Duha

XXX.XXX.226.1
Ahoj.
Jezdím 5leteho valaska u jednoho staršího pana. Pan se ho bojí, je na něj ještě moc divoký, takže ho převážně jezdím už jen já a on jen když je vybehany. Koník mi ale nosí hlavu vysoko, hlavně v klusu a já bych ho chtěla naučit uvolnit a vytáhnou se. O žádném vyvažování ani gogue a tak nemůže být řeč, majitel to neschvaluje... Ani já nechci.
V kroku chodí s hlavou dole ale řekla bych že dost ztuhlym krkem, jakmile naklusu hlava letí nahoru.
Učím ho snížit hlavu na tlak za ušima, nebo zatažení za provazovku dolu. Nejdřív jen v zastavení, pak i v kroku...všechno ze země. To už zvládá skskvěle, hlavu mu můžu dávat níz, výš, i do stran a za chvíli ma krk krasne volný a pohybuje se ulpne jinak.
Teď jsem začala zkouset i klus (porad mluvím o práci ze zeme).
Jenže on prostě s hlavou dole nenakluse. Na bobizeni zrychluje, natahuje krok, ale nenakluse. Když na klusu trvám dal, hlava letí na horu a kluse jako vždycky. Pokud se mu v klidném klusu hlavu snažím snížit stejně jako v kroku, odmítá. Tlačit můžu jak chci. Zkoušíme to dal.
Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti?
Myslíte, že konik na to třeba nemá svaly a ještě toho není schopný? Jak s koníky pracujete na uuvolnění a vytažení?
Jinak chodí normálně pod sedle, hlavně ven, kopecky taky dost. Občas lonž, jízdárna nějaké kavety. Jezden je westernove.
Diky za rady
Ahojky já stímto skušenosti nemám ale dám ti odkaz na pána který to ukazoval a má videa o tréningu to je ono : https://www.youtube.com/watch?v=J_NftR5tEnE
jsoutam i jiná zajímavá videa
Http://uloz.to/x1yaUbeW/anthony-paalman-skokove-jezdeni-pdf
toto si stáhni (lépe kup ale těžko se shání) a čti. nejlíp celé. Jinak od strany 108.
Ahoj, radím zkontrolovat záda fyzioterapeutem. Měla jsem v nájmu plňase po x letech běhání na dráze. V kroku uměl nosil hlavu normálně (s jezdcem i bez), v klusu/cvalu neuvěřitelně zvedal hlavu (pomalu jsme si koukali z očí do očí) - také s jezdcem i bez jezdce. S tím, že bez zátěže jezdce nebylo zvedání hlavy tak extrémní.
U tohoto koně byla blokace v křížokyčelní oblastni, problém byl dlouho neřešený - cca půlroku trvá než se zase svaly dají do správné polohy + kontrola fyzio. Svaly občas zpětně zase zablokují kostičky/obratle.
Lonžování s chambonem pomáhalo. Či to nahradil procházkama a pamlskama "motivovat" koně mít hlavu dole - uvolňuje to svaly a bolest. Možno naučit na slovní povel a požadovat to ze sedla.
Duha

XXX.XXX.226.1
Zas tak vážné to není, jde o přirozené nošení hlavy jako u všech koní ve volnosti, nic extrémního (pokud není nervozní). Koníka nic nebolí, miluje pohyb, je hodně hyperaktivní, v ohradě blbne jak ďábel, pod sedlem to umí taky.
Jen ho chci naučit lépe se nést, netahat všechno předkem, uvolnit se ;)
(Koník je dokonce při koupi zkontrolovaný, sice jen veterinářem, ale i ve všech chodech ;) )
Jinak díky za všechny rady a zdroje, vrhnu se na to (o Radkovi Líbalovi jsem už dokonce něco slyšela :) ).
No já to řeknu takhle, koníka, pokud něco bolí - a to i dost, to oprtavdu na sobě nemusí nechat zdát. Může se pohybovat, blbnout, řádit, ale přece jen ho ty záda mohou bolet. Koně nedávají bolest na viděnou, byly by tak snadnou kořistí a to jim zůstalo do dnes. Pokud kůň ukáže slabotu, tak je to už dost špatné, skrytá bolest se může projevit právě po chvíli práce "nepřirozeně" či pod jezdcem, to, že se Vám nezdá, že koníka něco bolí nemusí být klidně pravda, já bych toho fyzioterapeuta zavolala - kord když je to mladý koník a teď je důležité dvojnásobně vše dělat správně.
Valach mi to dělal taky, měl i jeleňáka. Teprve teď v jeho 8 letech ho řádně přiježďujeme a on se začíná nosit jak by měl a ne ten jeho "žirafastyl"
Pracujeme hodně na kruhu, přechody, v lese stranovou práci (na jízdárnu musím dojíždět) a když tu hlavu dá hodně nahoru tak mu protahuju levá-pravá aby ji zase snížil. Bude to na delší dobu ale půjde to
Gogue jsem na radu známé koupila, prohlédla a zahrabala na dno skříně to na něj dávat nebudu, už jen proto, že s tím neumím zacházet