Může kůň jíst mokrou trávu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2015 14:23
bree777

XXX.XXX.64.114

Právě je po dešti a všude je mokrá tráva.. Mě napadlo, že bych šla koně napást na louku (je tam dlouhá tráva) protože byli od rána zavření.. Ale mám dotaz.. Nebude jim z toho nic kdybych je vzala na tu llouku když je po dešti a naprosto mokrá tráva?

21.5.2015 14:31
rebeks

XXX.XXX.208.14

Tak si vemte s sebou i fén a travičku jim osušte... Myslíte si, že koním na pastevku někdo trávu suší nebo je někam zavírá, aby ji nežrali?

21.5.2015 14:35
bree777

XXX.XXX.64.114

No vy jste tak příjemná ;) vím že mi hodně lidí říkalo že je z toho kolika tak se prosím nechte své krásné připomínky, já se jen normálně zeptala jako to tady dělá každý ;).

21.5.2015 14:36
bree777

XXX.XXX.64.114

A ještě taková malá drobná věc.. Na louce nejsou zásuvky ;).

21.5.2015 14:38
rebeks

XXX.XXX.208.14

Sorry, já obvykle poradím jak nejlíp můžu, ale na blbou otátku blbá odpověď. Ono totiž stačí zapojit logické myšlení a nemusíš psát takový dotazy jako tento a další dotaz na přístřešek.

21.5.2015 14:43
bree777

XXX.XXX.64.114

Tohle je normální dotaz a já nemám asi takové zkušenosti s koňmi jako ty no.. Sice se o ně už starám od mých 5ti let ale tak některé věci hold nevím a tak se na ně ptám.. Hodně lidí říká že to není dobré tak se ptám..

21.5.2015 15:21
rebeks

XXX.XXX.208.14

A od těch 5 let jsi nepásla na mokré trávě? Mokrá tráva by byla nebezpečná leda jako posekaná, protože by se mohla snadněji zapařit a to už vadí. Víc studuj, víc si hledej ve starších diskuzích hlavně na equichannel.cz. Pro začátek se podívej třeba sem: http://www.dominika-svehlova.cz/clanky.php. Když nevíš proč nekdo něco říká, tak se ho rovnou zeptej. Máte koně doma a to není malá zodpovědnost.

21.5.2015 15:26
aggitta

XXX.XXX.65.76

Logicky - prostě baští mokrou trávu a nemusejí k ní pít vodu. Nic zlýho se fakt nemůže stát. Kdysi byl strach krmit krávy mokrým jetelem - ani ten sám o sobě neškodí, škodí, že se
a) sekal a pak zapařil, než se zkrmil skotu ve stáji (pamatuji doby, kdy se v pátek nasekalo zelené pro kravín a musela hromada vystačit i na neděli)
b) škodil sám o sobě suchý nebo mokrý - rychlá změna krmné dávky, příliš velká dávka a pod.

Blaire

21.5.2015 16:53
Blaire

XXX.XXX.45.8

No, dnes jsem je dala na pastvu a žijou Ne, žádný zlý koment jako všichni, zkrátka nic se jim nestane, pokud sou zvyklý a na pastvu chodí. :).

25.5.2015 19:02
bree777

XXX.XXX.64.114

Zkrátka jsem se jen zeptala, protože takové téma tady už bylo a psali tam že může dostat koliku.. POkud chcete odkaz, dám vám ho sem.. jen jsem se zeptala tak klid.

25.5.2015 20:31
vikyy

XXX.XXX.72.181

Ano, kůň zavřený v boxu a nenavyklý na pastvu může mít z mokré bohaté pastvy problém!

25.5.2015 20:36
aggitta

XXX.XXX.65.76

vikyy napsal(a):
Ano, kůň zavřený v boxu a nenavyklý na pastvu může mít z mokré bohaté pastvy problém!

Zadavatelka ale uvedla svůj dotaz slovy:

"Právě je po dešti a všude je mokrá tráva.. Mě napadlo, že bych šla koně napást na louku (je tam dlouhá tráva) protože byli od rána zavření.. Ale mám dotaz.. Nebude jim z toho nic kdybych je vzala na tu louku když je po dešti a naprosto mokrá tráva?"

O bohatou pastvu rozhodně nepůjde, protože jak dlouho člověka může bavit pást koně na vodítku? Píše sice v množném čísle o koních, ale nikoli "pustila na louku", tedy mělo jít o časově omezenou pastvu, kdy snad jeden kůň by byl na vodítku a druhý na volno...

Na druhé straně popis "od rána zavření" naznačuje, že někdy ve stáji nejsou... A že by se dosud pásávali na louce jen za sucha?
Když o tom tak přemýšlím, tak si z nás možná někdo dělá "dobrý den"...

26.5.2015 07:09
polárka.15

XXX.XXX.41.2

A vy nepouštíte koníky, když prší venku? Kromě přehýčkaných sporťáků jsem nezažila koně, kterému by déšť vadil, ba naopak, kolikrát my durch a koně před náma zdrhali, že nechtěli domů . Mokrá tráva opravdu nevadí, neplést si jen pojem posekaná tráva a čerstvá

20.6.2015 18:20
bree777

XXX.XXX.64.114

Já je pouštím když prší, jsou zvyklí ale na hodně krátkou a mladou mokrou trávu.. Bála jsem se, že by jim mohlo uškodit kdyby od rána jedli jen hromádku sena a pak přišli na pastvu a třeba 4 hodiny jedli obrovskou mokrou trávu.. (nevodila bych je na vodítku, nýbrž pustila).

13.7.2015 13:27
mura8

XXX.XXX.114.141

Pokud jsou koně na pastevku, na mokrou trávu jsou zvyklí a určitě se jim nemůže nic stát. smajlík Velké změny ale nikomu nesvědčí, a proto bych si na to dala bacha smajlík

13.7.2015 21:22
Luc4iiii

XXX.XXX.236.1

Pokud je koník zvyklý na pastvu (i mokrou) určitě se mu nic nestane. Pokud zvyklý není a ty ho vemeš na přiměřenou dobu napást tak se nic nestane.

14.7.2015 08:22
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ještě jednou - mokrá tráva při pasení absolutně nevadí, tráva je trávou i když je mokrá a voda je také OK. Vlastnosti porostu se nemění, může se jedině stát, že koně budou mít hodně měkké bobky, protože prostě tu vodu nedokáží během trávení vstřebat a tak projde s tráveninou až na konec trávicího ústrojí.
Mokrá NASEČENÁ tráva vadí, pokud není hned zkrmena a skladuje se ve větší vrstvě, pak se zapaří a je znehodnocena.
Naopak rychlý přechod ze sena na zelené krmení vadí ať pasete na mokré či suché trávě, vždy i když kůň nedostane koliku, má trávicí potíže v souvislosti s tím, že nemá namnožené vhodné bakterie k trávení vlákniny. Opět kůň mívá měkké bobky až průjem, i když baští takto nárazově suchou trávu, pokud začnete pást koně jako první pastvu zjara na mokré travině, problém by se sčítal (mokrá tráva + pasení bez přechodu naplno).
Ideální je mít koně na pastevku nikoli jen 24/7, ale "24/365", tedy s celoročním přístupem na pastvinu. Pak jim nevadí ani okusování zmrzlé trávy nebo časná jarní pastva, protože na celoročně přístupné pastvině porost není v zimě a zjara vysoký a koně ukusují milimetry stébel. A jak tráva začne s jarenm růst rychleji, postupně koně přijímají více zeleného, aniž by je bylo potřeba na zelené navykat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík