Ahoj,
máte někdo tuto opačnou zkušenost dát koně, který je zvyklý být 24/7 venku do boxového ustájení, kde by byl venku od 7:00 do 22:00 přes léto, přes zimu asi méňě. Pokud by se časem někdo přidal, ustajovatel nemá problém nechat koně venku nonstop, ale to není zaručené.
Zajímá mě, jak to koně nesli?
Dík.
Ahoj, moje kobyla byla do 11 let jenom boxovaná, pak jsme si ji koupila a přešla s ní na režim 12/12. Po dvou letech jsem ji přesunula do 24h.pastevko. Je velký problém ji mít zavřenou v boxe, i když by byli ostatní koně zavření. Byla nervozní, chodila do kola, potila...Takže u ní nepřichází v úvahu ji zavírat ani v případě potřeby (zranění), vykope se z boxu ven i za cenu vlastního poškození. Je to ale velmi závislé od povahy koně. Ta moje je přecitlivělá plnokrevnice...
K nám na pastevko přišla parkuračka, co byla dřív většinou v boxe. já do stáje začala docházet asi rok po tom, co ji přivezli. To se do boxu nechala zavřít jen velmi neochotně, kopala do dveří, někdy se nenechala do boxu ani odvést, utíkala z něj. Teď po 3 letech zaleze do boxu skoro sama, uvnitř vydrží, je celkem v klidu a když se pouští na pastvu, tak ji můžeme otevřít klidně jako poslední, aniž by se z toho zcvokla, Koně jsou 24/7, ale když se jde jezdit, tak se zbytek zavře do boxů, hlavně kvůli tomu, aby se nemotal při čištění, ale oni si i zdřímnou... Dál se zavírají na krmení, ale to se dotyčné netýká, tak vůli dřívější nechuti k boxům žere venku, takže krmení ji v boxe rozhodně nedrží..
Já mám zkušenost, že koně, co si zažili převážně pastevko, se do boxů vysloveně těší a ženou.
Mají tam připravené své jisté žrádlo a nastláno, prostor do kterého jim nikdo neleze, kde si tak nějak všeobecně orazí.Kamarády přitom mají na dohled i doslech.Ráno se samozřejmě zas těší ven, do stáda, ale večer už jsou připravení, aby snad nepřišli o večeři.
Záleží, jakou má ten váš povahu.Pokud je to nějaký nervík nebo závisláček, co nebyl zvyklý na pravidelný výskyt člověka, ale jen pobýval ve stádě, třeba by mohl být ve stresu.Že z boxu neuvidí na kámoše, nebo tak něco.
Ale pokud bude mít vždy při příchodu nasypáno ve žlabu a hromadu sena, myslím, že se s novým režimem smíří.
19 letý dědek klid v boxe rozhodně ocení.
Náš valach byl do 18 let v režimu 24/7, seno ad libitum.
V zimě měl medvědí srst, že se pod při ježdění potil i v kroku a jeho senné břicho vypadalo jako by měl v břiše napříč dalšího koně.
Když se partner přistěhoval ke mně, stěhoval se samozdřejmě i kůň. Ale u nás pastevní není, tak šel i přes partnerovi protesty a argumenty o přirozeném chovu... do režimu přes den výběh na noc box.
V dubnu mu bylo 21 let. Je využíván k aktivní rekreaci a jen kvete.
liva
napsal(a):
19 letý dědek klid v boxe rozhodně ocení.
Náš valach byl do 18 let v režimu 24/7, seno ad libitum.
V zimě měl medvědí srst, že se pod při ježdění potil i v kroku a jeho senné břicho vypadalo jako by měl v břiše napříč dalšího koně.
Když se partner přistěhoval ke mně, stěhoval se samozdřejmě i kůň. Ale u nás pastevní není, tak šel i přes partnerovi protesty a argumenty o přirozeném chovu... do režimu přes den výběh na noc box.
V dubnu mu bylo 21 let. Je využíván k aktivní rekreaci a jen kvete.
Ano, ten popis vizáže přesně sedí! :) V zimě jako medvěd, po hodinovém ježdění (rozuměj, krokem a klusem) následují 3 hodiny sušení. A vypadá jak březí...
Musím tedy říct, že jsem spíš čekala opačné reakce, zatím mě to celkem uklidňuje.