Monique

XXX.XXX.17.187
Zdravím,
vlastním 10ti letou A1/1, nyní krmím 2x denně granulemi Energys Relax + přes jaro a léto česnekový prášek. Přes den je venku, na noc box. Zřejmě ale bude nutné kobylku přestěhovat na pastevní ustájení "jen" s přístřeškem a z časových důvodů nebude krmení 2x denně možné.
Není problém dávat koni celou dávku granulí v jednu chvíli? Dohromady zkrmím za den sice jen asi 1,5kg, ale přeci jen je zvyklá na jiný režim.. Jak to děláte s koňmi v režimu 24/7 vy?
Díky, Monika
P.S. Jen dodám, že kobylka nedělá téměř nic kromě cca čtyř klidných vyjížděk do týdne a hubeňour to rozhodně není
Nedávala bych klisně celou dávku najednou, zdá se mi to moc s ohledem na to, že bude celodenně na pastvě a je v dobré kondici. Začala bych dávat 1x denně 1 kg. Po 2 týdnech posoudit, jestli nehubne, neztrácí chuť do práce - pokud ano, pak přidat na 1,5 kg. To také splní pozvolnost změny KD.
1,5 kg na jednu dávku mi nepřijde moc spíš bych se ptala jestli kobyla ty granule potřebuje když chodí jen párkrát do týdne na klidnou vyjížďku a hubená není. Navíc zrovna energys nepatří do nějak kvalitních granulí čili kobyle ani nic zvláštního nedodají. Já bych se asi poohlídla po kvalitnějších kterých se krmí tak poloviční množství a mají daleko větší přínos pokud teda potřebujete krmit granule.
Íháček
napsal(a):
1,5 kg na jednu dávku mi nepřijde moc spíš bych se ptala jestli kobyla ty granule potřebuje když chodí jen párkrát do týdne na klidnou vyjížďku a hubená není. Navíc zrovna energys nepatří do nějak kvalitních granulí čili kobyle ani nic zvláštního nedodají. Já bych se asi poohlídla po kvalitnějších kterých se krmí tak poloviční množství a mají daleko větší přínos pokud teda potřebujete krmit granule.
A které kvalitnější granule se krmí poloviční dávkou?
Ptám se informativně, protože zatím co jsem vyčetla na dávkování různých výrobců je tam rozmezí 2 - 4kg na den (beru na klasického teplase)
Jen málo lidí krmí doporučovaným dávkováním.
Kobylu čeká dost výrazná změna.
Když bude venku i na noc, zpočátku, nebo vůbec nikdy, jí to nemusí dělat dobře.Každý kůň to snáší jinak.
Rozhodně bych jí jádro neubírala, naopak bych zvážila granule kvalitnější.
Pokud vámi vybrané pastevko není předpisové, kdy má každý kůň svůj hektar, a to opravdu travního, výživného porostu, nespoléhala bych, že kobyla zůstane natrvalo v dobré výživové kondici jen po zeleném.
Každopádně bych zpočátku dávala najednou třeba kilo a postupně se vracela na původní dávku.
anobbona
napsal(a):
A které kvalitnější granule se krmí poloviční dávkou?
Ptám se informativně, protože zatím co jsem vyčetla na dávkování různých výrobců je tam rozmezí 2 - 4kg na den (beru na klasického teplase)
Jen málo lidí krmí doporučovaným dávkováním.
Skoro všechny. Ale nesmíte se řídit návodem výrobce nýbrž vlastním rozumem. Energys patří snad k nejmíň kvalitním granulím co se u nás prodávají. Kdysi u nás ve stáji s nimi taky pár lidí krmilo a koně jim hubli i když žrali 3kg denně a navíc celkově nevypadali moc dobře. Když koupili kvalitnější tak dávali třeba jen kilo a koně vypadali krásně. Takže ve finále je to cenově vyšlo stejně a co je hlavní tak se dělaly i krevní rozbory a u energysu se musely koním doplňovat různé prvky protože jim chyběly takže navíc ještě platili za kyblíčky s minerálkou a vitamíny a když se udělaly krve u lepších granulí tak měli všechno v normě aniž by dostávali cokoli navíc.