Mám problém s kobylou, posledné seno čo nám priniesli proste nechce žrať, ešte prvý deň niečo požrala ale teraz sa úplne sekla a ani tomu bohovi to žrať nechce... už som s nej zúfalá už je to štvrtý deň, pravdepodobne niečo poje lebo bobky má ale minimum, senu popri tom nič nieje ani nebolo zhnité ani plesnivé len je iné, pripomína mi to vysušenú trávu s takými hrubšimi jemnými listami, je viac zaprášené čiže predpokladám že je už staršie ale polievam jej to dostatočne... už sme ho pár krát mali stále robila problém že nechcela ale stále zjedla v konečnom dôsledku a trvalo to maximálne jeden deň... viem že nieje problém s ňou lebo zo všetkých balíkov čo mi priniesli doniesli jeden fajnový a ten žerie bez problémov len tie ostatné nechce tak neviem čo s ňou, mám proste čakať kým začne žrať? Seno mi nosia aké im príde neviem si vyberať a majú 3 druhy- jedno fajnové naozaj kvalitné, druhé síce kvalitné ale pokosili do toho aj nejakú pichľavú veci ktorú vyberáme a tretie je toto... ak aj objednám iné je veľká pravdepodobnosť že mi donesú takéto a ja niesom milionár, balíky musím rozbaliť keď chcem zistiť čo v nich je zhora vyzerajú všetky rovnako takže naspäť nieje šanca že by to vzali a ja som rada že mám odkiaľ vôbec to seno objednávať. Stáva sa niekomu že proste kôň seno odmieta lebo mu nechutí?
Som to bola "prevoňať a už rozbalené to normálne vonia ako seno len už staršie takže nie tak intenzívne, na fotke hore seno čo baští a dole seno čo nebaští, a druhá foto je z blízka to čo nebaští fakt tomu senu nič nieje
Naše kone mali problém keď nám raz privezli seno ktoré bolo dlhé, predtým sme vždy mával nasekané a na to dlhé sa tvárili akože "čo toto je to musíme hrýzť?!" Ja som im to postupne primiešavala k starému čo sme mali a potom si zvykli. Ak máš možnosť miešaj jej ho postupne dokopy s tým čo žerie, je však čudné že ho nechce vôbec ani po 4 dňoch to už musí byť hladná. Asi by som už zháňala na tvojom mieste aj nejaké iné kým nebude prúser.
Keby som mohla tak už od nich ani nenakupujem lebo ma to nebaví a radšej by som si seno šla vybrať ale nemám inú možnosť v priebehu roka sa nájde pár drobných hospodárov čo popredáva pár balikov čo majú naviac ale to je minimum a inak musím stále brať od tých jedných za to píšem že som rada že vôbec niečo mám.. a včera som jej to miešala, povyberala to fajné, inak niečo málo zožerie ale to je fakt za deň keď 3-5 kg možno aj veľa píšem :( nechápem aký ma psychický problém ale skúsim jej to ešte premiešať a napchať do sieťky aby sa jej to horšie vyberalo...
serafima
napsal(a):
Som to bola "prevoňať a už rozbalené to normálne vonia ako seno len už staršie takže nie tak intenzívne, na fotke hore seno čo baští a dole seno čo nebaští, a druhá foto je z blízka to čo nebaští fakt tomu senu nič nieje
Mě to teda přijde jako nekvalitní, nekolikrát propršené seno. Spíš výživově jako sláma. Nemáte možnost sehnat kvalitnější od jiného dodavatele ? Nebo přisekávat čerstvou trávu ?
Jak je možnot koně pást tak moje koně by takové seno nežrali taky.
A nemůže to být taky tím, že kobyla se venku, ve výběhu nebo kde normálně pobývá, dostane na zelené?
Čímž se zažere a logicky se do ní vejde méně sena.Tak se tak přehrabuje a přemýšlí nad každým kouskem?
Naše koně jsme začali dávat na pastvinu.A od počátku se nám výrazně zmenšuje spotřeba sena.Prostě přijdou nažraní.I u těch největších pažravců se pak stává, že jim seno zbyde.Něco zašlapou, něco zahrabou.
Pokud normálně kadí a ke všemu ostatnímu má chuť, tak si někde nazobe.On i vyžraný výběh má teď momentálně zelené.Sice maličké, ale šťavnaté, které si dokážou nasbírat.
serafima
napsal(a):
Keby som mohla tak už od nich ani nenakupujem lebo ma to nebaví a radšej by som si seno šla vybrať ale nemám inú možnosť v priebehu roka sa nájde pár drobných hospodárov čo popredáva pár balikov čo majú naviac ale to je minimum a inak musím stále brať od tých jedných za to píšem že som rada že vôbec niečo mám.. a včera som jej to miešala, povyberala to fajné, inak niečo málo zožerie ale to je fakt za deň keď 3-5 kg možno aj veľa píšem :( nechápem aký ma psychický problém ale skúsim jej to ešte premiešať a napchať do sieťky aby sa jej to horšie vyberalo...
Prepáč, ale pre mňa to že nevieš zohnať seno inde je iba výhovorka. Ja som z juhu SR a tu v okolí dostať seno akurát tak z okosenej hrádze a to je naozaj bordel nie seno takže nám nosia 250 km krásne podhorské. Objednám vždy za plné auto, lebo samozrejme doprava niečo stojí, ale kvalitou je to neporovnateľné. Neviem odkiaľ si, ale treba pozrieť inzeráty (napr. Bazoš) a isto niečo nájdeš. Alebo ak napíšeš odkiaľ si skúsim pozrieť v kontaktoch dodávateľov mám v zálohe niekoľko.
Koľko ti prinesú v tom plnom aute? Pretože ja mám práve ten problém že môžem uskladniť maximálne 6 balíkov a aj to sú už dva balíky niekde vonku a bojím sa aby nezhnili
Kobyla je momentálne odstavená od trávy, kosili lúku odkiaľ seno mám čiže teraz nechodí na pastvinu a najbližšie týždne ani nebude, inak už žerie včera som jej to najprv premiešala s trávou a potom s tým druhým senom a nakoniec sa pustila už aj do nepremiešaného balíka. Len ma už vystrašila nikdy takto dlho neštrajkovala.
Ja mám seno uskladnené aj vonku, dám naraz priviezť celý kamión (veľké hranaté balíky 450kg) a uložíme ich von na palety a zakryjeme kamiónovou plachtou. Seno je aj po zime vždy krásne voňavé, ak nemá kadiaľ zatiecť nezhnije. Už sme priviezli zopárkrát aj malým autom 6-10 balíkov, ale to sa mne neoplatí máme 4 kone míňam 3 balíky za mesiac.
Neřešila bych to. Pokud tedy opravdu nemá seno problém a kůň taky ne, tak ho zbaští. Moji koně taky někdy stávkujou - hlavně když je nasekáno od řeky (seno je prý kyselé) a nebo když je dlouhé a plné plochých dlouhých stébel, tak to taky nechtějí. Ale vždycky jim ho v seníku nechám - dávám ho méně a častěji, protože ty mrchy pak vyhazujou a pošlapou Tak aby jim ze seníku nešlo tak dobře ven.
A pak si s úšklebkem libuji, jak nám tohle seno vždycky déle vydrží
Na své 2,5 koně mi vychází něco přes 3 balíky na měsíc - a když je jeden z nich tento, tak umí mít i 2.5 balíku na měsíc
Ahoj, to není barvou, jestli jsem to dobře poznala, tak je to druhem trávy. Moste i u mě - mám jí jen kousek a to nežerou ani když je čerstvá. Zkus, jestli když rozděláš tu trávu, jestli netvoří taková vlákénka. Ono to krásně schne, když se hrabe tak to dělá taková klubíčka nití, krásně vypadá a viní, ale kobylky to nechtějí. Tipla bych to na travičku z mokřadů. Třeba se strašně pletu, ale připomělo mi to tu moji