XXX.237.148

U přirozeného připouštění prvničky si hlavně zjistěte, zda Vámi vybraný hřebec již přirozeně pouštěl. Pokud by byl on stejně jako ona nezkušený, klisnu bych přirozeně s ním pouštět nenechala.

5.5.2015 11:39
DiaSa

XXX.XXX.245.10

majkulka napsal(a):
U přirozeného připouštění prvničky si hlavně zjistěte, zda Vámi vybraný hřebec již přirozeně pouštěl. Pokud by byl on stejně jako ona nezkušený, klisnu bych přirozeně s ním pouštět nenechala.

Ano, hřebec je zkušený - je v chovu již čtyři roky :).

5.5.2015 14:23
luxus

XXX.XXX.199.2

Chtěla sem se zeptat jakým hřebcem /připouštěla bych přirozeně/.

5.5.2015 21:53
DiaSa

XXX.XXX.3.19

luxus napsal(a):
Chtěla sem se zeptat jakým hřebcem /připouštěla bych přirozeně/.

Hafling Artist L :).

6.5.2015 07:42
katelhajt

XXX.XXX.18.171

Také budu letos připouštět svou 6ti letou klisnu, prvničku a rozhodla jsem se pro přirozenou plemenitbu. Myslím, že je to obecně pro klisny lepší, ale v dnešní době je i inseminace dost úspěšná, pokud se správně odhadne říje :) Já už jen čekám na výsledky z veteriny a frčíme. Tak Vám budu držet ať se zadaří ;).

6.5.2015 08:21
DiaSa

XXX.XXX.245.10

katelhajt napsal(a):
Také budu letos připouštět svou 6ti letou klisnu, prvničku a rozhodla jsem se pro přirozenou plemenitbu. Myslím, že je to obecně pro klisny lepší, ale v dnešní době je i inseminace dost úspěšná, pokud se správně odhadne říje :) Já už jen čekám na výsledky z veteriny a frčíme. Tak Vám budu držet ať se zadaří ;).

Děkujeme :).

6.5.2015 13:21
luxus

XXX.XXX.199.2

Artist L ten je pěkný, držím palce

6.5.2015 14:49
canka

XXX.XXX.33.9

Já letos zkusím prvničku připustit inseminačně...chlazeným spermatem...pokud to nevyjde, pak zkusíme přirozenou plemenitbu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík