Kůň doma - prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Denisaaa

17.5.2015 18:52
Denisaaa

XXX.XXX.222.23

Dobrý den, prosím o radu. Před rokem jsem si koupila prvního koně, měla jsem ho ustájeného, tam kde jsem ho koupila, každopádně se stalo to, že oni nyní ruší chov koní a krav. Takže musím svého koně dát jinam. Napadlo mě, že za domem máme pole atd a pána co mi louku pronajme. Nyní mi jde o to, že pokud si tam dám 2 koně, tak co k tomu potřebuji? je nutné se to někam hlásit, nebo nějaké potvrzení potřebuji? abych si tam nedala koně a pak přišla třeba nějaká kontrola a já nekoukala jako puk... děkuji všem za informace, moc mi to pomůže.

17.5.2015 19:00
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Musíš si zažádat o hospodářství.

Denisaaa

17.5.2015 19:14
Denisaaa

XXX.XXX.222.23

A to je vše?

Denisaaa

17.5.2015 19:19
Denisaaa

XXX.XXX.222.23

Platí se nějaký poplatek?

Denisaaa

17.5.2015 19:32
Denisaaa

XXX.XXX.222.23

Děkuji Vám, každopádně tam není vše co potřebuji vědět :( chápu, že nahlásím hospodářství...ale potřebuji k tomu ještě nějaké schválení od hygieny, veterinářů a města?

18.5.2015 12:26
mgtka

XXX.XXX.92.148

Schválení ne, slušnost je se poptat přímých sousedů jestli jim to nebude vadit.

19.5.2015 13:06
kykyna

XXX.XXX.161.241

mgtka napsal(a):
Schválení ne, slušnost je se poptat přímých sousedů jestli jim to nebude vadit.

Kdo se moc ptá, moc se dozví. Nikdy bych se sousedů neptala!
1.nikdy nenajdete vesnici, kde budou všichni souhlasit s koňma,
2. Co bych měla dělat, když se to někomu nezalíbí? Nedat si je tam? Nakajdit smajlík
Jen zjistit, jestli nestojíte na tzv."čisté zóně" což je nepravděpodobné. A pokud nestojíte, tak nikomu není nic do toho, co si domů pořídíte. Vím co říkám - sousedům se nikdy nezavděčíte a můžete jim lézt kam chcete.

Pro zadavatelku - žádné poplatky nejsou, pouze napíšete na uvedený mail nebo telefon a oni vám pošlou zpět pokyny a formuláře, které vrátíte vyplněné a pak už vám jen přijdou evidenční knihy, kde si zapíšete stav koní a v případě změn budete evidovat. Nic víc ;-).

19.5.2015 13:52
wendinkah

XXX.XXX.51.28

Chtěla bych něco podobného. Je možného i na toto získat nějaké dotace?

19.5.2015 14:07
kykyna

XXX.XXX.161.241

wendinkah napsal(a):

Prý ano, ale podrobnosti jsem nikdy nezjišťovala.

19.5.2015 14:50
-šumák-

XXX.XXX.166.44

kykyna napsal(a):
Kdo se moc ptá, moc se dozví. Nikdy bych se sousedů neptala!
1.nikdy nenajdete vesnici, kde budou všichni souhlasit s koňma,
2. Co bych měla dělat, když se to někomu nezalíbí? Nedat si je tam? Nakajdit smajlík
Jen zjistit, jestli nestojíte na tzv."čisté zóně" což je nepravděpodobné. A pokud nestojíte, tak nikomu není nic do toho, co si domů pořídíte. Vím co říkám - sousedům se nikdy nezavděčíte a můžete jim lézt kam chcete.

Pro zadavatelku - žádné poplatky nejsou, pouze napíšete na uvedený mail nebo telefon a oni vám pošlou zpět pokyny a formuláře, které vrátíte vyplněné a pak už vám jen přijdou evidenční knihy, kde si zapíšete stav koní a v případě změn budete evidovat. Nic víc ;-).

Ono záleží jaké sousedy máte. My se ptali a reakce u některých nebyla sice zrovna příjemná ale souhlasili, lepší vědět v jakém místě uklízet opravdu pečlivě než se neptat a pak zjišťovat jaké naschály vám soused dělá... aneb naši sousedi si bez zeptání koupili 8 ovcí... průšvih po celé vsi o koních nikdo neví, necítí je... kdežto ty ovce jsou slyšet stále

19.5.2015 15:02
kykyna

XXX.XXX.161.241

-šumák- napsal(a):
Ono záleží jaké sousedy máte. My se ptali a reakce u některých nebyla sice zrovna příjemná ale souhlasili, lepší vědět v jakém místě uklízet opravdu pečlivě než se neptat a pak zjišťovat jaké naschály vám soused dělá... aneb naši sousedi si bez zeptání koupili 8 ovcí... průšvih po celé vsi o koních nikdo neví, necítí je... kdežto ty ovce jsou slyšet stále

Uklízet pečlivě se vyplatí vždy. Ale člověka s ovcemi je mi líto, my máme ve vsi 2 chovatele ovcí a nikdy jsem je neslyšela, zvláštní... Vím o nich jen, že je vidím.

19.5.2015 15:09
-šumák-

XXX.XXX.166.44

kykyna napsal(a):
Uklízet pečlivě se vyplatí vždy. Ale člověka s ovcemi je mi líto, my máme ve vsi 2 chovatele ovcí a nikdy jsem je neslyšela, zvláštní... Vím o nich jen, že je vidím.

Samozřejmě my uklízíme pořád, máme slušné sousedy tak si to nechceme pokazit no mě u něj jen zaráží, že se ovce najednou zjara zjeví na zahradě, bez přístřešku a na podzim zmizí, pokud si trávu vyžerou nemají nic.

19.5.2015 15:10
mgtka

XXX.XXX.22.101

My naštěstí sousedy nemáme, nedávno vedle nás koupil nějaký pár parcelu, byli za námi ohledně stromu, kterým si nebyli jisti zda je náš nebo jejich a jasně jsem pánovi řekla, že ať si dělá na zahradě co chce, jediné na čem mi záleží jestli mu nevadí koně a rovnou mi řekl že ne, ba naopak. Máme tu výhodu, že když to kupoval ty koně už tam byli tak nemůže říct, že nevěděl.
Zatím ještě ani nezačli stavět a doufám že to tak zůstane:).

19.5.2015 16:11
kykyna

XXX.XXX.161.241

-šumák- napsal(a):
Samozřejmě my uklízíme pořád, máme slušné sousedy tak si to nechceme pokazit no mě u něj jen zaráží, že se ovce najednou zjara zjeví na zahradě, bez přístřešku a na podzim zmizí, pokud si trávu vyžerou nemají nic.

Někteří si pořizují ovce jen na sezonu a pak je zabijí.. Možná je to jeho případ. Tak snad má ovcí takový počet, aby jim tráva stačila..

19.5.2015 16:25
aggitta

XXX.XXX.65.76

wendinkah napsal(a):

Dotace jako na co? Že vlastníte koně? Tak na to dotace není...
Dotace se dávají na louky, ale žádalo se do 15.5.

19.5.2015 16:44
kykyna

XXX.XXX.161.241

aggitta napsal(a):
Dotace jako na co? Že vlastníte koně? Tak na to dotace není...
Dotace se dávají na louky, ale žádalo se do 15.5.

Jedem náš rodinný známý bere dotacen na koně, ale po pravdě nevím, co to znamená a coto obnáší. Ale vzpomínám si, že říkal, že musí mít aspoň 3 koně, aby mu nesebrali dotace. Tak nevím, co tím chtěl básník říci...

19.5.2015 16:52
wendinkah

XXX.XXX.211.241

Aggita nene mám možnost pronajmout si docela dost velkou louku a chtěla bych zrealizovat pastevní ustájení.Jen mě zajímalo jestli je možnost získat dotace.Je mi jasné že dotace na vlastního koně nejsou.

19.5.2015 18:04
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ano, na louky lze brát dotace. Jsou 2 možnosti:
a) vyřídíte si ŽL na zem. podnikatele, pak dostanete dotace SAPS +AEKO+ popř. LFA (na kopcích) plus EKO (chce-li se vám plnit další podmínky
b) nebudete mít ŽL, pak můžete mít jen dotace AEKO.
Ovšem u dotací AEKO je nutno mít na 1 ha 0,3-1,15 VDJ/ha. Takže musíte mít určitý počet koní mezi 1. červnem a 30. září, ne víc ne míň. Takže známý KYKYNY má patrně 10 ha luk - potřebuje 3 koně. Hříbě i minishetland má 0,4 VDJ, nad 6 měsíců už co kůň to 1 VDJ.
Dále je nutno zavázat se k tomuto programu na 5 let a po tuto dobu výměru alespoň ze 75% udržet. Tedy nelze se přihlásit s 10 ha a za rok mít jen 5 ha.
Pozemky si nahlásíte na zem. agentuře do systému LPIS a pak v období 15.4-15.5. si požádáte o dotace.
Přímo na koně jsou jiné dotace - např. z akceleračního programu daného plemene (na klisnu v AP březí po hřebci v AP), dále na genové zdroje (opět na březí klisnu GZ po hřebci GZ)...
Osobně mám letos problém, že máme více zvířat než se nám "vejde" na pastviny a část koní jsem musela z pastvin stáhnout na jiné hospodářství.

19.5.2015 18:27
kykyna

XXX.XXX.161.241

aggitta napsal(a):
a) vyřídíte si ŽL na zem. podnikatele, pak dostanete dotace SAPS +AEKO+ popř. LFA (na kopcích) plus EKO (chce-li se vám plnit další podmínky
Ovšem u dotací AEKO je nutno mít na 1 ha 0,3-1,15 VDJ/ha. Takže musíte mít určitý počet koní mezi 1. červnem a 30. září, ne víc ne míň. Takže známý KYKYNY má patrně 10 ha luk - potřebuje 3 koně. Hříbě i minishetland má 0,4 VDJ, nad 6 měsíců už co kůň to 1 VDJ.
Dále je nutno zavázat se k tomuto programu na 5 let a po tuto dobu výměru alespoň ze 75% udržet. Tedy nelze se přihlásit s 10 ha a za rok mít jen 5 ha.
Pozemky si nahlásíte na zem. agentuře do systému LPIS a pak v období 15.4-15.5. si požádáte o dotace.
Přímo na koně jsou jiné dotace - např. z akceleračního programu daného plemene (na klisnu v AP březí po hřebci v AP), dále na genové zdroje (opět na březí klisnu GZ po hřebci GZ)...
Osobně mám letos problém, že máme více zvířat než se nám "vejde" na pastviny a část koní jsem musela z pastvin stáhnout na jiné hospodářství.

Luxusní výklad

19.5.2015 20:44
lenacia

XXX.XXX.137.176

aggitta napsal(a):

A jaká výše dotací na 10ha je?

20.5.2015 08:14
aggitta

XXX.XXX.65.76

lenacia napsal(a):
A jaká výše dotací na 10ha je?

AEKO dotace se stanovují v eurech a záleží na tom, jaký je kurz. Taky záleží na tom, o jakou louku jde - je více sazeb AEKO i LFA.
Jen velmi od boku - SAPS 4000, AEKO 1600 Kč
U SAPS mladý zemědělec do 40 let příplatek prvních 5 let podnikání.
Na druhé straně je nutné mít pozemky v LPIS, dále zvířata vést na portálu farmáře, vést evidenci hnojení (kolik zvířata vykadila na travinu), dále očekávat kontroly nejen od KVS, ale od plemenářů, SZIF, FÚ, SRS, celní správy atd., pozemky musí být spásány nebo posekány v určeném termínu a jak už jsem uvedla, je nutné vejít se do rozmezí požadovaných VDJ/ha - 0,3-1,15 a to KAŽDÝ DEN v období 1.6-30.9.
Když jedete na závody, odjezd sobota ráno, příjezd neděle večer, je to OK, každý ten den tam kůň aspoň hodinu byl, ale pokud vám kůň uhyne, nebo jedete s klisnou na týden ke hřebci a pod. tak už nemusíte splnit minimální stav. Naopak když bude u vás na hospodářství něco ustájeno, tak se vše počítá do zatížení (lze mít nepasenou stáj, ale do 1,5 VDJ/ha veškeré půdy včetně orné). Takže nelze mít jen 10 ha luk, a chovat/ustajovat 20 koní s tím, že se po 10 budou střídat ve výbězích!

Verka´123

21.5.2015 09:31
Verka´123

XXX.XXX.0.230

Nemusí se náhodou hlásit hospodářství až od tří koní a více?

21.5.2015 14:13
janahol

XXX.XXX.110.102

Hospodářství musíte hlásit od 1ks koně, kozy, ovce či krávy, prasata můžete mít bez hospodářství tuším že maximálně dvě. Jen drůbež je až od 100ks.

Přidejte reakci

Přidat smajlík